| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - graty potrzebne do remontu silnika m20b25
-bodziu- - 2007-10-24, 21:57 Temat postu: graty potrzebne do remontu silnika m20b25 Witam
silnik m20b25
silnik po przebiegu 172 000 w automacie, choć jakieś ostanie 5 tyś. kilometrów przejechała już w manualu (nie ukrywam że od poprzedniego właściciela dostał porządne smary)
Silnik kupiłem wraz z całym autem jako dawce do mojej obecnej e30, jednak przed przekładką chciał bym go doprowadzić do bardzo dobrego stanu.
Prosił bym o dokładną rozpiske co musze kupić i co najlepiej wymienić
pozdrawiam
Pablo325i - 2007-10-24, 22:01
pompa wody!!!! tania i ważna.
kopułka + palec!! cene uwazam za przystępną
Polecam olej ktory uzywam do tego silnika Valvoline VR1 Racing 10W-60.
Myśle że o świecach pisać nie trzeba... i ze NGK tez nie
Sprawdź poduszki silnika.
Pasek rozrządu- tania sprawa i w tym kolizyjnym silniku super ważna
Luknij jak sprzęgło sie trzyma.
Jeśli chcesz mieć czysto w silniku i by olej nowy sie nie zamulił- wyczyść głowice pod deklem, zdejmij miske i ją też wyczyść do gołego alu np benzyną ekstrakcyjną.
Wyczyść (proste zabiegi)- silniczek krokowy, zbiorniczek wyrównawczy płynu chłodnieczego, chłodnicewody i oleju!!
Poza tym sam obejrzyj stan roznych części i zadecyduj, jak masz kase to wymieniaj jak najwiecej.
Możesz jeszcze przeszlifowac w specjalistycznym warsztacie zawory i ich gniazda na nowy kąt.
nie pisze konkretnych cen zeby zaraz ktos sie nie madrzył ze sie nie znam bo gdzies tam sa inne.
ps. Myśle że więcej nie potrzeba, jeszcze maks visco.
duchX - 2007-10-24, 22:02
Moim zdaniemtemat bez sensu wymienia sie wszystko co kwalifikuje sie do wymiany i tyle reszta zalezy od kasy
kemot324 - 2007-10-24, 22:13
RozrzÄ…d ! (pasek + napinacz)
sarna1 - 2007-10-24, 23:01
dokładnie jak sam sie nie znasz a czujesz ze cos silnikowi dolega to oddaj do dobrego zakladu - rozrzad to podstawa - a wymiana czesci o ktorych pisal Pablo to.........fantazja bo po co wymieniac cos co moze byc dobre
Temacik zamykam - zastosuj sie do mojej rady znajdz mechanika i niech on ci powi co jest nie halo z motorem.
MAJSU - 2007-10-24, 23:01 Temat postu: Re: graty potrzebne do remontu silnika m20b25
| -bodziu- napisa³/a: | Witam
silnik m20b25
silnik po przebiegu 172 000 w automacie, choć jakieś ostanie 5 tyś. kilometrów przejechała już w manualu (nie ukrywam że od poprzedniego właściciela dostał porządne smary)
Silnik kupiłem wraz z całym autem jako dawce do mojej obecnej e30, jednak przed przekładką chciał bym go doprowadzić do bardzo dobrego stanu.
Prosił bym o dokładną rozpiske co musze kupić i co najlepiej wymienić
pozdrawiam |
Najpierw trzeba jakoś sprawdzić w jakim wogóle jest stanie ten silnik bo może ledwo zipie, skoro piszesz że dostał porządne smary... Sprawdź jakie ma sprężanie i na hamownię go ! Wtedy można myśleć co w nim robić tzn czy trzeba z nim pójśc po całości i zmienić, panewki, pierścienie, zrobić obróbkę głowicy ew.nowy wałek dźwigienki czy wystarczy zwykła kosmetyka typu nowe uszczelki, simmeringi, pompa wody, rozrząd, visco, i ogólne czyszczenie...
|
|