BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

Nasze Śmigiełka - [E30] Tylmanek

tylmanek88 - 2008-07-16, 12:04
Temat postu: [E30] Tylmanek
Witam! Chcialem zaprezentowac samochod ktory byl moim marzeniem od dziecka. wreszcie marzenie sie spelnilo i jestem szczesliwym posiadaczem BMW E30 :) liczyla sie tylko wersja 6cylindrowa ale jako ze jestem "biednym studentem na garnuszku rodzicow" jest to wersja m20b20.
troche suchych danych o samochodzie:
-BMW E30 320i
-nadwozie Coupe
-kolor SterlingSilber Metallic
-Shadowline
-rok 1990
-przebieg prawie 220tkm (mysle ze orginalny sadzac po stanie zuzycia calego samochodu)
-bezwypadkowa

wyposazenie:

-Wspomaganie kierownicy
-Elektryczne szyby
-elektryczne lusterka
-szyberdach
-Check Computer
-komputer OBC I
-dodatkowe zegary VDO wskazujace natezenie pradu, temp oleju, napiecie (do podlaczenia)
-Centralny zamek
-Felgi 15'' BBS z palety BMW
-zawieszenie prawdopodobnie obnizone 60/40 (kolega Lukas tak ocenil, pozdrawiam! :) ) ale jaka firma to dopiero podjade do gory z Mala i zobacze na czym siedzi :)
-lakier metalik :)
-boczne kierunki
-podlokietnik/rekaw na narty w tylnej kanapie :D
-halogeny

samochod byl kupiony od czlowieka ktory mial sentyment do e30. nie byla to jego pierwsza i napewno nie ostatnia Beemka wiec nie balem sie jej kupic. stan silnika-mysle ze idealne to sa w salonie wiec bardzo bardzo dobry :) co do blachy do wiadomo trzeba dbac zeby nic sie nie dzialo, a poki co jest czysta oprocz 4 wgniotek na dachu jakby od gradu. pare drobnych powierzchownych rysek na masce i klapie bagaznika a poza tym chyba reszta ok :) no i brak kasy i chec jazdy zmusila mnie do zalozenia gazu... Sekwencja Lovato... mam nadzieje ze da rade, jesli cos bedzie nie tak to wyrzucam ja, bo szkoda mi samochodu w takim stanie, za bardzo kocham ten model :)

poki co planuje zebrac jakas kaske na lampy Black Hella chyba ze wlasnorecznie cos wymodze, podstawowy orginalny spoiler na tylna klape i troche doposazyc wnetrze na M-Technika. jesli macie jakies ciekawe pomysly na zmodyfikowanie w zakresie orginalnej E30 to wrzucajcie :) ponizej kilka fotek zaraz po kupnie cyknietych :) pozdrawiam wszystkich!

BULLET - 2008-07-16, 16:03

Bardzo ładne BMW. Posadż na glebe i zapodaj jakąś fele z dużym rantem :) Gratuluje zakupu
ardim - 2008-07-16, 16:55

Ładna :spoko: Mam nadzieje że wskazówka od temperatury już dalej niż jest nie jedzie. Do czego jest ten pstryk pod przełącznikiem lewej szyby?
tylmanek88 - 2008-07-16, 19:27

hehe trzyma sie tak jak widac nawet na duzych obrotach :D a ten pstryk to wlasnie jest dla mnie zagadka... nie spytalem poprzedniego wlasciciela i nie moge rozgryzc co sie dzieje po jego wcisnieciu... ale moze ktos kojarzy czy bylo cos takiego w jakiejs seryjnej? :D
Miro - 2008-07-16, 19:44

może grzanie tyłka...
Tymon - 2008-07-16, 20:34

Hej :)
Śliczna ta twoja Bunia, naprawdę :spoko:
Kolego, do środka włóż foteliki Sport Sitze, daj czarne lampki, czarne kierunki i będzie pięknie się komponowało z Shadow Linem :)
Przydałaby się loteczka na tył i felgi jakieś 16 stki :)

Wiem wiem, łatwo się mówi, ale uwierz mi, że moja była total serią a cosik tam mi z niej wyszło :wink:
Wszystko jest kwestią chęci, kasy i dojścia do części.

Pozdrawiam i niech maszynka służy jak najlepiej :!: :)

G-R-Z-E-Ś - 2008-07-16, 20:41

Lepiej niż Tymon nie można tego było napisać :!:

Widać że autko bardzo zadbane trochę wkładu finansowego i będzie sie pięknie prezentować

tigre0070 - 2008-07-17, 09:28

ładna sztuka , wiele jej nie trzeba żeby była kosa...
tylmanek88 - 2008-07-17, 15:00

wlasnie plany siegaja czarnych lamp i loteczki na tyle napewno :) tylko musze chwile poczekac na kase... :/ co do foteli to jeszcze pomysle bo spodobal mi sie wzor tapicerki ;) jakbym znalazl Sporty w takiej samej to sie zalatwi :D
Pietrek - 2008-07-17, 17:06

Gratuluje podbitki tylnej klapy :spoko:
tylmanek88 - 2008-11-14, 15:07

witam ponownie! jakis czas temu wprowadzilem pierwsze mody. nie jest to nic szczegolnego bo kasa caly czas nie pozwala na powazne i prawdziwe zmiany, ale malymi krokami ide w obranym przez siebie kierunku :)
pierwsza zmiana to lotka na tylnej klapie. orginal BMW oczywiscie :) teraz pupcia wyglada tak jak trzeba, bardziej wykonczona sie wydaje.
kolejna zmiana kierunki przednie. czarne nie sa, ale przyciemnione (od kolegi Tigre0070, pozdrawiam!).
jako ze pora roku jest tez nieciekawa to zalozone juz sa miekkie oponki na "sloneczkach" dzieki czemu nie stracila tak bardzo na wizerunku :D
fotki ponizej. jak ktos bedzie mial chwile niech wyrazi swoja opinie na temat zmian i caloksztaltu ;)

pozdrawiam, Tylmanek.

Łukasz - 2008-11-14, 15:41

fajna tylna klapa :)
Tymon - 2008-11-14, 17:37

tylmanek88, no i perfecto :!: Ori loteczka i oby tak dalej :spoko:
tylmanek88 - 2008-11-14, 18:49

Tymon, mamy cos wspolnego :D czesci z jednego zrodla :D lotka jest z tej samej co silnik w Twojej ;)
G-R-Z-E-Ś - 2008-11-24, 23:32

Widzę że kierunki zmieniłeś z przodu , teraz lepiej wygląda !

He he ta siostrzyczki nawet mają takie same felgi zimowe :mg:

Pozdrawiam

tigre0070 - 2008-11-25, 14:03

pod światło jasne się wydają , ale zmiana moim zdaniem na plus.
Na żywo się lepiej prezentuje :)

tylmanek88 - 2008-12-09, 19:10

Witam! wreszcie podstawowe zmiany wykonane! samochod tylko troche brudny na fotkach ale musialem sie pochwalic ;) jak trafi sie jakas dobra sceneria to zrobie sesyjke na porzadnie. a poki co zmiany:

pozdrawiam!

tigre0070 - 2008-12-14, 13:10

Heeelenka :) ))) i sportsitze :D wyyypas :) ))

ja wiem gdzie jest ok sceneria i całkiem niedaleko Ciebie....

podpowiedź

tylmanek88 - 2008-12-15, 02:09

Marki-cegielnia :>
tigre0070 - 2008-12-15, 17:02

ul. Fabryczna :P
tylmanek88 - 2008-12-15, 19:50

kupuj swoja to razm trzasniemy sesje :P
pocisk997 - 2008-12-28, 17:57

Niezla sztuka! Widze ze tak samo jak ja malymi kroczkami idziesz ze swoja e30 do idealu! Bardzo zacnie!:D Widzialbym w niej jeszcze tylko IS Lippe. A jak serduszko sie sprawuje?
spider231 - 2008-12-28, 20:41

Jak lampy sa czarne i jest to shadow line to oczywiscie nerka musi byc w czarnym macie wg mnie to tez podstawa . Kiere zmien bo ta jest straszna jedyna madra kiera to M technikII trojramienna .
pozdro

tylmanek88 - 2008-12-28, 21:39

pocisk997 napisa/a:
Niezla sztuka! Widze ze tak samo jak ja malymi kroczkami idziesz ze swoja e30 do idealu! Bardzo zacnie!:D Widzialbym w niej jeszcze tylko IS Lippe. A jak serduszko sie sprawuje?

naturalnie ze do idealu :) i tak sie go nigdy nie osiagnie ale bede dazyl do tego. dokladka tez mi sie bardzo podoba, ale to moze blizej wiosny cos pomysle :) trzeba dawkowac wszystkie mody zeby miec caly czas co robic :D
co do serduszka to wiadomo, nie jest to nowy samochod ale musze powiedziec ze jest w bardzo dobrym stanie. obiektywnie rzecz biorac mam do zrobienia uszczelniach miedzy silnikiem a skrzynia bo olej ucieka w niemalych ilosciach tamtedy :/ no i ostatnio cos z temperatura mi swiruje, ale to juz koledzy mniej wiecej powiedzieli co sprawdzic takze bede dzialal :) polaczenie m20 z gazem... nic zlego sie nie dzieje, moc ma- coprawda nie sprawdzalem na hamowni ale miedzy gazem i benzyna nie widze roznicy. mam nadzieje ze nie bedzie sie nic dzialo bo bardzo lubie jezdzic tym samochodem i nie chce zeby stala w garazu, a portfela to nie mam zbyt grubego :/

spider231 napisa/a:
Jak lampy sa czarne i jest to shadow line to oczywiscie nerka musi byc w czarnym macie wg mnie to tez podstawa . Kiere zmien bo ta jest straszna jedyna madra kiera to M technikII trojramienna .
pozdro

co do kierownicy to czekam tylko na kaske i cos ladnego na sprzedaz i bedzie kiera m-tech II :) a co do czarnej nerki to jakos nie widze tego u siebie. przynajmniej narazie :)

a teraz pare fotek z takiej drobnej sesji swiatecznej ;)

pozdrawiam, tylmanek :)

pocisk997 - 2008-12-29, 23:01

tylmanek88, Przyjrzałem sie Twojemu bolidowi i doszedlem do wniosku ze mamy te same progi. Nie wiesz co to za shit? Nawet niezły kawałek plastiku, bo pasuje do e30 i nie wygląda jakoś siatkowato :P

Tak sie sklada ze też jestem w fazie edukacji i też mam u siebie podtlenek LPG:D
U mnie dziala bez zarzutu, polecam LPG do IeSów :wink:

tomcat944 - 2008-12-30, 11:05

hej,
te progi to zaden shit tylko ori progi od turinga....

oprocz Mtech I i Mtech II najlepsze jakie sa dostepne...

tylmanek88 - 2008-12-30, 13:29

pocisk997 napisa/a:
tylmanek88, Przyjrzałem sie Twojemu bolidowi i doszedlem do wniosku ze mamy te same progi. Nie wiesz co to za shit? Nawet niezły kawałek plastiku, bo pasuje do e30 i nie wygląda jakoś siatkowato :P

Tak sie sklada ze też jestem w fazie edukacji i też mam u siebie podtlenek LPG:D
U mnie dziala bez zarzutu, polecam LPG do IeSów :wink:

dokladnie tak jak powiedzial kolega tomcat944 progi od touringa. zostalem uswiadomiony ze to porzadna rzecz dopiero po kupnie jak brat powiedzial ze ladnie wyglada na tych progach od touringa :D
co do LPG to powiem ze sekwencja smiga ;) szkoda mi silnika i tak ale jak ja kupilem benzynka 98 po 5zeta stala :/ jedno jest pewne, w nastepnej Beemce nie bedzie gazu :P
a Ty masz sekwencje u siebie czy zwykla komputerowke??

pocisk997 - 2008-12-30, 15:08

tylmanek88 napisa/a:
dokladnie tak jak powiedzial kolega tomcat944 progi od touringa

O prosze, nawet nie wiedzialem:D W każdym razie mi sie podobają 8-)

Ja mam sekwencje BRC i powiem ze w kazdym juz BMW bede mial zawsze gaz, bo to jest cudna rzecz, a skoro nie widac róznicy to po co przepłacac?!

Dlaczego szkoda silnika? Skoro masz sekwencje to nic sie silnikowi nie dzieje!!!

tylmanek88 - 2008-12-30, 23:49

to nie jest tak ze skoro teraz sie nic nie dzieje to nic sie nie bedzie dzialo... silnik dostaje po tylku bo jest "zaprogramowany" na mieszanke paliwa o okreslonej liczbie oktanow itp itd. a gaz ma wieksza liczbe oktanow, inna konsystencje nazwijmy to tak, no i badz co badz inna charakterystyke chemiczna niz benzyna. pewnie sporo ludzi na tym forum zna sie na tym lepiej niz ja, wiec niech oni sie wypowiedza :) ja wiem ze poki chce jezdzic duzo bede jezdzil Malenka na gaz, a jak sytuacja na rynku paliwowym sie polepszy to dostanie spowrotem mleczko prosto od krowy 98% :D
mateuszczarn - 2009-01-28, 21:20

Bunia pierwsza klasa a swoja droga gaz jest do :cenzura: , zapalniczek i innych rzeczy oprócz samochodów. Ja jak miałem gaz we wczesniejszej buni to po przełączeniu na benzyne nie palil jeden cylinder a kuzynowi od gazowy pozatykały sie gniazda
pocisk997 - 2009-01-28, 23:26

mateuszczarn napisa/a:
Ja jak miałem gaz we wczesniejszej buni to po przełączeniu na benzyne nie palil jeden cylinder a kuzynowi od gazowy pozatykały sie gniazda

Jak zakładasz goowno i liczysz ze bedzie dzialac to sie nie dziw! Podejżewam że do tego tankowałeś auto w pana Wieśka na wiosce żeby taniej było! :maruda:

mateuszczarn - 2009-01-29, 08:07

Dla mnie wszystko co zwiazane z gazem to gowno a czy tankuje u Wieśka na wiosce czy u Marka na rynku w Krakowie to nie ma różnicy bo jedno i drugie psuje silnik
pocisk997 - 2009-01-29, 09:42

mateuszczarn napisa/a:
psuje silnik

Możesz sprecyzować wypowiedź?
To jest na tej samej zasadzie co duża część gejów staje sie nimi przez problemy z kobietami.

tylmanek88 - 2009-01-29, 17:05

wiesz, ja zainwestowalem w sekwencje i licze na to ze pojezdzi. nie zakladalem jej sam, tylko w serwisie gazowym z prawdziwego zdarzenia. nie tankuje na stacjach gdzie strach poloneza zatankowac tylko na zaufanych sprawdzonych, zazwyczaj duzych koncernow. instalacja jest tak spasowana ze gaz zalacza sie dopiero na cieply silnik i parownik, a glownie praca zimnego motoru na gazie moze spowodowac ze cos jest nie halo. wiem ze to nie to samo co benzyna ale ja nie widze efektow ubocznych i dlatego poki bedzie dobrze jezdzic na gazie bede mowil ze nie mam nic przeciwko jesli jest to dobrze wykonane.
jesli chce sie jezdzic samochodem i do tego tanio to trzeba najpierw w to zainwestowac. zreszta tak jest ze wszystkim, nie zainwestujesz=nie zaoszczedzisz=nie zarobisz.
pozdrawiam!

pocisk997 - 2009-01-29, 21:19

tylmanek88, Dokladnie. Nie dało sie tego lepiej ująć :spoko:
tylmanek88 - 2009-04-14, 22:50

Witam! troche czasu byla cisza, a to wszystko dlatego ze nie bylo zadnych zmian niestety oprocz tego ze Beatka zostala nawoskowana porzadnie i zmienila zimowe bambosze na sprawdzone letnie klapeczki :D podczas wymiany sprawdzilem co w zawieszeniu piszczy i moge stwierdzic ze zawieszenie siedzi 40/30 :) orginal Eibach i z tego co na necie znalazlem to przod jest fabryka na e30 a tyl na Z3 :|

ponadto zdarzyla sie wielkanocna sesja zdjeciowa i mam nadzieje ze fotki ktore w miare oddadza to jak wazny jest dla mnie ten samochod :)

pozdrawiam i do zobaczenia! :D

Malutka zmieniła właściciela. mam nadzieję, że będzie jej równie dobrze jak u mnie :)