| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - spalona wiazka
sebo - 2004-12-26, 18:28 Temat postu: spalona wiazka w wilgilie stary zafundowal mi spalenie wiazki przetarl sie jakis kabel no i popalilo sie troche izolacji na kablach w wiazce silnika wszystko dzisiaj rozbebeszylem wymienilem kable ktore sie ogolocily na reszte pozakladalem koszulki i zaznaczam ze zaden z kabli nie byl zweglony ani przepalony(nie mial przerwy) po podlaczeniu wszystkiego pyk silnik sie uruchomil wszystko ladnie ale po chwili odkrylem ze samochod zalapuje odcinke przy 1400 obr na zimnym silniku na cieplym zaczely spadac obroty i silnik nie reaguje prawie na gaz ja mu w gaz a on sie dlawi obroty nie sa w stanie przekroczyc 1000 i na dodatek najczesciej gdy go uruchamiam na chwile zakreci i zgasnie trzeba mu przytrzymac gaz i zaskoczy ale i tak obroty jalowe sa rzedu 400-500 nie wiem co tu dalej dzialac teraz sie ciemno zrobilo i juz raczej nic nie zrobie ale moze wy macie jakies pomysly??
SmasherE30 - 2004-12-26, 18:33
nie tylko instalacjaq mogła się spalić może jakies czujniki również, a może po prostu wszystkiego nie sprawdziłęs, może spaliło się coś w części osłoniętej wiązki Baaardzo kiepska sparwa
sebo - 2004-12-26, 18:41
powiem tak spalil sie wlasciwie jeden kabel bo to on prawdopodobnie dotknal do masy a reszta poprostu zaczela sie topic pod wplywem temp. a co do czesci oslonietej to jak sie tym zaopiekowalem to w wiazce silnika nie bylo nawet jednego oslonietego kabelka wszystko przejrzalem i wiazka sie topila tylko wzdluz tej lini jaka biegl ten kabel zwarty tak ze w sumie tylko byly potopione kable otaczajace ten ktory zwarl hmm a spalenie czujnikow?? nie sadze zeby od tego spalil sie czujnik temp. czy polozenia przepustnicy czy polozenia walu sam nie wiem jutro jeszcze zobacze jakie ewentualnie bledy generuje komp.
duchPW - 2004-12-26, 21:56
niewykluczone, że zrobił ci się jakiś błąd na kompie
sebo - 2004-12-27, 00:05
ciekaw jestem czy to moze sam komputer nie padl bo prawdopodobnie do tego kabla (+12) przywarly kabelki z kompa ktore steruja przekaznikami i moze jakies obwody sterowania kompa padly ciekawe czy komp wygeneruje taki blad??? aha i jeszcze jedno ale to ktos musialby miec dobra pamiec podczas tych ogledzin znalazlem jeden kabel ktory uczestniczyl w tym zwarciu jest to cienki kabelek cos jak sygnalowy lub sterowania okolo 0,25mm2 przekroju byl w przezroczystej izolacji i wychodzil z wiazki kompa tej obok akumulatora niestety nie odnalazlem gdzie ten kabel wedrowal i czy wogole gdzies on dochodzil bo w polowie poprostu sie skonczyl czy ktos jezeli dojrzal by ten kabel w wiazce moglby zobaczyc gdzie on prowadzi?
loko - 2004-12-27, 01:11
sprobuj na chwile innego kompa podpiąć na którym ci silnik odpali.... jeśli odpali i będą te same objawy to znacvzy że to nie komp. jeśli wogole nie będzie chciał odpalić to się nie martw bo może po prostu akurat z tym kompem nie chce działać...
sebo - 2004-12-27, 12:00
dobra podpjalem zarowke do kompa w celu diagnozy a tu niestety lipa brak reakcji zarowki na pieciokrotne max-min przepustnica nawet nie zamrygala raz jedno jest pewne jest reakcja na przeplywke ale wytryski odcinaja sie przy okolo 1400obr poprostu wylaczaja sie cyk cyk cyk obroty do 1400 i cyky cyk juz nie ma spadnie do obrotow okolo 1000-900 i cyky cyk znowu wraca czyli wtryski dzialaja a kompa zeby sprawdzic nie mam jak na podmianke:/ chyba ze ewentualnie bedzie dzialac z 2,5 ale to tez nic pewnego czy uda mi sie go zalatwic..
dobra wyjalem kompa rozebralem no i na pierwszy rzut wszystko ok ale po dluzszych ogledzinach nadpalona sciezka i dwie nogi ukladu philipsa (obudowa plcc) takiego duzego obok EPROMu i teraz jestem ciekaw czy duzy uklad jest martwy czy tylko mial przeciazenie i dziala dalej moze ma ktos kompa na sprzedaz do m20 b20 i poszedlby na uklad ze jak mi zadziala to biore a jak nie to nie??
nr sterownika : 0 261 200 172
proszę używać funkcji "zmień"
|
|