BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - [e34] Szarpanie kierownicÄ… czy hamowaniu

michal_jaw - 2008-01-29, 11:10
Temat postu: [e34] Szarpanie kierownicÄ… czy hamowaniu
Od kilku dni przy hamowaniu przy ok 120km/h szarpie kierownicą. Co może być przyczyną tego???
nitrus - 2008-01-29, 11:25

Najprawdopodobniej przednie tarcze hamulcowe masz krzywe. Musisz je wymienić.
duchX - 2008-01-29, 11:56

Albo tylnie .....................
kafarek - 2008-01-29, 12:07

albo wszystkie :D

Tak czy inaczej jak koledzy raczyli... J bym jeszcze sprawdził luzy na kolumnie/maglu

siwy e-36 - 2008-01-29, 13:23

Witam! Podepne sie pod temat bo mam podobny problem ;/ A konkretnie tez mi drga kiera przy chamowaniu ale tak przy okolo 100km/h, przy mniejszych predkosciach jest ok. A wiec caly problem zaczal sie tak ze tak ze jakis czas temu drgala mi ta kiera nawet przy malych predkosciach a czasem wogole niebylo drgan... A wiec w pierwszej kolejnosci wymienilem te gumy na przednich wachaczach(a jak juz zmienialem wlozylem odrazu poliuretanowe Powerflexa-twardsze i dluzej wytrzymaja), nr 5 na rys:
http://www.realoem.com/bm...242&hg=31&fg=05

I w sumie teraz jest ok za kazdym razem przy nizszych predkosciach ale jak jade szybciej i zachamuje znowu sa drgania. Jakies sugestie :?: Pzdr

raven - 2008-01-29, 13:43

tak jak koledzy wyżej napisali.... zapewne tarcze są lekko zwichrowane
ja bym proponował zdjąć oczyścić, założyć na tokarkę i sprawdzić czujnikiem czy biją. Jeśli okaże się, że mają bicie, to w miarę możliwości, przetoczyć, tylko tak, żeby maksymalne bicie po toczeniu wahało sie w granicach 2-3 setek, a nie dych. Klocki wymienić, albo jeśli są grube to przefrezować. Kiedyś założyłem sobie dystanse i jakieś drobinki czy opiłki, których nieopatrznie nie usunąłem dawały podobny efekt, także polecałbym także dokładnie wszystko oczyścić (felgę, piastę).
Zastanawiam się też, czy aby zużyte amory nie miały wpływu na takie zachowanie się kół przy hamowaniu, oczywiście mówimy o drganiu kierownicy.
pozdrawiam i życzę powodzenia

duchX - 2008-01-29, 13:53

Ja mialem poltorej setki bicia i przy 120 km/h wyrywalokierownice z rak i to byly w dodatku tarcze tylne !! !!
raven - 2008-01-29, 14:30

x_e_o_n napisa³/a:
Ja mialem poltorej setki bicia i przy 120 km/h wyrywalokierownice z rak i to byly w dodatku tarcze tylne !! !!

:wow: szok, choć nigdy w to nie uwierzę. Nie wyobrażam sobie jak 1.5 setki mm i to jeszcze na tarczach tylnych może powodować bicie. Nawet nowe tarcze nie są robione z dokładnością do mikronów, także najprawdopodobniej przyczyna leżała gdzie indziej. Zauważ, że jeśli źle się założy tarczę do toczenia, to nawet po najdokładniejszym przetoczeniu wyjdzie lipa, bo po prostu tarcza będzie krzywa :( . Swoją drogą, nawet tokarką cnc ciężko by było zrobić jakąś super dokładność mierzoną w kilku mikronach, bo wedle tego co kolega xenon pisze, to jest dopuszczalne i nie spowoduje bicia.

Cooba - 2008-01-29, 16:21

Sprawdz zaciski hamulcowe czy sztywno siedza na miejscach. Ja mam wlasnie taki sam problem i sie okazalo ze lewy zacisk sobie lata delikatnie.

Pozdro.

BIERNAÅš - 2008-01-29, 17:15

alb tarcze maja bicie ab juz sa za cienkie tez sie spotkalem z takim przypadkiem tarcze cienkie to kiery nie mzna bylo utrymac pozdro
michal_jaw - 2008-01-29, 20:57

Tarcza z lewej strony wyglÄ…da tak:
http://img149.imageshack....e=tarczavs0.jpg

Luzy są na łączeniu na tym zdjęciu:
http://img217.imageshack....mage=luzfw1.jpg

Sorki pomyliłem linki wcześniej teraz jest ok.

BIERNAÅš - 2008-01-29, 21:39

tzn wymienic i problem rozwiazany??
duchX - 2008-01-29, 21:42

Oba zdjecia pokazuja to samo !! ! mialem zaufanego tokarza i po przetoczeniu tarcza stwierdzam ze nie ma sensu sie w to bawic do sklepu nowe tarcze o klopot znika i bezpieczna jazda pozdro
BIERNAÅš - 2008-01-29, 22:05

w moim przypadku po 1 przetoczeniu bylo jeszcze gorzej niz przed po 2 sie uspokoilo
michal_jaw - 2008-01-30, 09:09

http://img149.imageshack....e=tarczavs0.jpg to jest tarcza ham. z lewej strony. ;/