BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Short shift - Jak dziala?

Norbi - 2008-03-22, 18:21
Temat postu: Short shift - Jak dziala?
Wiem co to jest ten short shift ale nie wiem jak dziala na jakiej zasADZIE
Ktos ma u siebie ? jakie wrazenia?

Czy w tym linku short shift pasuje do 328i?

http://moto.allegro.pl/it...hort_shift.html

kamil.k - 2008-03-22, 18:40

zasada działania tego skomplikowanego urzadzenia opiera sie na zasadzie dzialania najprostszego urzadzenia czyli dzwigni :)

zeby skrócic droge lewarka wydłuza sie dolne ramie które wspólpracuje w wybierakiem itd.

mucha - 2008-03-22, 19:53

ja mam w e30, shortshift jest z e36 - po małych przeróbkach pasuje
wrażenia z jazdy ? najpierw trzeba sie przyzwyczaić do krótkich skoków lewarka
znacznie bardziej "czuć" ze biegi wchodzą na swoje miejsca

czy tez z allegro to shortshift ?? u mnie lewarek wystaje około 10cm nad plastik czyli około wysokość dłoni, skoki lewarka to około 5-6cm z 1-nki na 2-jke
jeśli sprawnie zmieniasz biegi i masz zdrowe synchronizatory to można dużo szybciej zmienić bieg, jednak do jazdy na codzien średnio użyteczne

jeśli chcesz zrobię fotki jak wygląda to po złożeniu ewentualnie przyłożę jakąś linijkę żebyś zobaczył ile dokładnie wystaje ponad tunel
kilka fotek org lewarka (na fotkach ten wyżej) i shortshifta

pozdro
mucha

slawo - 2008-03-23, 01:36
Temat postu: Re: Short shift - Jak dziala?
Norbi napisa/a:
Wiem co to jest ten short shift ale nie wiem jak dziala na jakiej zasADZIE
Ktos ma u siebie ? jakie wrazenia?

Czy w tym linku short shift pasuje do 328i?

http://moto.allegro.pl/it...hort_shift.html

troche go ponioslo z cena
bo w serisie nowy kosztuje okolo 160zl a nie 250!

kuzyn - 2008-03-23, 18:40

a to jest cos warte ?
http://allegro.pl/item334..._e46_m3_m5.html

mucha - 2008-03-23, 20:01

JacekG napisa/a:
a to jest cos warte ?
http://allegro.pl/item334..._e46_m3_m5.html

powiem ci ze właśnie tą ja kupowałem i jak do tej pory spełnia swoja role należycie, nie jest to może jakiś markowy wyrób

dzisiaj zobaczylem ze na stronie sprzedawcy jest ss do e30 : http://www.mtuning.pl/skl...roducts_id=1386

a tutaj masz do e36 : http://www.mtuning.pl/skl...roducts_id=1373

Mauser - 2008-03-24, 13:11

sporo było ntt. U mnie SS to koszt 20 czy 30 zł - czyli spawanie w warsztacie . . . . :) Cioram juz ponad roki i sie trzyma . . . . .
mucha - 2008-03-24, 14:40

no dokladnie jesli jest stary lewarek spokojnie mozna dospawac okolo 2-3cm i bedzie shortshift, a koszt minimalny :)
Norbi - 2008-03-24, 14:46

Dzieki wielkie za odpowiedzi. i za fotki Mucha.

Tamten z linka kosztuje 250zł bo jest z lewarkiem mieszkiem i dzwignia recznego od Mki.

Pytałem o SS bo w E36 ta wajcha ma dla mnie troche za duzy skok. Widocznie w mojej E30 mialem krótszy.

PO zamontowaniu SS nie nalezałoby skrócic lewarka?

mucha - 2008-03-24, 15:35

jesli sam spawasz jak mauser to jak najbardziej
te kupne juz sa krotsze

Mauser - 2008-03-24, 17:13

2cm i ani mm więcej. Inaczej trzeba podszlifować ( albo przerobic) tą " rurkę" która idzie w poziomie - bedzie tarła o matalowo - gumowy element miedzy skrzynią a sillnikiem.
Skracac nie trzeba lewarka

mucha - 2008-03-24, 18:31

tutaj masz fotke ile lewarek wystaje ponad tunel

Norbi - 2008-03-24, 21:45

Czyli z tym SS to lewarek sam wpada troche głebiej? Wynika tak z twoich fotek mucha

Ta wajcha na oko jest z 2cm krótsza tzn tyle zeszła w dół?

mucha - 2008-03-25, 19:19

dokladnie - tak jakby lewarek na tym "zgrubieniu-jabłku-kulce" (czy jak to zwal jeszcze) zszedl w dol :)
Lord Lukasz - 2008-05-21, 12:34

Odświeże temat bo na weekend robie małego swapa i przy okazji pokombinował bym coś z lewarkiem bo będe nowe tuleje wstawiał i przy okazji bym go wydłużył z tym że nie wiem jak to będzie działać przy skrzyni z lewarkiem starego typu czyli takim o jak poniżej

teoretycznie jest to samo ale wole spytać, pozatym w razultacie jaki jest max czyli ile moge przedłużyć żeby nie ocierało o wał ?

Mauser - 2008-05-21, 13:00

W nowych - napisane powyżej. Jeśli więcej, to tą "rurkę" ( ten taki łącznik długi) trzeba podszlifować, albo przerobić bo będzie tarł o łącznik met-gum.
cichecki0511 - 2008-05-27, 20:29

A powiedzcie mi z czego zrobiony jest lewarek, bo ta górna gruba część powyżej kulki to chyba aluminium?
Czy poniżej kulki i ten krótki cienki kawałek nad kulką też jest aluminium?
fotka:
http://img402.imageshack....dscf3571au0.jpg

Grzesiek - 2008-05-28, 23:18

dzisiaj bylem w kanale i chcialem sobie dospawac jakies 2 cm ale ku mojemu zdziwieniu w e36 odstep dzwigni od walu jest minimalny :? ...... co teraz z tym zrobic ?? ??????? :| :|
Mauser - 2008-05-29, 06:21

Przerobić ten element pokazany na fotce w sposób jaki zaznaczyłem

Chyba w E36 zasada jest taka sama jak w E30 / . ... . .

cichecki0511 - 2008-05-29, 09:55

Ja sobie wykombinowałem przeróbkę lewarka w taki sposób: wyciąć 2cm fragment z nad kulki i wspawać go poniżej kulki tylko nie wiem czy to wycięcie nad kulką nie spowoduje osłabienia lewarka. Powyżej kulki jest większa dźwignia i tam będą większe naprężenia. Co o tym sądzicie?

Co polecacie wspawać poniżej kulki?

Dantte26 - 2009-04-05, 09:07

Witam...odświerzę temacik...Ostatnio znalazłem coś takiego na allegro:
http://moto.allegro.pl/it...6_e46_e_46.html

Wie ktoś może o tym bajerze...jak się sprawuje i wogóle...

cichecki0511 - 2009-04-05, 20:51

Dantte26 napisa/a:
Witam...odświerzę temacik...Ostatnio znalazłem coś takiego na allegro:
http://moto.allegro.pl/it...6_e46_e_46.html

Wie ktoś może o tym bajerze...jak się sprawuje i wogóle...

Ja kupiłem właśnie od tego gościa tylko wersję bez "tłumika drgań" bo bardziej skracała skok lewarka. Generalnie jestem bardzo zadowolony (tylko skróciłem jeszcze trochę u góry), skok znacznie się skrócił, biegi wchodzą trochę ciężej ale bardziej precyzyjnie i co najważniejsze szybciej :wink: zdecydowanie polecam bo jest to jeden z niewielu gadżetów który faktycznie coś daje.

Dantte26 - 2009-04-05, 21:04

a jednak kupiłeś he,he...też właśnie o tym pomyślałem...zawsze to wygodniej i szybciej zmieniać biegi...he, dzięki za info...nawet cenowo nie najgorzej... :wink:
kamil.k - 2009-04-05, 21:08

biegi wchodza ciezej bo zmieniamy dzwignie ale to nie jest jakas kolosalna zmiana jesli mam skrzynie ok. wiem bo jezdzilem różnymi E30 i do niektórych na seryjnym lewarku ciezko chodziła a co by było jakby wtedy ktos SS założył :mg:

teraz tak patrze to własnie ten short ze zdjecia jaksi dziwny.on ma kulke w tej niebieskiej czesci schowana czy inaczej jest to rozwiazane :?:

cichecki0511 - 2009-04-05, 21:12

Dantte26 napisa/a:
a jednak kupiłeś he,he...też właśnie o tym pomyślałem...zawsze to wygodniej i szybciej zmieniać biegi...he, dzięki za info...nawet cenowo nie najgorzej... :wink:

Przez pewien czas jeździłem na takim pospawanym ale coś krzywo to wyszło i nie byłem zadowolony z pozycji lewarka to raz, a dwa to obawiałem się że po prostu spaw puści w naimniej oczekiwanym momencie :) Już miałem zamawiać z ebay'a bo w polsce ciężko było znaleźć taki dedykowany do e30 ale w końcu na allegro właśnie ten koleś wystawił (sprowadzone USA) więc się długo nie zastanawiałem. Tylko tak jak pisałem, ten co jest teraz u niego wystawiony skraca skok o 30%, ten co ja kupiłem bez tłumika drgań skraca o 40%, nie mam pojęcia jak ta różnica wygląda w praktyce ale możesz go zapytać czy ściąga jeszcze te "krótsze".

Dantte26 - 2009-04-05, 21:18

kamil.k napisa/a:

teraz tak patrze to własnie ten short ze zdjecia jaksi dziwny.on ma kulke w tej niebieskiej czesci schowana czy inaczej jest to rozwiazane :?:

też chętnie się tego dowiem...ale raczej na to wygląda...ten niebieski kapturek to rozumiem jakieś zabezpieczenie kulki przed syfem?? hmm...dobrze rozumiem?

cichecki0511 - 2009-04-05, 21:34

Dantte26 napisa/a:
kamil.k napisa/a:

też chętnie się tego dowiem...ale raczej na to wygląda...ten niebieski kapturek to rozumiem jakieś zabezpieczenie kulki przed syfem?? hmm...dobrze rozumiem?

To jest właśnie ten tłumik drgań, tylko na czym to polega niby to pojęcia nie mam. :)

Dantte26 - 2009-04-06, 07:16

cichecki0511 napisa/a:

To jest właśnie ten tłumik drgań, tylko na czym to polega niby to pojęcia nie mam. :)

dziękuwa raz jeszcze za wyjaśnienia...he,he...o resztę popytam kolesia który to oferuje...najważniejsze dla mnie to to, że spełnia swoje zadanie... :spoko:

kamil.k - 2009-04-11, 17:05

kupował ktos tego shorta co był podawany link :?: może mogłaby ta osoba zmierzyc ile cm pokonuje drązek ze skrajnego położenia do skrajnego np. od 3 do 4 :)

musze u siebie cos pomodzic bo znowu mi sie rozregululował troche drązek i przy okazji bym przerobił .patrzyłem swojego starego SS z poprzedniej 323i i tak jest troche inny mechanizm i wole tego przerobic nic kombinowac przekladanie tamtego

Pietrek - 2009-04-11, 19:45

Ja kupiłem tego szorta z tłumikiem drgań, ale założe go dopiero podczas wymiany skrzyni :)
cichecki0511 - 2009-04-11, 20:44

kamil.k napisa/a:
kupował ktos tego shorta co był podawany link :?: może mogłaby ta osoba zmierzyc ile cm pokonuje drązek ze skrajnego położenia do skrajnego np. od 3 do 4 :)

Jutro pomierzę i wrzucę info :)

[ Dodano: 2009-04-12, 20:32 ]
Mniej więcej tak to u mnie wygląda:
1 - 2 jakieś 6-6,5 cm
2 - 3 około 6,5 cm
3 - 4 około 6,5 cm

[ Dodano: 2009-04-12, 20:33 ]
ciężko te odległości zmierzyć więc trzeba wziąść lekką poprawkę na błąd :wink:

kamil.k - 2009-04-13, 20:35

jak nie zapomne to jutro zmierze ile ma seria :D
cichecki0511 - 2009-04-13, 20:41

Ok, daj znać w jaki sposób mierzyłeś bo ja nie wykombinowałem nic mądrzejszego niż trzymanie miarki w powietrzu nad lewarkiem :lol: Od środka gałki w jednym położeniu do środka w kolejnym.
kamil.k - 2009-06-17, 22:02

mialem juz takie luzy na lewarku ze ze skrajnego do skrajnego bylo chyba z 15cm i na boki prawie waliłem w plastik na tunelu :P to wziąłem sie za montaż tego SS i powiem wam masakra nie kupucie go bo nie warto .lepiej przerobic swojego :) skok lewarka jest zbyt krótki jak dla mnie i biegi znacznie cieżej wchodzą. na seryjnym biegi właczałem jednym palcem a tutaj trzeba uzyc zdecydowanie wiecej siły no i jakos dziwniej sie wrzuca bieg bo nie ma takiego wyczucia czy bieg wszedł czy nie. mialem poprzedniego SS i on mial krótsze to ramie o jakies 5mm ale było troche lepiej niz na tym

mierzyłem odległosci od osi kulki do osi sworznia w serii jest 25mm a w SS z allegro 50mm a ja i tak z tych 50mm urwałem jeszcze troche bo go rozebrałem i zdjąłem dolnego segiera ,zrobilem drugi rowek na górny segier i skrociłem tym samym dolne ramie .optymalnie bedzie chyba 40mm ale to sie okaże jak zrobie drugiego i przymierze bo niby chwile pojezdzięłm i jest lepiej ale jak wsiada ktos inny za kierownice to mysli ze skrzynia zablokowana.niby zmiana biegu w linii prostej nie jest problemem ale zmiana juz z 2 na 3 itd. juz jest bo tutaj już wogule można nie wcelowac

zaraz moze wrzuce foto jak miałem wytarty jeden element.a ile sie namęczyelm żeby to porozpinac na aucie to szkoda gadac :mg:

bedzie ktos w serwisie bmw ?? bo potrzebuje chetnego co kupi dla mnie ten plastik co trzyma kulke i mi wysle :)

cichecki0511 - 2009-06-17, 22:18

kamil.k napisa/a:
mialem juz takie luzy na lewarku ze ze skrajnego do skrajnego bylo chyba z 15cm i na boki prawie waliłem w plastik na tunelu :P to wziąłem sie za montaż tego SS i powiem wam masakra nie kupucie go bo nie warto .lepiej przerobic swojego :) skok lewarka jest zbyt krótki jak dla mnie i biegi znacznie cieżej wchodzą. na seryjnym biegi właczałem jednym palcem a tutaj trzeba uzyc zdecydowanie wiecej siły no i jakos dziwniej sie wrzuca bieg bo nie ma takiego wyczucia czy bieg wszedł czy nie. mialem poprzedniego SS i on mial krótsze to ramie o jakies 5mm ale było troche lepiej niz na tym

mierzyłem odległosci od osi kulki do osi sworznia w serii jest 25mm a w SS z allegro 50mm a ja i tak z tych 50mm urwałem jeszcze troche bo go rozebrałem i zdjąłem dolnego segiera ,zrobilem drugi rowek na górny segier i skrociłem tym samym dolne ramie .optymalnie bedzie chyba 40mm ale to sie okaże jak zrobie drugiego i przymierze bo niby chwile pojezdzięłm i jest lepiej ale jak wsiada ktos inny za kierownice to mysli ze skrzynia zablokowana.niby zmiana biegu w linii prostej nie jest problemem ale zmiana juz z 2 na 3 itd. juz jest bo tutaj już wogule można nie wcelowac

zaraz moze wrzuce foto jak miałem wytarty jeden element.a ile sie namęczyelm żeby to porozpinac na aucie to szkoda gadac :mg:

bedzie ktos w serwisie bmw ?? bo potrzebuje chetnego co kupi dla mnie ten plastik co trzyma kulke i mi wysle :)

Nie wiem co za SS żeś założył ale w moim przypadku jest super, fakt że trzeba więcej trochę siły użyć ale tylko w przypadku biegu 1, 2 i R, później już paluszkiem (nie ma opcji żeby było inaczej) ale i tak w porównaniu z wachlowaniem gałką jak to jest w serii to nawet nie ma co porównywać, krótko, szybko i pewnie.

Co do przeróbki własnego lewarka, to jak pospawasz go tak żeby wszystkie krzywizny oryginalnego drążka zostały zachowane to postawię Ci pomnik :wink:

KwitoE30 - 2009-06-17, 22:41

ja robiłem sobie sam SS i...

wróciłem do oryginału :mg: ...

slawo - 2009-06-17, 22:44

bo wystarczy wydac 160zl i nie rzezbic ;)
MAJSU - 2009-06-17, 22:45

slawo napisa/a:
bo wystarczy wydac 160zl i nie rzezbic ;)

Dokładnie :)

cichecki0511 - 2009-06-17, 22:46

KwitoE30 napisa/a:
ja robiłem sobie sam SS i...

wróciłem do oryginału :mg: ...

Jak zrobiłem sobie sam to też nie byłem zadowolony z wyżej wspomnianych względów. W przypadku montażu gotowego SS'a też dużo zależy od stanu skrzyni/sprzęgła :wink:

kamil.k - 2009-06-17, 23:15

cichecki0511, robiłem juz jednego SS i to nic trudnego. zaznacasz dwoma znakami rozciete elementy i wstawiac kawałek pręta i po krzyku

dla mnie ten SS z allegro ma zbyt maly skok.miałem poprzedniego i biegi lżej wchodziły . ty masz chyba troche inny model niz mó i może u ciebi jest troche mniejsze przeołożenie.ja woel zrobic sobie po swojemu bo ten dzies mi nie podpasował.może jakbym miał sekwencje to byłby okej ale tak sie nie sprawdza

i co bedzie ktos w serwisie bo potrzebuje ten plastik a nie widzi mi sie smigac o to do łodzi

cichecki0511 - 2009-06-18, 09:24

kamil.k napisa/a:
i co bedzie ktos w serwisie bo potrzebuje ten plastik a nie widzi mi sie smigac o to do łodzi

Co prawda mieszkam w drugim końcu Łodzi ale to i tak bliżej niż Ty :D także zamów ten element, podaj mi na kiedy będzie do odbioru i na jakie nazwisko a ja Ci go odbiorę i wyślę.

kamil.k - 2009-06-18, 10:16

cichecki0511 napisa/a:
kamil.k napisa/a:

Co prawda mieszkam w drugim końcu Łodzi ale to i tak bliżej niż Ty :D także zamów ten element, podaj mi na kiedy będzie do odbioru i na jakie nazwisko a ja Ci go odbiorę i wyślę.

a jak sie go zamawia ?? jak wróce wieczorem to cos pokombinuje bo teraz nie mam czasu

cichecki0511 - 2009-06-18, 10:33

kamil.k napisa/a:
cichecki0511 napisa/a:
kamil.k napisa/a:

a jak sie go zamawia ?? jak wróce wieczorem to cos pokombinuje bo teraz nie mam czasu

Dzwonisz do BMW Tłokiński, prosisz o połączenie z działem części, podajesz numer elementu, nazwisko i wsio, powiedzą Ci czy mają na stanie czy muszą sprowadzić i na kiedy. Telefon znajdziesz bez problemu w sieci a numer elementu na RealOEM. Nie żebym nie mógł tego za Ciebie zrobić tylko wolę uniknąć później ewentualnych nieporozumień, że np zamówiłem Ci coś innego niż chciałeś albo co nie będzie do twojego auta pasowało. Tylko o to chodzi.