| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Przegrzewa się i wywala płyn
MAJSU - 2007-05-29, 19:18 Temat postu: Przegrzewa się i wywala płyn Mam mały problem z układem chłodzenia w moim E28... Strzałka temperatury przy ciągłej jeździe jest odchylona o jakieś 5mm w lewo od pionu ale jak tylko postoję chwilę w korku zaczyna przechodzić za połowę, ostatnio gdy stałem w korku włączyłem sobie ogrzewanie żeby temp bardziej nie rosła ale wtedy zaczęło wywalać płyn przez rurkę odprowadzająca ze zbiorniczka wyrównawczego i temp wcale nie spadała... zjechałem na bok a zbiorniczek był już pusty Co jest nie tak ?
Rekin - 2007-05-29, 19:33
Sprawdz czy wiskoza załącza,sprawdz tez czy w tym korku masz gorącą chłodnice bo jesli zimna to termostat zamkniety na małym obiegu smiga.Jesli chłodnica jest letnia to tez termostat nie daje na pełen obieg.Albo termostat albo wisko.Pompa wody tez moze byc słaba i nie wydolna luzy na łozysku lub zjechane łopatki.Jako 1 termostat sprawdz i wisko.
Jesli płynu nie ubywa i olej nie jest spieniony to bedzie jakis drobiazg z tych rzeczy co wymieniłem.Najgorsza opcja to głowica lub jej uszczelka, kompresja idzie w układ chłodzenia bąblenie w wyrównawczym i węze napęczniałe ale to najgorsza z mozliwych opcji
MAJSU - 2007-05-29, 20:30
| Rekin napisa³/a: | Sprawdz czy wiskoza załącza,sprawdz tez czy w tym korku masz gorÄ…cÄ… chÅ‚odnice bo jesli zimna to termostat zamkniety na maÅ‚ym obiegu smiga.Jesli chÅ‚odnica jest letnia to tez termostat nie daje na peÅ‚en obieg.Albo termostat albo wisko.Pompa wody tez moze byc sÅ‚aba i nie wydolna luzy na Å‚ozysku lub zjechane Å‚opatki.Jako 1 termostat sprawdz i wisko.
Jesli płynu nie ubywa i olej nie jest spieniony to bedzie jakis drobiazg z tych rzeczy co wymieniłem.Najgorsza opcja to głowica lub jej uszczelka, kompresja idzie w układ chłodzenia bąblenie w wyrównawczym i węze napęczniałe ale to najgorsza z mozliwych opcji |
A jak sprawdzić czy wiskoza załącza ? Kręci się cały czas Chłodnica po otwarciu maski jest gorąca... Płynu ubywa ale ucieka jak się zagrzeje silnik za bardzo oleju w nim niema i pod korkiem olejowym też OK uszczelka to raczej nie jest...
ubott - 2007-05-29, 20:37
wg mnie pompa wody padla
wisko po nagrzaniu zaciesnia sie i kreci ze zblizona predkoscia co silnik wiec jak wejdziesz na 4000 obr to wisko musi zapierniczac jak wsciekle jesli tak nie jest to do wymiany
pozdro
piotr323 - 2007-05-29, 21:53
albo uszczelka pod głowicą, wali ciśnieniem w ukł. chłodzenia i wcale nie musi byc oleju w wodzie ani na odwrót
MAJSU - 2007-05-29, 22:34
Hmmm... No spróbuję najpierw zmienić płyn bo chyba nie był od nowości wymieniany straszne farfolce pływają potem termostat i pompa jak to nie pomoże to zobaczymy wymienić napewno nie zaszkodzi
PRINS - 2009-12-18, 11:22
Noi jak to sie skonczylo
Jadac dzisaij do szkoly -14 stopni , temp zawsze mialem 0,5 cm przed ta kreska na srodku. czyli jakby sie auto nie angrzewalo, a tu dzisiaj jade i wywalilo mi plyn a wskazowka byla 0,5 cm przed czerwonym polem to sie zatrzymalem. Zaczac od wymiany termostatu
weze byly letnie
klocek22 - 2009-12-18, 13:22
Kolego a kiedy wymieniałeś płyn w chłodnicy. Bo z tego co piszesz to wygląda na to ze ci mróz gdzieś złapał to co masz w ukladzie i nie było obiegu!
PRINS - 2009-12-18, 15:37
kupilem auto z takim plynek jaki byl. ale dzisiaj jade i go wymienie na zimowy zoabcze co sie bedzie dzialo
gawlak01 - 2009-12-18, 22:14
Witam kolegów mam Wielki problem a mianowicie z ogrzewaniem strzałka wskazuje pion idealnie 90 stopni ale nie leci cieple powietrze tylko zimne jak zmieniam Cieple Zimne to słysze jak cos tam sie zamyka i słychać odrazu zmiane prętkosci nawiewu wiedz wiem ze te pokrętło CIEPLO-ZIMNO działa poprawnie i nie wiem co to może być jak ktoś z was koledzy wie to prosze o szybki odpis bo w aucie tylko szron na szybach a jezdze do pracy 30km i można zamarznąć aha płyn ok chłodnica ciepla i jak sprawdziłem palcem czy plyn jest gorący tu przy wlewie w chłodnicy to jest gorąca a w nawiewie zimna a jeszcze kilka dni temu wszystko było ok
kamil.k - 2009-12-19, 20:32
a jak masz te trzy suwaki poustawiane jak ustawisz tyko na przednia szybe albo tyko same nogi to nie leci cieplejsze powierze
rozumiem ze poziom plynu jest okej ?
mozliwe ze nagrzewnica ci sie zatkala i to dlatego.najlepiej bylo by wyciagnac i sprawdzic bo jak bys mial odwrotnie podlaczone weze w nagrzewnicy to na wolnych obrotahc powinna ci normalnei grzac tylko przy wyzszych ogrzewania znika
MAJSU - 2009-12-19, 22:03
| PRINS napisa³/a: | Noi jak to sie skonczylo
Jadac dzisaij do szkoly -14 stopni , temp zawsze mialem 0,5 cm przed ta kreska na srodku. czyli jakby sie auto nie angrzewalo, a tu dzisiaj jade i wywalilo mi plyn a wskazowka byla 0,5 cm przed czerwonym polem to sie zatrzymalem. Zaczac od wymiany termostatu
weze byly letnie |
WymianÄ… VISCO
venom - 2009-12-20, 12:32
ja mam takie pytanie odnosnie wskazan temperatury.
wisko jest ori ogolnie uklad chlodzenia jest ok - odpowietrzony i zalany plynem nie wywala go ani nic.
Wskaznik podczas jazdy na zagrzanym silniku stoi na kresce przed pionem (czyli jakby niedogrzany) jesli stoje gdzies na swiatlach czy cos to podnosi sie o 2mm i potem spada (wisko lapie wtedy) wiec teraz tak:
albo zegary walniete albo czujnik - ktory odpowiada za odczyt temp w m20? no i na jaki wymienic bo np w audi wymienilem na podrobe i zas za duzo pokazywal mimo ze auto sie nie przegrzewalo.
i druga sprawa czy odczyt tego czujnika ma jakis zwiazek z mniej ekonomiczna praca silnika? bo mnie w sumie to nie przeszkadza ale jesli czujnik puszcza info ze motor niedogrzany to juz niefajna sprawa.
slawo - 2009-12-20, 12:35
| venom napisa³/a: | | i druga sprawa czy odczyt tego czujnika ma jakis zwiazek z mniej ekonomiczna praca silnika? bo mnie w sumie to nie przeszkadza ale jesli czujnik puszcza info ze motor niedogrzany to juz niefajna sprawa. |
do kompa jest drugi czujnik, nie ten sam co do zegarow
PRINS - 2009-12-20, 13:46
| MAJSU napisa³/a: | | WymianÄ… VISCO |
Wskazowka blisko pola czerwonego a visco sie nie wlaczylo
MAJSU - 2009-12-20, 14:50
| venom napisa³/a: | ja mam takie pytanie odnosnie wskazan temperatury.
wisko jest ori ogolnie uklad chlodzenia jest ok - odpowietrzony i zalany plynem nie wywala go ani nic.
Wskaznik podczas jazdy na zagrzanym silniku stoi na kresce przed pionem (czyli jakby niedogrzany) jesli stoje gdzies na swiatlach czy cos to podnosi sie o 2mm i potem spada (wisko lapie wtedy) wiec teraz tak:
albo zegary walniete albo czujnik - ktory odpowiada za odczyt temp w m20? no i na jaki wymienic bo np w audi wymienilem na podrobe i zas za duzo pokazywal mimo ze auto sie nie przegrzewalo.
i druga sprawa czy odczyt tego czujnika ma jakis zwiazek z mniej ekonomiczna praca silnika? bo mnie w sumie to nie przeszkadza ale jesli czujnik puszcza info ze motor niedogrzany to juz niefajna sprawa. |
B20 tak mają, ja to olałem.
kamil.k - 2009-12-20, 16:53
MAJSU, b20 nie ma tutaj nic do rzeczy .ja pisalem juz w innym temacie ze tworzysz kolejny mit na ten temat.ja mam czwarte m20 i zero problemow o jakich piszecie.
sprawdz zegary czy wszystko jest skrecone dobrze itd. i sprzawdz jaki masz czujnik bo moze czujnik jakis zamiennik jest a nie ori i stad problem
sprawdzales jak otwiera sie termostat w goracej wodzie moze tez masz wlozony jakis zamiennik i dlatego jest jak jest.
MAJSU - 2009-12-20, 17:15
| kamil.k napisa³/a: | MAJSU, b20 nie ma tutaj nic do rzeczy .ja pisalem juz w innym temacie ze tworzysz kolejny mit na ten temat.ja mam czwarte m20 i zero problemow o jakich piszecie.
sprawdz zegary czy wszystko jest skrecone dobrze itd. i sprzawdz jaki masz czujnik bo moze czujnik jakis zamiennik jest a nie ori i stad problem
sprawdzales jak otwiera sie termostat w goracej wodzie moze tez masz wlozony jakis zamiennik i dlatego jest jak jest. |
Nie widzę sensu tego zmieniać bo silnik ma odpowiednią temperaturę a to że na desce strzałka nie stoi w pionie tylko jest lekko pochylona to trudno się mówi.
Dixi - 2009-12-20, 17:19
Też mam M20B20 i takich problemów nie zauważyłem...
venom - 2009-12-20, 17:22
| kamil.k napisa³/a: | MAJSU, b20 nie ma tutaj nic do rzeczy .ja pisalem juz w innym temacie ze tworzysz kolejny mit na ten temat.ja mam czwarte m20 i zero problemow o jakich piszecie.
sprawdzales jak otwiera sie termostat w goracej wodzie moze tez masz wlozony jakis zamiennik i dlatego jest jak jest. |
termostat sie otwiera bo problemow z chlodzeniem brak.
czujnik bym sprawdzil jakbym jeszcze wiedzial ktory to i gdzie go szukac
zegary byly wyciagane i rozkrecane (niedlugo znow beda) ale nic sie nie zmieniulo - przedtem tez tak mial.
kamil.k - 2009-12-20, 18:02
od zegarow jest czujnik z brazowa wtyczka
venom - 2009-12-20, 18:17
ok sprawdze to
pytanie jesli czujnik czy termostat to jakie firmy?
tylko ori czy cos w intercarsie dobrego dostane?
kamil.k - 2009-12-20, 19:32
czujnik jest vdo chyba a termostat ja mam ori bmw ale robila go jakas firma na "w" ale nie pamietam nazwy.jak nie kupisz najtanszego tylko cos markowego to powinien dzialac poprawnie
MAJSU - 2009-12-20, 20:52
Prościej... Który jest od zegarów ? Dwu czy jedno pinowy bo kolory się czasem różnią.
venom - 2009-12-20, 21:20
| kamil.k napisa³/a: | | czujnik jest vdo chyba a termostat ja mam ori bmw ale robila go jakas firma na "w" ale nie pamietam nazwy.jak nie kupisz najtanszego tylko cos markowego to powinien dzialac poprawnie |
pewnie wahler
dzieki za podpowiedzi
kamil.k - 2009-12-20, 21:43
w e30 jedno pinowy.nie moga sie roznic kolorami.nie sa zamienne ze soba.nawet kabel w wiazce jest brazowy do czujnika brazoweg ktory jest od zegarow
|
|