BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

Nasze Śmigiełka - [E30] Pocisk997

pocisk997 - 2008-12-25, 17:10
Temat postu: [E30] Pocisk997
Elo!

Oto moj potworek, czyli BMW 318is z 89' , przebieg: sam juz niewiem, ale powyżej 200tys.

Wyposażenie:
-el.szyby, lusterka, szyberdach
-wspomaganie kierownicy
-OBC II
-wnętrze RECARO
-spreżyny Mtech
-amortyzatory KYB

Plany:
-Alpina 16" , lub BK Racing
-Mtech II w dalekiej przyszlości
-Delikatne przyciemnienie szyb
-Obszycie foteli nowym welurem w stylu Alpina

Nie musze chyba dodawać ze czekam na komenty!

Pozdro!

Kruczek - 2008-12-25, 17:19

pokaż te recaro :)
CyRyL - 2008-12-25, 17:27

daj więcej zdjęć .....
pocisk997 - 2008-12-25, 21:29

Mam tylko zdjecia z pokrowcami, ale jutro wrzucę zdjęcia foteli bez pokrowców, bo juz sie ich pozbylem. Zniszczony jest tylko mój fotel, reszta jest ok :roll:
maciek e30 - 2008-12-25, 23:09

Witam, autko prezetuje się niezle, ale musze sie doczepic do tylnego pasa.. jest wyciety kolo wydechu, po co? nie można bylo załozyc ori tłumika daj dzienne fotki POZDRO
pocisk997 - 2008-12-26, 01:56

maciek e30, Wlasnie chodzi o to, ze to nie ja zrobiłem tą dziure, była już jak kupiłem, ale na wiosne wraz z ori tłumikiem przyjdzie zaślepka. Narazie jest kilka pilniejszych prac, takich jak wymiana łańcucha, bo już sie prosi i wieksze koła bo już jedna miska peknieta, a druga oberwała dziś solidnie, ale jeszcze sie trzyma, z tym że jej wytrzymałość już sie kończy ;/ ;/
kavka - 2008-12-26, 13:18

Co to za felgi ?? :wink: Ciekawe autko tylko jakoś mam dziwne wrażenie że tył stoi b. wysoko a przód jest ok ? :)

Pozdrawiam

G-R-Z-E-Åš - 2008-12-26, 15:01

kavka napisa³/a:
jakoś mam dziwne wrażenie że tył stoi b. wysoko a przód jest ok ? :)

Też mi sie tak wydaje :| Ale kolorek jest fajny :wink:

KwitoE30 - 2008-12-26, 15:21

a postojówki w kierunkach, policja sie nie przyczepi? i jak z "bezpieczenstwem"? tzn czy po włączeniu kierunku dobrze go widac i wyroznia sie? ciekawi mnie bo spodobało mi sie to :D
kavka - 2008-12-26, 15:44

KwitoE30 napisa³/a:
a postojówki w kierunkach, policja sie nie przyczepi? i jak z "bezpieczenstwem"? tzn czy po włączeniu kierunku dobrze go widac i wyroznia sie? ciekawi mnie bo spodobało mi sie to :D

A może poprostu uchwycił moment zaświecenia awaryjnych w czasie robienia zdjęcia hehe :twisted: :wink:

pocisk997 - 2008-12-27, 01:08

Jeśli chodzi o kierunki to są pozycyjne w kierunkach, ale gdy wlącze kierunkowskaz jest bardzo dobrze widoczny ze wzgledu na to ze jest mocniejsza żarówka. Przy światłach mijania też mi sie palą kierunki :twisted:
Kiedyś mi sie jakiś miejscowy policjant przyczepil, ze jak sprowadzam auto ze stanów to musze je przystosować. Przytaknąłem i pojechalem :wink:
Poza tym nigdy mi nic nie mowili na ten temat nawet przy kontrolach;]

Wlasnie Panowie nie wiem co jest z tym przodem, dlaczego jest tak nisko, skoro poprzedni wlasciciel twierdz ze to są makpersony ze sprezynami Mtecha. Springi z przodu jak i z tyłu są czarne i są dość twarde, ale moze być ze jest coś tam ostro przykombinowane? Jak to sprawdzić? Chodzi mi głównie o przód, bo jest zdecydowanie za nisko i nie da sie z tym jezdzić to wiekszych muldach;/

KwitoE30 - 2008-12-27, 09:36

pocisk997 napisa³/a:
Jeśli chodzi o kierunki to są pozycyjne w kierunkach, ale gdy wlącze kierunkowskaz jest bardzo dobrze widoczny ze wzgledu na to ze jest mocniejsza żarówka. Przy światłach mijania też mi sie palą kierunki :twisted:
Kiedyś mi sie jakiś miejscowy policjant przyczepil, ze jak sprowadzam auto ze stanów to musze je przystosować. Przytaknąłem i pojechalem :wink:
Poza tym nigdy mi nic nie mowili na ten temat nawet przy kontrolach;]
mozna jeszcze wiedziec jakie masz żarówki w tych kierunkach? sorki za OT
pocisk997 - 2008-12-27, 17:06

A o to mój IeS z nowym obuwiem, które mam nadzieje za kilka dni zostanie założone:

Sorki za jakość, ale zdjęcia robione telefonem.
Póżniej bede miał foty RECARO jak dorwe sie do aparatu ojca:D

Co do żarówek, to niestety nie wiem jakie są, ale jak bede sie dobierał do czujnika temp. na dniach to postaram sie obadac przy okazji te kierunki;)

tylmanek88 - 2008-12-28, 15:19

no cala jest bardzo ladniutka :) i powtorze to co koledzy mowili- szkoda wycietego tylnego pasa... a te ori BBS wkladasz tak jak stoja czy bedziesz im rancik polerowal albo jakies inne kombinacje?
pocisk997 - 2008-12-28, 17:43

tylmanek88, Z tym tylnim pasem to jest sprawa tylko tymczasowa, bo na wiosne chciałbym załozyc ori tłumik, a wtedy zaślepie ten otwór zeby wygladal jak kiedyś :wink:

Co do BBS to narazie ich jeszcze nie zakladam bo niemam opon do nich :evil:
Musze zalatwić jakieś 15 chocby zdarte. Mysle ze rant w polerke to max co z nimi zrobie, bo czarne środki w BBS jakoś mi sie nie widzą. Nie mam do nich niestety dekielków, ale grunt że miska pójdzie troche do góry.

PS. nie ma ktoś 195/60/R15 na zbyciu, albo coś w ten deseń?

urbi - 2008-12-29, 03:15

205/55 ma byc na takiej feldze
pocisk997 - 2008-12-29, 09:56

A 195/60 nie wejdzie?
misza - 2008-12-29, 11:23

a po co ci taka wysoka opona? lepiej załóż 205/50 bedzie najlepiej wyglądać
tylmanek88 - 2008-12-29, 13:46

pocisk997 napisa³/a:
A 195/60 nie wejdzie?

wejsc to wejdzie bez problemu ale bedziesz zaraz szukal nowych opon zeby to jakos wygladalo ;) ja mam na swoich 205/55 i ladnie wyglada, zreszta sam sobie zobacz na moich fotkach ;) i nierownosci nie beda takie straszne dla Ciebie jak i dla miski olejowej :D

KwitoE30 - 2008-12-29, 13:53

nie ma różnicy pomiedzy 195/60 a 205/55 - mozna powiedziec ze to tak jakby zamienniki (jesli chodzi o wysokosc)

reasumując, TAK CZY TAK BALON,szukaj 195/50 R15,ładnie wygląda i lepiej sie prowadzi niz taki balon (zamiennik 195/60 R14 oryginalnej)

chmielpiw - 2008-12-29, 13:59

ladniutki :) jak byś zapodał troszkę więcej zdjęć :)
pocisk997 - 2008-12-29, 19:07

Panowie, czy jest ktoś kto mógłby mi poradzić jak podnieść toche silnik w moim diabełku? Chodzi mi o to jakie poduszki włożyć, zeby sielnik poszedl chociaz z cm albo dwa do góry. Może da sie dopasować od jakiejś innej beemy?
cichecki0511 - 2008-12-29, 20:54

A patrzyłeś ile masz w tej chili miejsca między maską a silnikiem bo wydaje mi się że nie za bardzo jest tam miejsce na takie patenty - nie lepiej porządną osłonę pod miskę zapodać?
pocisk997 - 2008-12-29, 22:57

cichecki0511, Wlasnie dzis przyszedl mi do glowy genialny pomysl, czyli polozylem pudelko zapalek w poziomie na kolektorze (najwyższy punkt silnika), zamknąłem maske, po zym otworzyłem ją na nowo i ku mojemu zdziwieniu okazalo sie ze pudelko cale, czyli mam okolo 1cm luzu, wiec na dniach bede wkladal podkladki pod poduchy silnika;) Oslona leży juz przygotowana w garażu, ale czekam na znajomego aż udostępni mi kanał, zebym mógł ponawiercać dziury i ją zamontować. Problem tylko w tym, ze na obecnych 185/55/r14 bede zostawial za sobą tony iskier na kostce pod domem :P

Wszystko jednak zmierza ku dobremu, felgi 15" idÄ… na dniach do prostowania, bo trzy z czterech sÄ… krzywe lekko, a potem tylko oponki 2 zostaly mi do dokupienia i jazda :twisted:

KwitoE30, Już wiem że z tyłu bede miał 205/50/R15 a z przodu szukam minimum 205/55/R15 z racji tego, że miska olejowa jest tak nisko jak jest ;/

tylmanek88 - 2008-12-30, 13:35

a nie lepiej cos z zawieszeniem zrobic niz wsadzac na tyl nizsza opone? nie mowie o obcinaniu sprezyn :P ale jakby tak krotsza dac :>
a co do lakieru to orginalny? diamantschwarz? bo tak ladnie sie mieni na tych nocnych zdjeciach ze normalnie bajucha :)

Toots - 2008-12-30, 16:57

Kup sobie takie gumy: http://allegro.pl/item509..._najtaniej.html
i przód pójdzie trochę w górę.
Lepsze to niż zgubić gdzieś miskę.

pocisk997 - 2008-12-30, 17:50

tylmanek88, To jest raczej oryginalny lakierek, ale świeżo wymyty wiec może dlatego się tak błyszcy :P Nie daje mniejszych gum na tył dlatego,że mam nadzieje iż przód pójdzie wtedy bardziej w góre, tylko dlatego że już dostalem dwie takie oponki od goscia od ktorego wziąłęm felgi bo okazuje sie ze są do malego prostowanka tj. na 3 felgach są 4 male wgniociki. Nie wiecie ile może kosztować ich wyprostowanie? Gość krzyknął mi 200zl, ale są one tak małe ze sam ich nie dostrzegłem, dopiero na wyważarce wyszły ;/
Toots, Takie gumy już mam włożonbe z przodu w sprężyny Mtech'a od IeSa, ale niewiem czy nie włoże jeszcze jednego kompletu, zastanawiam sie tylko, czy to nie jest druciarstwo i czy zawias nie dostaje przez to po garbie?! Może ktoś mi coś powiedzieć na ten temat?

[ Dodano: 2008-12-30, 17:54 ]
PS. Porobilem kilka fot wnetrza i tyłu i pech chcial ze nie chce mi porzeczytać karty, bo niby jest nie sformatowana ;/ Ch... wie o co chodzi ;/

Toots - 2008-12-30, 18:04

Powiem tak, że miałem u siebie z przodu dwa takie kompletu gum.
Przed założeniem gum stał tak:

A po założeniu dwóch kompletów gum uszt. stał tak:

Ale długo tak nie miałem to nie wiem czy na dłuższą mete to się opłaci.
teraz kupiłem zawias 40/40 i mam spokój.

cichecki0511 - 2008-12-30, 22:01

Takie gumy są niebezpieczne dla sprężyn bo zmieniają charakterystykę ich pracy - nie polecam, sprężyna nie pracuje tam gdzie masz włożone gumy i może po prostu pęknąć powyżej lub poniżej bo większe siły na te fragmenty działają wówczas.
pocisk997 - 2008-12-30, 23:35

cichecki0511 napisa³/a:
Takie gumy są niebezpieczne dla sprężyn bo zmieniają charakterystykę ich pracy - nie polecam, sprężyna nie pracuje tam gdzie masz włożone gumy i może po prostu pęknąć powyżej lub poniżej bo większe siły na te fragmenty działają wówczas.

Hmmm... dales mi troche do myslenia teraz, niewiem w takim razie czy je wyciągac czy nie, bo one podnoszą mi auto o około 1 cm z przodu, a nie ukrywam że w mojej sytuacji to dużo :evil:

tylmanek88 - 2008-12-30, 23:45

no ale jesli masz orginalne zawieszenie od IeSa to zrob poprostu myk z oslona pod miche, opone na lekkim balonie i uwazaj na garby ;) ja tam omijam te co znam i mi rysuja brzuszek w samochodzie i jest spoko poki co :D jednak IS jest fajny pod wzgledem charakterystyki silnika, ale jesli chodzi o glebowanko to niestety- trzeba byc uwaznym...
wojtaq - 2008-12-31, 08:45

zrób porządną osłone pod miche i zobacz jak sie będzie jeździć
jeśli uznasz że jest za nisko to kup jakiś komplet springów na przód a swoje sprzedaj za dobrą kase jeśli są niskie :wink:
zmierz może ile masz od ziemi do miski, pasu przedniego,progów z przodu ?

pocisk997 - 2008-12-31, 10:10

oslone mam, tylko ciągle zastanawiam sie, czy monować ją za pomocą stelaża do podłużnic czy do pasa przedniego.
Teraz na 185/55/R14 mam od ziemi do miski 8cm. na dniach chce podniesc silnik o te 2cm i wtedy bede myslal nad zamontowaniem oslony.
tylmanek88, Jazda moim samochodem po moim miasteczku wygląda jak jeden wielki slalom gigant :P W trasie zawsze po grzbietach kolein. Wczoraj pojechalem do kumpla zmieniac czujnik temp. na podworku mial dziury, wjezdrzalem do garażu ok. 20 min :twisted:

[ Dodano: 2008-12-31, 10:48 ]
A to to zdjęcia RECARO ktore obiecalem. W prawdzie moj fotel jest troche potargany, ale reszta jest w miare przyzwoitym stanie. Grunt to dobra baza do pozniejszego obszywania. Marzy mi sie tapicerka jak w Alpinie :twisted:

tomcat944 - 2008-12-31, 11:43

hej,
co Wy sie tak mazgacie z tym obnizeniem??
ja mialem iS'a z zawiasem 50/40 i miske uszkodzilem tylko raz i to z wlasnej glupoty...
trzeba poprostu odpowiednio jezdzic... a opona 195/50 R15 jest idealna na 15" do e30...

tylmanek88 - 2008-12-31, 11:57

no wlasnie jazda jest ciekawsza jak musisz omijac wszystko zeby gdzies nie zahaczyc ;) bo do przodu przez kazda dziure i garb to kazdy posiadacz dacii logan moze jezdzic :P
a co do oponki 195/50 to moim zdaniem nie chodzi o sama wysokosc, tylko efekt wizualny... w golfie mialem takie kola i troche ginely w nadkolach, a w e30 sa jednak wieksze wneki i troche ubogo to bedzie wygladac, no ale to tylko moje zdanie :)
pocisk997 to moze szybciej by bylo te dziury na podworku zasypac jakos? :D
a fotele to bardzo przyjemne ;) tylko jak bedziesz obszywal to rob w orginalny wzor a nie jakis "tapczan" :P bo widzialem paru agentow co zrobili taki piekny welurek z babcinej kanapy do swoich e30/e34 :P

pocisk997 - 2009-01-01, 21:04

tomcat944, W sumie masz racje, zaloże 205/55/R15 i bedzie juz OK. Do tego podniose silnik podkladając pod poduszki silnika podkładki tak, aby poszedl do góry o 1,5cm i bedzie jeszcze lepiej :twisted:
Zmierzylem dziś odleglość miski od ziemi i jest 8,5cm , ale po zabiegach powinno wyjsc ok 12-13cm wiec to bedzie juz konkretny enduro prześwit :wink:

tylmanek88, Masz racje, pojezdzilem ostatnio rodziców Lanosem i doszedlem do wniosku ze taka jazda jest zbyt prosta :P Jedziesz do przodu mimo wszystko i nic Cie nie interesuje bo nic nie urwiesz.
Bede musial zasypac te dziury i bedzie git:D
Jak już pisalem zadnego koca u mnie w bolidzie nie bedzie. Docelowo ma być ociekający stylem welur np. w kwiatki albo sloniki:D haha...

Wrzucilem kilka nowych fotek bo na ostatnich ewidentnie przeważał przód:)

A tu świąteczny prezent dla mojej ISki, ale jeszcze noworoczny w postaci zebatki na wał musze dokupic :wink:

Przy ostatnich grzebankach silnikowych odnalazlem przyczyne skaczącej wskazówki temperatury

Miro - 2009-01-03, 14:45

fajny is tylko jeśli podniesiesz go do góry to nie bede tu zagladał.
pocisk997 - 2009-01-03, 15:32

Nie podniose :twisted: Planuje tylko wieksze kola zalozyc i podniesc silnik na poduszkach :idea:
Nie zrobiłbym mu tego :P

bono20002 - 2009-01-03, 16:32

ło panie..w dobie gdzie wszyscy chcą mieć najniższą e30tkę tak ty podnosisz :)
Kruczek - 2009-01-03, 16:42

ja u siebie mam założoną blachę(7cm od ziemi) i jakoś nie narzekam, kilka razy przytarłem częściej mi sie zdarza tłumikiem zawadzać :wink:
masz jakieś pomysły co do obszycia foteli ? bo sam będę się przymierzał.

Rom535 - 2009-01-03, 17:32

bono20002 napisa³/a:
ło panie..w dobie gdzie wszyscy chcą mieć najniższą e30tkę tak ty podnosisz :)

NA GLEBE !! !jak podnosic skoro wysoka jak 4x4!!Fajne masz lampy przednie :jupi:

El Camino - 2009-01-03, 18:57

@pocisk

Co to za felgi?
Moim zdaniem fajniejsze niż BBS-y.

pocisk997 - 2009-01-03, 21:06

bono20002 napisa³/a:
ło panie..w dobie gdzie wszyscy chcą mieć najniższą e30tkę tak ty podnosisz

Jak to sie mówi "na przekór wszystkiemu" hehe... nie bede podnosil, latwiej nie wiezdrzać tam gdzie sie nie da :P

El Camino, Chcesz kupić? Puszcze za grosze, byle opony sie zwróciły. To są felgi CENTRA.

Rom535, Dzieki, to zasługa poprzedniego wlasciciela;]

[ Dodano: 2009-01-04, 12:50 ]
Kruczek, Ogolnie plan jest taki, aby obsyÅ› toi co jest aktualnie w szarym welurze i w kratke jakimÅ› jednokolorowym wellurem np czarnym, albo szarym;]
Nie wiem nawet jaki może być tego koszt bo sie nie orientowalem, musze zrobić najpierw mechaniczne sprawy :roll:

tylmanek88 - 2009-01-04, 17:55

nie rob tego! nie obszywaj kratki na jednolity kolor... juz lepsze brewki od tego... tylko i wylacznie ori kratka! :)
pocisk997 - 2009-01-04, 19:00

Ja wiem ze ori kratka jest super, ale moj fotel jest tak zmasakrowany ze glowa mala. Jakby mi sie udalo dopasc taki material jak ori to bym obszyl, ale nawet nie wierze w to ze uda mi sie cos takiego znalezc, dlatego najrozsądniejszą opcją bedzie zrobic cos w ten deseń:
http://img509.imageshack....mm0151533dv.jpg

tylmanek88 - 2009-01-04, 23:28

no w sumie zle nie wyglada to ze zdjecia. a moze lepiej poprostu wymienic fotel kierowcy zeby zostac przy Twoim wzorze? trafiaja sie czasem ladne sztuki (wiem bo sam ostatnio trafilem :D ), ale decision is yours :P
Kruczek - 2009-01-05, 09:06

znaleść recaro w dobrym stanie ? chyba już nie możliwe...
to co pokazałeś na zdjęciu, hmm bardzo dobra myśl, tylko ja bym dał boczki w skórze :)

tylmanek88 - 2009-01-05, 10:24

ze 2 tygodnie temu widzialem bardzo ladne recaro ale mialem juz sportsitze na pokladzie i tylko dlatego nie kupilem... a byly naprawde ladne i mialy jedynie 3 cm przetarte- nie dziure!, na boczku u kierowcy. wiadomo ze rarytasy nie trafiaja sie codziennie ale kto czeka ten znajdzie :P
pocisk997 - 2009-01-05, 16:21

Da sie trafić, da ale niemam narazie kasy na "drugorzędne" wydatki, tak czy siak bede chcial osiągnąć coś takiego:
http://www.allegro.pl/ite...ina_od_1zl.html
Bardzo mi sie to podoba. Dodatkowo chce tylnią kanape z zagłówkami i podłokietnikiem, zeby był lansss :twisted:

[ Dodano: 2009-01-10, 13:11 ]
Zastanawiam sie co zrobić z ori BBS. Niemam do nich dekielkow, ale chodzi mi po glowie zrobienie z nimi czegoś takiego:

Może macie jakieś inne sugestie co zrobić z oryginalnymi BBS'ami zeby wyglądały kozak?:D

[ Dodano: 2009-01-12, 15:45 ]
W sobote moja niunia dorobila sie czystych soczewek. Denerwowalo mnie to , że prawie nie świecą i stalo sie :wink: Zdemontowalem cale lampy i zabralem do domu na przyjemności :twisted:
Okazalo sie ze soczewki i szkla byly czyste, lecz odblysniki byly pokryte takim bialym nalotem (coś w stylu utlenionego, źle wypolerowanego aluminium), wiec wziąłem bardzo drobną wate stalową i poprzecierałem ww odblysniki do tego stopnia, aż stały sie lśniące, z tym, że jeden lekko mi sie przetarł w jednym miejscu, bo za bardzo tarłem, ale ogólnie jest gites majonez, w końcu nastała jasność i noc polarna odeszła w niepamieć :] Myśle ze do tego kompletu przydałyby sie jakieś porządne żarówki, ale nie bardzo wiem jakie, wiec za jakiekolwiek sugestie bede bardzo wdzieczny.

DO tego wszystkiego , dzis odebrałem z salonu we Wrocławiu kolejny z prezentów dla mojej dziewicy, czyli zębatkę rozrządu na wał korbowy, teraz czekam tylko na simmering od dekla i robimy rozrząd :twisted:
Mam nadzieje że tym razem do kompletu z jasnością nastanie cisza i bede mógł wyciągać z mojego IeSa wiecej frajdy :spoko:

[ Dodano: 2009-03-30, 19:39 ]
Postanowilem troch odgrzać swojego kotleta i wrzucić kilka fotek.

Oto co za smarowidło zagościło w mojej wiertarce:

Niedługo tak jak pokrywa zaworów bedzie wyglądać kolektor. Zrobiłem polerkę całego przodu silnika, ale rozczarowałem sie bo wcale tego nie wydać :mad2:

Na kolejnej fotce mały fotomontarz, bo przygotowuje sie do szerokiej stali na wiosne :twisted: