BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - gdzie filtr przeciwpyłkowy w e36

nitrus - 2007-06-20, 21:43
Temat postu: gdzie filtr przeciwpyłkowy w e36
Witam. Może wiecie gdzie dokladnie znajduje się filtr przeciwpyłkowy w e36 coupe? Na necie szukałem ale jedni piszą ze za schowkiem w srodku a inni ze pod maska za podszybiem. Z góry dzieki za konkretną odpowiedz.
Shreku - 2007-06-20, 22:16

jak jest w coupejce to jeszcze nie wiem bo nie wymieniałem ale w sedanie jest na środku za konsolą, trzeba się do niego dostawać przez schowek.
nitrus - 2007-06-20, 22:43

Shreku napisa³/a:
jak jest w coupejce to jeszcze nie wiem bo nie wymieniałem ale w sedanie jest na środku za konsolą, trzeba się do niego dostawać przez schowek.

To jak odkręce schowek to ten filtr jest gdzieś za tą ścianką po lewej stronie? Dużo musze demontowac elementów oprócz schowka?

slawo - 2007-06-20, 22:54

GR napisa³/a:
Temat często wraca mimo, że jest dokładnie opisywany na obcojęzycznych stronach. No właśnie - chyba tylko, bo na polskich chyba nie, przynajmniej ja nie spotkałem :doh:

Wczoraj wymieniałem, więc przy okazji zrobiłem zdjęcia.

Po kolei.

Najpierw należy wymontować schowek, czyli wykręcić 8 wkrętów. Dwa są w kratkach wentylacyjnych, cztery widoczne po otwarciu schowka, dwa pod schowkiem (strzałki). Wkręty zaznaczone na zdjęciach.

Następnie trzeba zdemontować tunel powietrza na nogi pasażera.
Trzyma się na jednym kołku - zaznaczony kółkiem na zdjęciu. Wystarczy delikatnie pociągnąć tunel do dołu i sam zejdzie z kołka.
Trzeba też odczepić to mocowanie z przekaźnikiem i jakimiś jeszcze innymi "kablami" - nie wiem co to jest, zaznaczone strzałką na zdjęciu.
Cała kostka wysuwa się z mocowania do góry.

Teraz już mamy dostęp do puszki gdzie jest filtr.
Znajduje się za zamykaną klapką. Zamknięcie zaznaczone na zdjęciu.

Tak wyglÄ…da z bliska :wink:

Wyjęty filtr po roku wygląda tak (w porównaniu z nowym)

Wkładając nowy filtr trzeba go przełamać w miejscach nacięcia - inaczej nie wejdzie.

Prawidłowo wsunięty filtr w puszkę

I to tyle z tym roboty. Całość zajmie nie wiecej niż 30 minut.

opis z bmwklub by GR

patryk w-wa - 2007-06-20, 22:58

Opis który dał Slawo dotyczy wersji z klimatyzacją w wersji bez klimy filtr jest w podszybiu i dostajemy sie do niego od strony silnika rozbierając plastiki w podszybiu.
nitrus - 2007-06-21, 12:40

patryk w-wa napisa³/a:
Opis który dał Slawo dotyczy wersji z klimatyzacją w wersji bez klimy filtr jest w podszybiu i dostajemy sie do niego od strony silnika rozbierając plastiki w podszybiu.

Dobrze ze powiedzialeÅ› o tym bo bym szukal go bezskuteznie :)
Niema gdzieś takiego opisu jak dał Sławo tylko do wersji bez klimy?

southOFheaven - 2007-06-21, 13:51

czy filtr ppylkowy jest taki sam jak do wersji z klima i bez? w katalogu filtrona pasuje do obu wersji?
Shreku - 2007-06-21, 16:59

nitrus, jesli masz pod maską czyli wersje bez klimy to masz łatwiejszy dostęp, nie potrzebujesz komiksu... :spoko:
nitrus - 2007-06-21, 17:40

Shreku napisa³/a:
nitrus, jesli masz pod maską czyli wersje bez klimy to masz łatwiejszy dostęp, nie potrzebujesz komiksu... :spoko:

OK w sobote po umyciu go poszukam.

southOFheaven - 2007-06-27, 17:28

ja nie mam filtra :? i nie bylo bo od momentu kupna z nawiewu po kilku dniach postoju lecialo dziadostwo. wiec odswiezam pytanie- czy filtr ppylkowy jest taki sam jak w wersji z klima? (ja posiadam bez klimy)

np
http://www.allegro.pl/ite...18_320_325.html

patryk w-wa - 2007-06-27, 18:10

Filtr w wersji bez klimy nie dość,że znajduje się gdzie indziej to jeszcze jest inny :wink:
W Wersji bez klimy jest taki okrągły zamykany w plastikowej obudowie dookoła wiatraka dmuchawy w podszybiu.

southOFheaven - 2007-06-27, 21:01

patryk w-wa napisa³/a:
Filtr w wersji bez klimy nie dość,że znajduje się gdzie indziej to jeszcze jest inny :wink:
W Wersji bez klimy jest taki okrągły zamykany w plastikowej obudowie dookoła wiatraka dmuchawy w podszybiu.

pierwsze slysze :? a gdzie mozna kupic taki filtr i kto produkuje?

Byq - 2007-06-28, 22:15

Hej!
Ostatnio kupowałem to do siebie, koszt 143zł-Febi, w serwisie BMW 192zł.

Powinnien być właśnie w podszybiu, musisz ściągnąć tą plastikową kratkę z góry, tak aby zobaczyć ramię wycieraczki które lata w podszybiu i tam z tyłu masz taką ala metalową beczkę, to chiba dmuchawa ;)
Następnie musisz odkręcić przegrodę podszybia, w sumie 5 śrubek - dwie z prawej strony auta, jedna z lewej i dwie z góry trzymające jakiś kanał z przewodami czy cuś.
Normlanie filtry bo jest ich dwóch po obu stronach dmuchawy, w kształcie stożkowatym zresztą, osłonięte są plastikami.

Przy wyjmowaniu, jeśli jednak byś to miał a jedynie się by zsunęło postępuj delikatnie to wszystko łądnie schodzi. Z montażem jest podobnie
Pozdrawiam

RoboCop - 2007-06-28, 23:02

Byq te 143 zł dałeś za jeden ten filtr czy kpl?
Byq - 2007-06-29, 06:07

Za komplett czyli dwa stożkowate filterki plus te plastiki osłaniające.
U mnie jednego nei było, drugi był oryginalny BMW to tylko jeden dołożyłem.

A i może się to przyda, ale te plastiki są dosyć elastyczne.
Pozdrawiam

southOFheaven - 2007-06-29, 09:07

drogo jak nie wiem co :? wie ktos gdzie mozna przez neta kupic?

pozdro

djscreamvip - 2007-06-29, 15:33

byq----moze jakies namiary bo cena jak dla rewelka juz chyba rok sie zabieralem za kupno ale odstraszala mnie cena ok 180zl w aso za szt.czyli ponad 300zl porazka a twoja cena extra info gdzie za tyle moge kupic pliss
Byq - 2007-07-15, 18:05

Hej,
info chyba poszło już na gg.
A dla ogółu filterki kupowałem w auto zatoce we Wrocłąwiu przy świętokrzyskiej.
Pozdrawiam

nitrus - 2007-07-18, 21:25

żeby w coupe dostać sie do tego filtra tzreba wyjmowa wycieraczki? bo inaczej nieściągne tej kratki z wlotu powietrza
Byq - 2007-07-18, 21:33

nie wiem jak to w coupe jest :|
u mnie w sedanie wystarczy ściągnąć kratkę z góry i odkręcić przegrodę z podszybia i pokombinować z wyciągnięciem i włożeniem nowego filtra, wycieraczki zostają w spokoju

a jestes pewien że tam masz ten filtr??

nitrus - 2007-07-18, 21:58

Byq napisa³/a:
nie wiem jak to w coupe jest :|
u mnie w sedanie wystarczy ściągnąć kratkę z góry i odkręcić przegrodę z podszybia i pokombinować z wyciągnięciem i włożeniem nowego filtra, wycieraczki zostają w spokoju

a jestes pewien że tam masz ten filtr??

Właśnie pewien nie jestem ale na forum piszą ze wersja bez klimy ma w podszybiu

raven - 2008-02-18, 14:44
Temat postu: odświeżam temat
witam, temat jak widać nie został zakończony a interesuje mnie gdzie w końcu jest ten filtr przeciwpyłkowy w coupe ? Będę wdzięczny za informacje, zarówno gdzie jest ten filtr jak i o jego dostępności, czy sztuce de/montażu.
dodam, że auto jest bez klimy.

nitrus - 2008-02-22, 15:30
Temat postu: Re: odświeżam temat
raven napisa³/a:
witam, temat jak widać nie został zakończony a interesuje mnie gdzie w końcu jest ten filtr przeciwpyłkowy w coupe ? Będę wdzięczny za informacje, zarówno gdzie jest ten filtr jak i o jego dostępności, czy sztuce de/montażu.
dodam, że auto jest bez klimy.

Ja mam też wersję coupe bez klimy i mam 2 filterki (stozki) w podszybiu. Te filtry są sporo drozsze niz ten plaski który jest w wersji z klimą. Ja je czysciłem sprężarką i jest ok. Wcześniej nawiew miałem słabiutki i szyby parowały w deszcz a teraz wieje jakby filtry były nowe.

raven - 2008-02-22, 16:34

oki, no to super, dzięki za info, sobota będzie pracowita. Mam jeszcze jedno pytanie - czy trzeba demontować wycieraczki, bo zdaje się, że plastik jest pod nimi?
southOFheaven - 2008-02-22, 17:50

wie ktos gdzie mozna kupic te filtry stozkowe do wersji bez klimy? bo u mnie nie ma ich wcale :(

oczywiscie oprocz ASO ;/

nitrus - 2008-02-29, 22:04

southOFheaven napisa³/a:
wie ktos gdzie mozna kupic te filtry stozkowe do wersji bez klimy? bo u mnie nie ma ich wcale :(

oczywiscie oprocz ASO ;/

Pewnie że wiem :)
na tej stronce orginał z firmy Febi 134zł.
www.czescidobmw.pl
A tu bezpośredni link do filterków
http://www.czescidobmw.pl...93_98_2223_2248

Ghost - 2008-03-02, 02:55

ja te filtry plukalem woda z Pur-em :D kilkakrotnie woda pod cisnieniem i wszystko wrucilo do normy zaoszczedzilem 300zł :D sa z takiego tworzywa ze woda i plyn nie uszkadza ich w zadnym stopniu..

a co do przeciwpylkowych pod schwokiem to byly tez montowane jako wyposazenie dodatkowe do aut bez klimy :]

pozdrawiam

nitrus - 2008-03-22, 15:18

Jeżeli ktoś bedzie chciał jeszcze wymieniać lub czyścić ten filterek to macie tu opis krok po kroku
http://www.bmw-klub.pl/fo...t=13201&start=0

opis oczywiscie do wersji bez klimy