BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Jakie Amorki do mTech E30 ? Gdzie kupic?

Norbi - 2007-07-25, 17:45
Temat postu: Jakie Amorki do mTech E30 ? Gdzie kupic?
Jak w temacie. Prawdopodonie potrzeba 51mm amor. (przód)

Pytanie tylko jakie amorki przy obnizeniu fabrczynym auta?

Nigdzie nei podaja długosci a wg mnie ona tez jest wazna

kamil.k - 2007-07-25, 22:15

zółte bilsteiny albo koni zółte i tyle
mattim_bmw - 2007-07-26, 00:51

Przy okazji zapytam, gdzie moge znalezc katalog czy jakas oferte KONI?? Wie ktos??
pzdr.

Norbi - 2007-07-26, 09:04

Ja jak widac na zdjeciach mam z przodu -60 gdzies Czy podejda blinstein B4?

Kolor żółty okresla długosc amorka?

Fotki auta w linku ponizej w podpisie

tomcat944 - 2007-07-26, 09:42

hej,
jesli w e30 jest zawieszenie Mtech to jest to cienka laga (45mm)....
ale jakby nie patrzec to brac Bilstein B8 i sie nie szczypac...

B4 nie podejdzie (tzn. nie powinno byc montowane) - jest za dlugi do -60...

slawo - 2007-07-26, 10:38

tomcat944 napisa³/a:

rozbieralem isa w m-techu, 325i i w swojej 325e mialem zawias m-tech , zawsze byly 51mm

moze w 316i lub 318i byl 45mm, napewno nie w 6 garach - chyba ze ktos takie zalozyl

Norbi - 2007-07-26, 10:58

tomcat944 napisa³/a:
hej,
ale jakby nie patrzec to brac Bilstein B8 i sie nie szczypac...

B4 nie podejdzie (tzn. nie powinno byc montowane) - jest za dlugi do -60...

B4 B6 B8 to oznaczenia twardosci czy długosci?

Moze B6 byłby dobry?

tomcat944 - 2007-07-26, 11:30

hej,
iS to inna sprawa, zawsze byl na grubej ladze....

ale mtech w innych silnikach byl chyba na cienkiej....

B4 jest do seryjnego zawiasu, B6 obnizenie do -40, B8 obnizenie do -80... przynajmniej takie mam informacje...

i oczywiscie z twardoscia podobnie, B8 najtwardsze...

Norbi - 2007-07-26, 13:25

tomcat944 napisa³/a:
ale mtech w innych silnikach byl chyba na cienkiej....

W jakich innych silnikach? przy moim 2,5 jest 51mm

tomcat944 - 2007-07-26, 13:31

hej,
to nic nie zmienia... jesli masz obnizenie do -40 to bierz B6, chyba, ze chcesz miec miekko to wez B4...

Robsy-M-Technic - 2007-07-27, 15:01

Podpinam się pod temat, chce zakupić amortyzatory i nie bardzo wiem jakie... Zawias mam m-technica i w nie dalekiej przyszłości chciałbym przód obniżyć na -60. A jeszcze może mi ktoś powiedzieć jak sprawdzić jakiej firmy mam przednie amortyzatory? Bo na kanale patrze i nic nie ma, ani firmy, ani żadnego numeru, a są kolory żółtego... Może mam Bilsteiny :mg: ? Z tyłu udało mi się przeczytać i mam Boscha. Na allegro znalazłem 2 aukcje, co o nich sądzicie?
http://moto.allegro.pl/it...gt_cupline.html
http://moto.allegro.pl/it...mortyzator.html
Pozdrawiam. :)

alexil - 2007-07-29, 13:31

Dobrze oczyść amorki i szukaj wytłoczeń-wątpie żeby była jakas naklejka czy coś podobnego. Jeśli masz Bilsteiny to powinien być wytłoczone logo i numer.
Co do kupna nowych to na Twoim miejscu polowałbym na jakiś używane firmówki-można wyrwać w tej cenie np. Bilsteina B6. Masz wówczas firmowy sprzęt z możliwością regeneracji i ustawienia parametrów.

Pozdrawiam

LUKAS - 2007-07-29, 13:46

tomcat944 napisa³/a:
B4 jest do seryjnego zawiasu, B6 obnizenie do -40, B8 obnizenie do -80... przynajmniej takie mam informacje...

NiezgodzÄ™ siÄ™ z tym.

B4 to zwykły amor gazowy...
B6 to tzw. sportowa żółta już seria. Przystosowana do standardowych sprezyn. Amortyzator ma twardsza charakterystykę niz B4.
B8 jest przeznaczony do sprezyn max -35mm i jest twardszy niz B6.

Ja w tym tygodniu pod swoje sprezyny -60 wlozylem Bilstein B8. Jeździ się na tym naprawdę świetnie :)

Nic mi nie dobija.
AdrianE30 rownież ma u siebie B8 pod springi -60 i jemu rowniez nic nie dobija.

Ale to że B8 jest przystosowany do sprezyny -80 to jakaś bajka ...

Robsy-M-Technic - 2007-07-30, 11:38

alexil napisa³/a:
Dobrze oczyść amorki i szukaj wytłoczeń-wątpie żeby była jakas naklejka czy coś podobnego. Jeśli masz Bilsteiny to powinien być wytłoczone logo i numer.
Co do kupna nowych to na Twoim miejscu polowałbym na jakiś używane firmówki-można wyrwać w tej cenie np. Bilsteina B6. Masz wówczas firmowy sprzęt z możliwością regeneracji i ustawienia parametrów.

Pozdrawiam

Ok dzięki za pomoc :beer: Pozdro.

Menel - 2007-07-30, 17:30

Norbi, zagadaj z Lordem Lukaszem. Kupilem u niego ostatnio nowe gazowki na przod ale zwykle bo nie mialem kasy na B6/B8. Wiem ze ma dojscie do innych o sportowej charakterystyce i po dobrych cenach (wg.mnie ). Poza tym napewno cos ci doradzi bo w tym siedzi.
:wink:

ps. Pierwsze slysze zeby 325 mialo montowane waskie golenie :| wg mnie nie ma takiej opcji. czy to mtech czy zwykla buda zawsze byly grube lagi.
najlepiej sprawdzic po swoim VINie w ETK w zawieszeniu...

MAJSU - 2007-07-30, 18:24

LUKAS napisa³/a:

B4 to zwykły amor gazowy...
B6 to tzw. sportowa żółta już seria. Przystosowana do standardowych sprezyn. Amortyzator ma twardsza charakterystykę niz B4.
.

Trochę chyba za bardzo uogólniłeś... B4 to zwykły gazowy amor ale ci którzy jeździli na innych "zwykłych" gazowych np Kayaby czy Monroe jednak odczują różnicę na + Bilstein`a poza tym B4 się nie stroi i nie regeneruje... Do zwykłego obniżenia tzn -30,35 się nadaje

B6 - To już sportowy amortyzator który można sobie zestroić i zregenerować w odpowiednim zakładzie ma grubsze tłoczysko od B4 i krótszy skok dzięku czemu przy dużym obniżeniu nic nie będzie dobijać a do tego jeszcze da się na nich śmigać po PL drogach i niewiem czy jest on przystosowany do standardowych sprężyn bo jednak przez to że ma on krótszy skok ściska on sprężynę przez co z czasem pękają... Przynajmniej tak jest w E28 ale nie sądzę że w E30 się to różni jakoś zbytnio... a B8 to już wyłącznie na tor.

Najlepiej kupić używane B6 dać do regenracji i strojenia w tysiaku się powinno zamknąć.