| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
Nasze Śmigiełka - [E30] Bruner ->> 318i Touring
Bruner - 2008-02-20, 02:24 Temat postu: [E30] Bruner ->> 318i Touring Pora sie wreszcie pochwalic nowym nabytkiem E30 318i Touring, diamantschwarz metalic, 92 rok produkcji. Z wyposazeniem szalu nie ma, ale calkowity golas tez nie jest:
-ABS
-wspomaganie
-elektryczne lusterka
-centralny zamek
-szyberdach
-roleta z kratka
-kierownica Mtechnic I
Z modyfikacji w spadku po poprzednim wlascicielu pseudosportowy wydech z wycietym katem i 2 koncowkami (pseudo Remus) - troche glosny ale da sie zyc, moglo byc gorzej Jak sie wkurze to wymienie na seryjny, bo lubie miec cisze w aucie. Ode mnie auto dostalo antene CB zamiast radiowej i instalacje sekwencyjnego wtrysku LPG Stag 300, wlew ukryty pod klapka (wkrecana koncowka do tankowania), butla we wnece na kolo zapasowe. Na zalozenie czekaja Lusterko wewnetrzne Mtechnic i "maly" OBC. Wlew gazu i nakretka zabezpieczajaca beda pomalowane pod kolor nawozia zeby byly jeszcze mniej widoczne.
Na zdjeciach zimowki na stalowkach, na lato czekaja oryginalne BBS-y 14". Montaz CB tymczasowy, radio tylko wlozone we wneke.
kuzyn - 2008-02-20, 05:18
przyzwoity czysty trumniak
casus maximus - 2008-02-20, 06:49
szukales, szukales i znalazles. przyjemny samochodzik.
CyRyL - 2008-02-20, 07:10
widać, że z dobrych rąk wyrwałem trumne
równiutka i kompletna
sybir - 2008-02-20, 07:24
Fajna beta, wygląda dobrze.
Bruner, na lato 14stki?
Nie wygłupiaj się włóż chociaż 15stki
sie ma
Cypisek - 2008-02-20, 08:14
Piękna maszyna. Most w Tczewie też piękny
BARABUS - 2008-02-20, 08:37
no muszę przyznać że bardzo przyjemnie to wygląda
.... może jakieś 15-16" i gleba
Łukasz - 2008-02-20, 08:37
| sybir napisa/a: | Fajna beta, wygląda dobrze.
Bruner, na lato 14stki?
sie ma |
do tej mocy wystarczą 14tki
fajne auto i funkcjonalne oprócz tego, good choice!
RoboCop - 2008-02-20, 09:56
Michał nareszcie masz znów Bete na własnośc - fajna - jak porobisz to co jest lubiane na tym forum nie będę powtarzał tych samych textów
G-R-Z-E-Ś - 2008-02-20, 10:24
Widać że trafiłeś piękną sztuke fajna i zadbana
Grigori/// - 2008-02-20, 10:33
swietnie sie prezentuje , dobry wybor
lesiek - 2008-02-20, 10:52
Wygląda bardzo przyjemnie, ale na lato weź że przynajmniej te 15" zarzuć i dosłownie delikatnie przód spuścić, w turingach wygląda to bardzo ciekawie
Aha, czarna helenka, by tu się fajnie czuła na przodzie
RoboCop - 2008-02-20, 11:11
jak nie chcesz się wpędzać w koszta, to bym wrzucił chociaż takie standartowe 15" - czasem można je tanio wyrwać, przepolerowany rant i na kombiaku całkiem fajnie by wyglądały(i zawsze to coś innego niż popularne BBSki):
Bruner - 2008-02-20, 11:19
| sybir napisa/a: |
Bruner, na lato 14stki?
|
Po prostu mam pod reka oryginalne bbs-y, ale itak musze kupic 2 opony, myslalem o nowych, ale jak trafia sie jakies fajne 15-stki z przyzwoitymi uzywkami to beda 15-stki.
| BARABUS napisa/a: | no muszę przyznać że bardzo przyjemnie to wygląda
.... może jakieś 15-16" i gleba |
To ta z Sierakowa ktora miales mi obejrzec (w oloszeniu byl Poznan) 15 moze beda, ale gleba napewno nie - tym autem jezdze na codzien, czesto po bardzo kiepskich drogach (kto zna trase Tczew - Malbork ten wie o czym mowie), wiec zawias pozostanie seryjny, przynajmniej narazie. Po prostu auto ma byc praktyczne i chce moc smigac bezstresowo, i nie miec rozklekotanej tapicerki po pol roku jazdy na glebie. Gleba jest fajna, ale chyba juz z tego wyroslem Poza tym lubie serie wiec narazie zostanie tak jak jest (najwyzej felgi 15 tak jak pisalem czesniej).
Robo mi tam sie BBS (nawet ten standardowy) bardzo podoba Wiec prawdopodobnie byly by to BBS-y, ale do wiosny jeszcze troche czasu, a narazie mam na glowie inne zmartwienia niz szukanie felg.
BARABUS - 2008-02-20, 16:04
łe no Rob, przecież BBS-ki są ładniejsze od tych co pokazałeś,
a co do gleby to wiadomo jak kto lubi , ja się już boję czy na najbliższy zlot dojadę... no ale ja nie używam tego auta na co dzień więc doskonale cie rozumiem, wiem jak to było w ISie... czasami miałem już dość a Menel krzyczał więcej !
mucha - 2008-02-20, 16:42
michal daj chciaz przod lekko w dol o jakies 40mm napewno nic zlego sie nie stanie w tczewie sa dosc proste drogi dasz rade
gratuluje zakupu kolejny trumiak
ANDRZEJ-BIELAK - 2008-02-20, 18:39
[quote="BARABUS"]łe no Rob, przecież BBS-ki są ładniejsze od tych co pokazałeś | BARABUS napisa/a: | | S"]łe no Rob, przecież BBS-ki są ładniejsze od tych co pokazałeś, | ŁE BAABUSIK to tylko twoje zdanie, mam jedne i drugie i moim zdaniem ładnie wyna nich wygląda, napewno lepiej niż na ori BBS
Bruner zostaw serie, nie obniżaj, wszędzie dojedziesz.
Swoją drogą ładna trumniak
BARABUS - 2008-02-20, 19:04
| ANDRZEJ-BIELAK napisa/a: | ŁE BAABUSIK to tylko twoje zdanie, mam jedne i drugie i moim zdaniem ładnie wyna nich wygląda, napewno lepiej niż na ori BBS
|
to też tylko twoje zdanie , Bruner zresztą też tak stwierdził że BBSik lepszy
FAHER 13 - 2008-02-20, 22:30
fajny trumiak jakieś fele i było by pieknie w 100% co do gleby masz racje to nie na nasze drogi jest ale każdy robi to co lubi z autkiem też mam trumiaka pozdro
Łukasz - 2008-02-20, 22:47
| FAHER 13 napisa/a: | fajny trumiak jakieś fele i było by pieknie w 100% co do gleby masz racje to nie na nasze drogi jest ale każdy robi to co lubi z autkiem też mam trumiaka pozdro |
ale Twój trumniak jest fajniejszy, Brunera taki zwykły jest, a Twój ma w sobie to "coś"
FAHER 13 - 2008-02-20, 22:53
wszystkie trumiaki są fajne bez wyjatków a mój ci sie niepodabał pisałeś że złom to jak to jest łukasz pozdro
Adi - 2008-02-21, 09:24
FAHER 13 Ty Łukasza jeszcze nie znasz więc nie traktuj tego co czasem pisze aż tak na serio
BIERNAŚ - 2008-02-21, 12:32
Bruner też choruje na trumniaka i początkowo chciałem 1.8 w gazie bo potrzebuje coś w miare ekonomicznego ale Cypisek mi wybił z głowy 1.8 zastanawiam się nad 2.0l albo 2.4td na temat diesla zrobiłem już wywiad środowiskowy u Lukasa ale do rzeczy powiedz jak Ci się sprawuje na ten przebieg?? jak spalanie gazu?? z góry dzięki pozdro!
Bruner - 2008-02-21, 13:40
Auto ma przebieg ok 165 000 (wg licznika), kupilem je ok miesiac temu i przez ten czas zrobilem jakies 2300 km. Jak narazie zadnych problemow, silnik pracuje dobrze, hydroregulatory daja rade - nic nie klekocze. Dynamika jestem pozytywnie zaskoczony, 1.8 wybralem wlasnie ze wzgledu na ekonomie i pogodzilem sie z tym ze bedzie mulowate, ale nie jest zle, przyspiesza lepiej niz sie spodziewalem, jedzie sie calkiem przyjemnie, z wyprzedzaniem na trasie nie ma problemow. Na temat spalania benzyny niewiele moge powiedziec bo przed zalozeniem gazu zdazylem zalac do pelna 3 razy, wachalo sie miedzy 9.1 a 9.4 w cyklu mieszanym, mniejwiecej pol na pol trasa/miasto, ale trasy przewaznie w 4 lub 5 osob, bez patrzenia na ekonomizer, ale i bez katowania. Spalanie gazu w okolicach 10.5 l/100km (ale tez mam dopiero 3 tankowania za soba). Z gazem nie ma zadnych klopotow, w koncu to sekwencja, wiec nie powinno ich byc, ale z tego co wiem to na mieszalniku M40 rowniez chodzi dosc dobrze i nie przysparza zbyt wielu problemow.
Co do tego wybijania z glowy 318i na rzecz 320, to jeszcze bym sie zastanowil - piszesz ze chcesz 320 na gazie, jesli to ma byc na mieszalniku to zdecydowanie wybral bym 318i - 320 lubi walic fochy, strzelac w przeplywomierz itp, a gaz ja calkowicie wykastruje (brak ciagu z dolu i kastracja mixerem na wysokich obrotach = calkowity brak osiagow), ze swiatel bedzie Cie wciagac 1.6. 318 na mieszalniku mniej straci na osiagach i zdecydowanie bedzie przysparzac mniej problemow. Jesli M40 na zwyklej instalce chodzi tak samo jak is, to nie ma wogole porownania do M20 - jezdze czasem is-em na mieszalniku, i to po partacku zalozonym i o gazie pamietam tylko przy tankowaniu, przez prawie 2 lata absolutnie zadnych problemow. Chyba ze stac Cie na sekwencje, to wtedy bral bym na Twoim miejscu 320 - problemow nie powinno byc zadnych, wieksza kultura pracy, podobne spalanie - 320i palilo mi ok 10l Pb w cyklu mieszanym, ale touring jest troche ciezszy wiec moze siorbac wiecej. Co do osiagow, to wg fabryki 318 i 320 Touring maja identyczne przyspieszenie - oba po 11.5 do setki (do 90 roku 11.7 dla 318 - roznia sie chyba przelozeniem dyfra), ale co 6 garow to 6 garow .
A jesli chodzi o diesla, to tez poczatkowo szukalem wlasnie 324td, ale zwatpilem w mozliwosc znalezienia czegos godnego uwagi w rozsadnym czasie, dlatego stanelo na 318i.
nokerman - 2008-02-21, 14:06
coś kolego namieszałeś w zeznaniach
bo jak piszesz zrobiłeś 2300km a tymczasem z twoich opowieści o spalaniu wynika inaczej:
3 tankowania do pełna po ~60ltr przy spalaniu 9,4 daje przebieg w sumie 1914km
3 tankowania do pełna LPG przyjąłem 40ltr jak na butle toroidalną przy spalaniu 10.5 daje w sumie 1142km
czyli razem 3056km czyli ponad 700 więcej niz piszesz
więc albo sie pomyliłeś albo ci więcej pali
BIERNAŚ - 2008-02-21, 14:27
BrunerDzięki o coś takiego mi chodziło:) mam 2.0l w gazie na parowniku strzelala bo byl zle rozrzad ustawiony ale po tym zadnych problemow co do diesla masz racje przegladam ciagle i ciezko cos znalezc ponizej 300tys najbardziej boje sie tego kola dwumasowego bo to dosc kosztowna rzecz a znow w 1.8 ten nieszczesny rozrzad no i ja wychodze z zalozenia ze bmw jednak powinno miec te 6 garów ale potrzebuje czegos taniego wiec wiesz jeszcze raz dzięki trumniaka masz wypasionego
[ Dodano: 2008-02-21, 14:33 ]
Może jakąś wychacze 1.8 bez gazu i włoże sekwencje bo do 2.0l chyba mnie nie bedzie stac na sekwencje ale jak kupie 1.8 na mieszalniku to uszykuje sie do zmiany walka hydroregulatorow i mysle ze bede mial spokoj na jakis czas jeszce raz dzielo pozdro:)
Bruner - 2008-02-21, 14:45
Noker, a czy zeby wlac do pelna to trzeba czekac az silnik zacznie przerywac? To ze wlalem pod korek to nie znaczy ze zaraz 60l, poza tym po zalozeniu gazu jeszcze spokojnie z pol zbiornika Pb zostalo, a i szamba cos ze 20l mi sie w tej chwili w butli przelewa
Wlasnie sprawdzilem zapiski i rzeczywiscie troche sie pomylilem, ale niewiele:
spalanie Pb od 9.06 do 9.56, LPG od 10.44 do 10.79, jak chcesz to moge Ci podac dokladnie ile litrow wlewalem i ile km przejechalem, to sobie sprawdzisz.
G-R-Z-E-Ś - 2008-02-22, 09:50
Chłopaki będziecie sie co do literak licytować najważniejsze jest to że bruner jest zadowolony ze spalania i touringa w koncu to dobre autko
Mi pali dużo gazu ale dobrze sie rozpędza i to jest najważniejsze
Gniewek89 - 2008-02-22, 10:29
No no niezła trumna , sam chętnie bym taką przygarnął xD
Kurde taka sztuke jak upolowałeś to już ze świecą szukać , teraz się cenią po 5 kola za zlomy co 2 lata temu wstyd by bylo na allegro pokazac
yoshi - 2008-02-22, 14:35
Bruner, eLPeGie założyłeś, myślałem że nie będzie tam zakładanego szamba hehehe
a po za tym spoko trumna, doposaż ją trochę, chociaż ele szybki przód
Piotr_1 - 2008-02-24, 20:15
Witamy w klubie szczęśliwych posiadaczy ekonomicznego i dynamicznego m40
Gasper - 2008-02-24, 20:22
Fajne autko na codzień Nie ma sensu glebić auta
kafarek - 2008-02-24, 20:46
To ja sobie pozwolę wrzucić fotki z udziałem Brunerowskiego sprzęta No i z naszymi pozostałymi Tczewskimi reprezentantami klubu w tle
FAHER 13 - 2008-02-25, 21:47
fajne focie pozdro
|
|