| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - sprzęgło e30 318is, wpadający pedał
brain69 - usunięty - 2008-04-17, 01:37 Temat postu: sprzęgło e30 318is, wpadający pedał mam problem ze sprzęgłem w e30, niby wiem co może być przyczyną z tym że chcę wiedzieć jakie mogą być wszystkie powody wpadającego w podłogę pedału
zapowietrzenie?
zepsuta pompka?
zepsuty wysprzęglik?
płyn nie ucieka
pompowanie nic nie dało
pytam ponieważ nie wiem co zabrać ze sobą na miejsce, gdyż auta nie mam u siebie w warsztacie tylko kawał drogi od niego na parkingu
maaaad - 2008-04-17, 08:17
Z tego, co wyczytałem kiedyś gdzieś na forum, to jest to właśnie objaw zapowietrzenia.
Cypisek - 2008-04-17, 08:23
Ja bym stawiał na uszkodzony wysprzęglik. Kiedyś miałem coś takiego u siebie, Z tej gumy na wysprzęgliku zrobiła się wielka bańka a pedał wpadał w podłogę.
Cinek - 2008-04-17, 12:38
Miałem to samo, temat przerabiałem.Odpowietrz. Jeśli nie pomoże to albo siłownik sprzęgła albo poma sprzęgła. JEDNO KOSZTUJE OKOŁO 70 ZŁ JDRUGIE CZYLI POMPA 150 ZŁ.WYMIENILI MI NAJPIERW SIŁOWNIK - NIE POMNOGŁO WIĘC KUPIŁEM POMPE I JEST LALUNIA. ALE DOBRZY MECHNICY SĄ W STANIE SPRAWDZIĆ CO JEST WADLIWE. POZDRO
MARAS - 2008-04-17, 17:44
Generalnie jeśli układ jest szczelny to sam się odpowietrza po kilkakrotnym wciśnieciu pedału sprzegła,
Pytanie wpadł i leży na dole jak podniesiesz nogę? czy poprostu pompujesz pedałem i nie wsysprzegla?
w pierwszym przypadku zapowietrzony lub nieszczelny siłownik
w drugim siłownik do wymiany nie polecam reparaturek bo to cena połowy nowego wysprzeglika i trochę zabawy z wymiana uszczelniaczy moim zdaniem gra nie warta świeczki kup nowy oraz płyna hamulcowy klucze: nasadowy 10 z długą przedłużką i płaskie 7 i 12 do odpowietrznika i kawałek igielitowego wężyka fi 6 do połaczenia odpowietrznika zacisku i odpowietrznika siłownika (wysprzeglika) no i kolege do pompowania pedałem hamulca bo nie dasz rady odkrecać odpowietrzniaka i jednocześnie trzymać pedału hamulca czas operacyjny 30 minut
|
|