BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - LE-jetronic wolne obroty

piotr323 - 2007-06-05, 23:50
Temat postu: LE-jetronic wolne obroty
co odpowiada za wolne obroty w LE-Jetronicu ? silnik M20B23 w E30,
nie ma ani krokowca ani czujnika na kablach WN,
na ciepłym potrafią pływać wolne obroty między 500-1000 ( czasami ), stoję w korku jest OK a za chwile pływają , lekka przygazówka i dalej pływaja albo jest OK
, wszystko szczelne , nowa rura przepływki,

może ktoś wie jak komp wolne obroty utrzymuje,
nie mam 300 na diagnostykę w ASO a wszyscy do których jeździłem to jak zobaczą tyle podciśnień i 6 garów to zaraz uciekaja hyhyhy :x

Michal - 2007-06-06, 07:36

ja mialem dokladnie to samo
ale wymiana gumy miedzy przeplywka i przepustnica wszystko zalatwila
dodatkowo wszystkie podcisnienia itp poskrecalem na cybantach i teraz sie ciesze rowna praca silnika
zawsze jak dojezdzalem do skrzyzowania to trzymalem hamulec i lekko wcisniety gaz zeby obroty nie falowaly lub zeby calkowicie nie zgasl

a mialem tak samo czasem chodzil rowniutko a czasem jak zaczal falowac to mialem dosyc

kamil.k - 2007-06-06, 08:07

piotr323, poszukaj bo Artur.C pisał kiedys cos o jakims zaworze/regulatorze kóry sie otwiera/zamyka w zaleznosci od temp silnika

tak jakj pisał Michal trzeba wszystkie wezyki poskrecac opaskami itd. mozna je powymieniac

na ile masz wogule wolne obroty :?:

zgasnac to nei powinien nigdy bo jest tam ten cały sprzet co w momecie zaniku odcisnienia wychyla przepustnice.trzeba to dobrze ustawic wykrecajac ta srubke

piotr323 - 2007-06-06, 22:43

wiecie wymieniałem silnik i wiem gdzie się wolne reguluje , wszystko wyregulowane, rurki posciskane, ale nigdy sam nie gaśnie :!:

koleś od od rejestracji regulował CO .........
jak reguluję wolne obroty to owszem mogę zrobić większe albo mniejsze ale i tak pływało,
ale postanowiłem ruszyć śrubą od CO ( czyli ta w przepływce ) i........
ustabilizowało sie , czasami jeszcze lekko pływają tak ok 100 obr. ale to raczej widać niż czuć,
więc nie wiem dalej czemu tak jest