| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - BMW M3 E46 vs...
lato - 2008-10-13, 22:55 Temat postu: BMW M3 E46 vs... Witam. Temat skierowany do znawców tematu m3 e46 i użytkowników.
Zamierzam zakupić autko z USA. W grę wchodzi M3 i Evo IX lub X. O ile wiem że Evo tanie w utrzymaniu nie jest - chodzi o spalanie w czasie normalnej jazdy i na trasie, to nie wiem jak tutaj prezentuje sie e46. Za cenę fajnej emki można mieć prawie nowe evo. Opiszę może o co mi chodzi.
Autkiem ma śmigać żonka do pracy i ja wieczorem mam się odstresować, pogonić a w weekend pośmigać po torze. Jak zajdzie potrzeba to przewieź torby i bagaże. Chciałbym aby auto przy spokojnym śmiganiu do pracy nie paliło 14 jak to evo ma w zwyczaju i dawalo podobna radość. Nie wiem czy emka to potrafi.
Proszę więc o odpowiedź na pytania:
1) Ile pali M3 gdy jedzie kobieta do 100km/h i zazwyczaj nie przekracza 4 tyÅ› i na 100% nie wciska na maxa gazu? Jak siÄ™ ma spalanie na trasie a jak na torze?
2)Jak wyglada cena części do E46? Proszę nie pisać mi że np.tarcze hamulcowe są bardzo drogie bo takie stwierdzenia odciągnęły mnie od zakupu E36 M3 czego bardzo żałuję a tutaj tarcze-komplet kosztują 500zł.
3) Czy są jakieś różnice w wersji US i EU?
4) Jak się prowadzi i jak wygląda sprawa komfortu? Czy jestem w stanie powalczyć na torze z Evo i STI, bo wrx to śmieszny twór
5) Co lubi się psuć w tych autach i jak często?
6) Na co szczególnie zwrócić uwagę przy wyborze autka?
7) Czy skrzynia SMG to dobre rozwiÄ…zanie w tym modelu?
8) Które lata produkcji są wersją "dorosłą" - bez problemów wieku dziecięcego?
9) Co wybralibyście będąc w opisanej sytuacji?
W zapytaniach pominąłem kwestię ubezpieczenia ale przypuszczam że BMW będzie znacznie droższe od evo.
Za udzielone, konkretne informacje będę bardzo wdzięczny.
Grzesiek2290 - 2008-10-13, 23:38
Ja tylko wypowiem sie na temat róznic w E46 US/EU
Moc:
US-333KM z powodu katalizatorów na kolektorze
EU-343KM bo to rodzima produkcja no nie
Moment:
US-355Nm j/w
EU-365NM
Wersja US ma "słabsze" hamulce-takie jak M3 E46 EU przed liftingiem (w 2003 roku)
Z zewnatrz to swiatła-obrysówki etc.
Ogolnie roznic jest na tyle mało ze mozne je objesc np. kupnem kolektora z S54 EU oraz hamulców na te nowsze jak te co sa okaza sie za słabe
MARAS - 2008-10-13, 23:39 Temat postu: Re: BMW M3 E46 vs...
| lato napisa³/a: | | "...ChciaÅ‚bym aby auto przy spokojnym Å›miganiu do pracy nie paliÅ‚o 14 jak to evo ma w zwyczaju i dawalo podobna radość...." |
czytam i nie wierzÄ™ ...czy ty siÄ™ kur...a dobrze czujesz?
urbi - 2008-10-13, 23:47
| Cytat: | | utkiem ma śmigać żonka do pracy i ja wieczorem mam się odstresować |
kobieta Ci niemila ?
slawo - 2008-10-13, 23:47 Temat postu: Re: BMW M3 E46 vs...
| MARAS napisa³/a: | | lato napisa³/a: | | "...ChciaÅ‚bym aby auto przy spokojnym Å›miganiu do pracy nie paliÅ‚o 14 jak to evo ma w zwyczaju i dawalo podobna radość...." |
czytam i nie wierzÄ™ ...czy ty siÄ™ kur...a dobrze czujesz? |
jezdziles m3 e46? ja tak i przy naprawde spokojnej jezdzie potrafi ponizej 12 zejsc
tylko nie po to jest to auto
lato - 2008-10-14, 08:05
Grzesiek2290, dzx za konkrety. Nie są to duże różnice ale nie wiedziałem o nich
Chłopaki, to nie tak, że chce się żony pozbyć Ale dobrze wiedzieć, że jest opcja aby to auto nie paliło aż tak dużo przy przeturlaniu się do pracy.
Maras, nie rozumiem Twojego zdziwienia, zarzenowania czy czegokolwiek. Chodzi o frajdę jazdy na torze porównywalną z evo i z sti. Jeździłem mocnym sti z kierowcą, który je bardzo dobrze ogarniał, evo z przeciętnym driverem a m3 widziałem jak tylko się obracała -to mówi już wiele o driverze
Czekam na dalsze, pomocne informacje za które bardzo dziękuję.
LUKAS - 2008-10-14, 08:10
1) Normalny styl jazdy po Warszawie miesci sie w 13,5 litrach
2) Sory ale zamalo sprecyzowane pytanie, najlepiej przedzwonic do ASO zeby podali pare przykladowych czesci
3) To opisał Grzesiek
4) Komfort dla mnie wystarczajacy, Wrażenia z Jazdy niezapomniane
Co do walki na torze ... jesli ogarniesz auto to powalczysz, skoro ja mieszam Imprezom w stawce zwykłym M20B25 to Ty M3 E46 możesz ich sklepać ...
5) Generalnie nic sie nie psuje, nalezy pamietac o regulacji zaworow (płytki), i niestety jest jedna wada, słabe podwozie, w E46 wlaszcza M3 lubi pruc sie podloga w bagazniku przy podluznicach i mocowaniu tylnego zawieszenia ...
6) Na to żeby nic nie pukalo ani niestukalo, dobrze sprawdz tylna czesc podwozia, rowniez od strony wnetrza bagaznika...
7) Daruj sobie SMG, proszÄ™
8) S54 mial zonk z walem korbowym, na ktory byla akcja techniczna i w 2001-2002 roku klienci byli wzywani na wymianę wału korbowego, tak wiec "bezpieczny" rocznik to po 2002r.
9) Wybrałbym M3 z 2003r. z manualna skrzynią biegów. Niestety CSL jest strasznie drogi...
tomcat944 - 2008-10-14, 08:29
hej,
jesli chodzi o Lance Evo IX i X to bedzie podobnie jak z WRX STi - przy przypadkowym uszkodzeniu tylnego zawieszenia z mech roznicowym koszty ida w grube tysiace (ok 15-17 tys.) wymiana oleju we wszystkich mech.to wydatek ok 6tys z przegladem...
jesli chodzi o koszty to zdecydowanie nie polecam Evo ani WRX...
Kruczek - 2008-10-14, 08:36
EVO to smoki, 14 litrów ? to na trasie pali...
Marcin - 2008-10-14, 10:46
Nie wiem jak inne kwestie ale spalanie M3 E46 to sprawa smieszna. To chyba najbardziej ekonomiczne 300HP+ na swiecie. Klienci ktorzy przyjedzaja do nas do serwisu na kompach maja od 10.5l do 13l/100km.
LUKAS - 2008-10-14, 11:26
| Marcin napisa³/a: | | Klienci ktorzy przyjedzaja do nas do serwisu na kompach maja od 10.5l do 13l/100km. |
Potwierdzam
lato - 2008-10-15, 16:42
Czyli kwestia spalania już mnie wcale nie interesuje. Martwilem się że nie da rady zejsc do ok 12.
Można jeszcze prosić o info jak ma się e46 do e36 oczywiście w wersji M3? Za info wielkie dzx.
BATMAN - 2008-10-15, 22:59
| lato napisa³/a: |
Proszę więc o odpowiedź na pytania:
1) Ile pali M3 gdy jedzie kobieta do 100km/h i zazwyczaj nie przekracza 4 tyÅ› i na 100% nie wciska na maxa gazu? Jak siÄ™ ma spalanie na trasie a jak na torze?
2)Jak wyglada cena części do E46? Proszę nie pisać mi że np.tarcze hamulcowe są bardzo drogie bo takie stwierdzenia odciągnęły mnie od zakupu E36 M3 czego bardzo żałuję a tutaj tarcze-komplet kosztują 500zł.
3) Czy są jakieś różnice w wersji US i EU?
4) Jak się prowadzi i jak wygląda sprawa komfortu? Czy jestem w stanie powalczyć na torze z Evo i STI, bo wrx to śmieszny twór
5) Co lubi się psuć w tych autach i jak często?
6) Na co szczególnie zwrócić uwagę przy wyborze autka?
7) Czy skrzynia SMG to dobre rozwiÄ…zanie w tym modelu?
8) Które lata produkcji są wersją "dorosłą" - bez problemów wieku dziecięcego?
9) Co wybralibyście będąc w opisanej sytuacji?
|
Jako uzytkownik M3 moge powiedziec tak:
1)Trasa (majac z przodu Davida ) do Torunia średnia 9,5
Na torze myśle ze kolo 25l. (choc sam nie sprawdzalem)
miasto 14-16 jeżdzac normalnie po miescie nie sądze zebyś zszedł ponizej 13l.
Generalnie Marcin mowi prawde, jak na 343PS spalanie jest naprawde OK!
2) czesci nie sÄ… az tak strasznie drogie
3) generalnie jestem anty US-owy
4) niewiem
5) Lukas wie co mówi
6) Lukas wie co mówi
7)jak dla mnie tylko manual
8)moje z 2000 i odpukac wszytko OK
9)M3
Reasumjac jesli auto ma byc uniwersalne , to M3 jest świetnym kandydatem
POZDROWIENIA
David - 2008-10-16, 00:44
| BATMAN napisa³/a: |
1)Trasa (majac z przodu Davida ) do Torunia średnia 9,5
Reasumjac jesli auto ma byc uniwersalne , to M3 jest świetnym kandydatem
POZDROWIENIA |
Auto naprawde mega ekonomiczne. Mi moje e12 wzielo na tej trasie srednio 13L
maaaad - 2008-10-16, 08:40
| BATMAN napisa³/a: | | Reasumjac jesli auto ma byc uniwersalne , to M3 jest Å›wietnym kandydatem |
To samo pisał kolega z innego forum, który ma/miał i M3 e46, i Lancera Evi IX (o ile dobrze pamiętam). M3 bardziej uniwersalne i wygodne, Evo - lepisze do zabawy.
Tu cytat:
| Cytat: | | miałem 7 eMek i dwa lancery i zadna emka nie dała mi tyle co dłubany głosny lancer, sciganie sie czy jazda bokiem autem 4x4 cieszy niesamowicie. wraznie z jazdy mocnym autem turbo to tez inna bajka niz ciche i gładko przyspieszające BMW. Lubie oba auta ale frajda ze scigania sie lancerem jest o wiele wieksza niz Mką. Mką za to fajnie sie lata tak dla zabawy i lansu, jazda M jest o wiele bardziej wymagająca skupienia i uwagi. juz to pisałem i napisze jeszcze raz evo i sti tylko do scigania, M do wszystkiego. |
jaqub - 2008-10-16, 14:49
napewno jakos wykonania (wewnatrz) jest na mega plus dla M3... pomijajac technologie itp to gdzies w koncu musi sie kryc ta roznica w cenie...
|
|