| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Za wysokie ciśnienie w układzie chłodznia
metaldaw - 2007-06-09, 19:47 Temat postu: Za wysokie ciśnienie w układzie chłodznia Mam za wysokie ciśnienie w układzie chłodzenia (m20b27). Najpierw padła mi pompa wody - wymieniłem... później 20-to letnie przewody zamieniły sie w sito - wymieniłem, następnie puściła uszczelka pompy wody - zasilikonowałem... ponownie poszło uszczelnienie pompy wody......
W końcu doszedłem do wniosku - ZA WYSOKIE CIŚNIENIE w układzie chłodzenia - korek nie dział wiec puszcza na łączeniu pompy wody...
korek już zamówiłem, po to by nie puszczało uszczelnienie czy przewodów. jak ma leciec to niech wywala spod korka (mniejsze zło), ale to nie rozwiąże głównego problemu... a od kraju dzieli mnie 2500km... naprawa tutaj raz że zbyt kosztowna dwa brak speców a zwłaszcza od starego m20...
Jak sądzicie jak fura zniesie trudy podróży? Czy nie wymagam od beci zbyt wiele??
LUKAS - 2007-06-09, 19:56
Czysty masz płyn chłodzący
Jesli to nie wina korka ktory nie upuszcza nadcisnienia to obstawialbym najgorsze ... tj. przedmuchy nauszczelce skad mogloby brac sie wieksze cisnienie w ukl chlodzenia niz normalnie ...
metaldaw - 2007-06-09, 20:01
w ciągu kilku miesięcy płyn chłodniczy wymieniałem już kilka razy... wymiany które opisuje w pierwszym poście następowały po sobie w odstępach kilkunastu dni...
poza tym spod uszczelki głowicy mam delikatny wyciek oleju, jeszcze zobaczę jak będzie po wymianie korka... ale podejrzewam niestety uszczelkę głowicy...
brain69 - usunięty - 2007-06-10, 02:34
mnie się też wydaje że to może być uszczelka bo,jak np wywala wodę do zbiorniczka to znaczy że węże przy termostacie są żle podpięte ale tak to bys za długo nie pojeździł, więc tylko przez uszczelkę może się napchać powietrza do układu, no bo skąd? pompa choćby nie wiem jak hulała i jakich byś nie miał obrotów to i tak zawsze goni ta samą wodę z tym samym powietrzem i tyle co może nabrać ciśnienia to wtedy jak się motor zagotuje ale to byś zauważył bo by Ci temperatura skoczyła wcześniej przecież
mareks - 2007-06-10, 10:44
masz instalacje gazowa?
niedawno mialem podobny problem, na postoju nawet jak samochod noc stal to jak odkrecalem korek wlewowy to niezla fontanna byla.okazalo sie ze elektrozawor puszczal gaz a ten parownikiem dostawal sie do ukladu chlodzenia.
metaldaw - 2007-06-10, 10:47
Jedyny gaz w moim aucie to pedał po prawej innego nie mam i nie chcę
duchPW - 2007-06-10, 11:13
najpierw porządnie odpowietrz układ, a potem sprawdź, czy nie czuć z płynu spalinami - jak są przedmychy z głowicy/spod uszczelki, to płyn jest cały w pęcherzykach
oczywiście przedmuchy mogą być przyczyną zwiększonego ciśnienia, ale na szczęście po drodze może być więcej powodów
Rekin - 2007-06-10, 12:09
Moim zdaniem głowica lub jej uszczelka kompresja idzie w układ chłodzenia.Sprawdz na miarce oleju czy olej nie jest spieniony
metaldaw - 2007-06-10, 12:14
| Rekin napisa³/a: | | Moim zdaniem gÅ‚owica lub jej uszczelka kompresja idzie w ukÅ‚ad chÅ‚odzenia.Sprawdz na miarce oleju czy olej nie jest spieniony |
olej w normie
landcar - 2007-06-10, 12:57 Temat postu: WODA ALBO MASZ ZAPCHANY KANAL WODNY W BLOKU I ROBI CI SIE PODCISNIENIE I GDZIES PLYN CI WYPYCHA , A JEZDZISZ CALY CZAS NA WODZIE CZY NA PLYNIE ?
metaldaw - 2007-06-10, 12:59 Temat postu: Re: WODA
| landcar napisa³/a: | | ALBO MASZ ZAPCHANY KANAL WODNY W BLOKU I ROBI CI SIE PODCISNIENIE I GDZIES PLYN CI WYPYCHA , A JEZDZISZ CALY CZAS NA WODZIE CZY NA PLYNIE ? |
płyn Texaco havoline
puz - 2007-06-13, 04:30
hmmm wszystkie znaki na ziemi i niebie moim skromnym zdaniem wskazuja na głowice!!! niestety zanim popelnisz taki blad jak ja, zaczniesz je wyminiac a jestes przywiazany do e30 pomysl nad swapem. ja ludzilem sie 2 razy, ze to tylko uszczelka. za pierwszym razem smigalem poł roku i ubywal mi plyn na poczatku raz na miesiac dolewka, pozniej co tydzien na koncu, co dziennie a olej cacy. dopiero w koncowym stadium majonez sie pojawil.
metaldaw - 2007-06-13, 14:40
| puz napisa³/a: | | hmmm wszystkie znaki na ziemi i niebie moim skromnym zdaniem wskazuja na gÅ‚owice!!! niestety zanim popelnisz taki blad jak ja, zaczniesz je wyminiac a jestes przywiazany do e30 pomysl nad swapem. ja ludzilem sie 2 razy, ze to tylko uszczelka. za pierwszym razem smigalem poÅ‚ roku i ubywal mi plyn na poczatku raz na miesiac dolewka, pozniej co tydzien na koncu, co dziennie a olej cacy. dopiero w koncowym stadium majonez sie pojawil. |
nie ,a spadku osiągów... nie ma zwiększonego spalania... płyn chłodniczy nie znika ale cieknie... majonezu też nie ma...
A SWAP na co proponujesz?
[ Dodano: 2007-06-22, 15:51 ]
Po zdjęciu głowicy nie widać na niej pęknięcia... Okazało się że włożona była jakaś włoska uszczelka... a na głowicy widać, że dostawała sie do cylindrów woda - do każdego, a najmocniej "zalewało" pierwsze dwa (od str. pompy wody)
|
|