| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - [E30] Elektryczny szyberdach - problem ze "sprzęgłem&qu
yoshi - 2007-08-02, 11:48 Temat postu: [E30] Elektryczny szyberdach - problem ze "sprzęgłem&qu Witam.
Założyłem do mojej żony E30 z manualnym szyberdachem, elektryczny szyberdach, w skład którego wchodziły:
- blacha mocowana do linek i do dachu auta
- silniczek mocowany do w/w blachy
- kabelki, przekaźnik i przycisk
I teraz tak - szyber się otwiera bez problemu ale zamyka się na 3 razy tzn. dojeżdża jakieś 5cm od zamknięcia i się zatrzymuje, puszczam przycisk wciskam jeszcze raz i jedzie 3cm puszczam przycisk i znów wciskam i dojeżdża do końca
Jeśli chodzi o uchylanie do góry to tu muszę "postrzelać" przyciskiem kilka razy by ruszył do góry
Co może być powodem w/w problemu czy to sprzęgło w silniczku Dodam że linki nasmarowałem smarem grafitowym i patrzyłem nic nie blokuje dachu
Drucha - 2007-08-02, 12:44
W złej fazie zalozyles silniczek. Musisz odkrecic silniczek i dostosowac do odpowiedniej momentu otwierania/zamykania.
Pozdrawiam
yoshi - 2007-08-02, 12:45
| Drucha napisa³/a: | W zÅ‚ej fazie zalozyles silniczek. Musiales odkrecic silniczek dostosowac do odpowiedniej fazy.
Pozdrawiam |
rozwiń myśl jak możesz
Drucha - 2007-08-02, 12:51
Ten siliczek ma pare faz: raz kreci sie dlugo - odsuwanie szyberdachu/zamykanie, a raz krotko - otwieranie/zamykanie uchylne. Musiales przestawic te fazy i zamontowales w zlej fazie obrotow.
Porobie fotki jak te fazy wygladaja - tylko musza mi sie baterie naladowac
yoshi - 2007-08-02, 13:06
super dzięki będę czekać
Drucha - 2007-08-02, 13:24
Musisz ustawic zeby bylo tak: (sa dwa sposoby otwierania)
1.trzymamy przycisk otwierania
Shot with DSC-W5
szyberdach zatrzymuje sie miej wiecej 3/4 dlugosci i nastepuje charakterystyczne "cykniecie"
Shot with DSC-W5 at 2007-08-02
trzymamy powtornie przycisk otwierania do cykniecia i szyber otwiera sie caly
zamykamu przyciskiem rowniez trzymajac do cykniecia
szyber zamkniety
2.trzymamy przycisk do cykniecia (jesli szyber jest zamkniety)
szyber otwiera sie uchylnie
trzymamy przycisk przeciwny i szyber sie zamyka
Ja to zrobilem tak, ze przy zamknietym szyberdachu i odkreconym silniczu szukalem dlugiej fazy otwierania i jak juz znalazlem to przykrecilem i tyle
Mam nadzieje ze dostatecznie klarownie Ci to opisalem
hubabuba - 2008-03-25, 12:19
Mam ten sam problem co kolega Yoshi
Zamyka się i otwiera bez oporów w poziomie. Zaś by się uchylił do góry, muszę "postrzelać" przyciskiem żeby ruszył, i kawałek wcisnąć palcem szyber od dołu, żeby mu pomóc, i w pewnym momencie zaczyna już iść sam elektrycznie do góry. Później trzymam przycisk i idzie sam w dół bez problemu.
Cięgna i cały układ szyberdachu Ok..
Nic go nie blokuje na 100%
Złe ustawienie fazy silniczka, czy brak smarowania ?
|
|