| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - [E36] Silnik grzeje się powyżej 4000obr/min poniżej jest ok
--==maly==-- - 2008-08-04, 00:23 Temat postu: [E36] Silnik grzeje się powyżej 4000obr/min poniżej jest ok Witam
Jak tylko przekraczam 4000obr na minute to temperatura rośnie zwłaszcza przy dużej prędkości.
Mam wrażenie,że słychać jak na postoju powoli dodaje gazu ze przy 4000 jak by sie wisco wyłączało ale czy to jest możliwe?
Do 4000 słychać szum potem cichnie.
W korku można stać i kilka godzin i nic ogólnie przy normalnej jeździ nic się nie dzieje można stać na włączonym silniku jechać i 120 ale problem pojawia się powyżej 140 gdzie na 5 biegu obroty przekraczają 4000obr/min.
Przy takiej jeździe w ciągu pół minuty temperatura zbliża się do maksimum i momentalnie po zwolnieniu do 120 i około 3500obr/min temperatura wraca na swoje miejsce do połowy dosłownie w 15 sekund.
Jak ktoś wie co się dzieje to będę wdzięczny bo ja nie mam pomysłu.
Na szczęście wystarczy spokojniejsza jazda i wszystko jest ok jednak muszę szybko usunąć tą usterkę.
biemdablju - 2008-08-04, 00:38
heh
przypomina mi sie moj problem na trasie sie grzala a w wawie w korkach spokoj. Nie ma cudów jest tylko kilak rzeczy które mogly sie zesrac, po kilku próbach odpowietrzania
zaczelem poszukiwania od pompy. Po wyjeciu wszystko bylo jasne wirnik pękl przy mocowaniu w taki sposob że przy nizszych obrotach jeszcze sie krecil, a po przekroczeniu ~~ 3000 obr/min wirnik sie zatrzymywal...
przy 140 na luz i po kilku sekundach wskazowka wracala do pionu.
U Ciebie pewnie bedzie to samo, obejrzyj pompe jak ją wyjmiesz i zmien już na taka z metalowym wirnikiem
Daj znać czy to podobna sprawa do mojej
Pozdro
--==maly==-- - 2008-08-04, 00:46
Dzięki to pewnie będzie to.
siwy e-36 - 2008-08-04, 01:15
| biemdablju napisa³/a: | heh
przypomina mi sie moj problem na trasie sie grzala a w wawie w korkach spokoj. Nie ma cudów jest tylko kilak rzeczy które mogly sie zesrac, po kilku próbach odpowietrzania
zaczelem poszukiwania od pompy. Po wyjeciu wszystko bylo jasne wirnik pękl przy mocowaniu w taki sposob że przy nizszych obrotach jeszcze sie krecil, a po przekroczeniu ~~ 3000 obr/min wirnik sie zatrzymywal...
przy 140 na luz i po kilku sekundach wskazowka wracala do pionu.
U Ciebie pewnie bedzie to samo, obejrzyj pompe jak ją wyjmiesz i zmien już na taka z metalowym wirnikiem
Daj znać czy to podobna sprawa do mojej
Pozdro |
Popieram kolege to na 99% pompa padla-mialem identyczna sytuacje w swojej I wymien na pompe z metalowym wirnikiem jak kolega wyzej napisal i bedziesz mial spokoj. Pzdr
seba e30 - 2008-10-12, 20:34
nie zapomnij przy okazji sprawdzić termostatu może też się do końca nie otwierać
--==maly==-- - 2008-10-12, 20:35
To było sto lat temu i przyczyną był urwany wirnik pompy wody.
arniko - 2008-10-15, 22:03
Jesli masz klime to sprawdz czy miedzy dwoma chlodnicami nie ma syfu. Jesli jest to wyczysc to i problem zniknie na bank. Jesli miedzy dwoma chlodnicami jest syf to dokladni tak sie dzieje jak opisujesz. Wiem cos o tym. Wyczyscilem syf i problem znikl. NO chyba ze nie masz klimy to moze byc pompa jak twierdza koledzy wyzej
Rafal_e30 - 2008-10-15, 22:35
| arniko napisa³/a: | | Jesli masz klime to sprawdz czy miedzy dwoma chlodnicami nie ma syfu. Jesli jest to wyczysc to i problem zniknie na bank. Jesli miedzy dwoma chlodnicami jest syf to dokladni tak sie dzieje jak opisujesz. Wiem cos o tym. Wyczyscilem syf i problem znikl. NO chyba ze nie masz klimy to moze byc pompa jak twierdza koledzy wyzej |
| --==maly==-- napisa³/a: | | To byÅ‚o sto lat temu i przyczynÄ… byÅ‚ urwany wirnik pompy wody. |
|
|