BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - POMOCY !!! Szarpanie na gazie.

daras4 - 2007-12-08, 10:24
Temat postu: POMOCY !!! Szarpanie na gazie.
Witam !
Jestem nowy na forum ale bardzo bym prosil o pomoc.
Mam Bmw e30 316i miesiac temu zalozylem gaz drugiej generacji i zaczely sie problemy.
Mianowicie na benzynie jest wszystko OK ,po przelaczeniu na gaz przy kazdej zmianie biegu jest szarpniecie i potem idzie jak powinien.Wyglada to tak jakby przy otwarciu przepustnicy bylo jakies zwarcie i przez chwile niebyloby zaplonu.Po szarpnieciu samochod idzie pieknie.
Przepraszam za pisownie ale nie mam polskich znakow.

lysy174 - 2007-12-08, 22:17

A czy po zalozeniu gazu nie strzelila ci przypadkiem w przeplywomierz???
Bo moze ci sie przeplywka zacina. Proponuje podstawic inna na probe i zibaczyc co sie bedzie dzialo. Jesli to nie bedzie to to w takim razie jedz do gazownika i niech dlubie dalej :P

daras4 - 2007-12-08, 23:19

Bylem już trzy razy i nie wiedzą co to może być.
Kazał wymienić mi kopułkę palec i przewody(wymieniłem) jak pojechałem to się zapytał czy wymieniłem jeszcze cewkę.Stwierdził że ginie impuls jak chodzi na gazie.Pożyczyłem cewke od kolegi i jest to samo.Co do gaśnięcia to jak zchodzi z obrotów to nieraz zgaśnie lub zejdzie prawie do zera i wróci na wolne obroty.Wracając do gazowników to stwierdziłem że oni tylko umieją instalacje "jakoś" założyć i to wszystko,bo co do regulacji to muszą się jeszcze dużo nauczyć.
Co do strzału ani razu tego nie zrobiła.

alexil - 2007-12-09, 00:05

Cytat:
czy po zalozeniu gazu nie strzelila ci przypadkiem w przeplywomierz???
Bo moze ci sie przeplywka zacina. Proponuje podstawic inna na probe i zibaczyc co sie bedzie dzialo.

Kolega pisze, że na benzynie jest ok więc przeplywka musi być sprawna.
Nie wiem jak dokładnie wyglądają te szarpnięcia ale pewne opóźnienie w reakcji na gaz (a w efekcie lekkie szarpnięcie) może być spowodowane długim wężem doprowadzającym gaz z parownika do miksera. Fakt faktem, że na pewno nie będą to duże opóźnienia...

Pozdrawiam

ubott - 2007-12-09, 00:09

kup srube do gazu i wyrzuć silinik krokowy powinno się naprawić

pozdro

paradoxx - 2007-12-09, 01:23

te kompy od gazu podobno często łąpią błędy więc warto się przejechać do gazowników żeby je skasowali. u mnie po kasowaniu "zniknęły dziwne fazy" ale straty mocy nie dało się odzyskać ;/
daras4 - 2007-12-09, 09:27

Witam
Podczas tego szarpniecia zauważyłem że ekonomizer spada do zera jakby silnik na chwile gasł.
Sprawdzając to na postoju po wciśnięciu pedału silnik z wolnych obrotów dochodzi do przedziału 1000-1500 obrotów zatrzymuje się i potem wkręca sie do końca, lub np. wkręce silnik na wyższe obroty puszczę i zaraz wcisne pedał gazu tak samo na chwile staje i idzie do końca.

lysy174 - 2007-12-09, 18:23

Co do tego zatrzymywania sie i wkrecania dalej jesli chodzi o obroty to mialem podobny problem w E34 M20B20. Po wycieczce do gazownika okazalo sie ze mam peknieta to rure ktora idzie od przeplywki do przepustnicy i dlatego tak kulala. Na wysokich obrotach tego nie bylo bo podcisnienie z kolektorow tak ja zasysalo ze sie uszczelniala. Proponuje sprawdzic czy przypadkeim w trakcie montazu nie zostala uszkodzona ta rura lub czy na klapce antywybuchowej (o ile taka posiadasz) ta opaska z gumy nie jest za luzna.
Nie wiem czy u ciebie sie to sprawdzi ale u mnie wlasnie to bylo przyczyna takiego hamowania wzrostu obrotow i wymiana taj rury na nowa pomogla.

BIERNAŚ - 2007-12-09, 20:37

lysy174 ma racje sprawdz czy masz szczelny uklad dolotowy czy masz np dobrze zamknieta obudowe od filtra wlasnie w wiekszosci przypadkow takiego szarpania jest doplyw tzw "lewego" powietrza co zakloca prawidłową prace silnika pozdrawiam!