BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - E30 316 M40 zwarcie plusa cewki do masy

frantic - 2008-01-31, 10:55
Temat postu: E30 316 M40 zwarcie plusa cewki do masy
jak w temacie, wczoraj przez moją nieuwagę zwarło mi plusa cewki do masy nadwozia przy włączonym zapłonie, słychać było cyknięcie takie jak wtedy gdy pali bezpiecznik

po tym zdarzeniu zgasły kontrolki na desce, auto nie dało się uruchomić, rozrusznik kręcił, wszystkie urządzenia elektryczne w aucie działają np alarm, c. zamek itp

zacząłem szukać dokąd idą te zielone przewody od plusa na cewce ale utknąłem w ich gąszczu. Teraz zastanawiam się co się mogło spalić, czy może upaliło kabel, albo jakąś masę. Auto uruchomiłem podając plus z kostki pod stacyjką na zacisk plusowy cewki nowym przewodem, wszystko działa ale uważam że to po prostu druciarstwo, jak ktoś ma pomysł gdzie mógł się upalić ten kabel albo dokąd one idą te dwa zielone od cewki to proszę o info

bezpieczniki sprawdzone i sÄ… OK

adrian e30 - 2008-01-31, 11:51

przekazniki posprawdzaj,moze ktorys sie spalil
duchX - 2008-01-31, 12:42

Sprawdzilem ten przewod ktory jest koloru zielonego jest od cewi przez zlacze silnika pod maska ma numerek 7 a z tamtad idzie bezposrednio do stacyjki wiec labo uwaliles gdziesz przwewod malo prawdopodobne bo to 2,5 albo po prostu spaliles stacyjke :) i to obstawiam za najprawdopodobniejsze z grogiej strony cewka idzie do zlacza komputera na nozke numer 1 kolor przewodu czarny ale to jest masa

Sprawdz stacyjke obstawiam ze to ona

frantic - 2008-02-01, 00:13

adrian e30 napisa³/a:
przekazniki posprawdzaj,moze ktorys sie spalil
dziś w swoim IS wyciągałem przekaźniki i patrzyłem czy wyjęcie któregoś z nich zaowocuje tym że zgasną kontrolki i nic, widać przekaźniki ze skrzynki bezpieczników nie mają z tym nic wspólnego

sprawdzę czy jest przejście na przewodzie od złącza jak pisze x_e_o_n, do cewki, jeśli jest to będę szukać przy stacyjce

Artur C. - 2008-02-01, 22:41

Oczywiście ze nie maja - idzie o pzrekażniki te na nadkolu obok przeplywki.
duchX - 2008-02-02, 00:02

Te na nadkolu sa :
-podgrzewnie sondy
-podaje napiecie na komputer silniczek krokowy itd. na cewke nie !! !
-przekaznik pompy pliwa

zaden z tych przekaznikow nie ma nic wspolnego z cewka

cewka ma plusa postacyjce sterowana jest minusem z komputera ECU

Artur C. - 2008-02-02, 08:01

Masz racje X.e.o.n - zapedziłem się miałem na mysli właśniwe ten od kompa. ;/
duchX - 2008-02-02, 08:36

Spoko napisalem to tylko informacyjnie zeby na przyszlosc bylo :)

[ Dodano: 2008-02-04, 19:05 ]
No i co temat niezyje ?? ? jakies postepy znaleziona przyczyna ?? ?