| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - gdzie filtr przeciwpyłkowy w e36
nitrus - 2007-06-20, 21:43 Temat postu: gdzie filtr przeciwpyłkowy w e36 Witam. Może wiecie gdzie dokladnie znajduje się filtr przeciwpyłkowy w e36 coupe? Na necie szukałem ale jedni piszą ze za schowkiem w srodku a inni ze pod maska za podszybiem. Z góry dzieki za konkretną odpowiedz.
Shreku - 2007-06-20, 22:16
jak jest w coupejce to jeszcze nie wiem bo nie wymieniałem ale w sedanie jest na środku za konsolą, trzeba się do niego dostawać przez schowek.
nitrus - 2007-06-20, 22:43
| Shreku napisa³/a: | | jak jest w coupejce to jeszcze nie wiem bo nie wymieniaÅ‚em ale w sedanie jest na Å›rodku za konsolÄ…, trzeba siÄ™ do niego dostawać przez schowek. |
To jak odkręce schowek to ten filtr jest gdzieś za tą ścianką po lewej stronie? Dużo musze demontowac elementów oprócz schowka?
slawo - 2007-06-20, 22:54
| GR napisa³/a: | Temat czÄ™sto wraca mimo, że jest dokÅ‚adnie opisywany na obcojÄ™zycznych stronach. No wÅ‚aÅ›nie - chyba tylko, bo na polskich chyba nie, przynajmniej ja nie spotkaÅ‚em
Wczoraj wymieniałem, więc przy okazji zrobiłem zdjęcia.
Po kolei.
Najpierw należy wymontować schowek, czyli wykręcić 8 wkrętów. Dwa są w kratkach wentylacyjnych, cztery widoczne po otwarciu schowka, dwa pod schowkiem (strzałki). Wkręty zaznaczone na zdjęciach.
Następnie trzeba zdemontować tunel powietrza na nogi pasażera.
Trzyma się na jednym kołku - zaznaczony kółkiem na zdjęciu. Wystarczy delikatnie pociągnąć tunel do dołu i sam zejdzie z kołka.
Trzeba też odczepić to mocowanie z przekaźnikiem i jakimiś jeszcze innymi "kablami" - nie wiem co to jest, zaznaczone strzałką na zdjęciu.
Cała kostka wysuwa się z mocowania do góry.
Teraz już mamy dostęp do puszki gdzie jest filtr.
Znajduje się za zamykaną klapką. Zamknięcie zaznaczone na zdjęciu.
Tak wyglÄ…da z bliska
Wyjęty filtr po roku wygląda tak (w porównaniu z nowym)
Wkładając nowy filtr trzeba go przełamać w miejscach nacięcia - inaczej nie wejdzie.
Prawidłowo wsunięty filtr w puszkę
I to tyle z tym roboty. Całość zajmie nie wiecej niż 30 minut. |
opis z bmwklub by GR
patryk w-wa - 2007-06-20, 22:58
Opis który dał Slawo dotyczy wersji z klimatyzacją w wersji bez klimy filtr jest w podszybiu i dostajemy sie do niego od strony silnika rozbierając plastiki w podszybiu.
nitrus - 2007-06-21, 12:40
| patryk w-wa napisa³/a: | | Opis który daÅ‚ Slawo dotyczy wersji z klimatyzacjÄ… w wersji bez klimy filtr jest w podszybiu i dostajemy sie do niego od strony silnika rozbierajÄ…c plastiki w podszybiu. |
Dobrze ze powiedzialeÅ› o tym bo bym szukal go bezskuteznie
Niema gdzieś takiego opisu jak dał Sławo tylko do wersji bez klimy?
southOFheaven - 2007-06-21, 13:51
czy filtr ppylkowy jest taki sam jak do wersji z klima i bez? w katalogu filtrona pasuje do obu wersji?
Shreku - 2007-06-21, 16:59
nitrus, jesli masz pod maską czyli wersje bez klimy to masz łatwiejszy dostęp, nie potrzebujesz komiksu...
nitrus - 2007-06-21, 17:40
| Shreku napisa³/a: | nitrus, jesli masz pod maskÄ… czyli wersje bez klimy to masz Å‚atwiejszy dostÄ™p, nie potrzebujesz komiksu... |
OK w sobote po umyciu go poszukam.
southOFheaven - 2007-06-27, 17:28
ja nie mam filtra i nie bylo bo od momentu kupna z nawiewu po kilku dniach postoju lecialo dziadostwo. wiec odswiezam pytanie- czy filtr ppylkowy jest taki sam jak w wersji z klima? (ja posiadam bez klimy)
np
http://www.allegro.pl/ite...18_320_325.html
patryk w-wa - 2007-06-27, 18:10
Filtr w wersji bez klimy nie dość,że znajduje się gdzie indziej to jeszcze jest inny
W Wersji bez klimy jest taki okrągły zamykany w plastikowej obudowie dookoła wiatraka dmuchawy w podszybiu.
southOFheaven - 2007-06-27, 21:01
| patryk w-wa napisa³/a: | Filtr w wersji bez klimy nie dość,że znajduje siÄ™ gdzie indziej to jeszcze jest inny
W Wersji bez klimy jest taki okrągły zamykany w plastikowej obudowie dookoła wiatraka dmuchawy w podszybiu. |
pierwsze slysze a gdzie mozna kupic taki filtr i kto produkuje?
Byq - 2007-06-28, 22:15
Hej!
Ostatnio kupowałem to do siebie, koszt 143zł-Febi, w serwisie BMW 192zł.
Powinnien być właśnie w podszybiu, musisz ściągnąć tą plastikową kratkę z góry, tak aby zobaczyć ramię wycieraczki które lata w podszybiu i tam z tyłu masz taką ala metalową beczkę, to chiba dmuchawa
Następnie musisz odkręcić przegrodę podszybia, w sumie 5 śrubek - dwie z prawej strony auta, jedna z lewej i dwie z góry trzymające jakiś kanał z przewodami czy cuś.
Normlanie filtry bo jest ich dwóch po obu stronach dmuchawy, w kształcie stożkowatym zresztą, osłonięte są plastikami.
Przy wyjmowaniu, jeśli jednak byś to miał a jedynie się by zsunęło postępuj delikatnie to wszystko łądnie schodzi. Z montażem jest podobnie
Pozdrawiam
RoboCop - 2007-06-28, 23:02
Byq te 143 zł dałeś za jeden ten filtr czy kpl?
Byq - 2007-06-29, 06:07
Za komplett czyli dwa stożkowate filterki plus te plastiki osłaniające.
U mnie jednego nei było, drugi był oryginalny BMW to tylko jeden dołożyłem.
A i może się to przyda, ale te plastiki są dosyć elastyczne.
Pozdrawiam
southOFheaven - 2007-06-29, 09:07
drogo jak nie wiem co wie ktos gdzie mozna przez neta kupic?
pozdro
djscreamvip - 2007-06-29, 15:33
byq----moze jakies namiary bo cena jak dla rewelka juz chyba rok sie zabieralem za kupno ale odstraszala mnie cena ok 180zl w aso za szt.czyli ponad 300zl porazka a twoja cena extra info gdzie za tyle moge kupic pliss
Byq - 2007-07-15, 18:05
Hej,
info chyba poszło już na gg.
A dla ogółu filterki kupowałem w auto zatoce we Wrocłąwiu przy świętokrzyskiej.
Pozdrawiam
nitrus - 2007-07-18, 21:25
żeby w coupe dostać sie do tego filtra tzreba wyjmowa wycieraczki? bo inaczej nieściągne tej kratki z wlotu powietrza
Byq - 2007-07-18, 21:33
nie wiem jak to w coupe jest
u mnie w sedanie wystarczy ściągnąć kratkę z góry i odkręcić przegrodę z podszybia i pokombinować z wyciągnięciem i włożeniem nowego filtra, wycieraczki zostają w spokoju
a jestes pewien że tam masz ten filtr??
nitrus - 2007-07-18, 21:58
| Byq napisa³/a: | nie wiem jak to w coupe jest
u mnie w sedanie wystarczy ściągnąć kratkę z góry i odkręcić przegrodę z podszybia i pokombinować z wyciągnięciem i włożeniem nowego filtra, wycieraczki zostają w spokoju
a jestes pewien że tam masz ten filtr?? |
Właśnie pewien nie jestem ale na forum piszą ze wersja bez klimy ma w podszybiu
raven - 2008-02-18, 14:44 Temat postu: odświeżam temat witam, temat jak widać nie został zakończony a interesuje mnie gdzie w końcu jest ten filtr przeciwpyłkowy w coupe ? Będę wdzięczny za informacje, zarówno gdzie jest ten filtr jak i o jego dostępności, czy sztuce de/montażu.
dodam, że auto jest bez klimy.
nitrus - 2008-02-22, 15:30 Temat postu: Re: odświeżam temat
| raven napisa³/a: | witam, temat jak widać nie zostaÅ‚ zakoÅ„czony a interesuje mnie gdzie w koÅ„cu jest ten filtr przeciwpyÅ‚kowy w coupe ? BÄ™dÄ™ wdziÄ™czny za informacje, zarówno gdzie jest ten filtr jak i o jego dostÄ™pnoÅ›ci, czy sztuce de/montażu.
dodam, że auto jest bez klimy. |
Ja mam też wersję coupe bez klimy i mam 2 filterki (stozki) w podszybiu. Te filtry są sporo drozsze niz ten plaski który jest w wersji z klimą. Ja je czysciłem sprężarką i jest ok. Wcześniej nawiew miałem słabiutki i szyby parowały w deszcz a teraz wieje jakby filtry były nowe.
raven - 2008-02-22, 16:34
oki, no to super, dzięki za info, sobota będzie pracowita. Mam jeszcze jedno pytanie - czy trzeba demontować wycieraczki, bo zdaje się, że plastik jest pod nimi?
southOFheaven - 2008-02-22, 17:50
wie ktos gdzie mozna kupic te filtry stozkowe do wersji bez klimy? bo u mnie nie ma ich wcale
oczywiscie oprocz ASO
nitrus - 2008-02-29, 22:04
| southOFheaven napisa³/a: | wie ktos gdzie mozna kupic te filtry stozkowe do wersji bez klimy? bo u mnie nie ma ich wcale
oczywiscie oprocz ASO |
Pewnie że wiem
na tej stronce orginał z firmy Febi 134zł.
www.czescidobmw.pl
A tu bezpośredni link do filterków
http://www.czescidobmw.pl...93_98_2223_2248
Ghost - 2008-03-02, 02:55
ja te filtry plukalem woda z Pur-em kilkakrotnie woda pod cisnieniem i wszystko wrucilo do normy zaoszczedzilem 300zł sa z takiego tworzywa ze woda i plyn nie uszkadza ich w zadnym stopniu..
a co do przeciwpylkowych pod schwokiem to byly tez montowane jako wyposazenie dodatkowe do aut bez klimy
pozdrawiam
nitrus - 2008-03-22, 15:18
Jeżeli ktoś bedzie chciał jeszcze wymieniać lub czyścić ten filterek to macie tu opis krok po kroku
http://www.bmw-klub.pl/fo...t=13201&start=0
opis oczywiscie do wersji bez klimy
|
|