BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - pytanko odnosnie sprowadzenia auta z zagranicy

rikens82 - 2007-07-24, 21:32
Temat postu: pytanko odnosnie sprowadzenia auta z zagranicy
Mam do sprowadzenia autko z niemiec.Auto jest w niemczech zarejestrowane ubezpieczone TUV wazny do 2008 rok.Chce je przyprowadzić na normalnych niemieckich tablicach na których jeździ dotychczasowy własciciel i mam pytanie czy nie bedzie problemu z rejestracją takiego auta w polsce obiło mi sie cos o uszy ze trzeba posiadac jakieś wymeldowanie auta z terytorium niemiec a wiązało by sie to chyba z oddaniem dotychczasowych tablic rejestracyjnych na których autko porusza sie w niemczech

DORADZCIE COÅš

Yakuzatti - 2007-07-24, 21:56

Moze ten temat Ci pomoze:

http://forum.beemka-klub.pl/viewtopic.php?t=21726

GrzegorzG - 2007-07-25, 09:37

Tak dobrze słyszałeś.

Jeśli chcesz auto dla siebie to musisz je w niemczech wymeldować na eksport.

Niewiem ile kosztują dojazdówki żółte na których po terenie Polski nie wolno Ci sie poruszać ale bezpieczne są dojazdówki czerwone koszt od 110 do 180 euro w zalezności od landu i okresu ważności.
Czerwone musisz wykupić z ubezpieczeniem OC na 14 dni lub 30 dni.

Ogólnie to szczerze mówiąc możesz wrócić tym autem z Niemiec na oryginalnych blachach ale później musisz wysłać znajomemu w niemczech blachy z papierami gdzie on wymelduje to auto i następnie odeśle Ci dokumenty z wymeldowaniem.

Pozdrawiam

korzuch - 2007-07-25, 09:46

niedawno taki wałek zrobiłem i każdy był zadwolony :P :roll:
BIZON - 2007-07-26, 10:37

GrzegorzG napisa³/a:
Ogólnie to szczerze mówiąc możesz wrócić tym autem z Niemiec na oryginalnych blachach ale później musisz wysłać znajomemu w niemczech blachy z papierami gdzie on wymelduje to auto i następnie odeśle Ci dokumenty z wymeldowaniem.

tylko, że to trochę trwa i przez jakiś czas nie będziesz mógł jeździć, ale zaoszczędzisz trochę kasiorki... :roll:

korzuch - 2007-07-26, 10:43

yo!
no mnie spedycja kosztowała około 70 zł :roll: