BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Wyzłomować czy wyrejestrować

boguÅ› - 2007-07-12, 22:40
Temat postu: Wyzłomować czy wyrejestrować
Mam pytanko do was może ktoś się lepiej zna
wujaszek ma autko i padł mu motor nie che go remontować i che go rozebrać na części i sprzedać tylko zastanawiam się jak to jest z wyrejestrowaniem. Bo jak go rozbierzemy i potniemy to co z papierami ( ubezpieczenie itp. ) wiecie sami.

Wszelkie info potrzebne ... ps . nie wiedziałem gdzie to podpiąć jak by co przenieście :help:

Adi - 2007-07-12, 22:46

Auto wyrejestrujesz tylko na podstawie umowy kupna-sprzedaży lub kwitu ze złomowiska stwierdzającego zezłomowanie pojazdu. Wtedy z potwierdzeniem wyrejestrowania możesz iść do ubezpieczyciela to zgłosić w przeciwnym wypadku będziesz musiał płacić dalej OC.
Arturek - 2007-07-15, 13:35

.. może to głupie i niezgodne z przepisami ale ..

najlepiej jest napisac "lipną" umowe kupna-sprzedazy i tak nikt tego nie sprawdza .. pociac auto wziasc kaske za złom i za jakies czesci

ewentualnie troszke bardziej zgodnie z przepisami dogadac sie w punkcie skupu wraków na jakiejs wiosce .. tam za 100zł w łape gość wypisze ci kwit ze zezłomowałes u niego .. oddasz mu tylko kwity i pole numerowe ...

Ja mam takiego jegomościa wiec niemam problemu :lol: a kasa za złom rekompensuje te 100zł w łape .. na jedno wychodzi :spoko:

I kazdy jest zadowolony :drunk:

urbi - 2007-07-15, 15:00

potnijcie auto, pole numerowe tabliczki i rejstracje przerob na wiory ... 997 "skradziono auto" ... chyba najtansza opcja :)
brain69 - usunięty - 2007-07-16, 10:36

arturek co Ty opowiadasz za jaką stówę :wow:
przecież teraz ukrócili złomowanie samochodów i nie można tygo robić gdzie się komuś podoba, przecież żeby zezłomować auto to trzeba pojechać do specjalnego wyznaczonego przez urzędników miejsca, gdzie gość ma na takie zabiegi zezwolenie i grubo sobie liczy za taką usługe bo to niezłe cwaniaki
za każdy brakujący kilogram auta trzeba płacić
czyli jak np auto wg papierów waży 1200kg a wymontujesz z niego siedzenia silnik zawias, i kupe innych rzeczy i zejdziesz do 500kg to za brakujące 700kg słono zapłacisz

i nie ma co mówić ze nie zapłace bo musisz, nie ma innej planszy
takie mają zasady wszyscy złomiarze których kwitek jest cos wart dla urzędu komunikacji

Arturek - 2007-07-16, 11:00

to widocznie prawo sie zmieniło ..

wiec zostaje opcja z umowÄ… na "lipe" bo opcja z kradzieza jest zbyt ryzykowna ..

Adi - 2007-07-16, 11:08

Arturek napisa³/a:
to widocznie prawo sie zmieniło ..

wiec zostaje opcja z umowÄ… na "lipe" bo opcja z kradzieza jest zbyt ryzykowna ..

Mówisz lipna umowa czyli wpisujeez w umowie dane kupującego z kosmosu. Ok. może w urzędzie tego nie sprawdzą i będzie cisza ale z ta umowa trzeba iść do ubezpieczyciela zgłosić sprzedaż auta a oni wtedy u nowego właściciela upominają się o opłacenie składki. I w końcu wyjdzie na jaw, że Pan X nie istnieje i będą problemy.

frantic - 2007-07-16, 11:14

umowe trzeba spisać z panem X który istnieje, są tacy kolesie i mają po kilkadziesiąt jak nie kilkaset aut na siebie niewiele sobie z tego robiąc. Można powiedzieć że żyją z tego.
Adi - 2007-07-16, 11:19

frantic napisa³/a:
umowe trzeba spisać z panem X który istnieje, są tacy kolesie i mają po kilkadziesiąt jak nie kilkaset aut na siebie niewiele sobie z tego robiąc. Można powiedzieć że żyją z tego.

Chyba, że tak. nie miałem jeszcze przyjamności z takim osobnikiem więc nie wiem.

Arturek - 2007-07-16, 11:25

osobnika X mozna sobie tez wymyslić jesli ma sie troszke wyobraźni :wink:
Bagor - 2007-07-16, 13:53

Może coś się od nich dowiesz:
http://moto.allegro.pl/it...samochodu_.html
http://moto.allegro.pl/it...e_pojazdow.html
http://moto.allegro.pl/it...zlomowanie.html