BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Czasem nie pali na wszystkie cylindry.

jankess - 2007-12-16, 16:27
Temat postu: Czasem nie pali na wszystkie cylindry.
Siema. Mam taki problem z silnikiem że czasem mi nie pali na wszystkie cylindry. Tzn jakiś czas temu jak przestawał mi palić to pomagał reset kompa (odłączałem klemy). Teraz jest coś takiego że po resecie kompa chodzi dobrze przez chwile i znowu przestaje dopalać. Dzisiaj podłączyłem silnik pod komputer i wyskoczyły 3 błędy:

1. Czujnik temp. pow. dolotowego 77 Otw/zamk. obwód do + /sporadyczny
2. Regulacja mieszanki 201 Nieosiągn. doln. gran. /bł. stały
3. Sonda lambda 13 Obwod rosłączony /bł. stały

Mechanik skasował błędy, silnik chodzi dobrze.

Po chwili ponownie pojawia się błąd nr.1, mechanik powiedział że błąd 2 i 3 mogą sie pojawiać od tego nr.1.
Wyjeżdżam z warsztatu i znów nie pali na wszystkie garczki. Przejechałem kawałek, wyłączyłem silnik, włączyłem i jest OK.
Przejechałem 30 kilometrów i zaczyna czasem niedopalać tak jakby czasem nie dostawał iskry i przerywa.

Czy to może byćpadająca cewka?
Dodam że akumulator padaka, musze kupić nowy, ale nie wiem czy to ma związek.

Od czego powinienem zacząć szukanie usterki?
Szukam jakiegoś dobrego mechanika/elektryka co zna sie na bmw w warszawie, najlepiej w okolicach bemowa albo bielan.

Adrian-e30 - 2007-12-17, 00:41

kiedy zmieniales olej?
Gasper - 2007-12-17, 01:34

Stawiam na cewkę/cewki. spróbuj może jeszcze na wszelki wypadek oczyścić wszystkie wtyczki od cewek i popsikać jakimś sprayem konserwującym. U mnie to pomogło jak silnik kulał (objawy wyłącznie w wilgotnym powietrzu, po deszczu)
nerwowy46 - 2007-12-17, 07:14

Przeczyść wtyczkę od przepływki i wtyczkę od sterowania listwą wtryskową lubią zaśniedzieć!!!!!!! :spoko:
Artur C. - 2007-12-17, 07:58

Awięc błąd nr:

1- silnik jest informowany o skrajnie wysokiej temperatuże powietrza a nie jesteśmy w tropiku a przy zwartym plusie to tak jakby w piecu,

2- może być konsekwencją błędu jeden sterownik zubaża majsymalnie mieszankę aby w tej podawanej przez czujnik temperaturze wogóle była zapalna i stąd wypadające zapłony i info o nieosiągnieciu dolnej granicy skadu mieszanki

3- błąd ten może wynikać z odłączonej sądy lambda aczkolwiek teżmoże mieć konsekwencją błędu 1 i nastepstwem regulacji/korekty na błąd 2 - poprostu mieszanka naprawdemoże być tak masakrycznie uboga.

Wymień czujnik temperatury powietrza dolotowego :!:

nerwowy46 - 2007-12-17, 08:10

Ale po co wymieniać???? od razu???? :wow: niech spróbuje poczyścić wtyczki te co ci na pisałem i właśnie ,może jeszcze od sondy przeczyść po psikaj jakimś contact sprayem i wydmuchaj kompresorem a jak nie pomoże to dopiero rób sobie koszty w postaci wymiany :wink:
Artur C. - 2007-12-17, 08:27

Koszty ? 19 euro nr BMW 13 62 1 725 323 (2500 Om) - wygrzebane na pałę bez znajomości rocznika.

Kurcze miałem złośliwie coś napisać ale Was lubię :twisted: