BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Jak się uchronić przed foto radarami?????

MARAS - 2004-11-15, 10:19
Temat postu: Jak się uchronić przed foto radarami?????
Panowie może ktoś już ma jakiś sprawdzony patent na fotoradary?????

Mam pecha i mam juz dwie foty w moim mieście policja zakupiła sobie dwa przenośne fotoradary i tu jest problem nie ma pewności gdzie np. jutro rano będą stali a nie rajcuje mnie wstawanie godzinę wcześniej żeby jechać z 40 a chwilę z 50 i znów z 40 na budziku do pracy w obawie przed fotą zazwyczaj o tej porze jestem sam na drodze jest ciemno i nie mam się nawet za kim przyczaić... HELP ME!!! zanim załapię oczko....

P.S ostatnie dwa tygodnie jeździłem z zeschłym liściem na przedniej tablicy rejestracyjnej ale to juz nie przejdzie sezon na opadające liście się skończył... pozatym kumpel za ten sam numer z liściem dostał pokute za nieczytelną tablice .... (cyt. "... powinien był pan przed rozpoczeciem jazdy oczyścić tablice by były widoczne...")

Pozdro Maras

nokerman - 2004-11-15, 10:30

no to mój patent już znasz :wink: :lol: 8) liścio of kors :twisted:
Anonymous - 2004-11-15, 10:45

to teraz przyczepcie rozjechanego kota do tablicy :-) ))

2-3 tygodnie mozna tak pojezdzic dopoki calego futra nie zgubi, bo wtedy nie uwierza ze dopiero co "zlapany"

:-) ))))

Anonymous - 2004-11-15, 10:49

jest jeszcze cos takiego jak perlowy bezbarwny spray ktorym maluje sie tablice... efekt taki ze jak zrobi sie zdjecie owej tablicy to widac jedna wielka biala plame

a z bliska na oko tablica wyglada normalnie

widzialem cos takiego na gieldzie i w sklepie lakierniczym i w telezakupach MANGO (hehe)

MARAS - 2004-11-15, 10:57

Ja pytam poważnie JIM bo grozi mi wstawanie o czwartej rano jazda na 3 cim biegu do pracy albo to oleję i do gwiazdki starce prawko... te k..sy stoja codziennie w innym miejscu rozumiem gdy stoją pod przedszkolem czy szkoła si.. ok. ale nie truskawka na prostym nie zabudowany bez przejść dla pieszych odcinku drogi gdzie jakiś inny k...s postawił ograniczenie do 40 bo jezdnia uszkodzona (jak w całym kraju) co będzie potem postawia ograniaczenia do 20... czy progi zwalniające przed każdym skrzyżowaniem.

Moim zdaniem to nie fer z tymi foto radarami te pieniądze z mandatów i tak pójda na łatanie dziury budżetowej albo na NFZ a nie na łatanie dziur w jezdni....czy budowę autostrad

Pozdro Maras

MARAS - 2004-11-15, 11:00

Ooooo i widzisz jak chcesz to potrafisz... pomysł ze sprajem wydaje się dziwny ale może.... podziałać

Dzięki Maras

P.S. a może ktoś już tego próbował???? jakie efekty ....

Anonymous - 2004-11-15, 11:02

masz w 100% racje

mnie dupneli na prostej drodze za miastem, 20 metrow przed tablica "koniec obszaru zabudowanego", mialem na budziku 120 bo juz dawno za miastem bylo

nie pomogly tlumaczenia ze jechalem odpowiednio do warunkow na drodze, ze nie jezdze na znaki tylko na zdrowy rozsadek, dostalem 10 punktow i 500zl, jeszcze mi dowod chcieli zabrac

wyglada na to tym panom nie rozdano "sluzbowego" zdrowego rozsadku, to co oni robia to czysta paranoja ktora mozna dostrzec tylko w jednym miejscu w europie... gdzie? chyba nie musze pisac

sprobuj sobie antyradar kupic, kolega ma i jest bardzo zadowolony

MARAS - 2004-11-15, 11:18

Anty radar posiadam ale włacza sie dopiero w momencie gdy ta pie...na skrzynka z fotoraderem mnie juz namierzyła

to jest automat który posiada niewiem dokładnie co ale widzisz najpierw czeroną wiązeczkę świetlną potem zapala się przed tobą czerwona lampeczka gdzieś na poboczu, piszczy Tobie antyradar i zanim mrugniesz powiekami czy noga na hamulec dostajesz dwa razy pod rząd fleszem po oczach mijasz to g..o mając jeszcze wytrzeszcz w oczach i widzisz na poboczu w krzaczorach śpiących pajaców w radiowozie tak to działa to są ułamki sekund za mało czasu na reakcję za drugim razem postawiłem auto bokiem co omal się źle nie skończyło i dostałem dwie fotki pierwszą prawie z przodu drugą z boku samochodu to mniei chciaeli skierować do sądu grodzkiego za popisy ale uparcie twierdziłem ,że mnie zarzuciło jak mnie flesz oślepił.

Pozdro Maras

mocry - 2004-11-15, 15:25

Tez slyszalem o tym sprayu... Tablica wyglada normalnie dopiero jak pada na nia flash to na zdjeciu wychodzi biala plama. Moze powinienes sobie taki sprawic :twisted: tyle ze ja to widzialem za kosmiczna cene, niecale 300zl :shock: ale taka inwestycja moze sie oplacic...
Gixer - 2004-11-15, 15:50

A ja widzialem testy tego sprayu:jedna wielka sciema i wyrzucona kasa,nie dziala!
Maras,zmien bete na motocykl i juz nie bedziesz mial problemu z radarami :wink:

slawo - 2004-11-15, 16:00

Roznie o tym spray'u gadaja.Jedni mowia ze dziala,inni ze to pic na wode.Druga rada jechac z czapce z daszkiem i opuszczona oslona przeciwsloneczka.Jak przyjdzie gadaj ze kolega z Singapuru jechal,wymysl dane i po zawodach
duchPW - 2004-11-15, 19:03

.... ta, albo w kominiarce, a jak cie złapią a spytają po co ci kominiarka, to powiesz, że masz zacięty zimny nawiew na twarz, a jak policjan ci go "naprawi" to będziesz bardzo wdzięczny

swoją drogą kominiarki nie są nielegalne, tyle że kontrole co chwila masz gwarantowane, więc nie przyspieszysz w ten sposób swojej drogi do robola

kazik - 2004-11-15, 19:04

Gixer napisał
Cytat:
Maras,zmien bete na motocykl i juz nie bedziesz mial problemu z radarami

Jedyny skuteczny sposub jaki znam :wink:

duchPW - 2004-11-15, 19:11

kazik napisa/a:
Jedyny skuteczny sposub jaki znam

ta tylko, że w zimę to jeszcze lepszy sposób na załatwienie nerek, chyba, że w zimę weźmiesz urlop - najlepszy wydaje mi się pomysł ze sprayem (o ile ten zadziała), a jak nie - nie daj się rozpoznać na zdjęciu - jak napisał slawo

Anonymous - 2004-11-15, 19:16

jest jeszcze inny sposob

wstaw sobie 2.7 ete, daj mi na 2 tygodnie na tuning, pozniej bedziesz grzal do roboty 200km/h a na zdjeciu wyjdzie im wielka rozmazana plama (mozna stestowac, ciekawe jaki film w aparacie maja ISO400?)

a jak cie dogonia pod robota to powiedz ze kierowca juz pojechal drugim autem a ty jechales jako pasazer :-) ))

Marcin - 2004-11-15, 21:40

JiM napisa/a:
jest jeszcze inny sposob

wstaw sobie 2.7 ete, daj mi na 2 tygodnie na tuning, pozniej bedziesz grzal do roboty 200km/h a na zdjeciu wyjdzie im wielka rozmazana plama (mozna stestowac, ciekawe jaki film w aparacie maja ISO400?)

a jak cie dogonia pod robota to powiedz ze kierowca juz pojechal drugim autem a ty jechales jako pasazer :-) ))

hahaha dobre :D

slawo - 2004-11-15, 21:59

E tam gadacie,wazne zeby na fotce ryja nie bylo :) W polsce jest takie glupie p[rawo ze mandat jest dla kierowcy nie samochodu.Ja sie tak wywinalem przed sadem Grodzkim :) proste i dziala
Marcin - 2004-11-15, 22:35

slawo napisa/a:
E tam gadacie,wazne zeby na fotce ryja nie bylo :) W polsce jest takie glupie p[rawo ze mandat jest dla kierowcy nie samochodu.Ja sie tak wywinalem przed sadem Grodzkim :) proste i dziala

Pozwole sobie to co juz raz na naszym forum bylo.

Tylko przeczytajcie uwznie, bo to mozna wykorzystac

Ostatnio Janusz Weiss w swoim programie w Radiu Zet badał sprawę fotoradarów i mandatów wystawionych na podstawie zdjęć. Wynikiem rozmowy z rzecznikiem warszawskiej Policji było ustalenie, że jeżeli twarz kierowcy na zdjęciu jest niewidoczna, to właściciel samochodu ma obowiązek podać,
kto w tym czasie kierował pojazdem i wskazana osoba jest zobowiązana zapłacić mandat.
P. Weiss zapytał, a co będzie, jeśli wskazana przez nas osoba to np. Ulrich von Jungingen, zamieszkały w Niemczech? Na to rzecznik policji odpowiedział, że w takim przypadku, ponieważ nie można skontaktować się ze sprawcą sprawa jest umarzana!!!

Podobnie sprawa przedstawia sie z mandatami za parkowanie. Tzn. jezeli dostaniemamy mandat za wycieraczke to mozna spokojnie pojsc na komende i powiedziec, ze tego dnia porzyczylismy auto panu Jungingenowi z Niemczech i kara nas nie dotknie. Albo po prostu powiedziec,ze tego dnia zostawilismy auto w domu i ktos z domownikow nim jezdzil ale nikt sie nie chce przyznac ( moze mama, tata.....chlopak siostry ) a my znalezlismy mandat za szyba jak auto stalo wieczoren pod domem a my wrocilismy z wycieczki.
Dzieje sie tak dlatego, ze w polskim Kodeksie postepowania w sprawach o wykroczenia znajduje sie przepis, ktory mowi, ze manadatu karnego nie wystawia sie na auto wlasciciela lecz na sprawce szkody. W przypadku gdy nie mozna ustalic kto kierowal pojazdem w momencie dokonania wykroczenia sprawa zostaje umarzona ( vide wypowiedz rzecznika Policji w rozmowie z p. Januszem W.)

A oto podstawa prawna, ktora dopuszcza uchylenie sie od placenia [b]

USTAWA

z dnia 24 sierpnia 2001 r.

Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia

(Dz.U. z 2001 r., Nr 106, poz. 1148, zm.: Dz.U. z 2003 r., Nr 109, poz. 1031)

Art. 97. [Prawo do nałożenia grzywny] § 1. [34] W postępowaniu mandatowym, jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, funkcjonariusz uprawniony do nakładania grzywny w drodze mandatu karnego może ją nałożyć jedynie, gdy:

1) schwytano sprawcę wykroczenia na gorącym uczynku lub bezpośrednio po popełnieniu wykroczenia,

2) stwierdzi popełnienie wykroczenia naocznie pod nieobecność sprawcy albo za pomocą urządzenia pomiarowego lub kontrolnego, a nie zachodzi wątpliwość co do osoby sprawcy czynu

– w tym także, w razie potrzeby, po przeprowadzeniu w niezbędnym zakresie czynności wyjaśniających, podjętych niezwłocznie po ujawnieniu wykroczenia. Nałożenie grzywny w drodze mandatu karnego nie może nastąpić po upływie 14 dni od daty ujawnienia czynu w wypadku, o którym mowa w pkt 1, i 30 dni w wypadku, o którym mowa w pkt 2.

§ 2. Sprawca wykroczenia może odmówić przyjęcia mandatu karnego.

§ 3. Funkcjonariusz nakładający grzywnę obowiązany jest określić jej wysokość, wykroczenie zarzucone sprawcy oraz poinformować sprawcę wykroczenia o prawie odmowy przyjęcia mandatu karnego i o skutkach prawnych takiej odmowy.

Najważniejszy jest paragraf 1 punkt 2. Oznacza on bowiem, że jeżeli zachodzi wątpliwość co do osoby sprawcy czynu (a tak jest w przypadku zamazanej twarzy kierowcy na fotoradarze oraz w przykładzie dot. parkowania) to nie można nałożyć mandatu karnego.

duchPW - 2004-11-15, 23:37

Cytat:
W polsce jest takie glupie p[rawo ze mandat jest dla kierowcy nie samochodu

głupie prawo, to było by jakby karali właściciela samochodu, niezależnie od tego kto nim kierował
karze podlega ten kto ponosi winę, a nie ten kto posiada samochód
poza tym dlaczego mam udowadniać swoją niewinność - niech mi udowodnią winę (jeśli są w stanie - bo mam kominiarkę :wink: )

tsuru - 2004-11-15, 23:37

dobre dobre panowie ...az leje ze smiechu ...wrzuccie ten temat do "humoru" ;) ; ); )

...to ja tez cos dorzuce..
...zabierz ze soba aparat fotograficzny ....
...jak oni tobie TO TY IM !! !!

Marcin - 2004-11-15, 23:40

tsuru napisa/a:
dobre dobre panowie ...az leje ze smiechu ...wrzuccie ten temat do "humoru" ;) ; ); )

...to ja tez cos dorzuce..
...zabierz ze soba aparat fotograficzny ....
...jak oni tobie TO TY IM !! !!

tsuru to co ja napisalem jest prawda!!!!!!!!!!!! sprawdz w akcie prawnym na ktory sie powolalem.

center - 2004-11-15, 23:40

a ja jeszcze slyszalem o najmocniejszym sprayu do wlosow, takim welli czy czyms w tym stylu...
jeszcze nie testowalem, ale moze warto...
wydasz jakies 5 zeta, psikniesz mocno i poprosisz kumpla z cyfrowka zeby Ci zdjecie dupnal z fleszem, bedziesz widzial od razu czy daje to efekt...
jak nie to szukasz dalej, ale zawsze mozna sprobowac, ja na dniach sam sprawdze jak wielka to sciema :lol: 8)

tsuru - 2004-11-15, 23:49

mcinek ...ja w nawiazaniu do tego kota i kominiarki i nawiewu ;)

...a o tym prawie to interesujace ...
...ale jak to rozumiec ??

....jade jade ...zabijam rowerzyste ...uciekam ...przychodza ..mowia ze to ja bo moj samochod ... ja mowie ze to nie ja bo kolega ...

....nie no w tym przypadku to juz jest chyba jakies dochodzenie ...odciski palcow z kierownicy idt ... ?? ??

...ale jesli chodzi o radary foto i parkowanie ...to nikt nie bedzie sie posowal do takich krokow...

tsuru - 2004-11-15, 23:54

panowie ...wypowiem sie jako znawca swojego zawodu ;) ;) ;)

...czym kolwiek by to nie malowac to musi miec to wlasciwosci lakieru bezbarwnego ...
...innymi slowy musi byc przezroczyste zeby nie bylo widac i z polyskiem zeby swiatlo moglo sie odbic od tego...
...a wiec :
- lakier bezbarwny
- lakier do wlosow
- szellak
- nawet zelatyna sporzywcza bedzie dobra bo jest bezbarwna i po zaschnieciu jest z polyskiem ;)
- idt

....inna sprawa jest chyba kat odbicia swiatla ...bo jak sie zle odbije to moze to nawet byc lakier za 300 baksow ale pupa zbita

;)

MARAS - 2004-11-16, 11:22

Zgadzam się z Mcinkiem bo te wersje o Ulryku von Jungingen akurat znam... i jest to prawdą bo faktycznie w przypadku gdy ty twierdzisz że nie prowadziłeś to musisz wskazać sprawcę... chore ale prawdziwe jest możliwe że np. nie znajdą osoby dla przykładu pana X z Hanoveru może to i dobre cóż powiem wam jeżeli będę miał następną konfrontację z Sądem Grodzkim oby jednak nie ...na razie licze na łód szczęsicia dalej...

Pozdro Maras

mocry - 2004-11-20, 18:13

Moj kolega mial taki przypadek... Na fotce z fotoradaru nie bylo widac wyraznie twarzy kierowcy. Poproszono o wyjasnienie wlasciciela auta (czyli tego kumpla). On powiedzial, ze w tym dniu nie jechal samochodem, wiec kazali mu wskazac osobe, ktorej pozyczyl auto. Na to kupel stwierdzil, ze on pozycza samochod wielu osobom i nie jest w stanie powiedziec kto jechal jego autem akurat w dniu kiedy zrobionu mu fotke. Oczywiscie to on kierowal ale policja nie byla w stanie mu tego udowodnic wiec po sprawie... Wynika z tego wyraznie, ze jest tak jak piszecie - nie widac twarzy kierowcy = moga wam narobic... KUPUJCIE KOMINIARKI ! :wink:
korzuch - 2004-11-21, 11:55

yo!
W mojej firmie jest fotoradar za 150 tysiaków informuje wszech i wobec ze te lakiery to gówno dają obsługa tego radaru to 6 chłoppaków jeżdzą prywatnymi autami w ciągu 1/4 seknudy doastajecie 2 foty w róznym odcieniu czarnego i białego nastepnie ciekawostka chłopaki sie przemieszczają stoja w krzakach pod barami przy drogach na "berlince " robi sie rzeźnia gminy zaczynają inwestowac w te sprzety anty radary bardzo słabo reaguja na videoradary nowej genereacji to tez strata pieniedzy zauwazyłem ze stoja zazwyczaj blisko za zakrętem
pozdro

BM 6 - 2004-11-21, 13:00

Panowie!!! I po co te >>kombinacje alpejskie<<?
Najprostrzy sposób, to jeżdzić zgodnie z przepisami.
I jak to mówią niektórzy... "nie ma problema".
Czy może się mylę??? Pozdrowienia dla...> myślicieli < :wink:

Anonymous - 2004-11-22, 11:28

te wszystkie spraye dzialaja tylko jezeli jest dosc ciemno i zdjecie robione jest z blyskiem ale w ciagu dnia to wcale nie dziala. sprawdzilem to na wlasnej skorze i mam w tej chwili 22 pkt i 1100 zl do zaplaty. teraz musze jezdzic jak emeryt
korzuch - 2004-11-22, 11:33

yo!!
U nas chłopak który zajmuje sie obrubka zdjec to zawodowy grafik i nocne zdjecia sa najlepsze do obróbki szczerze współczuje poza tym za lakier na blachach jest mandat w wysokosci 3 tys złoty i zabierają dowód rejestracyjny wiec uwazacje na to gówno
pozdro

Anonymous - 2004-11-22, 11:36

ale za lakier na tablicach nie moga zabrac dowodu rejestracyjnego bo numery sa czytelne
korzuch - 2004-11-22, 11:39

yo!
Zobaczysz jak dostaniesz fote od lotnej i ciebie zatrzymają pisze o lakierze odblaskowym wtedy lepiej zebys mial kase na PKS mają fajny sprzet do sprawdzania to działa jak pomiar grubosci lakieru z odblaskiem ja tam nie jestem jakis nadgorliwcem poprostu kolega był na szkoelniu w Bydgoszczy i to jego słowa a pracuje jako strażnik miejski i na żywca wspópracują z drogówką niestety
pozdro

Anonymous - 2004-11-22, 11:50

ale zaden lakier nie dziala na lotna wiec lakierowanie tylnich tablic jest bez sensu
tsuru - 2004-11-22, 13:18

jezdzic z przepisami ...ok

...tylko niech kodeks drogowy od nowa napisza...

...50km/h wiecie ile to czasu zajeloby przejechanie z jednego kranca lodzi do drugiego ...a nie mowie o warszawie, poznaniu , wroclawiu itd...
zreszta tak sie tylko powie ale w mniejszych miejscowosciach tez te odleglosci sa znaczne...

.....a ograniczeniach do 40km/h na odcinku 4km to juz nie wspomne ;)

....do poki ktos nie zrobi czegos ze znakami tak bedzie ...
...wszyscy sobie stawiaja gdzie chca,
...policja zamiast scigac bandytow woli zatrzymac samochod ...
...zalatac dziure budzetowa...
...a noz widelec moze i domowa..

pieknie nie jest i nie ma sie co oszukiwac...
...kazdy chyba dawal drogowce w lape...
...albo mial znajomego i nie dawal ...
normalny swiat i nikt tego nie zmieni ..ani przepisy ani spraye
...bo jak bedzie chcial to i tak cie zarzyma bo ....
..
....cos wymysli ;)

mocry - 2004-11-22, 15:21

[/quote]a ograniczeniach do 40km/h na odcinku 4km to juz nie wspomne [quote]

Wstawiaja takie znaki bo u nas sa takie wspaniale drogi! Dziura na dziurze! i nawet jak sie jedzie po nich ta 40stka to sie zaj***c mozna :evil: :evil: :evil: Na nasze ulice to nic tylko sobie kamaza kupic :wink:

tsuru - 2004-11-22, 15:30

ta ...jak to znajomy powiedzial ... :"jade jade i ledwo co w asfalt trafiam " ;)
Anonymous - 2004-11-22, 17:20

ale predkosc 50km/h w warszawie to przegiecie przeciez nie bedziemy jezdzic na trzech biegach ! 70 km/h to byla by dobra predkosc po wawie hihi przynajmniej mozna uzywac calego zakresu skrzynki
Menel - 2004-11-24, 00:53

damski lakier do wlosow dziala-sprawdzone... ale nie zawsze.
MARAS - 2004-11-25, 15:57

Powiem tak lakier gówno da jeżeli jest dzień.... ale kolega z pracy zrobił to tak... na focie nie wyraźnie widać jego i pasażera więc powiedział że " UŻYCZYŁ" koledze auta kolega jest obcokrajowcem i mieszka w RPA podał imię nazwisko i niech sąd grodzki go ściga i doprowadzi na rozprawę... ciekaw jestem jaki będzie finał ale o tym po następnej rozprawie 15 grudnia

Pozdro Maras

P.S. posiadam dwie fotki z fotorejestratorów i posiadam 11 punktów z czego 8 jest zasługą fotek.....

Domel - 2004-11-25, 20:53

W dzisiejszym dotatku Gazety Wyborczej WYSOKIE OBROTY zamieszczony jest test sławnego FOTOBLOCKERA reklamowanego w telezakupach. Przeprowadzali test w dzień i w nocy i nie ma ŻADNYCH EFEKTÓW. To nie działa. Tak samo lakier do włosów. W obu przypadkach tablica jest czytelna.

Co do podawania że kierowca jest z zagranicy piszą, że w takim przypadku policja wysyła pismo do konsulatu RP w kraju w którym mieszka podany osobnik, z prośbą o weryfikacje daneych tego człowieka. Jeśli istnieje to przy następenej wizycie w Polsce będzie na niego czekał mandat. Jeśli nie istnieje taki człowiek policja wystawia dwa wniosk do sądu: jeden za wykroczenie drogow (już nie mandat), drugi to zarzut wprowadzenia funkcjonariusza publicznego w błąd. Grzywna może wynieść nawet 5000 zł.

Pozdro

mocry - 2004-11-26, 13:24

Cytat:
w dzień i w nocy i nie ma ŻADNYCH EFEKTÓW

Hehe, jak bym za to dal dwie i pol stowki to bym sobie chyba w leb strzelil... albo tym co to sprzedaja :wink:

slawo - 2004-11-26, 15:41

Domel,mi sie udalo z podaniem zagranicznego kierowcy,ale sie chyba za to wzieli bo nie tylko ja taki madry bylem hihihi...niedobrze,prawo schodzi na psy :)
Marcin - 2004-11-26, 21:34

Domel napisa/a:
Co do podawania że kierowca jest z zagranicy piszą, że w takim przypadku policja wysyła pismo do konsulatu RP w kraju w którym mieszka podany osobnik, z prośbą o weryfikacje daneych tego człowieka. Jeśli istnieje to przy następenej wizycie w Polsce będzie na niego czekał mandat. Jeśli nie istnieje taki człowiek policja wystawia dwa wniosk do sądu: jeden za wykroczenie drogow (już nie mandat), drugi to zarzut wprowadzenia funkcjonariusza publicznego w błąd. Grzywna może wynieść nawet 5000 zł.

1. To wszystko co pisza to jedno wielkie starszonko. Nie musisz podawac calego imienia i nazwiska. Powiedz, ze twoj kumpel, ktory wtedy jechal autem ma na imie Marek. Czy prawo nakazuje ci znac jego dane osobowe-NIE. Mozesz sobie porzyczac auto komu chcesz. Powiedzmy, ze ja porzycze auto Lukasowi i radar zrobi fotke. Wszystko co weim to to, ze ma na imie Łukasz, i tyle. Za to nie idzie sie siedzic:) Trzeba myslec i nie dac sie zastrzaszyc strozom prawa!!!

2. A co do lakierow, uchylnych tablic itp. Dajcie sobie spokoj. W tarnowie byl przypadek, ze tablica nie bylaczytelna i wiecie co.................Cops odczytali numery rej. z tej naklejki na szybie!!!

3. Aha, dowiedzialem sie, ze w Tarnowie radar sie uaktywnia po przekroczeniu dopuszczalnej predkosci o 13 km/h.

duchPW - 2004-11-26, 23:20

Mcinek napisa/a:
1. To wszystko co pisza to jedno wielkie starszonko
- Mcinek ma rację, bo po pierwsze skoro nie znaleźli gościa, to nie znaczy jeszcze, że to TY kierowałeś - muszą ci to udowodnić, a skoro raz nie potrafili...., a pozatym nie ma czegoś takiego jak wprowadzenie funk.publ. w błąd - jeśli nie zeznajesz za pobraniem przyrzeczenia i na dodatek po wcześniejszym uprzedzeniu CIĘ o odpowiedzialności karnej, to takiej odpowiedzialności nie podlegasz - natomiast amnezja to lek na wszystkie bolączki świadka czy obwinionego - tyle, że nastraszony pacjent jest łatwiejszy do obróbki :D

Mcinek także napisa/a:
3. Aha, dowiedzialem sie, ze w Tarnowie radar sie uaktywnia po przekroczeniu dopuszczalnej predkosci o 13 km/h.

... skąd wiesz - z autopsji :?: :D

Marcin - 2004-11-26, 23:44

Wystarczy popytac wsrod ludzi. W koncu trafisz na policjanta albo szwagra policjanta, albo.......itp. i mozna sie dowiedziec. Ja na szczescie jeszcze nie placilem mandatu za przekroczenie predkosci na podstawie pomiaru z fotoradaru, ale kolega, ktory przekroczyl o 17 km/h niestety TAK.
duchPW - 2004-11-26, 23:46

... bo nie miał kominiarki :D
Domel - 2004-11-27, 20:28

Cytat:
To wszystko co pisza to jedno wielkie starszonko. Nie musisz podawac calego imienia i nazwiska. Powiedz, ze twoj kumpel, ktory wtedy jechal autem ma na imie Marek. Czy prawo nakazuje ci znac jego dane osobowe-NIE. Mozesz sobie porzyczac auto komu chcesz. Powiedzmy, ze ja porzycze auto Lukasowi i radar zrobi fotke. Wszystko co weim to to, ze ma na imie Łukasz, i tyle. Za to nie idzie sie siedzic:) Trzeba myslec i nie dac sie zastrzaszyc strozom prawa!!!

Całkiem możliwe. Nie napiszą w gazecie ż to skuteczny sposób bo wszyscy by tak robili. A jak jest naprawde to nie wiem bo mnie jeszcze fotoradar nie dorwał :twisted:

Nie wiem jak jest w innych miastach ale jeśli chodzi o Poznań to na stronie http://www.city.poznan.pl...l?instance=1002 można znaleźć informacje o tym, gdzie w danym tygodniu pojawią się municypalni z fotoradarem :P Zawsze można te ulice omijać :twisted:

Bruner - 2004-11-29, 14:37

W najnowszym motorze jest test photoblockera, to jedna wielka sciema, tak samo jak folia na tablice. Sa zdjecia tabllic z pokrytych tym wynalazkiem - bardzo czytelne.
Pozatym za tablice ktora pomalowano sprayem (blyszczy sie) grozi mandat.
Oprocz tego w tym numerze jest artykul o nowosciach BMW - jeszcze nie czytalem, ale zapowiada sie ciekawie :wink:

sarna1 - 2005-01-08, 11:44

no to i mnie dupneli - 91 na 40 :( 500 pln i 10 pkt - ale po tym co tu poczytalem tak latwo sie im nie dam :)

Pozdrawiam

Łukasz - 2005-01-08, 14:39

A może chopaki spróbujmy z drugiej strony, wyczaić gdzie te fotoradary iiiiiii.......roz.....w drobny puszek...? :twisted:
Pozdro600

urbi - 2005-01-09, 00:50

chlopaki w stalowej woli pozamalowywali fotoradary sprayem :D pozdrawiam was chlopcy !! !!!!!! :)
fakt ... jest i takie rozwiazanie ... podejsc z pala i przywalic tak mocno ze sie rozleci ...

Lord Lukasz - 2007-02-21, 15:29

Odświeżam temat bo wczoraj zrobiło mi fote po krakowem, chciałem sie przykeić do jakiegoś klienta który fajnie szybko jechał i zanim go dogoniłem dostałem fotke ale nie wiem dlaczego ja a nie on :evil: :evil: :evil: Na zegarku miałem niecałe 150 a była to autostrada A4 i mendy jedne ustawiły sie akurat w miejscu gdzie było ograniczenie do 100.

Co by nie było czekam na fotke i powiedzcie mi próbował ktoś opcji typu odmowa zeznań,, lub nie ja jechałem, lub nie wiem czy to moje auto ?? ?? która jest najlepsza. dodam że był to chyba taki tępy radar na 3 nogach i robił 1 fotke z lampą, auto było tak brudne że wygląda jak szare a nie jak delfin, fotki kierowcy raczej nie robił ale nawet jakby to miałem pozycje za kierownicą relaksującą więc conajwyżej czoło będzie widać :lol:

I drugie pytanie od jakiej prędkości radar nie zdąży zrobić fotki bo chwile wcześniej testowałem bmke i miałem okolo 230 :lol:

Łukasz - 2007-02-21, 15:36

testowali to w Top Gear -zawsze zdąży. Nie wywiniesz się raczej, chyba, ze po prostu uprzesz się i bedziesz nie płacił, ale w końcu dostaniesz wezwanie do sądu. Nie opłaca się w sumie - przerobiłem.
urbi - 2007-02-21, 17:45

w top gear doszli do 230 i powyzej juz nie robilo ... :|
jaqub - 2007-02-21, 19:54

dziwie sie waszym problemom... CB radio... :spoko:
patenty ze sprayami sa o kant tylka potluc... spradzalem... z fleszem fota nie wyjdzie ale fotoradary (te nowsze) robia jakos inaczej w podczerwieni czy cos takze zawsze wychodzi (chyba ze jest zaslonieta)...
jak mi przyszla kiedys fotka to byloo widac moja twarz bez zadnych dyskusji... ale fota przyszla na matke (mimo ze ja w dowod jestem wpisany pierwszy a ona jest dopisana jako wspolwlasciciel) ale to pewnie dlatego ze ja nie mam dochodu i nie mogliby ze mnie zedrzec... ale ja napisalem kwity na matke dziewczyny (ma prawko ale praktycznie nie jezdzi fura wiec te 10pkt roznicy jej nie robi :mg: ) z tym ze hajs trzeba bylo placic...
kolejna rzecz ktora przychodzi mi do glowy to zdjecie przedniej tablicy rejestracyjnej i postawienie jej za przednia szyba i przysloniecie czesci (jakims papierem) i w razie zatrzymania przez policje stwierdzenie ze uszkodzila sie ramka na tablice i trzeba bylo zdjac tablice zeby nie zgubic....

ale patent z lisciem to mnie rozbroil... z czego te liscie braliscie? z KLONU bo wiekszych u nas nie ma :mg:

adamm - 2007-02-21, 20:22

Ja zrobiłem sobie ostatnio fotke pamiątkową we Włoszczowie. Stali z rozkładanym. Miałem o 33 za dużo, pstryk pstryk i stali troche dalej. 200pln a punktów to nie pamiętam ile.
Teraz stoi tam stacjonarny.

Około 1,5 roku temu miałem niewiele przekroczoną Vmax po zjechaniu z autostrady w niemcowni.
Błysneło i do tej pory jest cisza. Przypuszczam że jak będe chciał przekroczyć granice to będzie czekał jakiś mandacik. Nie wiem tylko, czy nie dowiedzieć się gdzieś ile musze zapłacić (i czy musze) póki jest kasa, bo jak nie będzie a zajdzie potrzeba wyjechania to może być lipa.

Jakiś czas temu rozmawiałem z kierowcą TIRa. Mają podpisaną w niemczech jakąś umowę z tamtejszą polizei, że za fotki za przekroczenie prędkości do jakiejś wartości (o 20 albo 30 km) nie mają nic, chyba że przekroczą powyżej tej wartości, to wtedy sumują się wszystkie ewentualne mandaty.

Gniewek89 - 2007-02-21, 22:20

patent z ramka to uskutecznial kordi wiec go pytaj o skutecznosc :wink:
A co do fotoradarow to powiem wam taka historie.
Znajomy pracuje w niemcowni i ostro szalal.
Mowi ze jedzie sobie bo autobanie 210 elegancko za nim mietek e klasa.
Nagle ograniczenie do 130 wiec jedzie na lajcie 160 potem przyspiesza i znow scenariusz si epowtarza.
Po 20 okolo kilomtrach mowi patrze we wsteczne i merc dalej za mna wiec nabralem podejrzen i juz kulturalnie jechalem ale jak zobaczyli ze na 130 jade 125-130 to wlaczylikoguty za grilem i juz wtedy wiedzialem ze po zabawie.
Skonczylo sie ze zabrali mu prawko na 2 miechy.
Pracuje tam na miejscu , bez auta obejsc sie nie mogl wiec jzdzil dalej tyle ze baaardzo przepisowo. I mowie wam te dwa meichy tak go wychowaly ze niemoge poznac go , normalnie inny czlowiek za kolkiem :evil: :shock:

Lord Lukasz - 2007-02-22, 08:18

Mi pstryknął zdjecie fotoradar taki zwykły przenośny, pytam czy ktoś sie próbował wykręcić bo znalazłem ciekawy artykuł

http://drlex.jogger.pl/files/mandat.jpg

J E L I T O - 2007-02-22, 09:05

Potwierdzam, jedyne wyjście to CB radio. Mam od niedawna i już wiem że nigdzie poza miasto bez tego się nie ruszam. Piękna sprawa !!
ogolny - 2007-02-22, 10:19

:evil: Nawet z tego przenośnego wychodzą ostre fotki,wiem bo dostałem. :twisted:
ubott - 2007-02-22, 10:49

fotki wychodza bardzo wyraznie przykladem jest Karolina ktorej fotoradar strzelil fote

http://www.forum.beemka-k...er=asc&start=50
w tym temacie sie pochwalila niestety nie ma mozliwosci sie wyprzec

pozdro

Łukasz - 2007-02-22, 11:04

ma wejść jakiś śledzący bedzie się obracał z autem, ma robić zdjęcia w dzień do 500 metrów
BADYL - 2007-02-22, 11:20

A ja nie wiem jakie wy macie problemy ja osiagam nadswietlna i ani razu mnie nikt nie udokumentował w fotoalbumie albo nie zadrapał lakiery kolejnym znakcziem ZAŁAPANY na SUSZARKE.