BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Duże spalanie i słabe osiągi :(

WujekDobraRada - 2004-11-08, 17:07
Temat postu: Duże spalanie i słabe osiągi :(
Mam problem - moja e30 1,6 M40 pali gazu na trasie przy spokojnej jeździe 90-110 - niecałe 11 l/100km (zrobiłem 215km i zatankowałem 23,5l) :shock: - i strasznie muli. O wyprzedaniu na 5 biegu moge zapomnieć, a i na 4 jest nieciekawie. NIE wiem co jest grane - na benzynie nie testowałem bo byłem ciekawy ile spali gazu. Zastanawiam co sprawdzić (zaznaczam że świece, przewody, kopułka, palec są OK)
:roll:

sarna1 - 2004-11-08, 17:38

wyreguluj gazik na analizatorze, jak nie pmoze to prawdopodobnie masz parownik do regeneracji, oczywiscie zakladajac ze wczesniej wszystko bylo ok - bo jezeli tak bylo od poczatku to mozna szukac dalej - kwestia miksera itp...
duchPW - 2004-11-08, 20:28

Darco napisa³/a:
producenci zalecajÄ… wymiane gum w reduktorze co 15-20tyÅ› km

... czy można samemu, czy raczej nie za bardzo - jakieś precyzyjne ustawienia itp.

Marcin e30 - 2004-11-08, 20:34

piOTer_W napisa³/a:
... czy można samemu, czy raczej nie za bardzo - jakieś precyzyjne ustawienia itp.

Można wymienic samemu ale później trzeba jechać, żeby wyregulowali.

WujekDobraRada tak jak napisał Sarna jedź najpierw na analizator i sprawdź skład mieszanki, może wystarczy tylko regulacja.

ps. w parowniku zbiera sie olej i mógł obkleić membrany i wtedy też jest źle, i wyczysć filterek gazu.

HyenoX M42B18 - 2004-11-08, 22:39

daj mi jÄ… na godzine to ci jÄ… odmule 8)
w pizde i na gaz ( a raczej PB ) :wink:

Miki - 2004-11-20, 22:21

podłacze sie do tematu

zaczeły sie przymrozki i mam problemy :cry:
mianowicie autko nie chce jeździc na gazie tzn. muli czasem gasnie nie trzymajac wolnych obrotów wogóle jazda to koszmar bo potrafi dlawic sie przy ruszaniu i czasem nawet nie chce sie wkrecic powyzej 2000obr.

dodam ze na benzynce jest ok a na dniach jade wyregulowac zawory

Carlos - 2004-11-20, 22:46

Jezeli na wolnych obrotach nie gasnie silnik na gazie oczywiscie to parownik jest ok!!! a jesli sie muli przy jezdzie lub gasnie po wyzuceniu na luz i przy tym wieksze spalanie to sprawdz filtry (powietrza i Gazu)
ja tak mialem.

Anonymous - 2004-11-21, 01:03

Å‚osiek napisa³/a:
podłacze sie do tematu

zaczeły sie przymrozki i mam problemy :cry:
mianowicie autko nie chce jeździc na gazie tzn. muli czasem gasnie nie trzymajac wolnych obrotów wogóle jazda to koszmar bo potrafi dlawic sie przy ruszaniu i czasem nawet nie chce sie wkrecic powyzej 2000obr.

dodam ze na benzynce jest ok a na dniach jade wyregulowac zawory

Miałem podobne schorzenie. Przycisnąłem technika i wyregulował. Musiałem jednak dwa razy się tam pojawiać, bo najpierw zakleił mi wlot powietrza plastrami, mówiąc: za dużo dostaję powietrza i tak trzeba. Nie wiele to zmieniło za pierwszym razem, poza zwiększonym zużyciem paliwa. Za drugim się ogranął.
Także jechałbym do gazownika na regulację.
Pozdrawiam

Miki - 2004-11-21, 11:20

Carlos napisa³/a:
to sprawdz filtry (powietrza i Gazu)
ja tak mialem.

filtr powietrza wymienialem niedawno (max 5tys km przejechane)

lukasz - 2004-12-18, 01:13

Jeżęli chodzi o kiepskie palenie na zimnym silniku to juz są kiepskie membrany w parowniku i trzeba by je wymienić na nowe.Kosz to jakies 150.Dementuje plotke ze trzeba je wymieniac co 20-30 tyś.Na to nie ma reguły.Co tyle to sie filterek wymienia.
Qba - 2004-12-18, 12:33

Mam podobne objawy dusi sie i nie ma tyle mocy co przedtem wymieniłem nie tak dawno filterki, gadałem z kilkoma fachowcami i każdy jeden potwierdził że czeka mnie regulacja, instalke mam na śrubę, tylko nie mam na nic czasu nawet do gazownika podjechać, niebawem to załatwię moze dzisiaj, w kazdym razie dam znać może mamy ten sam problem.
Qba - 2004-12-18, 12:38

Dodam jeszcze że przez rok zrobiłem 50 tyś bez zadnych inwestycji w gaz jak wymieniłem filtry to nawet oleju nie było jeżdze na gazie shell lub bp tylko i wyłącznie, wkońcu przyszedł czas i na instalacje
Sosen - 2004-12-18, 17:45

W mojej byłej e30 316 miałem podobny problem jeśli chodzi o zmulenie auta na gazie, samochód słabo wkręcał się na obroty itp. z tym że proces zmulenia następował pomału i dopiero po jakimś czasie zorientowałem się że coś jest nietak, wystarczyło spuścić smołę z parownika i auto odżyło!!!! zabieg trwał 5 minut a zmiana jaka nastąpiła po nim była bardzo wyczuwalna i auto znowu śmigało jak się patrzy. Jeśli chodzi o filterki gazu to przebiegi przy jakich należy je wymieniać zależą od gazu na jakim się jeździ. Na gazie ze statoila zrobiłem 40 000km i filterek był bardziej czysty od tego który zrobił niecałe 10 000km na gazie tankowanym w najtańszych stacjach, a do tego przebiegi na tej samej ilości gazu tańszego były zazwyczaj zauważalnie mniejsze od tych osiąganych podczas jazdy na gazie statoilowskim (droższym przy zakupie). Jednym słowem spróbuj spuścić smołę (gazolina) z parownika.
Pozdrawiam
Sosen

Miki - 2004-12-19, 13:02

Co do jakosci gazu to fakt nie ma co sie rozpisywac...kiedys sam jezdzilem tylko na gazie z BP ale od jakiegos czasu (za namowa kolegi) tankuje na prywatnej stacji i nie ma zadnych problemow z jakoscia gazu i na jednym zbiorniku przejezdzam tyle samo co tankujac na BP :wink: ale musze przyznac ze poczatkowo sam mialem obawy czy nic nie bedzie sia dzialo i podobnie jak Qba ppezjezdzilem ok30tys km bez zadnych inwestycji w instalke (nie liczac filtru) :wink: