| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - ABS
driver - 2008-01-02, 20:00 Temat postu: ABS JAK SPRAWDZIC CZY DZIALA ABS . PO PRZEKRECENIU KLUCZYKA PALA SIE KONTROLKI WSZYSTKIE ZAS PO WLACZENIU AUTKA GASNA I KONTROLKA OD ABS JESZCZE MIGNIE.
CZY PO WCISNIECIU HAMULLCA POWINIEN BYC DZIWNY DZWIEK TAKI WWWRRRRRRR ?
Adi - 2008-01-02, 20:06
Najprościej w czasie jazdy wciśnij na max pedał hamulca tak żeby zablokować koła, jeśli nie poczujesz jak pedał hamulca co chwile odbija a koła są zablokowane to znaczy, że nie działa.
driver - 2008-01-02, 20:12 Temat postu: ABS A POWINNO BRZECZEC COS ? PEDAL POWINNIEN PULSOWAC.
Adi - 2008-01-02, 20:14
Tak te odbijanie pedału to właśnie takie pulsowanie i towarzyszy temu właśnie tai dźwięk jak to opisałeś "wrrrrrrr"
Rafał - 2008-01-02, 20:26
| marsel2279 napisa³/a: | | JAK SPRAWDZIC CZY DZIALA ABS |
najprosciej pojechac do ASO i tam za odpowiedna oplata odpowiedza na wszystkie twoje pytania
mozna tez podlaczyc samochod do kompa we wlasnym zakresie oczywiscie posiadajac odpowiedni soft i hard
najprosciej jednak jest energicznie zahamowac z predkosci np 50 km/h na sliskiej drodze jak zacznie ci cos brzeczeć pod noga to wszystko bangla jak tsza
jaqub - 2008-01-02, 20:45
po przekreceniu kluczyka/zaplonie kontrolka powinna zgasnac i juz sie nie palic, jesli sie zapala i gasnie w czasie jazdy to abs raz jest a raz go nie ma moze to byc spowodowane np zlym podlaczeniem czujnika lub jego uszkodzeniem...
w czasie jazdy/hamowania abs nie jest sygnalizowany przez lampke jedynie moze byc tzw "pulsowanie" pedalu...
kamil.k - 2008-01-02, 21:03
a w e30 glosno nadaje ten ABS bo ostatnio jezdzilem najwowszym polo to o mało co zawału serca nie dostałem
jezdziłem autami z ABS ale w zadnym to trrrrr nie było az tak słyszalne jak w polo
cichecki0511 - 2008-01-02, 21:08
U mnie dosyć głośno - no i noga sama lata
Piotr_1 - 2008-01-03, 21:39
Na śliskiej drodze hebel i jeżeli możesz kierować torem jazdy samochodu to działa, a jeżeli kręcisz kieratą w tę i nazad i nie skutkuje, a ty lecisz prosto, to oznacza że nie działa
Rafał - 2008-01-07, 12:12
dzis sprawdzalem ta teorie w kmpakcie i mimo ze wiem ze do tego wlasnie sluzy abs to na slabych oponach kiepsciocha straszna jedzie prawie prosto i niemilosiernie "pryka"
mattim_bmw - 2008-01-07, 18:51
A ja troche inaczej
Jak najprosciej i najskuteczniej odłaczyc ABS w e30?
Teraz jest ok na zimówkach naprawde sie sprawdza,
ale kiedy nie ma sniegu denerwuje mnie to strasznie
Rafał - 2008-01-07, 18:56
pogadaj z lukasem on zamontowal przelacznik ale nie wiem czy na zasilaniu czy na sterowaniu
generalnie zawsze najprosciej bedzie odlaczajac wtyczke od modulu albo wyjmujac bezpiecznik tylko nie wiem jak jest z zapamietywaniem bledow abs w e30
Piotr_1 - 2008-01-07, 20:19
Duża, wielka wtyczka nad lewym kolanem (po zdjęciu osłony kabli) wystarczy wyciągnąć. Można też podczas jazdy.
mattim_bmw - 2008-01-08, 15:32
Piotr_1, dzieki za info, wkrutce przetestuje jak sie jezdzi/hamuje z nim i bez niego
Piotr_1 - 2008-01-09, 12:48
Abs zimą to śmiertelna pułapka. Gdy abs jest wyłączony i coś ci nie wyjdzie, to ładujesz heble 100% i masz gwarancję że lecisz do przodu zgodnie z kierunkiem wektora prędkości, niezależnie czy tyłem czy przodem czy bokiem - lecisz jak pocisk, najwyżej opony się zniszczą. A abs przy niefarcie i heblu naprowadzi cie na słup lub przeciwny pas. Raz tak z abs przeleciałem przez pas zieleni i przez roboty drogowe jak ćwiczyłem altonena na trzypasmówce.
|
|