BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - LUSTERKA AC SCHNITZER DO KLEJENIA POMOCY

rifresz - 2008-02-14, 10:26
Temat postu: LUSTERKA AC SCHNITZER DO KLEJENIA POMOCY
Lusterka zakupione na aukcji allegro do mojej coupetki :) LINK DO AUKCJI

Widzialem na forum ze pare osob sie na nie szykowało, wyrwalem je za 250 mysle ze to okazyjna cena z uwagi na to jaki to rarytasik :) Nawet gdzies przyczytalem ze ktos z forumowiczow by je bez problemu naprawił.

Ponizej fotki jakie zrobilem, stan ogolnie beznadziejny :(

Brak duzego kawalka plastyku, narozniki pooblamywane, mocowania urywane ptzy jednym , brak blaszek przy grugim sa mocowania z blaszkami wystarczy podkleic, szklo lusterka zbite, brak kabla od elektryki.... Zreszta wszytsko widac na foto

Mysle jak sie nimiz ajac zeby nie zniszczyc do reszty i aby nie bylo partactwa, myslem zeby je oddac do goscia spawajacego plastyki tylko czy ich nie zozgrzebie.....

Gasper - 2008-02-14, 10:29

zgłoś się do Chris'a :wink:
RoboCop - 2008-02-14, 11:00

Gasper napisa³/a:
zgłoś się do Chris'a :wink:

lepiej mu sprzedaj, bo On też był nimi zainteresowany (jak poszły za 250 to sam żałuję ;/ )

rifresz - 2008-02-14, 11:26

Nie ma opcji sprzedaj, za bardzo mi sie spodobaly :)
Pietrek - 2008-02-14, 14:46

rifresz napisa³/a:
Mysle jak sie nimiz ajac zeby nie zniszczyc do reszty i aby nie bylo partactwa, myslem zeby je oddac do goscia spawajacego plastyki tylko czy ich nie zozgrzebie.....

Plastikarz Ci tego nie połata bo to nie jest chyba zwykły plastik

kiloff - 2008-02-14, 15:54

jesli to jest z tego samego materialu co zderzaki od ACS-a - a podejrzewam ze jest - to tylko drutowanie .. u mnie na zderzaku bylo duzo prosciej (duze i proste powierzchnie) wiec zrobil mi to gosc bardzo ladnie - poltora roku jezdzilem, pozniej zderzak poszedl ale juz gdzie indziej i od zaspy ..

czyli generalnie - drutowanie i szpachlowanie !!

Adrian-e30 - 2008-02-14, 21:01

mozna to pokleic w zakladzie gdzie spawaja plastiki- jak ktos sie zna to zrobi to bez problemu :!:
rifresz - 2008-02-14, 21:50

Wstepnie moge powiedziec ze super glue swietnie to klei robilem probe :P Ale to chyba nic nie znaczy ;/
jezierek - 2008-02-14, 23:08

ja z chęcia od Ciebie je odkupie ;) jak nie chcesz sie w to bawic
rifresz - 2008-02-14, 23:27

Jak bym chcial spzredac to bym nie kupil :P Do mojej coupety beda ladnie pasowaly
jaqub - 2008-02-15, 18:41

lustro (szklo) jesli nie jest takie jak w Mkowych (kupilbys sobie najtansze z allegro podroby) to chyba tylko zostanie Ci trucie tylka szklarzowi jakiemus i przelozenie tylu (mocowania) ze zwyklego... reszte bym posklejal na jakiegos super glue czy cos, a ubytki szpachla z wloknem, pozniej ladnie podrownac papierem, malowanie i na auto :spoko:

[ Dodano: 2008-02-15, 18:42 ]
silniczek mozesz przelozyc ze zwyklego lusterka :spoko:

rifresz - 2008-02-15, 18:50

silniczek jest...... xeon napisal mi ze za 200 minimum moze toz robic bo jakas forme musuial by wykonac czy cos....
jezierek - 2008-02-16, 13:00

tak jak mowi jaqub, kleisz plastik nie super glue tylko poxipolem, potem dajesz własnie szpachle i malujesz jedyne chyba wyjscie bo szkoda kasy na jakies spawanie plastiku to troche pewnie kosztuje
rifresz - 2008-02-16, 13:47

CarF, tylko brakuje sporego kawalka ;/ iz tej szpachli tzreba by ladnie wszystko uformowac, ubytek jest tak duzy ze trzeba by z tej szpachli dolepic niezly kawal i jeszcze musi on byc od wewnatrz odpoiedznio wyprofilowany bo jak widac na foto jest w tym miejscu gorka
jezierek - 2008-02-16, 13:53

prosze sprzedaj mi je ;) :D
rifresz - 2008-02-16, 13:58

NIE :P Nie chce Emkowych /// :P Jak posklejam i ogarne je to bedzies zmial okazje na miescie je sobie wziasc :P BO pewnie z tymi lusterkami to 2 dni sie auto uchowa <lol2>
jezierek - 2008-02-16, 14:05

przyklej od drugij strony cos twardego jak nałozysz szpachle zeby nie wpadła do środka
rifresz - 2008-02-16, 14:36

Myslem o tym :) Jak narazie trwaja negocjacje moze jedenz forumowiczow sie nimi zajmie :) jak nie bede grzebal sam :P
Rodan - 2008-02-17, 16:35

rifresz pisze że nie chce druciarstwa, a wy proponujecie mu klejenie super glue czy poxipolem i kupe szpachli, nie chce wiedzieć jak naprawaiacie swoje samochody :/ bez urazy...
Rifresz zobacz na wewnętrznej stronie plastyku czy jest wytłoczka z nazwą materiału z którego jest wykonane lusterko. ABS, PP, PP6 i ich mieszanki dają sie spawać i formowaćnie ma więc problemu z dosztukowaniem brakującego elementu pod warunkiem, że uzyjesz tego samego materiału.

duchX - 2008-02-17, 16:50

Rodan chcial bym zobaczyc czy twoje auto jest w stanie idealnym ?? ?? nie wiesz po co ktos wymyslil szpachle ?? ?? po to zeby mozna bylo uzyskac idealny ksztal !! ! jak to jest dla Ciebie za trudne nie bierz udzialu w dyskusji ..
PS
Nie wyobrazam sobie dorobienia kawalka lusterka z ABS ?? ?? czyli uzupelnienie brakujacego lementu tym samym materialem !! !!

Rodan - 2008-02-17, 17:00

Widze, że nie zrozumialeś i nie pije wcale do szpachli. Zajmuje sie spawaniem plastyków i jest to jak najbardziej możliwe.
duchX - 2008-02-17, 17:04

Spoko niepotrzebnie piszesz o druciarstwie i pytaniu jak nasze furki mam awersje do slowa druciarstwo jest na forum jedna osoba ktora nie cierpi druciarstwa i wszystkich uczy i krytukuje a jak ostatnio zobaczylem element z jego samochodu to przez kilka tygodni nie moge zrozumiec jak mozna bylo cos takiego zrobic a innych krytykowac
Rodan - 2008-02-17, 17:16

Nie chce tu nikogo pouczać bo pewnie od wielu z was mógł bym sie czegos ciekawego nauczyć. Jak znajde chwile to zrobie kilka zdięc mojej e30 i tego co wykonałem do niej wlasnoręcznie.
duchX - 2008-02-17, 19:40

Spoko ale zrob nowy temat albo daj znac ja zaloze temat :) powiem ze moze byc ciekawie :) bedzie mozna podziwiac i sie posmiac
jaqub - 2008-02-17, 19:41

Rodan napisa³/a:
rifresz pisze że nie chce druciarstwa, a wy proponujecie mu klejenie super glue czy poxipolem i kupe szpachli, nie chce wiedzieć jak naprawaiacie swoje samochody bez urazy...

z tego co kojarze to lusterka (ori) maja elementy z tzw "szajsmetalu" ktorego w zasadzie niczym lepszym niz kleje nie polaczysz... a jak brakuje Ci kawalka to co zrobisz? kupisz drugie cale i oblamiesz kawalek zeby dosztukowac? miszczu jak dasz szpachel z "wloknami" to mozesz nawe spore ubytki dosztukowac...

jezierek - 2008-02-17, 20:32

z drewna dorób brakujacy element i pokryj go bejca :lol:
rifresz - 2008-02-17, 22:00

CarF, super opcja

A tak na serio to rozkrece je i poszperam za oznaczeniem plastyku bo na zewnatrz nie ma w wewnatrz tez nie widze chyba ze pod silniczkami

Czyli ogolnie najlepsza opcja to szpachla z wluknem szklanym??? Uzupelnic uvutek is zlifowac szlifowac i jeszcze raz szlifowac do uzyskania efektu idealnego ksztaltu??

Tylko co z tymi mocowaniami..... te 3 blaszki nagwintowane bym dorobil nie ma problemu tylko jak zrobic wytrzymale mocowania ktore sa poobrywane i brakuje ich.... tutaj szpachla nie da rady....

David_KRK - 2008-02-17, 23:33

Jeszcze jest jedna możliwość - są takie masy dwuskładnikowe klejąco-uszczelniające, dające się formować jak plastelina. Po ok. pół godziny od zmieszania się to utwardza i można wtedy doszlifować do ostatecznego kształtu. Podobno niektóre osiągają twardość metalu, chociaż akurat w to mi trudno uwierzyć ;) W każdym razie kiedyś używałem takiego wynalazku do uzupełniania ubytków w plastikowych pojemnikach i działało. To, którego ja używałem nazywało sie PULSAR PLAST, ale pewnie nazw i producentów jest więcej. Jak masz jakiś luźny kawałek lusterka do eksperymentów, to może warto spróbować czy złapie.
rifresz - 2008-02-17, 23:51

Tylko co z naroznikami...... dolepic do nich kawalek szpachli albo tej masy a potem oszlifowac i podpilowac na odpowiedni ksztalt??

[ Dodano: 2008-02-23, 23:26 ]
z czego najlepiej dorobich nadlac uchwyty zeby sie dobrze na aucie trzymalo lusterko??

[ Dodano: 2008-03-06, 17:17 ]
Mocowania udalo mi sie dorobic z poxipolu :) Trzyma jak cholera :) A te grzybki to chce zrobic dzieki odcisnietej z modeliny formie, przylozyc do ubytku i zalac forme do pelna poxipolem i bedzie idealny ksztalt :) Naerozniki tez chyba ulepie z poxipolu a potem sie idealnie wyszlifuje na dany ksztalt.

Tylko niewiem co z tym brakujacym kawalkiem plastyku Malo tego rozebralem cale lusterka i nie moge nigdzie znalesc oznaczenia materialu z jakiego sa wukonane ;/

Daja sie idealnie kleic klejami cyjanoakrylowymi i poxipolem Abs to nie jest chyba