| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Jakie Amorki do mTech E30 ? Gdzie kupic?
Norbi - 2007-07-25, 17:45 Temat postu: Jakie Amorki do mTech E30 ? Gdzie kupic? Jak w temacie. Prawdopodonie potrzeba 51mm amor. (przód)
Pytanie tylko jakie amorki przy obnizeniu fabrczynym auta?
Nigdzie nei podaja długosci a wg mnie ona tez jest wazna
kamil.k - 2007-07-25, 22:15
zółte bilsteiny albo koni zółte i tyle
mattim_bmw - 2007-07-26, 00:51
Przy okazji zapytam, gdzie moge znalezc katalog czy jakas oferte KONI?? Wie ktos??
pzdr.
Norbi - 2007-07-26, 09:04
Ja jak widac na zdjeciach mam z przodu -60 gdzies Czy podejda blinstein B4?
Kolor żółty okresla długosc amorka?
Fotki auta w linku ponizej w podpisie
tomcat944 - 2007-07-26, 09:42
hej,
jesli w e30 jest zawieszenie Mtech to jest to cienka laga (45mm)....
ale jakby nie patrzec to brac Bilstein B8 i sie nie szczypac...
B4 nie podejdzie (tzn. nie powinno byc montowane) - jest za dlugi do -60...
slawo - 2007-07-26, 10:38
| tomcat944 napisa³/a: | | jesli w e30 jest zawieszenie Mtech to jest to cienka laga (45mm).... |
rozbieralem isa w m-techu, 325i i w swojej 325e mialem zawias m-tech , zawsze byly 51mm
moze w 316i lub 318i byl 45mm, napewno nie w 6 garach - chyba ze ktos takie zalozyl
Norbi - 2007-07-26, 10:58
| tomcat944 napisa³/a: | hej,
jesli w e30 jest zawieszenie Mtech to jest to cienka laga (45mm)....
ale jakby nie patrzec to brac Bilstein B8 i sie nie szczypac...
B4 nie podejdzie (tzn. nie powinno byc montowane) - jest za dlugi do -60... |
B4 B6 B8 to oznaczenia twardosci czy długosci?
Moze B6 byłby dobry?
tomcat944 - 2007-07-26, 11:30
hej,
iS to inna sprawa, zawsze byl na grubej ladze....
ale mtech w innych silnikach byl chyba na cienkiej....
B4 jest do seryjnego zawiasu, B6 obnizenie do -40, B8 obnizenie do -80... przynajmniej takie mam informacje...
i oczywiscie z twardoscia podobnie, B8 najtwardsze...
Norbi - 2007-07-26, 13:25
| tomcat944 napisa³/a: | | ale mtech w innych silnikach byl chyba na cienkiej.... |
W jakich innych silnikach? przy moim 2,5 jest 51mm
tomcat944 - 2007-07-26, 13:31
hej,
to nic nie zmienia... jesli masz obnizenie do -40 to bierz B6, chyba, ze chcesz miec miekko to wez B4...
Robsy-M-Technic - 2007-07-27, 15:01
Podpinam się pod temat, chce zakupić amortyzatory i nie bardzo wiem jakie... Zawias mam m-technica i w nie dalekiej przyszłości chciałbym przód obniżyć na -60. A jeszcze może mi ktoś powiedzieć jak sprawdzić jakiej firmy mam przednie amortyzatory? Bo na kanale patrze i nic nie ma, ani firmy, ani żadnego numeru, a są kolory żółtego... Może mam Bilsteiny ? Z tyłu udało mi się przeczytać i mam Boscha. Na allegro znalazłem 2 aukcje, co o nich sądzicie?
http://moto.allegro.pl/it...gt_cupline.html
http://moto.allegro.pl/it...mortyzator.html
Pozdrawiam.
alexil - 2007-07-29, 13:31
Dobrze oczyść amorki i szukaj wytłoczeń-wątpie żeby była jakas naklejka czy coś podobnego. Jeśli masz Bilsteiny to powinien być wytłoczone logo i numer.
Co do kupna nowych to na Twoim miejscu polowałbym na jakiś używane firmówki-można wyrwać w tej cenie np. Bilsteina B6. Masz wówczas firmowy sprzęt z możliwością regeneracji i ustawienia parametrów.
Pozdrawiam
LUKAS - 2007-07-29, 13:46
| tomcat944 napisa³/a: | B4 jest do seryjnego zawiasu, B6 obnizenie do -40, B8 obnizenie do -80... przynajmniej takie mam informacje...
|
NiezgodzÄ™ siÄ™ z tym.
B4 to zwykły amor gazowy...
B6 to tzw. sportowa żółta już seria. Przystosowana do standardowych sprezyn. Amortyzator ma twardsza charakterystykę niz B4.
B8 jest przeznaczony do sprezyn max -35mm i jest twardszy niz B6.
Ja w tym tygodniu pod swoje sprezyny -60 wlozylem Bilstein B8. Jeździ się na tym naprawdę świetnie
Nic mi nie dobija.
AdrianE30 rownież ma u siebie B8 pod springi -60 i jemu rowniez nic nie dobija.
Ale to że B8 jest przystosowany do sprezyny -80 to jakaś bajka ...
Robsy-M-Technic - 2007-07-30, 11:38
| alexil napisa³/a: | Dobrze oczyść amorki i szukaj wytÅ‚oczeÅ„-wÄ…tpie żeby byÅ‚a jakas naklejka czy coÅ› podobnego. JeÅ›li masz Bilsteiny to powinien być wytÅ‚oczone logo i numer.
Co do kupna nowych to na Twoim miejscu polowałbym na jakiś używane firmówki-można wyrwać w tej cenie np. Bilsteina B6. Masz wówczas firmowy sprzęt z możliwością regeneracji i ustawienia parametrów.
Pozdrawiam |
Ok dzięki za pomoc Pozdro.
Menel - 2007-07-30, 17:30
Norbi, zagadaj z Lordem Lukaszem. Kupilem u niego ostatnio nowe gazowki na przod ale zwykle bo nie mialem kasy na B6/B8. Wiem ze ma dojscie do innych o sportowej charakterystyce i po dobrych cenach (wg.mnie ). Poza tym napewno cos ci doradzi bo w tym siedzi.
ps. Pierwsze slysze zeby 325 mialo montowane waskie golenie wg mnie nie ma takiej opcji. czy to mtech czy zwykla buda zawsze byly grube lagi.
najlepiej sprawdzic po swoim VINie w ETK w zawieszeniu...
MAJSU - 2007-07-30, 18:24
| LUKAS napisa³/a: |
B4 to zwykły amor gazowy...
B6 to tzw. sportowa żółta już seria. Przystosowana do standardowych sprezyn. Amortyzator ma twardsza charakterystykę niz B4.
. |
Trochę chyba za bardzo uogólniłeś... B4 to zwykły gazowy amor ale ci którzy jeździli na innych "zwykłych" gazowych np Kayaby czy Monroe jednak odczują różnicę na + Bilstein`a poza tym B4 się nie stroi i nie regeneruje... Do zwykłego obniżenia tzn -30,35 się nadaje
B6 - To już sportowy amortyzator który można sobie zestroić i zregenerować w odpowiednim zakładzie ma grubsze tłoczysko od B4 i krótszy skok dzięku czemu przy dużym obniżeniu nic nie będzie dobijać a do tego jeszcze da się na nich śmigać po PL drogach i niewiem czy jest on przystosowany do standardowych sprężyn bo jednak przez to że ma on krótszy skok ściska on sprężynę przez co z czasem pękają... Przynajmniej tak jest w E28 ale nie sądzę że w E30 się to różni jakoś zbytnio... a B8 to już wyłącznie na tor.
Najlepiej kupić używane B6 dać do regenracji i strojenia w tysiaku się powinno zamknąć.
|
|