BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - prosba do wszystkich :)

urbi - 2007-07-19, 23:17
Temat postu: prosba do wszystkich :)
siema
w szczegolnosci chodzi mi o motocyklistow !
ciezej zauwazyc, czesciej sa duzo szybsi ale ... zawsze ! maja duzo mniejsze szanse w bliskim spotkaniu z samochodem ...

ale nie tylko chodzi o motory ! apel do wszystkich krolow lewego pasa i reszty zeby patrzyli w lusterka ...

czy nie zalewa was krew jak gdzies sie spieszycie lub po prostu jedziecie szybko bo lubicie a tu jedzie jakis maruder prawie srodkiem drogi gdzie ma tyle miejsca i warunkow na zjechanie do prawej krawedzi ze az sie prosi i za chiny ludowe broni sie przed spojzeniem w lusterko i zjechaniem troche na bok ... juz nie wspomne o jezdzie lewym pasem ... ehh

Rafał - 2007-07-19, 23:40

urbi płąca ci za ta reklame spoleczna czy co ? :)

zdecydowanie masz racje
tydzien temu wracalem z wakacji przez pol europy i musze powiedziec ze tylko w naszym pieknym kraju mozna zobaczyc sportowe "czinkłoczęto" śmigajace twardo lewym pasem autostrada z zawrotna predkoscia 120 km/h

generalnie trzeba uwazac bo nasze drogi so strasznie kiepskie

frantic - 2007-07-20, 00:06

ja tam zerkam w lusterko co chwila ale teraz tyle towarów na ulicach że nie sposób nie rozglądać się tez na boki :wink:

co do motocyklistów to jak widzę w lusterku zawsze robie miejsce zjeżdżając do boku, jak ma jednośladowiec trochę sprytu to niech daje wtedy do przodu. Poza tym zacząłem wyróżniać 2 rodzaje motocyklistów na mieście, wg mnie tych prawdziwych w kombinezonach z żółwikiem na plecach i t-shirtowców leczących kompleksy na scigaczach

735Pawel - 2007-07-20, 02:07

Ja tez sie podpisuje pod tym apelem!!! Glownie chodzi mi zachowanie wobec motocyklistow. Sam jezdrze duzo motorem i nieraz (zwlaszcza na naszej kochanej zakopiance) krew mnie zalewa jak widze jak "nas" traktuja kierowcy samochodow (zwlaszcza tych tujnigowanych). Wiekszaoc kierowcow motocykle traktuje jak intruzy na drogach. A manewry typu zmiana pasa bez kierunkowskaza itp. to juz norma. Wiec tez bardzo prosze o patrzenie w lusterko!!!

frantic napisa/a:
(...)Poza tym zacząłem wyróżniać 2 rodzaje motocyklistów na mieście, wg mnie tych prawdziwych w kombinezonach z żółwikiem na plecach i t-shirtowców leczących kompleksy na scigaczach

Masz racje i to absolutna przez takich wlasnie idiotow opinia o motocyklistach jest taka, a nie inna. Pozatym jest jeszcze jedna "podgrupa" gowniarze z zawodu "syn" ktorzy maja bardzo mocne i szybkie maszy, a zero pojecia i opanowania i na widok dekoltu czy mini na miescie pokazuja cos czego nie umieja a na zajutrz pali sie znicz w tym miejscu.

Dodam jeszcze ze 2 lata temu dwie wioski dalej byl taki przypadek ze nadziany papcio kupil synkowi CBR 900RR. Chlopak na pierwszej przejazdrzce (300 - 400 metrow od domu) zgina na miejscu!!! Nawet nie dal 3 biegu...

korzuch - 2007-07-20, 08:16

ja patrze w lusterko zeby mi jakis dałn z bmw sport niezaładował w tyłek :twisted:
Lord Lukasz - 2007-07-20, 08:52

W sumie prawda, co 2-gi kierowca jak widzi ładny motorek odrazu myśli że jedzie jakiś szatan samobójca i celowo hamsko jedzie środkiem drogi...
Pietrek - 2007-07-20, 13:34

Rafał napisa/a:
zdecydowanie masz racje
tydzien temu wracalem z wakacji przez pol europy i musze powiedziec ze tylko w naszym pieknym kraju mozna zobaczyc sportowe "czinkłoczęto" śmigajace twardo lewym pasem autostrada z zawrotna predkoscia 120 km/h

W Rumuni lewym pasem jeżdzą Dacie z prędkością 70km/h :| Tam chyba żadne przepisy nie są przestrzegane :shock:

urbi - 2007-07-20, 16:56

Pietrek napisa/a:
Rafał napisa/a:
zdecydowanie masz racje

W Rumuni lewym pasem jeżdzą Dacie z prędkością 70km/h :| Tam chyba żadne przepisy nie są przestrzegane :shock:

u nas wcale nie lepiej ... wlasnie wracajac z rzeszowa gosc jechal cieniasem zaraz przy osi jezdi majac taaaaki szeroki pas + awaryjny ... latwiej wyprzedzic prawa strona ... :/

inna sytuacja z wczoraj - zajezdzam pod blok a tu na krzyzowce stoi baba z wozkiema w wozku male dziecko obok jej baba z rowerem i sobie w najlepsze gadaja ... az opieprzylem je ... heh a jak bylem juz w domu i wniknalem przez okno ... to one dalej tam staly ... ehhh nie wiem kiedy polacy naucza sie ze droga to nie pole z ziemniakami i nie jezdzi ani nie chodzi sie po nich jak sie chce !

BIZON - 2007-07-21, 11:26

houk!
a ja przyłączam się do apelu i dodam, że na autostradzie każdy powinien zjeżdżać z lewego pasa jeżeli ma wolny prawy bez względu na to jaką prędkością jedzie... :!: :roll:
...tak jak to robią na "zachodzie". każdy bez względu na prędkość zjeżdża na prawy pas bo LEWY SŁUŻY DO WYPRZEDZANIA :!:

henry - 2007-07-21, 13:22
Temat postu: prosba
......Po pierwsze to podstawowy wymóg Kodeksu Drogowego.Jest tam tak ładnie napisane , ze należy jechac jak najbliżej prawej krawędzi jezdni.Zatem na kilkupasowej jezdni jazda np. lewym pasem przy pozostałych wolnych jest najzwyklejszym wykroczeniem kwalifikującym sie do mandatu...............Osobiscie ,w takiej sytuacji , dosyć nieelegancko podjeżdżam takiemu "klientowi" "na styk" do jego zderzaka..........PZDR - henry
Sosen - 2007-07-21, 13:30

henry napisa/a:
Osobiscie ,w takiej sytuacji , dosyć nieelegancko podjeżdżam takiemu "klientowi" "na styk" do jego zderzaka

Niestety robię tak samo

casus maximus - 2007-07-21, 14:00

henry napisa/a:
Osobiscie ,w takiej sytuacji , dosyć nieelegancko podjeżdżam takiemu "klientowi" "na styk" do jego zderzaka

uwazaj henry zebys nie trafil na goscia ktory poluje na ubezpieczenia i nieelegancko przyhamuje.

Grucha Jr - 2007-07-21, 16:09

A najlepiej wyprzedzić i zwolnić do 20... :wink:
urbi - 2007-07-21, 17:44

i dobrze robie tak samo + dlugie a czasami + klakson !
smiac mi sie tez chce czasami z scigantow ... zabierasz sie za wyprzedzanie, jego ego rosnie, on tez wciska ... ty go jednak wyprzedzasz wbijasz sie przed niego i .... redukujesz 1 lub 2 biegi ze strzalu albo walisz ostro w halulec ... chlopaczek odrazu uczy sie pokory :)

Tomek3er - 2007-07-21, 19:43

Rzadko sie zdarza żebym dojeżdżał do zderzaka, jak jest tylko wolny prawy pas to wyprzedzam prawym pasem, wole tak wyprzedzić niż wlec sie za jakimś spacerowiczem. Tak samo zauważyłem jak ktoś napisał kilka postów wyżej ze tylko w Polsce ludzie tak jeżdżą uparcie lewym pasem np. w Niemczech jak tylko maja możliwość wjechać na chwile nawet na prawy pas to od razu zjeżdżają, co do motocyklistów to ustępuje zawsze miejsca tak samo jak ludziom na skuterach w mieście, denerwują mnie ludzie którzy zajeżdżają drogę motocyklistom, nie raz jak jechałem na skuterze to najczęściej taksiarze w korku zajeżdżają :x
Yakuzatti - 2007-07-22, 20:20

BIZON napisa/a:
zjeżdżać z lewego pasa jeżeli ma wolny prawy

jest jeden problem, na prawym pasie sa takie koleiny, ze sie nie da normalnie szybko jechac.

Cypisek - 2007-07-22, 21:58

Yakuzatti napisa/a:
BIZON napisa/a:

jest jeden problem, na prawym pasie sa takie koleiny, ze sie nie da normalnie szybko jechac.

Dobrze mówisz, często nie zjeżdżam bo poprostu nie mam ochoty jechać po dołach dziurach koleinach pieszych traktorach czy rowerzystach.
Nie mam ochoty na cotygodniowy remont zawieszenia tylko dlatego że jakiemuś przedstawicielowi handlowemu śpieszy się na lunch.

Co do motocyklistów to zawsze jak mam możliwość to się trochę przesunę, chociaż pare razy miałem nieciekawe sytuacje. np skręcałem na krzyżówce w lewo a debilowi na ścigaczu zachciało się mnie wyprzedzać.

MARTINEZ - 2007-07-22, 22:14

http://www.youtube.com/watch?v=QIKF_1HPxOc
BIZON - 2007-07-22, 22:57

Cypisek napisa/a:
Yakuzatti napisa/a:
BIZON napisa/a:

Dobrze mówisz, często nie zjeżdżam bo poprostu nie mam ochoty jechać po dołach dziurach koleinach pieszych traktorach czy rowerzystach.
Nie mam ochoty na cotygodniowy remont zawieszenia tylko dlatego że jakiemuś przedstawicielowi handlowemu śpieszy się na lunch.
:prosze:
Co do motocyklistów to zawsze jak mam możliwość to się trochę przesunę, chociaż pare razy miałem nieciekawe sytuacje. np skręcałem na krzyżówce w lewo a debilowi na ścigaczu zachciało się mnie wyprzedzać.

DOKŁADNIE przeczytajcie, to co napisaliście (WSZYSCY cytowani) i pomyślcie logicznie czy tak postępując, postępujecie poprawnie... :|
...nawet jak mamy do czynienia z kiepską nawierzchnią...!
INFO dla niewyżytych! chcesz poszaleć - jedź na TOR!!!
...a jak nie ma "toru" to JEDŹ Z GŁOWĄ!!! 8-)

Cypisek - 2007-07-22, 23:26

Oczywiście że nie, w Polsce mamy ruch prawostronny, więc jak to było już napisane pare postów wyżej powinniśmy się trzymać prawej strony (prawego pasa). Ja dużo jeżdżę w trasy, zawsze staram dostosować prędkość i styl jazdy do warunków na drodze. Wyobraź sobie że jedziesz w nocy, chce cie wyprzedzić biały focus z kratką, co robisz? zjeżdżasz jak najbardziej na prawo? Narażasz swoje życie,tych których wieziesz, życie pieszych wracających z imprezy w remizie? tylko dlatego że ktoś chce cię wyprzedzić? chyba nie.
Yakuzatti - 2007-07-22, 23:34

dokldanie cypisek, jak nie ma mozliwosci to na sile nie robmy komus przyslugi. A jak oba pasy sa wolne i nikt z tylu nie nadjezdza to moge jechac nawet srodkiem, nikomu przeciez nie przeszkadzam.

A co do Niemiec, to tam jest inna kultura jazdy, wylatujesz na autostrade i musisz kontrolowac droge 10x aktywniej niz w Polsce, tam jadac z predkoscia 230km/h jestes slimakiem :-) i tam sa IDEALNE nawierzchnie na autostradach wiec bez znaczenia po ktorym pasie jedziesz - byle bys nie przeszkadzal innym, szybszym.

BIZON - 2007-07-22, 23:38

Cypisek napisa/a:
Oczywiście że nie, w Polsce mamy ruch prawostronny, więc jak to było już napisane pare postów wyżej powinniśmy się trzymać prawej strony (prawego pasa). Ja dużo jeżdżę w trasy, zawsze staram dostosować prędkość i styl jazdy do warunków na drodze. Wyobraź sobie że jedziesz w nocy, chce cie wyprzedzić biały focus z kratką, co robisz? zjeżdżasz jak najbardziej na prawo? Narażasz swoje życie,tych których wieziesz, życie pieszych wracających z imprezy w remizie? tylko dlatego że ktoś chce cię wyprzedzić? chyba nie.

"CYPIS" ............ "mine gote...!!!"
przeczytaj to co napisałeś...!
...pomyśl!!!!!!!!! :?
bardziej chodzi mi o "drugą" część Twojej wypowiedzi...
ps. masz dzieci...?
psII. bez obrazy... :roll: :wink:

Yakuzatti - 2007-07-22, 23:42

BIZON napisa/a:
biały focus z kratką

a czemu akurat taki?

BIZON - 2007-07-22, 23:46

Yakuzatti napisa/a:
A co do Niemiec, to tam jest inna kultura jazdy, wylatujesz na autostrade i musisz kontrolowac droge 10x aktywniej niz w Polsce, tam jadac z predkoscia 230km/h jestes slimakiem :-) i tam sa IDEALNE nawierzchnie na autostradach wiec bez znaczenia po ktorym pasie jedziesz - byle bys nie przeszkadzal innym, szybszym.

...A NASZE I... "WASZE" POKOLENIE JEST OD TEGO, żEBY UCZYć TEJ KULTURY W TYM KRAJU INNYCH!!! (mam nadzieję, że drogi będą leprze :roll: )
nie sądzisz...? :roll:

[ Dodano: 2007-07-22, 22:48 ]
Yakuzatti napisa/a:
BIZON napisał/a:
biały focus z kratką

a czemu akurat taki?

... ale to nie ja napisałem...
Yaku czytaj .... cooooo Ty...? :?

Yakuzatti - 2007-07-23, 00:23

BIZON napisa/a:
...A NASZE I... "WASZE" POKOLENIE JEST OD TEGO, żEBY UCZYć TEJ KULTURY W TYM KRAJU INNYCH!!! (mam nadzieję, że drogi będą leprze :roll: )
nie sądzisz...? :roll:

W pelni sie z Toba zgadzam :)

BIZON napisa/a:
... ale to nie ja napisałem...
Yaku czytaj .... cooooo Ty...? :?

forum jest glupie :-) zaznaczylem tekst cypiska. :wink:

Gniewek89 - 2007-07-23, 01:07

ehh temat dla mnie jak najbardziej aktualny.
Jakies dwa tygodnie temu znajomy wracał z nimiec volvo v70 2,5 tdi. Jego styl jazdy okreslic mozna jako wysoce dynamiczny aczkolwiek bezpieczny. Kawałek za zgorzelcem wyprzedzał Tira i Passata który jechał za tym pierwszym. Predkosc w momencie wyprzedzania wynosiła podobno 150-160. Gdy był w polowie volkswagena, ten zaczął wykonywać taki sam manewr i uderzył w bok volvo. Wóz znioslo na pobocze ale znajoy nie hamował nagle tylko probowal wychamować wolno na poboczu drogi. Jednak vw odbił sie na prawo w momencie kolicji i probojac wrocic na dawny tor jazdy uderzył ponownie w volvo tym razem w tylni prawy kant karoseri , przez to volviak wpadł w piruety przy 140 :!: krecąc bączki wyprzedził tira tyłem i tyłem wjechał w pole metr od drzewa :!: Nikomu nic sie nie stało oprocz połamanych felg i sciagneitych opon , urwanych zderzakow , rozwaloonej chlodnicy , rozwalonym poduchom silnikowym , cofnietej tylniej belce i poobijanej doodkoła karoserii :lol: Wydaje sie to dużo zważywszy ze roznica wyceny pzu i aso roznila sie o 10 tysiecy (a poduszki nie wypalily na szczescie) ale pamietać trzeba ze najwazniejsze ze nic nikomu sie nie stało.
Najlepsze podobno w tym wszystkim było ciapowate "przepraszam" kierowcy falweja.
Na jego szczescie i on obity nie wrocil do domu choc kumpel byl niezle wkurzony.
Perypetii z PZU i odsprzedaza auta nie bede opisywał bo juz wogle szlag może trafić , napisze tylko tyle ze bilans wyniosl -10tys zl ;/
PS: Teraz gdy testowalismy nowy nabytek (tez v70 rok 01) kumpel sie nie cacka tylko robi casablance takim frajerom jak opisani wyzej w postach i tutaj.
Pozdro

urbi - 2007-07-23, 01:59

jak na moj gust to brakuje drog :?
Pablo - 2007-07-23, 08:03

To i ja sie przylacze do apelu, bo odkad sie przesiadlem na moto.....jestem przerazony postepowaniem kierowcow! Czemu motor wzbudza taka agresje? Widze u nas dwie skrajnosci, albo przesadnie mili kierowcy (ostatnio jak wjezdzalem na aleje w prawo, mialem czerwone lecz zielona strzalke, koles na prawym pasie sie zatrzymal wstrzymujac ruch i mnie wpuscil :] ) , ale niestety wiekszosc kierowcow reaguje agresja, tzn zajezdza droge, przytrzymuje, albo chce sie z kazdych swiatel scigac :help: Nie wspomne juz o nie patrzeniu w lusterka, bo nawet dzis o 5.30 rano jadac do pracy, kolo bez migacza mi wjechal na moj pas przed samym nosem :? Ale dostal n aswiatlach bombe w szybe i na przyszlosc bedzie pamietal...mam nadzieje :wink:
Cypisek - 2007-07-23, 08:53

BIZON napisa/a:

ps. masz dzieci...?

gorzisz mi? :wink:

Nie nie mam i pewnie dla tego urządzam sobie pogadanki z niemiłymi kierowcami ; ]

Yakuzatti napisa/a:
]BIZON napisał/a:
biały focus z kratką

a czemu akurat taki?

Nie wiesz że najszybsze auto na świecie to auto służbowe? może być jeszcze fiat panda, lub seicento. :lol:

Yakuzatti - 2007-07-23, 14:57

Cypisek napisa/a:
Nie wiesz że najszybsze auto na świecie to auto służbowe? może być jeszcze fiat panda, lub seicento. :lol:

racja! :] myslalem o czyms z polki "niebieskich" :D

MARTINEZ - 2007-07-27, 08:32

Yakuzatti - 2007-07-27, 10:25

Wracajac do tematu. Ostatnio jechalem z ojcem u nas po miescie za jakims traktorem. Ojciec raz popatrzyl w lusterko i zobaczyl motocykliste jadacego spokojnie. Ruszyl wyprzedzac i ten palant na scigaczu tez sobie stwierdzil, ze wyprzedzi dwoch na raz. Gdyby ojciec drugi raz nie popatrzyl w lusterko przy wyprzedzaniu traktora i nie przychamowal, a nastepnie zblizyl sie do boku traktora to koles na motorze juz dawno wylecialby gdzies w pole bo po prostu nie zmiescilby sie na asfalcie. I oczywiscie jak na debila przystalo zaczal wyprzedzac na tylnim kole.

W kazdym spoleczenstwie sa wyjatki...

urbi - 2007-07-27, 12:16

ej jaku nie mow tak bo ja tez nieraz wyprzedzam w podobny sposob - jak jakas sierota nie potrafi sie zebrac i wyprzedzic ciagnika to wale jego i ciagnik naraz ... widocznie stwierdzil ze nie wyjedzie twoj tato a on ma na tylemiejsca zeby lyknac was i ciagnik ...
oczywiscie no offence

Yakuzatti - 2007-07-27, 13:10

urbi napisa/a:
ej jaku nie mow tak bo ja tez nieraz wyprzedzam w podobny sposob - jak jakas sierota nie potrafi sie zebrac i wyprzedzic ciagnika to wale jego i ciagnik naraz ... widocznie stwierdzil ze nie wyjedzie twoj tato a on ma na tylemiejsca zeby lyknac was i ciagnik ...
oczywiscie no offence

no offence zawsze :)

jak moj ojceic juz zaczal manewr wyprzedzania i przednia szyba byla na wysokosci tylniego kola w traktorze, to ten na motorze ruszyl i chcial przyszpanowac na tylnim kole wyprzedzajac 2 na raz.

btw. moj ojciec lyka ile chcesz samochodow na raz tylko musza byc do tego odpowiednie warunki :) i nie jezdzi tak slamazarnie, zeby z bramki A4 Krk-Katowice jechac dluzej niz 18 minut :) a do Wawy z Bytomia wiecej niz 2h.

MARTINEZ - 2007-07-27, 13:16

Jak spojrzał w lusterko i zobaczył motocyklistę to powinien mieć trochę wyobraźni i domyśleć sie ze motocyklista będzie wyprzedzał i mógł chwile zaczekać i pozwolić motocykliście nawet na kole bezpiecznie wyprzedzić. (JAK WIDZISZ MOTOCYKLISTĘ ZACHOWAJ SZCZEGÓLNA OSTROŻNOŚĆ NIE PCHAJ SIE PRZED NIEGO!)
motorem nie potrzebuje specjalnej okazji miejsca itd. wiec na pewno by to zrobił szybko i sprawnie i wiele was nie spowolnił.
rozwalają mnie kierowcy co myślą ze zdąża przed motocyklem.

Yakuzatti - 2007-07-27, 13:22

MARTINEZ napisa/a:
Jak spojrzał w lusterko i zobaczył motocyklistę to powinien mieć trochę wyobraźni i domyśleć sie ze motocyklista będzie wyprzedzał i mógł chwile zaczekać i pozwolić motocykliście nawet na kole bezpiecznie wyprzedzić. (JAK WIDZISZ MOTOCYKLISTĘ ZACHOWAJ SZCZEGÓLNA OSTROŻNOŚĆ NIE PCHAJ SIE PRZED NIEGO!)
motorem nie potrzebuje specjalnej okazji miejsca itd. wiec na pewno by to zrobił szybko i sprawnie i wiele was nie spowolnił.
rozwalają mnie kierowcy co myślą ze zdąża przed motocyklem.

Martinez, on tez mogl poczekac, a nie zaczynac wyprzedzania kiedy my bylismy w polowie i pokazac jakie to on tricki potrafi robic na zalatanej 1573294557 razy drodze.

mateo - 2007-07-27, 21:20

Yakuzatti napisa/a:
BIZON napisa/a:

Ja jakos na 205 daje rade na koleinach a cinko na 135 jadacy 120 bedzie rzucać?? No bez przesady.
Co do jazdy w niemczech, średnia predkośc na nieograniczonym odcinku to jest 150-160 i sie jedzie srodkowym pasem od czasu do czasu zjezdzajac na lewy i nawet w duzy ruchu.
I jazda w niemczech jest duzo bardziej płynna niz w krajach gdzie jest ograniczenie, bo nie ma ludzi któzy twierdza ze jada 120 czy 130 i szybciej sie nie jezdzi na takiej drodze.

U nas wielu ludzi nei dorosło.

Ja osobiście rozwinę ten apel (bo to tez w polsce wielki problem) patrzecie w lusterko na jak stajecie na skrzyozwaniu albo jeszcze lepie nie patrzcie tylko stajcie odruchowo przy linii żeby ci za toba mogli skrecić na strzałce w prawo i tak samo róbcie jak skrecacie w lewo, zostawcie miejsce zeby mozna was wyminąc z prawej strony.

Yakuzatti - 2007-07-28, 13:02

Cytat:
U nas wielu ludzi nei dorosło.

Ja osobiście rozwinę ten apel (bo to tez w polsce wielki problem) patrzecie w lusterko na jak stajecie na skrzyozwaniu albo jeszcze lepie nie patrzcie tylko stajcie odruchowo przy linii żeby ci za toba mogli skrecić na strzałce w prawo i tak samo róbcie jak skrecacie w lewo, zostawcie miejsce zeby mozna was wyminąc z prawej strony.

W 100% popieram! Poziom jazdy wiekszosci kierowcow jest zenujacy.

mateo napisa/a:
Ja jakos na 205 daje rade na koleinach

Do 120km/h to i przy 225 dajesz rade :)