BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Domykanie szyberdachu czyli opcja komfortu

_carlos- - 2008-10-16, 18:11
Temat postu: Domykanie szyberdachu czyli opcja komfortu
Zamontowałem w e36 sedan elektryczne szyby z przodu poprzez dwa przekaźniki na szybę i zamieniłem sterowanie szyberdachu z manualnego na elektryczny sterowany przekaźnikiem. Po zamontowaniu alarmu podłączyłem opcję domykania szyb, no i przyszła chęć na kolejne udogodnienia :D . Chciałbym zainstalować domykanie szyberdachu, ale to już nie jest takie proste... :|
Sterowanie szyberdachem lub szybami odbywa się za zmianą polaryzacji (biegunów). Domykanie szyb jest łatwo wykonać, gdyż sterujemy w jedną stronę + lub -, natomiast gdy chcemy zrobić domykanie szyberdachu z pełnego otwarcia i uchyłu trzeba zastosować zamianę biegunów. Przy zamykaniu ręcznym zamiana następuje w samym wyłączniku (opcja z białym przyciskiem).
Przypuszczam, że rozpoznanie pozycji szyberdachu następuje poprzez jakiś wyłącznik krańcowy.
Czy ktoś się orientuje, czy w ogóle jest i gdzie on jest oryginalnie zamontowany?
Czy ktoś wie jak podłączyć szyber, żeby domykał z obydwu pozycji?

kemot324 - 2008-10-18, 11:37

Krańcówki masz przy silniczku. Ze zwykłym silniczkiem tego nie zrobisz. Jedynie uda się to po zamontowaniu oryginalnego silnika z elektroniką od funkcji komfort. Elektronika rozpoznaje w jakim położeniu jest szyber i domyka go wtedy.
_carlos- - 2008-10-18, 22:39

Możliwe ,aczkolwiek będę próbował coś wykombinować.
W silniczku z przekaźnikiem i krańcówką mechaniczną jest miejsce przygotowane na drugą krańcówkę. Podejrzewam, że to może być związane z domykaniem.