BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Nowa akcja - hubabuba szuka e30

hubabuba - 2007-07-12, 20:47
Temat postu: Nowa akcja - hubabuba szuka e30
Witam.

Od dawna poluję na e30. Zaraziłem się jakąś chorobą BMW, ale jakoś dobrze się z nią czuję :)
Zacznę może od tego, że dzień w dzień przeglądam allegro i inne aukcje (ogłoszenia)
Mam symboliczne 4000 zł. Okazuje się, że za te pieniądze można kupić niekiedy ładne autko albo totalnie zmęczoną bawarkę, która już najchętniej poszłaby w żylety. Znalazłem wczoraj ładną 318is (1990r. - pewnie przewineła się już tu na forum) Wszystko pięknie ładnie z tym, że nie wyrobiłbym z paliwożernością, ponoć to róznica zaledwie 2 litrów, ale przy tych dochodach miesięcznych nie mógłbym sobie pozwolić na takiego cwancyka a szkoda.
Następnie znalazłem jakieś 1.8 w benzynie (88 rok) w Pile za 2900 zł. Od razu do wymiany, drążki, łaczniki, po za tym gość coś mówił, że na zimnym silniku ma jakieś problemy ze sobą, tłumaczył, że motorek chodzi nie równo i jest to trochę niepokojące z tym, że po rozgrzaniu już chodzi dobrze. Raz już kupiłem auto na które się napaliłem i żałuje do dnia dzisiejszego..nie chciałbym popełnić po raz drogi tego błędu. Jestem teraz bardzo czujny i staram się nie rzucać na byle co znalezione w sieci. W ofertach znalazłem kilka autek, nawet ładnych ale z motorkiem 1.6, czy to jest chociaż dynamiczne w miare ? Wolę 1.8 ale znowu 1.8 znaleźć nie zajechane..... szukanie igły w stogu siana.... :|

Poradzicie coś ? może ktoś widział na żywo autka z aukcji itd ? Za pomoc cała ciężarówka piwska :lol: :D

Link do tej beemki z piły.

http://moto.allegro.pl/it...0_1_8_88r_.html

następnie znalezione po kolei :

http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C3038824

http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C3005479

Wiem, że tak to tylko w erze mają, ale najbardziej cieszyłbym się z coupe ze wspomaganiem...i w czerni, inny kolor też może być :) ....marzenia się spełniają....

Adi - 2007-07-12, 21:00

hubabuba napisa/a:
Wiem, że tak to tylko w erze mają, ale najbardziej cieszyłbym się z coupe ze wspomaganiem...i w czerni, inny kolor też może być :) ....marzenia się spełniają....

Pewnie, że się spełniają tylko trzeba szukać i nie koniecznie przez internet. Kumpel kupił ostatnio IS'a z 90r. w pełnej elektryce, po wymianie rozrządu, ze szperą za 3000 zł. Jedyny minus to na dzień dobry wymiana zderzaków bo były szpachlex siatex tuning. Auto w bdb stanie jak na swój wiek. Znalazł ją gdzieś na giełdzie. Więc tam też warto zaglądać.

KWKPiotr - 2007-07-12, 21:03

Jaką paliwożernoscią? iS uchodzi za bardzo oszczędne :shock:
jak było dobre to trzeba było brać.jak ktoś chce oszczędzać na paliwie to kupuje jarisa....
przemyśl czego tak na prawde chsesz - raczej e 30 pod względem oszczędności nie dorówna innym autom choćby z tego powodu że ma około 20 lat....
/pozdro.

hubabuba - 2007-07-12, 21:09

Adi napisa/a:
hubabuba napisa/a:

Pewnie, że się spełniają tylko trzeba szukać i nie koniecznie przez internet. Kumpel kupił ostatnio IS'a z 90r. w pełnej elektryce, po wymianie rozrządu, ze szperą za 3000 zł. Jedyny minus to na dzień dobry wymiana zderzaków bo były szpachlex siatex tuning. Auto w bdb stanie jak na swój wiek. Znalazł ją gdzieś na giełdzie. Więc tam też warto zaglądać.

Miałem właśnie zamiar jechać na giełde w weekend. Dziwne tylko, że do giełdy jakoś nie jestem przekonany, ale trzeba zmienić swoje podejście.
A co do tej IS. Promocje jak widać się zdarzają i tak jak napisałeś, trzeba dużo szukać i tak też będe robił.

KWKPiotr napisa/a:
jak było dobre to trzeba było brać.jak ktoś chce oszczędzać na paliwie to kupuje jarisa....
przemyśl czego tak na prawde chsesz - raczej e 30 pod względem oszczędności nie dorówna innym autom choćby z tego powodu że ma około 20 lat....
/pozdro.

Wydaję mi się, że to czcze gadanie. Widzisz ja odczuje różnice w portfelu przy spalaniu 10 litrów a 13 litrów (jak w przypadku IS) chyba, że się mylę i owe IS pali tyle co inne przeciętne auto, w pograniczu 10 litrów. Wystarczy mi, że przejeżdze pół wypłaty albo i więcej beemką, ale to nie chodzi o to. Nie biorę pod uwagę gazu (a mógłbym :P ) :lol:

Dzięki Panowie za pomoc.

Adi - 2007-07-12, 21:14

hubabuba napisa/a:
Adi napisa/a:
hubabuba napisa/a:

Miałem właśnie zamiar jechać na giełde w weekend. Dziwne tylko, że do giełdy jakoś nie jestem przekonany, ale trzeba zmienić swoje podejście.
A co do tej IS. Promocje jak widać się zdarzają i tak jak napisałeś, trzeba dużo szukać i tak też będe robił.

KWKPiotr napisa/a:
/pozdro.

Wydaję mi się, że to czcze gadanie. Widzisz ja odczuje różnice w portfelu przy spalaniu 10 litrów a 13 litrów (jak w przypadku IS) chyba, że się mylę i owe IS pali tyle co inne przeciętne auto, w pograniczu 10 litrów. Wystarczy mi, że przejeżdze pół wypłaty albo i więcej beemką, ale to nie chodzi o to. Nie biorę pod uwagę gazu (a mógłbym :P ) :lol:

Dzięki Panowie za pomoc.

Tan mój kumpel to w ogóle miał szczęście z tym autem. Bo będąc na giełdzie wziął sobie numer kolesia. Potem zgubił telefon ale pamiętał mniej więcej skąd koleś jest i pojechał w ciemno go na wioskę szukać, pukał do każdej chałupy aż trafił gościa :D

Co do spalania to 13l Pb pali m20b20, IS jest oszczędniejszy. Poszukaj na forum bo było kilka tematów na temat spalania.

Bruner - 2007-07-12, 21:30
Temat postu: Re: Nowa akcja - hubabuba szuka e30
hubabuba napisa/a:
znalazłem kilka autek, nawet ładnych ale z motorkiem 1.6, czy to jest chociaż dynamiczne w miare ? Wolę 1.8 ale znowu 1.8 znaleźć nie zajechane..... szukanie igły w stogu siana.... :|

Nie bardzo rozumiem dlaczego 318 mialy by byc bardizej zajechane od 316? Oba te modele to nie sa jakies potwory ktore ludzie kupuja do upalania i bicia rekordow predkosci, ten problem dotyczy wlasciwie glownie 325, slabsze wersje duzo latwiej dostac w przyzwoitym stanie. Zarowno 316i jak i 318i to praktcznie ten sam silnik (M40) z tymi samymi wadami i zaletami. Jesli mial bym wybierac miedzy tymi dwoma to wybral bym wlasnie 318i, jezdzi tego tyle ze bez problemu cos godnego uwagi znajdziesz (tak samo jak 316i). Jednak wolal bym 318is - spalanie podobne, silnik duzo mocniejszy i przede wszystkim trwalszy - M40 maja problemy z rozrzadem (gowniane hydroregulatory, jak nie zrobisz w pore to blyskawicznie leci walek rozrzadu, zaczyna sie klekotanie, spadek mocy, problemy z praca na wysokich obrotach itd). W is-ie nie ma tego problemu, dodatkowo rozrzad napedzany jest lancuchem, wiec jesli wszystko jest ok to mozesz zaoszczedzic pare stowek na dziendobry w porownaniu z M40. Jesli to Twoja pierwsza beemka to koniecznie wez ze soba kogos kto juz mial takie auto, nie napalaj sie - e30 to nie jakis bialy kruk ktorego trzeba szukac latami. No i raczej omijaj najtansze sztuki - pewnie zaraz ktos napisze ze kupil piekne, sprawne i nie walone 325 w m-techu za 2000 ale to raczej rzadki przypadek :wink: Nikt za pol darmo dobrego auta nie odda. Pewnie ze okazje sie zdarzaja, ale najczesciej koncza sie bolem glowy nowego wlasciciela.
hubabuba napisa/a:
13 litrów (jak w przypadku IS)

Skad wziales te 13 litrow? tyle to mi 320 palila w miescie, a nawet troszke mniej. W tej chwili jezdze is-em i pali mi srednio ok 10 litrow gazu, benzyny na pewno bedzie mniej.

yoshi - 2007-07-12, 21:39

Bruner

Cytat:
W tej chwili jezdze is-em i pali mi srednio ok 10 litrow gazu

jak mogłeś :P napisz chociaż, że to wtryskowa instalacja :)

a co kolegi hubabuba, to jak chcesz ekonomiczne BMW to kup sobie Ete :) pali tyle co 1,6 a przyjemności więcej :lol:

Bruner - 2007-07-12, 21:49

Yoshi, to jest żonowóz wiec nie mam nic do gadania, ja tam jestem tylko od zmiany kol itp pierdolow, a jak jestem grzeczny to moge sie przejechac :wink: Na dodatek juz kupiony z gazem, ktory sprawuje sie wzorowo, wiec jakos z tym zyje. A instalacja to zwykly mieszalnik z komputerkiem (2 generacja).
Arturek - 2007-07-12, 22:41

Bruner napisa/a:
, ja tam jestem tylko od zmiany kol itp pierdolow, a jak jestem grzeczny to moge sie przejechac :wink: )

ty pantoflu :wink:

os siebie polecam ETE i mimo wszystko m20b20 za 4000zl na spokojnie kupisz

R4 nie kupuj bo i tak za chwile bedziesz sprzedawał i chciał R6

Bruner - 2007-07-12, 23:01

NIektorym tutaj podobno zona nawet kupic nie pozwala, o pojezdzeniu nie wspominajac, wiec nie jest jeszcze tak zle :wink:
Co do 320 - pewnie ze 6 garow to 6 garow, fajny silnik itd, ale przeczytaj jeszcze raz co hubabuba napisal - ma malo kasy na zakup, a z racji malych zarobkow na utrzymanie drozszego samochodu tez nie bedzie mogl sobie pozwolic. 320 pali w miescie ponad 12 litrow benzyny, w warszawskich korkach i z butowaniem pewnie i ze 14 wezmie, a na gazie to calkowite nieporozumienie i kastracja dla tego silnika oraz gwarancja wrzodow zoladka i nerwicy z powodu ciaglych problemow, strzalow itd, ktore po zalozeniu gazu do tego silnika na pewno predzej czy pozniej sie pojawia. Jak ktos nie ma zaduzo kasy to przewaznie konczy sie zagazowaniem, a czterocylindrowki znosza gaz o wiele lepiej (w is-ie przypominam sobie o gazie przy tankowaniu, przez ponad rok jezdzenia ani jednego strzalu i najmniejszych problemow). Pewnie ze 6-cio cylindrowki sa fajniejsze, ale jak ma stac z pustym bakiem i portfelem to bez sensu. A paliwo to przeciez nie wszystko.
Na temat ety moje zdanie chyba wiekszosc zna wiec nie bede sie powtarzal, dodam tylko ze czasam trzeba byc przygotowanym na dlugie posszukiwania czesci, kombinowanie albo sieganie gleboko do portfela - np wydech z 1 rura jest bardzo ciezko znalesc. Do tego wieksze koszty ubezpieczenia. No i nie kazdemu odpowiada waska lampa.

Łukasz - 2007-07-13, 09:00

za 4000 znajdziesz napewno ładne 316, pomyśl o m10 w szerokiej lampie np.88 rok, bo to harpagan nie do zajechania i jedzie porównywalnie do 318m40, puchnie trochę przy 150km/h :wink: na forum jest m10 1.8 do opylenia - targuj się :D

ja co prawda szukam E30 6 garów, ale chcę za prawie darmo auto z salonu, dlatego jeszcze nie znalazłem :lol: , poza tym żona mi jeszcze zgody na piśmie nie dała i zwlekam dlatego :lol: :lol: :lol:

damiano_e30 - 2007-07-13, 09:33

hubabuba napisa/a:

ja tam brałem pod uwage gaz jak kupowałem swoją i teraz mnie to gila czy spali mi 14 czy 16 :)

to i tak połowa tego co bym wydawał na benzyne