| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Pytanie do posiadaczy td/tds
kaczor100020 - 2007-11-26, 10:13 Temat postu: Pytanie do posiadaczy td/tds Jak dlugo mosicie krecic przy zimnym silniku aby odpalil.Chodzi mi teraz o temperatury zblizone 0.Ja mosze krecic okolo 5 sekund i dopiero z ciezkim bulem odpala chociaz wszystkie swiece sa zmienione na nowe dla pewnosci.Piszcie jak wam odpalaja autka
Jasiek1 - 2007-11-26, 11:36
Miałem TDS-ka 2,5 ......... do -15 palił szybko (1 - 2 sek.). Poniżej tej temperaturki nieco dłużej. Kiedyś pamiętam paliłem ją przy -26 ...... najpierw sam rozrusznik, pozniej rozpedzanie - silnik i rozrusznik jednocześnie, pożniej sam silnik Zajmowało to jakieś 6-10 sek.
Nie chcę Cię straszyć ale to może być oznaka starości ..... słaba kompresja i takie będą objawy.
Pozdrawiam.
kaczor100020 - 2007-11-26, 14:37
No to jak tak to nieciekawie wyglada sytuacja.Ale poczekam moze ktos jeszcze sie wypowie.Tak w nawiasie nie mialem z nim problemow nigdy zadnych tylko wlasnie z tym paleniem jak jest zimno
wojtaq - 2007-11-26, 14:47
moze to objawy pompy wtryskowej
kaczor100020 - 2007-11-26, 15:38
Tez tak mysle bo autko ma juz prawie 200 tys ale chce sie upewnic.Z drogiej strony tez boje sie dac pompe do regeneracji zeby jeszcze bardziej nie sknocili
marlencia szkocja - 2007-11-26, 16:49
panowie
3 rzeczy pompa wtryskowa , wtryskiwacze i paliwo. a kompresja i swiece duzo mniej prawdopodobne .
Zaczyna sie hahahahah
pozdr
mariusz
kaczor100020 - 2007-11-26, 20:17
No a jak ten samochod jezdzil prawie tylko na niemieckiej ropie.W polsce jestem raz do roku takze raczej nie paliwo.Z drogiej strony nie wierze ze w naszym kraju jest az takie zle paliwo jak wszyscy twierdza.I z tego wszystkiego mi pasuje najbardziej juz pompa takze bedzie wydatek
Melis - 2007-11-27, 00:39
Równiez watpie żeby byla to wina spreżania juz. Nie cofa Ci sie czasem paliwo też? Co do wtryskiwaczy to niezauważyłes moze nie równej pracy silnika albo jego mniejszej kultury np?
a spróbuj podwójnie ja rozgrzac tzn. przekrec kluczk na grzanie swiec nastepnie gdy zapali sie ta zielona wyłacz i zrób to ponownie tylko ze juz z zapalaniem... czy jest jakas róznica?
Pozdrawiam
Jasiek1 - 2007-11-27, 08:54
MARLENCJA - mówisz, że małoprawdopodobne, aby było to spowodowane przez świece. Nie chcesz chyba powiedzieć, że diesel na mrozie zapali od razu bez grzania świec ?
MELIS - z cofaniem paliwa masz rację ale wtedy paliłby długo za każdym razem (na ciepło jeszcze gorzej, ponieważ nie podgrzewa wtedy świec i pompa paliwa w baku nie pompuje chwilowo paliwa) a tutaj kolega ma problem tylko przy niskiej temperaturze.
A powiedz mi Kaczor czy po zapaleniu masz może przez chwilę tak jakby mniejsze obroty i po ok. 4 sekundach rozjaśnia się podświetlenie przebiegu w liczniku i obroty sie podwyższają ?
kaczor100020 - 2007-11-27, 10:27
| Cytat: | | Nie cofa Ci sie czasem paliwo też? |
Paliwo nie cofa sie bo patrzylem.
| Cytat: | | Co do wtryskiwaczy to niezauważyłes moze nie równej pracy silnika albo jego mniejszej kultury np? |
Jak odpali to tak ale po ok 30sekund wszystko wraca do normy i chodzi jak nowy
| Cytat: | | a spróbuj podwójnie ja rozgrzac tzn. przekrec kluczk na grzanie swiec nastepnie gdy zapali sie ta zielona wyłacz i zrób to ponownie tylko ze juz z zapalaniem... czy jest jakas róznica? |
A po podwojnym nagrzaniu nie ma roznicy tylko wydaje mi sie ze wieksza chmura dymu idzie jak juz odpali
| Cytat: | | A powiedz mi Kaczor czy po zapaleniu masz może przez chwilę tak jakby mniejsze obroty i po ok. 4 sekundach rozjaśnia się podświetlenie przebiegu w liczniku i obroty sie podwyższają ? |
Tak dokladnie jak mowisz tylko ze z podswietleniem to nie wiem bo wlaczam swiatla troszke pozniej
Jasiek1 - 2007-11-27, 14:06
Chodziło mi o jasność cyferek wyświetlających przebieg ....
To masz to samo co u mnie .......... jak zapalałem ją na dużym mrozie to kilka sekund obroty ok. 400 - 500/min. Po chwili silnik nagle łapał już wyższe obroty tzn. 600 - 700/min.
Przy zapalaniu powinna od razu podwyższać dawke paliwa a tutaj dzieje sie to dopiero po chwili. Co jest tego przyczyna niestety nie wiem, bo wszystkie czujniki od temp. wody i powietrza zamieniałem z samochodu chodzącego dobrze i poprawy nie było.
kaczor100020 - 2007-11-27, 16:20
Z tymi cyferkami to sprawdz jeszcze ale jak mam ten sam problem i ty go nie rozwiazales to mosze szukac dalej
|
|