| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - czy da rade założyć osprzęt M50 2,5 litra do M52 2,8 litra
slav - 2004-11-21, 11:03 Temat postu: czy da rade założyć osprzęt M50 2,5 litra do M52 2,8 litra Witam, Mam pytanko na zasadzie porównania silnków M50 z 1994 2,5litra i M52 z 1999 2,8 litra i teraz:
1. Czy sterowniki silnika są takie same (komputery DME) tzn czy od 2,5 moge włożyć do 2,8
2. Jakim osprzetem się róznia a jaki mają ten sam? chodzi mi o kolektor i kable
3. Czy mając samochód bmw e36 z 1994 i silnikiem M50 2,5 litra mogę zamienić go na M52 2,8 litra, tylko silnik tzn osprzet kable i skrzynia zostają?
4. Jak z kolektorem dolotowym, bedzie pasował?
kto w polsce wkłada M50 (M52) do e30 i za ile? telefony, adresy mile widziane,
Kto Arniemu wkładał serduszko pod maske?
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi pozdro
drencrom - 2005-02-17, 17:13
na www.e30.de wyczytalem ze:
1. m52 ma inna elektronike z integrowanym immobilizerem. nie bedzie dzialal bez KOMPLETNEJ elektroniki, tzn komputera, traktu ssacego (ma jakies inne czujniki niz m50), stacyjki z odbiornikiem immobilizera i oczywiscie oryginalnego kluczyka z nadajnikiem kodu od samochodu z ktorego masz silnik albo precyzyjniej komputer silnika.
2. obieg oleju i wody jest identyczny w obydwu silnikach
3. glowice od m52b28 i od m50b25 sa mechanicznie i wymiarowo identyczne.
4. kombinacja kompletnego osprzetu od m50 (glowica, kompletny trakt ssacy i wydechowy, komputer, kompletny wydech) i dolu od m52b28 to podobno najlepsza opcja jaka mozna miec.
wiesz co masz zrobic? czlowieku, jezeli masz dostep do potrzebnych czesci bedziesz mial oszczedne cudo. powinno wykopac swobodnie jakies 230KM BEZ dalszych przerobek. zuzycie jest podobno na poziomie 122konnej ety przy relatywnie szybkiej ale nie szalenczej jezdzie. silnik jest lzejszy od m50 bo ma blok z aluminium z utwardzanymi gladziami cylindrow. ma nizsze opory wewnetrzne od m50.
bmw z premedytacja obnizylo moc m52b28 zeby nie robic sobie konkurencji we wlasnym domu. mowie o malym v8 m60b30. on ma zaledwie 217KM. 7ka z tymi silnikami sprzedawala by sie napewno gorzej, gdyby byl oszczedny m52b28 z moca rzedu 230KM. redukcja mocy zostala osiagnieta przez zmniejszenie przekroju kanalow w kolektorach ssacych i wydechowych oraz zmiany w elektronice. uzywajac kompletnego osprzetu od m50b25 na bloku m52b28 zdejmujesz z m52 redukcje.
nie daje ci gwarancji ze to bedzie dzialac. wlasciciel strony www.e30.de twierdzi ze tak. jezeli nie jest za pozno i masz jeszcze wszystko co potrzeba, porownaj glowice i sprobuj to zrobic jezeli wygladaja na mechanicznie identyczne, a potem powiedz mi co z tego wyszlo.
|
|