BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - POMOCY!!! Inspekcja i oil serwis w drugÄ… stronÄ™

KaMeLe32 - 2007-12-10, 16:15
Temat postu: POMOCY!!! Inspekcja i oil serwis w drugÄ… stronÄ™
Witam! Przeczytałem wiele postów, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, bo chyba nikt nie miał takiego problemu jak ja.
Dziś rano pojechałem podłączyć samochód pod komputer, aby skasować błąd z sondy lambda, ponieważ w sobotę założyłem nowe.
Zauważyłem, że mechanik podłączył wtyczkę pod maską do tego złącza gdzie kasuję się inspekcję i oil serwis. Zapytałem czy nie skasuje mi oil serwisu i inspekcji z zegarkiem ( pierwszy raz podłączałem samochód do komputera, stąd moje pytanie). Powiedział, że nie bo to się robi osobno. Po wszystkim wsiadł do samochodu i powiedział, że skasował mi przy okazji oil serwis i inspekcję.
Myślałem, że wyjdę z siebie i stanę obok. W tym momencie się wk@#$%#$%.
Palił mi się jeszcze jeden zielony kwadracik od oleju i kontrolka zegarka i napis inspection. Nie chciałem kasować inspekcji bo czekałem na wolną chwilę, aby wymienić płyn i dopiero skasować, a olej chciałem wymienić kiedy przyjdzie czas.
Gościu zadzwonił do znajomego i zapytał czy da się to przywrócić. Powiedział, że się da i mam przyjechać w środę rano na przywrócenie poprzedniego stanu.

Teraz pytanie do Was drodzy koledzy jest następujące:
Czy da się przywrócić poprzedni stan inspekcji i oil serwisu? Jeżeli nie to jakie widzicie rozwiązanie tego? Mam wymienić olej i płyn hamulcowy teraz, żeby wszystko sie zgrało? Jeżeli ten mechanior nie przywróci mi poprzedniego stanu to co mogę zrobić? Może przejść się na komendę policji znajdującą sie kilkaset metrów dalej?

--==maly==-- - 2007-12-10, 16:35

Kolego jeżeli wymieniasz olej patrząc tylko na te lampki to życzę powodzenia.
Powinieneś notować stan licznika przy wymianie oleju i zmieniać po 10-12tyś km a nie patrzeć na te lampki!! Te lampki potrafią się spier$%^ i zrobisz 20tyś bez wymiany oleju bo tak potrafią oszukiwać,że będziesz mial 20tyś i jeszcze jedną zieloną np więc nie sugeruj się nimi! Plyn wymień sobie kiedy chcesz te kontrolki naprawdę nie są ważne.

KaMeLe32 - 2007-12-10, 16:43

Samochód kupiłem w lutym tego roku i paliły 4 lub 5 zielonych. Nie miałem pewności czy w ogóle działają, ale trochę pojeździłem i zaczęły gasnąć. Od kupna samochodu przejechałem jedynie ok. 7 tys km. więc nie ma paniki co do oleju. Wychodzi na to, że te kontrolki działają prawidłowo lub za szybko, ale to na plus ( częste uruchomienia silnika, styl jazdy "testowy" po zakupie i samochód więcej stoi niż jeździ, używam go okazyjnie).
MAJSU - 2007-12-10, 16:55

KaMeLe32 napisa³/a:
Samochód kupiłem w lutym tego roku i paliły 4 lub 5 zielonych. Nie miałem pewności czy w ogóle działają, ale trochę pojeździłem i zaczęły gasnąć. Od kupna samochodu przejechałem jedynie ok. 7 tys km. więc nie ma paniki co do oleju. Wychodzi na to, że te kontrolki działają prawidłowo lub za szybko, ale to na plus ( częste uruchomienia silnika, styl jazdy "testowy" po zakupie i samochód więcej stoi niż jeździ, używam go okazyjnie).

Czyli wygląda na to że wszytsko działa prawidłowo :spoko: Masz dwie opcje moim zdaniem... Jeżeli chcesz być skrupulatny zmień olej teraz jak masz skasowaną inspekcję albo przejedź jeszcze ze 2tyś km i wtedy zmień ale przyjedź do tego gamonia który ci skasował wtedy niech zresetuje jeszcze raz.