| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Demontaż i motaż głowicy M43
Bagor - 2008-03-25, 15:11 Temat postu: Demontaż i motaż głowicy M43 Sprawa wygląda następująco. U kumpla w 316i M43 wypadała świeca - gwint się rozjechał. Znaleźliśmy więc warsztat, który nagwintował to za 60 zł, ale trzeba było dostarczyć wymontowaną głowicę. Zrobili to super i szybko.
Z kolei warsztat, który wyjmował głowicę leci chyba w kulki. Bo na początku za demontaż i montaż chciał 300-400zł (czyli cena ok), ale teraz cena wzrosła i chcą robić jeszcze inne rzeczy:
-mówią że trzeba zrobić planowanie głowicy
-chcą też zmieniać łańcuch rozrządu, napinacz rozrządu, płoza prowadząca i do napinacza (do rozrządu), dolne koło do rozrządu.
Co o tym myślicie? Konieczne jest planowanie głowicy? Dlaczego chcą zmieniać rozrząd skoro chodzi cichutko, a przebieg samochodu to 198tys km. (oryginalny).
alexil - 2008-03-25, 16:11
Planowanie głowicy na pewno nie zaszkodzi i powinno się to zrobić po takiej robocie ale wymiana rozrządu w Twoim przypadku to chyba zwykła próba naciągnięcia na kasę.
Powiedz, że rozrząd jest ok i nie chcesz go wymieniać.
Pozdrawiam
Artur C. - 2008-03-25, 19:18
Planowanie jest wskazane jeśli głowica jest krzywa jeśli nie jest(łatwo to sprawdzić stalowym liniałem i szczelinomierzem) to zwykłe naciaganie i kaleczenie silnika.
duchX - 2008-03-25, 19:28
po kazdym sciagnieciu glowicy powinna zostac oddana do ewentualnego splanowania , jesli slizgi sa wytarte powinny zostac wymienione moze jednak powinienes to zrobic ? Ja na ich miejscu poprosil bym cie o napisanie pisma ze nie zgadzasz sie na wymiane elementow rozrzadu i ze nie chcesz planowac glowicy .U mnie w firmie kiedys byla sprawa w sadzie bo przy robieniu glowicy gosc nie chcial wymieniac rozrzadu pasek pekl bo byl stary i bylo n a nas ze tego nie zrobilismy
kilerlu - 2008-03-25, 19:47
Witam.
Książkowo jesli raz zdejmiesz pasek rozrządu musisz założyć nowy.
A wiadomo ze jak ściagasz głowice to pasekteż.
Może to i troche naciągane ale dla bezpieczeństwa powymieniałbym wszysto co możliwe przy takiej akcjii gdyż to tylko na dobre moze wyjsc.
p.s.
sory za pisownie ale własnie rozbieram browar
Bagor - 2008-03-25, 21:45
Po wizycie u mechanika sprawa wygląda tak. Według rysunku z http://www.realoem.com/bm...391&hg=11&fg=25 numer 4, czyli ta dolna zębatka, ma lekko ułamane dwa ząbki. Numer 9 jest pęknięty, tak że jest w dwóch częściach (pęknięcie jest przy jednym z kolanek). Numer 6 również pęknięty. Według mechaników to już było...
Dobrze, że to samochód kumpla, bo ja bym im tego nie darował
| kilerlu napisa³/a: | Książkowo jesli raz zdejmiesz pasek rozrzÄ…du musisz zaÅ‚ożyć nowy.
A wiadomo ze jak ściagasz głowice to pasekteż. |
Ale w M43 jest łańcuch Jest on w bardzo dobrym stanie, więc zostaje.
Temat w sumie zakończony, bo części już są kupione w ASO. Dzięki za odpowiedzi.
artur_diag - 2008-03-25, 22:11
ale po co było sciągać głowicę..... nie słyszeliście o czymś takim jak helicoil nie jestem pewny czy dobrze napisałem.... ale wiele razy naprawiałęm tym gwinty i było cool.... pozdrawiam
Bagor - 2008-03-25, 22:27
Tam już nie było czego naprawiać, gwintu tam w ogóle nie było.
duchX - 2008-03-26, 08:52
Dobra zamykam moim zdaniem naciaganie polega na czyms innym a nie checi pomocy i wymienienia wadliwych czesci apropos Lancuch drodzy panstwo tez sie wymienia bo sie naciaga i w np IS po 150-160 tys trzeba robic caly rozrzad
sarna1 - 2008-03-26, 19:53
I trzeba bylo poszukac kogos z TimeSertem WUrtha to zrobilby nowy gwint do swiecy i po sprawie.
|
|