| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - adam slodowy czyli sam zamontowalem gaz
Rafał - 2007-12-17, 11:19 Temat postu: adam slodowy czyli sam zamontowalem gaz czesc
jak to jest z tym LPG
mozna zakladac uzywana instalacje czy nie ?
zalozmy ze mam instale kupiona od kumpla na umowe
czy da sie ja legalnie zamontowac w moim aucie czy nie ?
jak to zrobic ?
alexil - 2007-12-17, 11:26
Oczywiście, że się da. Instalacja gazowa nie jest czymś co zostaje w aucie na wieki wieków. Jeśli kupiłeś instalke i chce ją zalegalizować to musisz mieć do niej papiery. Z papierami jedziesz do gazownika, który przegląda wszystko i wystawia homologację (nie wiem czy każdy ma takie uprawnienia). Jak już masz homologację to idziesz to wydziału komunikacji i prosisz o wbicie instalacji w dowód. To wszystko.
Pozdrawiam
Biluch - 2007-12-17, 12:13
Tylko że gazownicy marudzą i niechętnie podbijają homologacje, ponieważ teoretycznie instalacji gazowej nie można przekładać z auta do auta i jak pojedziesz do gazownika z ulicy to Ci tego nie zrobi ale po znajomości wszytko się da załatwić
ubott - 2007-12-17, 12:17
wydzial komunikacji wymaga procz homologacji faktury za montaz wiec nie jest to takie proste
jesli chodzi o homologacje to jest tylko na butle i wystawiana jest raz na np 10 lat wiec z tego co ja sie orientuje to nic gazownicy nie stepluja
pozdro
lysy174 - 2007-12-17, 12:43
Ja mialem taki problem ze kupilem auto z gazem ale nie wbitym w dowod (ubott wie o czym mowie bo dzwonilem do niego w tej sprawie) Mialem tylko homologacje na butle. Dlugo szukalem ale znalazlem gazownika (okazalo sie ze stary znajomy moj ) Ktory wystawil mi homologacje na instalacje gazowa (bo taka tez jest potrzebna w wydziale komunikacji) i Fakture na montaz instalacji. Tyle tylko ze takie papiery kosztuja kazdego gazownika ok 150zl wiec i tyle trzeba zaplacic
ubott - 2007-12-17, 16:59
| lysy174 napisa³/a: | Ja mialem taki problem ze kupilem auto z gazem ale nie wbitym w dowod (ubott wie o czym mowie bo dzwonilem do niego w tej sprawie) Mialem tylko homologacje na butle. Dlugo szukalem ale znalazlem gazownika (okazalo sie ze stary znajomy moj ) Ktory wystawiÅ‚ mi homologacje na instalacje gazowa (bo taka tez jest potrzebna w wydziale komunikacji) i Fakture na montaż instalacji. Tyle tylko ze takie papiery kosztuja kazdego gazownika ok 150zl wiec i tyle trzeba zaplacic |
no tak tylko jeszcze jeden problem bo gazownicy nie chcą brać na swoje barki odpowiedzialności za usterki w układzie wiec czasami ciężko jest załatwić taka fakturę za montaż
jakby sie cos stało z samochodem albo właścicielem a np dochodzenie wykazałoby ze gazownik popełnił błąd (co jest niemożliwe bo nie on instalował lpg tylko wystawił fakturę) to pociągnęli by go do odpowiedzialności
pozdro
kfas - 2007-12-18, 00:32
Po pierwsze zdodnie z ustawa-montowanie używanych podzespołów instalacji gazowej jest niezgodne z prawem !
Jak Dla Mnie koniec i kropka łamiesz prawo Ty i Głupi człowiek który się podkłada wystawiając homologacje i podpisują się pod tym, że zrobił coś czego tak na prawde nie wolno robić !
a zgodnie z prawem jest to tak :
Kto fałszuje dokument, poświadcza nieprawdę, wyłudza poświadczenie nieprawdy, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesiecy do 5 lat Art. 270,271,272 KK.
Tak wiec uzyskujac "papier na instalacjÄ™" podpadasz i Ty i ten kto go wystawia !
Jasne zawsze można powiedzieć a jak Mi to udowodnia ?
Ano zajxxxx prosto ponieważ może sie nie orientujesz ale na każdym przegladzie i przy wbijaniu gazu w dowód notuje się w systemie POJAZD dane elemetów instalacji gazowej a w szczególności zbiornika gazu
czy warto ryzykować za marne pare stówek ! ?
Rafał - 2007-12-18, 10:09
a jakie widzis zagrożenia ?
rozumiem "rurkÄ™" zasilajÄ…cÄ… (zawor-zbiornik-reduktor) nalezy zamontowac nowÄ…
kfas - 2007-12-18, 22:40
| RafaÅ‚ napisa³/a: | a jakie widzis zagrożenia ?
rozumiem "rurkÄ™" zasilajÄ…cÄ… (zawor-zbiornik-reduktor) nalezy zamontowac nowÄ… |
PRZY PECHU ZAWIAS Zagrożenia w postaci coraz większego stosowania KK
I z Tego ciesze sie Ja
A pozatym zwisa Mi czy wybuchnie Ci to auto, czy siÄ™ tylko spali byle daleko ode mnie
Poważnie od strony technicznej ciężko coś spartolić ale pozostaje aspekt Prawny a tego bym sie bardziej obawiał- bo może kiedyś takie coś wyjść i można mieć problemy za pare set złotych !
To głupota JAK ROBIć PRZEKRET I KRAść TO NA MILIONY
Rafał - 2007-12-18, 23:11
| kfas napisa³/a: | PRZY PECHU ZAWIAS Zagrożenia w postaci coraz wiÄ™kszego stosowania KK |
??????????????
RoboCop - 2007-12-19, 12:11
| RafaÅ‚ napisa³/a: | | kfas napisa³/a: | PRZY PECHU ZAWIAS Zagrożenia w postaci coraz wiÄ™kszego stosowania KK |
?????????????? |
Kodeks Karny
David - 2007-12-19, 12:33
| RafaÅ‚ napisa³/a: |
?????????????? |
Ja mialem zamontowany gaz w Touringu (sekwencje uzywke-pamietasz bo mi ja przywoziles )
Nie mialem papierow na butle- wyslalem prosbe po kopie do Stako i przyslali. Nastepnie zalatwilem papiery na montaz i zalegalizowalem instalke w wydziale komunikacji.
Wszystko z zakupem i montazem i legalizacja wynioslo mnie 850zl - slownie osiemsetpiecdziesiat za OMVL XXI dream + wlew pd klapka. Auto bylo jak dotad 2 razy na badaniu technicznym, sprawdzali je dosc solidnie i wpisywali do CEPIKu i niczego sie nie czepiali.
Wiec nie rozumiem o co chodzi kfasowi
kfas - 2007-12-19, 12:40
| David napisa³/a: | | RafaÅ‚ napisa³/a: |
?????????????? |
Ja mialem zamontowany gaz w Touringu (sekwencje uzywke-pamietasz bo mi ja przywoziles )
Nie mialem papierow na butle- wyslalem prosbe po kopie do Stako i przyslali. Nastepnie zalatwilem papiery na montaz i zalegalizowalem instalke w wydziale komunikacji.
Wszystko z zakupem i montazem i legalizacja wynioslo mnie 850zl - slownie osiemsetpiecdziesiat za OMVL XXI dream + wlew pd klapka. Auto bylo jak dotad 2 razy na badaniu technicznym, sprawdzali je dosc solidnie i wpisywali do CEPIKu i niczego sie nie czepiali.
Wiec nie rozumiem o co chodzi kfasowi |
Bo jak widze jesteś Polakiem w 100% i Załatwiasz Załatwiłes Papiery+Zalegalizowałeś INSTALACJE = Złamałeś Prawo
CO TU TRUDNEGO DO POJECIA
Mauser - 2007-12-19, 13:15
Kfas po prostu bardzo chce, żeby u gazowników montować instalke, bo to jego fach. A że wielu gazowników to partacze. . . . to juz inna sprawa.
Co do Używki - ja miałem kupowac używke - przód sekwencje, ale kupiłem wszystko nowe, i zamontowałem sam. LPG miałem u siebie wbite, więc nie miałem tych problemów. Jak zwykle trzeba policzyc ile to wszystko wyjdzie, żeby sie nie okazało, że załatwiane papiery wyjdą 100 zł taniej. . . .
kfas - 2007-12-19, 16:00
| Mauser napisa³/a: | Kfas po prostu bardzo chce, żeby u gazowników montować instalke, bo to jego fach. A że wielu gazowników to partacze. . . . to juz inna sprawa.
Co do Używki - ja miałem kupowac używke - przód sekwencje, ale kupiłem wszystko nowe, i zamontowałem sam. LPG miałem u siebie wbite, więc nie miałem tych problemów. Jak zwykle trzeba policzyc ile to wszystko wyjdzie, żeby sie nie okazało, że załatwiane papiery wyjdą 100 zł taniej. . . . |
A Prawo???
Widzę, że je wszyscy olewają w każdej dziedzinie!! a zwisa mi czy montują wszyscy u gazowników czy w stodole- Nie zajmuje się tylko montażem gazu wiec Ja mam zawsze prace zreszta mam jak Mi i mojemu Bratu chce sie pracować
Jak nie to dłubiemy coś swojego i kożysta sie z tego co zarobi sie w innym okresie
RoboCop - 2007-12-19, 18:22
Zamykam bo już się zaczyna robić całkiem nie na temat ... Jak ktoś bedzie miał coś mądrego do powiedzenia to odblokuję
|
|