| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - !!! POMOC PRZY SKŁADANIU e30'tki [320i]
nms007 - 2008-11-12, 08:45 Temat postu: !!! POMOC PRZY SKŁADANIU e30'tki [320i] Witam bardzo serdecznie wszystkich forumowiczów!!
Jako że jest to mój pierwszy post a zarazem tak rozpoczyna się moja przygoda z BMW proszę o wyrozumiałość i zrozumienie, jeśli będę pytał o rzeczy dla Was oczywiste
Tyle słowem wstępu a teraz konkrety.
Otóż... kupiłem e30 (320i) z 88r. która to jeszcze jakiś tydzień temu była w rozsypce (poprzedni właściciel polakierował i zakonserwował autko) i na chwilę obecną przystawiło mi z paroma rzeczami
1. Na początek chciałbym dowiedzieć się jak poskładać pedały (sprzęgło, hamulec) - najlepiej jak by ktoś zapodał jakiś schemat techniczny, czy coś w tym stylu - jakie części (tuleje, śróby itp.) potrzebuję, bo niestety, ale nie mam pewności, czy dostałem wszystkie elementy
2. Prąd - po wstępnym połączeniu instalacji, sterownik wydaje niepokojące "buczenie" - czy może być to spowodowane za słabym akumulatorem?!
Jak narazie nie mam więcej pytań
z góry dzięki za wszelką pomoc
ps. warto wspomnieć iż moja bmka jest przygotowywana do KJS...
Cypisek - 2008-11-12, 09:00
http://bmwfans.info/origi...CE/L/M/1988/04/
Ta strona to twój najlepszy przyjaciel
Co do sterownika to nie powinien buczeć.
nms007 - 2008-11-12, 09:33
o ja pier....dziu ale składnica wiedzy!!!!
widze że teraz robota pójdzie o wiele przyjemniej niż dotychczas
alexil - 2008-11-12, 10:59
Nms007 możesz napisać jak podoba Ci się autko? Tzn jak jest polakierowane, zakonserwowane itp. Wisiało 2 razy na allegro, myślałem nad nim ale jednak się nie zdecydowałem.
Sorry za OT.
Pozdrawiam
Rafał - 2008-11-13, 11:06
mowicie o tym delfinmetaliku za okolo 2 tysie ?
alexil - 2008-11-13, 11:49
http://www.allegro.pl/ite..._do_zlozen.html
O tym. To jest chyba lachsilber.
Pozdrawiam
Rafał - 2008-11-13, 11:52
hehe
ja tez sie bardzo mocno zastanawialem
pokaz kolego jakies foty auta jestesmy ciekawi !
za ile w koncu sprzedal ?
nms007 - 2008-11-13, 12:33
fotki juz w krotce
co do ceny... tak jak kolega wspomnial wczesniej.. dalem ponad 2 tys. (ale niewiele ponad)
ps. ma ktoiś jakieś sugerstie odnosnie tego buczenia w sterowniku
Rafał - 2008-11-13, 12:36
komp ci buczy ?
a moze to silniczek krokowy ?
nms007 - 2008-11-13, 12:47
na 100% to buczenie slychc z kompa - dzieje sie tak zaraz po wlaczeniu zaplonu - bez odpalania silnika!!
co do spekulowania ze zbyt slabym akumulatorem - mam nadzieje ze dzis rozwieje te watpliwosci, bo bede mial nowa baterie...
[ Dodano: 2008-11-14, 00:01 ]
Obiecane fotki i nie tylko:
http://www.my-e30.cal.pl/
ps. Zapraszam do zapoznania się z działem "Co, gdzie jak?" - bardzo liczę na waszą pomoc
Cypisek - 2008-11-14, 12:55
gdzie można udzielać odpowiedzi w dziale co gdzie jak ; ]?
[ Dodano: 2008-11-14, 13:04 ]
No to od początku, te blachy są w schowku, właściwie nad schowkiem, kwadratowy otwór jest na zamek schowka, ten pstryczek do włączania oświetlenia schowka
to drugie coś z napisem GM to raczej nie od bmw ; ] ale na oko wydaje mi się że może to być włącznik świateł stop (na pedale hamulca)
na 3 zdjęciu wtyczka chyba ze schowka - olać (chyba ze masz tempomat czy obc2
4 foto to wtyczka latarki patrząc do schowka ma być po lewej stronie, tak bardziej po zewnątrz schowka.
5 fota to chyba czujnik zużycia klocków hamulcowych - jest zmostkowany żeby kontrolka się nie paliła. wtyczka ta ma wychodzić przez lewe przednie nadkole do kolumny
6 foto to wtyczka sondy lambdy, ma być wpięta pod blachą pod akumulatorem
7? to może jakiś automatyczny włącznik świateł czy coś? nie mam pojęcia co to za przekaźniki
8 foto raczej nie powinieneś nic tam mieć, zatykasz to okrągłą zatyczką z uszczelką i tyle
9. tak ma być.
Rafał - 2008-11-14, 13:10
co gdzie jak od lewej:
1-blacha nad schowek sadzac po styku do lampki ale nie jestem pewnien
2-czujnik temp od opla jesli masz w samochodzie zegarko rermometr to ten wlasnie element odpowiada za temp zewnetrzna, orginal pewnie sie urwal wiec poprzedni wlasciciel zamontowal takie cudo
orginalny czujnik jest w lewym tunelu chlodzenia tarcz hamulcowych, wlot pod zdzerzakiem
3-wyglada jak wtyczka co nikt niewie do czego ona jest i sterczy kolo kompa
4-wtyczka latarki w schowku po lewej masz do niej gniazdo
5-wtyczka czujnika okladzin hamulcowych
na zdjeciu zmostkowana drutem, kupujac nowe klocki mozesz kupic czujnik , koszt okolo 30-40 zyla
6-wyglada jak wtyczka lambdy
7-PARTANINA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! UWAZAJ NA TAKIE PATENTY !!!!!!!!!!!
8-wtyk czyjnika poziomu paliwa albo rezerwy (ale glowy nie dam)
9- co do tych zabezpieczen linek to nie pamietam jak jest w e30
[ Dodano: 2008-11-14, 14:14 ]
heheheheheh
cypidek szybszy byles
Cypisek - 2008-11-14, 13:16
| Rafał napisa/a: | 2-czujnik temp od opla jesli masz w samochodzie zegarko rermometr to ten wlasnie element odpowiada za temp zewnetrzna, orginal pewnie sie urwal wiec poprzedni wlasciciel zamontowal takie cudo
orginalny czujnik jest w lewym tunelu chlodzenia tarcz hamulcowych, wlot pod zdzerzakiem |
masz rację Rafał
http://www.allegro.pl/ite...ryginal_gm.html
[ Dodano: 2008-11-14, 13:17 ]
| Rafał napisa/a: | cypidek szybszy byles |
ha bo ja jestem cybidek szybki bill
fajna sprawa, mógłby być taki konkurs rozpoznawania częsci na czas przypomniał mi się kawałek plastiku z silnika m70 Chrisa w Borsku
nms007 - 2008-11-14, 13:39
szacun panowie szacun - juz niedługo kolejna porcja "niewiadomek"
dzis zakupilem baterie (Varta 60Ah, rozruch 540A) i zobaczymy czy furka odpali - bez sondy i katalizatora moge probowac? Pytam bo nie chcial bym zeby cos przez to pierdyknelo...
Cypisek - 2008-11-14, 13:45
sondę lepiej podłącz, nie musi być wkręcona w wydech, ważne żeby była podpięta pod wtyczkę.
Rafał - 2008-11-14, 13:45
nie pierdyknie
moze kiepsko dzalac ale nie pierdyknie
sonda do wazna sprawa
katalizator mniej zeby nie powiedziec ze wcale
Cypisek - 2008-11-14, 13:46
ale uważaj bo coś z tym buczeniem jest nie tak, przyczyna leży gdzie indziej.
Rafał - 2008-11-14, 13:48
kurna znowu ale tym razem sie nie zgadzamy
niech ktos znajacy temat sie wypowie
czy moga byc objawy falowania biegu jalowego albo przegasania silnika jak nie bedzie podpieta lambda ?
jakis spec mi mowil oststnio ze lambda na jalowym odpowiada za sterowanie krokowym !
Cypisek - 2008-11-14, 13:49
To weź kiedyś na pracującym silniku odepnij sondę, w moich przypadkach silnik zaczynał kuleć.
nms007 - 2008-11-14, 13:55
| Cypisek napisa/a: | | ale uważaj bo coś z tym buczeniem jest nie tak, przyczyna leży gdzie indziej. |
tak tak... jesli buczenie nie ustanie mimo nowego aku. to nie bede probowal odpalac - lepiej zaprosic do garazu jakiegos machera
Cypisek - 2008-11-14, 14:00
| nms007 napisa/a: | | Cypisek napisa/a: | | ale uważaj bo coś z tym buczeniem jest nie tak, przyczyna leży gdzie indziej. |
tak tak... jesli buczenie nie ustanie mimo nowego aku. to nie bede probowal odpalac - lepiej zaprosic do garazu jakiegos machera |
sprawdź dokładnie wiązkę, czy wszystko jest dobrze podłączone, wszędzie jest dobrze przykręcona masa nigdzie nie ma zwarcia czy dziwnych patentów jak z tymi przekaźnikami.
Szajbaa - 2008-11-14, 14:57
zdjecie 8 czujnik ilosci paliwa w przypadkach gdy pompa jest zewnetrzna musi gdzies tam pałetac sie wtyczka.
zdjecie 9 powinny byc metalowe spinki
mi po swapie na m30 komp buczał na zapalonych swiatłach ale nic to nie przeszkadzało
bono20002 - 2008-11-14, 16:01
| Rafał napisa/a: | kurna znowu ale tym razem sie nie zgadzamy
niech ktos znajacy temat sie wypowie
czy moga byc objawy falowania biegu jalowego albo przegasania silnika jak nie bedzie podpieta lambda ?
jakis spec mi mowil oststnio ze lambda na jalowym odpowiada za sterowanie krokowym ! |
Ja nie spec, ale co nie co wiem
Nie podpięta sonda będzie skutkować tym że auto bedzie prychało, pierdziało, a nawet moze strzelać w kolektor...wszystkie objawy ustaja pow. 3-4 tys obr (jak sie uda wkręcić ale powinno sie udać)
Jak bedzie podpięta a nie włożona w wydech..teoretycznie powinno wszystko banglac tylko że komp przerzuci sie w awaryjny, tak jakby była wywalona sonda
(wszystko podaje na przykładzie niestety 4 garnków ale osprzet odpowiada za to samo wiec i skutki bedą podobne )
nms007 - 2008-11-14, 21:23
po zalożeniu świeżutkiej baterii autko nadal nie odpala...
1. buczenie nie ustało, to fakt, ale gdy pojawił się inny problem: po przekreceniu kluczyka na rozruch, słychać tylko jak wskakuje bendiks i na tym się kończy (rozrusznik nie kreci wogole) i w tym samym czasie (na przekreconym do oporu kluczyku) gasna wszytkie kontrolki - tak ma być?
2. Powiedzcie mi czy po włączeniu zapłonu ma być słychać pompę paliwa jak sobie podciąga paliwo? Bo u mnie cisza...
3. No i kwestia tej wtyczki od sondy - nie podlaczalem jej bo poprzedni własciciel nie dostarczył mi jeszcze wydechu
Rafał - 2008-11-14, 22:28
1- sprawdz gruby przewod akumulator-rozrusznik-i dalej bodajze skrzyynka bezpiecznikowa moze styk jest lipny, czy podlaczyles mase do silnika ?
2- po wlaczeniu zaplonu pompa powinna wlaczyc sie na chwilke potem jak wlaczysz rozrusznik i potem jak juz silnik pracuje pompa powinna dzialac
3- jak ma zapalic to i tak zapali bez lambdy (tak mysle)
sowin19 - 2008-11-14, 23:16
| nms007 napisa/a: | | 2. Powiedzcie mi czy po włączeniu zapłonu ma być słychać pompę paliwa jak sobie podciąga paliwo? Bo u mnie cisza... |
| Rafał napisa/a: | | 2- po wlaczeniu zaplonu pompa powinna wlaczyc sie na chwilke |
Tu się nie zgodzę, pompa w m20 nie dobija paliwa, zresztą był tu już kiedyś taki temat o dobijaniu
| Rafał napisa/a: | | 3- jak ma zapalic to i tak zapali bez lambdy (tak mysle) |
Też tak myślę, może gorzej chodzić ale powinien zapalić
Cypisek - 2008-11-15, 07:16
| Rafał napisa/a: | 1- sprawdz gruby przewod akumulator-rozrusznik-i dalej bodajze skrzyynka bezpiecznikowa moze styk jest lipny, czy podlaczyles mase do silnika ?
2- po wlaczeniu zaplonu pompa powinna wlaczyc sie na chwilke potem jak wlaczysz rozrusznik i potem jak juz silnik pracuje pompa powinna dzialac
3- jak ma zapalic to i tak zapali bez lambdy (tak mysle) |
znowu muszę się z tobą nie zgodzić ; ] W m20b20 pompa przed rozruchem nie podaje paliwa.
Bez sondy powinien odpalić, tak samo jak i bez przepływki i innych gadżetów. Posprawdzaj wszystkie połączenia elektryczne, głównie masę - połączenie silnika z budą! (brązowy kabel przy łapie)
nms007 - 2008-11-15, 17:01
tez kurde zastanawiałem sie czy aby dobra jest MASA... tym bardziej po waszych sugestiach sprawdze dopiero w poniedziałek, bo dzis nie ma mam możliwości
WNTcoupe - 2008-11-15, 17:20
| Cypisek napisa/a: | | Rafał napisa/a: | 1- sprawdz gruby przewod akumulator-rozrusznik-i dalej bodajze skrzyynka bezpiecznikowa moze styk jest lipny, czy podlaczyles mase do silnika ?
3- jak ma zapalic to i tak zapali bez lambdy (tak mysle) |
znowu muszę się z tobą nie zgodzić ; ] W m20b20 pompa przed rozruchem nie podaje paliwa.
Bez sondy powinien odpalić, tak samo jak i bez przepływki i innych gadżetów. Posprawdzaj wszystkie połączenia elektryczne, głównie masę - połączenie silnika z budą! (brązowy kabel przy łapie) |
mówiesz że przed rozruchem nie podaje palia albo nie bardzo rozumie albo piszesz nie zrozumiale
jak to nie podaje przeciez na amym powietrzu nie odpali więc chyba musi podawac jakąs awke paliwa na wtryski żeby sie odezwał motor czy nie koniecznie??
Rafał - 2008-11-15, 18:53
| WNTcoupe napisa/a: | mówiesz że przed rozruchem nie podaje palia albo nie bardzo rozumie albo piszesz nie zrozumiale
jak to nie podaje przeciez na amym powietrzu nie odpali |
przed rozruchem nic nie musi zapalac-zapala podczas rozruchu
cypisek w mojej m20b20 90" jak przekrecalem kluczyk po kilku godzinnym postoju na chwilke wł. sie pompa potem oczywiscie razem z rozrusznikiem
natomiast jesli zgasilem i odpalalem ponownie juz sie nie wł.
nms007 - 2008-11-17, 21:02
posprawdzałem dzisiaj styki "akumulator-rozrusznik" itd.
podczyściłem co nieco i powinno być git, ale masy od silnika do budy NIET - w którym dokładnie miejscu ma być przymocowany ten przewód? gdzieś po strony kolektora wydechowego?!
Cypisek - 2008-11-17, 21:07
Gddzieś na dole w okolicy łapy, ale nie pamietam dokładnie gdzie.
BIERNAŚ - 2008-11-17, 22:31
Jesli kontrolki gasna to jakieś zwarcie albo brak masy. U mojego taty po odebraniu od lakiernika transportera brakowalo masy i byly podobne objawy. Brak zaplonu i te kontrolki.
Rafał - 2008-11-17, 23:54
jak silnik nie ma podlaczone masy
to podzas rozruchu wysoki prad bedzie przeplywal przez wszystkie mozliwe miejsca styku z karoseria, a jest ich niewiele bo zazwyczaj wszystko wisi na gumowych łapach
kiedys w ten sposób stopilem linke sprzega w cieniaku
abrams82 - 2008-11-18, 18:26
Masa powinna być przykręcona po prawej stronie patrząc w kierunku jazdy przy poduszce od silnika widać ją jak zajrzysz od góry, gruby kabel (u mnie brązowy) na wszelki wypadek (jeśli w ogóle jest) odkręć przeczyść miejsca styków papierem ściernym.szczotką drucianą czy co tam masz pod ręką i załóż. Zrób to samo z kablem masowym aku-buda.
nms007 - 2008-11-18, 21:58
autko kreci lux (założyłem te przewód masowy), choć nadal nie odpala...
jutro zaleje benzyny (bo pewności nie mam czy jest coś w baku, a wskaźnik leży jak zabity) i zobaczym czy zaryczy
[ Dodano: 2008-11-19, 21:45 ]
BAWARKA ODPALONA uf.... - zapaliła bez sondy i nawet nie chodziła jakoś tragicznie...
tak więc suma sumarum największy kłopot już za mną, teraz tylko pozostaje poskładać resztę do kupy i wio na jakiś mały "trening"
[ Dodano: 2008-11-26, 08:24 ]
myślałem ze juz poleci z górki, ale oczywiście przy moim szczęściu nic nie jest pewne... do czego zmierzam - poskładałem lampy, kierunki i reszte światełek, ale podczas sprawdzania okazało sie ze nie ma "migaczy" (i co za tym idzie - awaryjnych tez NIET)
i teraz tak... - widzę że wiszą dwie wtyczki (za zderzakiem) - jedna (czarna) na 99% jest do halogenu no i druga (niebieska) chyba od kierunków - ale nie zauważyłem gdzie mógłbym ta wtyczkę podłączyć...
ps. postaram się dziś wrzucić fotki + dokumentacja postępów prac
Martino - 2008-11-28, 12:11
Jedna wtyczka (tak jak mówisz) jest do halogenu, a druga do klaksonu.
Jeśli chodzi o kierunki to poszukaj bo pojęcia nie mam.
Pozdrawiam
Rafał - 2008-11-28, 20:53
nms007 jako ze jestem żywo zainteresowany temetem i wyrazam szczera chec pomocy sprecyzuj prosze pytanie odnosnie kierunkowskazów
nie za bardzo rozumiem czy nie wesz gdzie wetknac wtyczki czy ich nie mozesz znal
generalnie powinno to wygladac tak jak na tej fotce
http://e30.bmwdiy.info/bu...umper-adj05.jpg
tylko ze z kazdego otworu wystaje tylko jeden przewod a nie 2 i podszas montazu zdezaka wtyczki umiesczcza sie w gniazdach lamp
upierdliwa robota i lepiej ja robic we dwie osoby
wtyczki bodajze niebieskie ale nie da sie ich pomylic bo sa inanczej wykonane i inne nei ebeda pasowaly
wtyczki czesto maja pourywane zatrzaski wiec jesli sa urwane albo je urwiesz to sie nie przejmuj -to standad
Pietrek - 2008-11-29, 16:57
masz podłączony przełącznik świateł awaryjnych ?
nms007 - 2008-11-29, 18:00
| Rafał napisa/a: | nms007 jako ze jestem żywo zainteresowany temetem i wyrazam szczera chec pomocy sprecyzuj prosze pytanie odnosnie kierunkowskazów
nie za bardzo rozumiem czy nie wesz gdzie wetknac wtyczki czy ich nie mozesz znal
generalnie powinno to wygladac tak jak na tej fotce
http://e30.bmwdiy.info/bu...umper-adj05.jpg
tylko ze z kazdego otworu wystaje tylko jeden przewod a nie 2 i podszas montazu zdezaka wtyczki umiesczcza sie w gniazdach lamp
upierdliwa robota i lepiej ja robic we dwie osoby
wtyczki bodajze niebieskie ale nie da sie ich pomylic bo sa inanczej wykonane i inne nei ebeda pasowaly
wtyczki czesto maja pourywane zatrzaski wiec jesli sa urwane albo je urwiesz to sie nie przejmuj -to standad |
no to tak... teraz juz widze ze te wiszace wtyczki to faktycznie sa do halogenow i do trabek klaksonu a kierunkowskazy mam poskładane juz kompletnie - tylko myslalem ze te wiszace przewody maja cos wspolengo z kierunkami
Pietrek tak mam podlaczony przelacznik awaryjnych
ps. z tylu w bagazniku jest zamontowane jakies dziadojstwo, do ktorego wchodza dwie wtyczki - czy moze to byc jakis przekaznik albo cos co ma zwiazek z migaczami? pod stacyjka tez jest jakis przekaznik... - oprocz tego co wymienilem wypadalo by cos jeszcze posprawdzac??
Marcin e30 - 2008-11-30, 20:58
w bagażniku najpewniej jest moduł od check control, pod kierownicą to powinien być tylko przekaźnik od kierunków
nms007 - 2008-12-09, 22:59
Na początek:
http://my-e30.cal.pl/ - postępy prac i nowa porcja foto z działu "niewiadomek"
Po kolei:
Fot.1 - jak widać mam 4 identyczne wtyczki - dwie do kierunków dwie do przeciwmgłowych - nie świecą ani jedne ani drugie (dlatego też na 100% nie wiem które to które) posprawdzałem żarówki (są OK), styki na tych kostach (też wydają się być w porządku), bezpieczniki dobre - a tu nadal nic. Jak próbuję włączyć awaryjne to dioda w przycisku cały czas świeci. Jak ktoś ma jakieś sugestie, to zapodałem fotki (2 i 3) co i jak mam zrobione - co ewentualnie jeszcze (i jak) sprawdzić?
Fot.4 - w jaki sposób ma być zamontowana ta sprężyna? Wiem że brakuje mi jeszcze takiej blachy - na popczątku śruby (zaraz przed pedałem sprzęgła) ale chyba ona nie ma nic wspolnego z wspomnianą sprężyną?! Aha... na pedale hamulca ma być może jakiś dodatkowy element, który wciska automat od stopu? Bo teraz STOP (jak się można domyśleć) świeci cały czas!
Fot. 5 - ta tulejka ma być między kolumną a kierownicą? Chyba nie, bo jak tak złożyłem to, ten "BIPEK" (6-tątny) od klaksou nie miał styku z kierownicą... a jak złoże bez tuleki, to znowu musiał bym podłożyć dosyć grubą podkładkę, bo narętka nie da rady docisnąc kierownicy...
No i tyle tego dobrego... będę bardzo wdzięczny za pomoc
-------
To jak pomoże ktoś??
Cypisek - 2008-12-18, 08:59
1. Problem może leżeć w przerywaczu kierunkowskazów lub module checku w bagażniku. Przekaźniki są dobrze wsadzone.
2. Jak to jest z tym stopem? gaśnie kiedy naciskasz pedał? a może gaśnie kiedy odciągniesz go do siebie? może poprostu masz niewyregulowany skok pedału?
3. Ta tulejka ma tam być, nie wiem o jaki bipek ci chodzi?
Jak coś mi przyjdzie do głowy to napiszę, muszę zobaczyć jak to z tą sprężynką jest u mnie.
nms007 - 2008-12-18, 10:35
1. Przekaźniki powkładane dobrze. Moduł CHECK - jak mogę sprawdzić czy z nim wszysto jest OK??
2. gaśnie jak przyciągam do siebie - jak mogę wyregulować pedał?
3. "Bipek" Taki walec 6-kątny osadzony na sprężynce (widać go na ostatnim zdjęciu - poniżej wałka kierownicy)
ps. zrobiłem mały UPDATE fotek http://my-e30.cal.pl/
Rafał - 2008-12-18, 11:52
1. modół czek po przekreceniu zapolonu sprawdza switla hebli
powinna mryfac przy tym kontrolka na srodku tablicy
jak wcisniesz pedal i wsio z lampami jest ok kontrolka powinnna zgasnac i caly czej tez
wciskajac przycisk na czeku zapalisz wszystkie zaróweczki czeka i jednoczesnie mozesz nim skasowac mryganie zarowki na desce
jednak nie skasujesz bledu
pocztyaj sobie o tym w necie a i na tym forum pewnie sporo znajdziesz co do czego
2.nie kumam akcji z tymi pedalami chyba nie zalozyles sprezyny
3.tak ma być
ps: fajne foty
Cypisek - 2008-12-18, 15:05
Pedał da się wyregulować obracając tą wielką nakrętką która jest na bolcu wychodzącym z serwa/pompy hamulcowej, ale najpierw trzeba tą sprężynę jakoś przyłapać. może nie ma potrzeby regulacji.
nms007 - 2008-12-19, 07:42
ok, wszystko już poskładane (oprócz nieszczęsnych kierunków - bez reki fachowca chyba się nie obejdzie)... tak więc, dziś pewnie będzie dziewiczy rejs
ps. mały update fotek :)http://www.my-e30.cal.pl
Jancza - 2008-12-19, 11:18
Podepne sie tu bo widze historie podobna do mojej - moze ktos chetnie obejzy
Na dole w podpisie jest link do filmiku jak robilem swoja E30.
Pozdro
Rafał - 2008-12-20, 10:00
chyba teraz taka moda
ja tez mam podobny podpis
http://bobers.fotosik.pl/albumy/397163.html
http://bobers.fotosik.pl/albumy/547243.html
nms007 - 2008-12-20, 19:51
Dzisiejszy dzień mozna zaznaczyc w kalendarzu - bejca poraz pierwszy od zakupu ujrzała asfalt :D - musze przyznać ze narowista bestia nie chce nawet myśleć co by było jak bym się dorwał jakiejś M3
ps. gdzie na dyfrze znajde oznaczenie z przełożeniem - kumpel przytargał mi dzis sztuke i wypadalo by obczajić temat - tzn. chciałbym go zespawać, ale najpierw wolał bym się upewnić czy jest sens, bo nie chciał bym zakładać czegos z większym przelozeniem
Yabi - 2008-12-21, 00:51
nms007, Powinna byc taka blaszka przykrecona do dekla przy jednej z srub
nms007 - 2008-12-21, 11:07
czyli wychodzi na to ze nie mam takiej blaszki - oblookałem całą obudowe dyfra i znalazłem kilka wybitych/przetłoczonych numerów - jakby te numerki miały być pomocne to mogę je tutaj podyktować
Szajbaa - 2008-12-22, 15:38
numerki na dyfrze?? hmmm nie kojaze z prawej strony patrząc od tyłu do srub mocujących dekiel przykrecona blaszka 10x1cm z wybitym numerem
na pewno tam nie ma jej??
co do kierunków podmieniałeś przekaźnik przy stacyjce??
nms007 - 2008-12-23, 07:44
w miare skrupulatnie przejrzalem caly most, ale lookne raz jeszcze
nie podmienialem - to jest jakis "standardowy" przekaznik? tzn. czy da sie go bez problemu kupic w jakims sklepie motoryzacyjnym, czy musi byc specjalnie dedykowany do BMW?
Zeed - 2008-12-24, 11:16
ogólnie przyjacielu dajesz rade ale nie wiedziałem, że aż taki ogrom pracy masz szkoda, że moja wiedza jest bardzo nikła bo chętnie bym pomógł ogólnie doradziłbym, żebyś na razie nie spawał mostu tylko uderzył przynajmniej na jeden kjs i zobaczył jak to będzie "się sprawowało w praniu"
Rafał - 2008-12-27, 13:07
| nms007 napisa/a: | | musi byc specjalnie dedykowany do BMW? |
pewnie i da sie zaadaptowac cos innego
ale nie kombinuj i kup np na allegro albo od kogos z forum (tu co drugi rozebrał 5 e30stek ) przekaznik kierunków do e30 i bedzie po bulu
nms007 - 2008-12-31, 11:29
rozebrałem przekaźnik od kierunków i faktycznie okazało się ze może być zrąbany - w środku cały skorodowany
aha... zauważyłem że wycieraczki tez mi nie chulają - czy to też może być wina przekaźnika (K10)?!
[ Dodano: 2009-01-05, 22:39 ]
Pamiętacie jak wspominałem o buczeniu kompa?!
Dziś oblookiwałem troche silnik i okzało się że po odpięciu wtyczki od takiego jedngo ustrojstwa (patrz film poniżej) buczenie kompa ustało ale wspomniana część wydaje dziwny odgłos i tutaj prośba do Was - zobaczcie na filmik który nagrałem i proszę o odp. a mianowicie - co to jest i czy da się ewentualnie naprawić (bo jak sądzę tak być nie powinno - ten dzwięk)??
Aha i jeszcze jedno - obudowa przepływomierza (chyba dobrze nazwałem) jest strasznie popękana - jaki ma to wpływ na pracę silnika?
LINK: http://www.youtube.com/watch?v=m5iiJ7-DYHY
Rafał - 2009-01-05, 23:14
wycieraczki- za ich prace odpowiada ten dlugi czarny przekaznik (nie pamietam nr moze to k10)
skoro ten od kierunków jest w kiepskim stanie tamten tez moze
to ustrojstwo co ci buczy to wlasnie jest silniczek krokowy
on ma buczec /po przekreceniu zaplonu, podczas pracy silnika i jescze kilka sekund po zgaszeniu
daj zdjecia tej przeplywki popekanej
pozdro
Cypisek - 2009-01-06, 08:20
| Rafał napisa/a: | | to ustrojstwo co ci buczy to wlasnie jest silniczek krokowy |
Owszem silniczek krokowy buczy, ale komp od niego nie buczy. Spróbuj podmienić krokowca, może ten jest jakiś walnięty?
Rafał - 2009-01-06, 08:46
tysz fakt
nms007 - 2009-01-06, 17:32
| Rafał napisa/a: | [...]daj zdjecia tej przeplywki popekanej
[...] |
http://my-e30.cal.pl/big_img/01.JPG
http://my-e30.cal.pl/big_img/02.JPG
http://my-e30.cal.pl/big_img/03.JPG
foto prosto z aparatu tak wiec beda sie dluzej ladowac
WNTcoupe - 2009-01-06, 18:41
sprawdz skrzynke. mam taką gume , zresztą wszystko co Ci napisałem jest w dobrej kasie.
powodzenia pozdro
Cypisek - 2009-01-06, 20:09
O kurcze, nowa guma w aso kosztuje 60 kilka zł.
nms007 - 2009-01-06, 20:31
| WNTcoupe napisa/a: | sprawdz skrzynke. mam taką gume , zresztą wszystko co Ci napisałem jest w dobrej kasie.
powodzenia pozdro |
ok, dzieki za info... odezwe sie koncem tygodnia, bo musze dokładnie zobaczyc co mi bedzie jeszcze potrzeba
ps. jakis fatum mnie przesladuje chyba jakies zwarcie w instalacji mi zrobilo - chcialem odpalic fure i zauwazylem dziwna rzecz (auto oczywiscie nie zapalio) - gdy kreci rozrusznik zaswiecaja sie lampki od kierunków (dwie naraz) i jedna od przeciwmglowych
oprocz tego kupilem nowy przekaznik kierunkow i po podlaczeniu stracznie "skrzeczy" - tak jakby go caly czas chcial spinac - oczywiscie opisany objaw pojawil sie przed wymiana przekaznika kierunkow
aha i na check control swieca trzy pierwsze diody (pierwsza kolumna)
Nie mam wogole pojecia co sie popier&^%#@!
Rafał - 2009-01-07, 00:25
gume od przeplywki wymien koniecznie
twoja jest w stanie agonalnym
co do elektryki chyba przydal by sie elektryk z pojeciem
nms007 - 2009-02-10, 08:46
beema jest już w pełni sprawna - wszystkie usterki usunięte (było zwarcie na głównej wiązce i problem alternatorem)
i teraz wypadalo by wymienic olej w silniku...
Poczytalem troche na tym forum i zdecydowalem sie na Motula a dokladnie "MOTUL 4100 POWER 15W50" ewentualnie "MOTUL 6100 POWER 15W50" - chyba dobry wybór, zważywszy na przeznaczenie mojej bejcy ?!
|
|