BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - 40 lat AMG

BADYL - 2007-05-28, 18:25
Temat postu: 40 lat AMG
http://www.widelec.org/40_lat_amg,id,1023.html
Jacek E30 - 2007-05-28, 19:20

KIREK daruj sobie te tematy związane z "żałosna marką" :cry:
urbi - 2007-05-28, 19:24

eno bez przesady

ale ale ! im nowsze tym brzydsze ;/

casus maximus - 2007-05-28, 19:38

wg mnie ten czerwony miażdzy :spoko:
BADYL - 2007-05-28, 19:46

Jacek E30 napisa/a:
KIREK daruj sobie te tematy związane z "żałosna marką" :cry:

Oj tam chodziło mi kawałek historii i tyle :)

Bruner - 2007-05-28, 20:08

Jacek nie marudz, zalosny to jest opel i inne badziewia, nektore mietki tez byly fajne. Predzej emerycka marka ale napewno nie badziewna. Przynajmniej odpychaja sie tymi kolami co trzeba (nie licac pojedynczych wybrykow) :wink:
Yakuzatti - 2007-05-28, 21:17

kurcze...te kanciaki jednak mialy swoja dusze. Co prawda AMG jest mniej popularny wsrod zmotoryzowanych sticktunerow, ale jednak dobra eMa jest warta wszystkiego!
BADYL - 2007-05-28, 21:26

Bruner napisa/a:
Jacek nie marudz, zalosny to jest opel i inne badziewia, nektore mietki tez byly fajne. Predzej emerycka marka ale napewno nie badziewna. Przynajmniej odpychaja sie tymi kolami co trzeba (nie licac pojedynczych wybrykow) :wink:

Zebyc wiedział u mnie w robocie jest jakis inżynier ma z 90 lat i jeszcze pracuje (paradoks) i jeżdzi idelanym mietkiem w124 srebrnym.

Tomek3er - 2007-05-28, 21:31

A moim zdaniem merce to tez kozak samochody, nie maja jednak tego klimatu co bmw ale maja duzo swietnych rozwiązan, bardzo cenie stare mercedesy za bezawaryjność i wytrzymałosc z nowszymi wiadomo jak jest . . .
Swietnie wyglada to w126 rajdowe jak i 190tka evo oprócz spojlera.

Jacek E30 - 2007-05-28, 21:56

BRUNER a wiesz czemu chociaż mówie na to coś "żałosna marka" ??
Bruner - 2007-05-28, 22:24

Wiem wiem - V6 i te sprawy, porzadna marka by sie tym nie shanbila :wink:
BADYL - 2007-05-28, 22:27

Bruner napisa/a:
Wiem wiem - V6 i te sprawy, porzadna marka by sie tym nie shanbila :wink:

A BMW sie nie shanbiło robiac silnik PEUGOTA??

KORDI - 2007-05-28, 22:43

Mój kumpel i zarazem sąsiad ma W124 3.0 w benie Sportline,i jest to rzedowa szóstka....i powiem szczerze że niesamowicie mi się autko podoba....
fakt...beta to beta....ale ten mesiek też ma coś w sobie.... :)
także mówienie że to badziew itd wg mnie jest nie na miejscu bo auta jakby nie było sa max solidne tak jak BMW a i jedna marka i druga miała chańbiące wpadki,i de facto tak jak i nowe meśki tracą klimat tak i betki tez średnio wygladają te nowe... :idea:

PozdrOOfki.... :D

Jacek E30 - 2007-05-28, 23:14

KIREK mógłbys rażniej ?? Pierwsze słysze !!
BRUNER to, że dziś MB pakuje pod maski V6 to wynik tego, że kiedyś produkowali R6, który był raczej ich piętą achillesową... silnik był nie wyważony-trząsł się jak osika to po pierwsze, po drugie kiepsko rozwiązany układ zasilania-co w konsekwencji dawało bardzo duże zużycie paliwa, po trzecie cały świat wie , że prawdziwą ostatnia gwiazdą było W124 !!

Bruner - 2007-05-29, 06:26

Jacek E30 napisa/a:
kiedyś produkowali R6, który był raczej ich piętą achillesową... silnik był nie wyważony-trząsł się jak osika

Myslalem ze nie da sie zrobic czegos takiego jak zle wywazona rzedowa szostka :wow: Przeciez ten uklad "z natury" jest swietnie wywazony i kulturalny

lesiek - 2007-05-29, 09:06

Mercedesy nie sa takie zle - ale tylko eo w124, moj znajomy jest maniakiem starych meskow, ma ich w tej chwili chyba ze 4 i mowi ze nigdy nie zmieni na inny samochod.....
Jacek E30 - 2007-05-29, 12:10

BRUNER teoretycznie tak !! Lecz są to słowa jednego z moich kolegów, który pracuje w serwisie Mercedesa :)
fil - 2007-05-29, 12:41

moim zdaniem w124 coupe jest swietny.moj kumpel sprawil sobie cos takiego w 3.0 12v automacie.jezdzi to fajnie lecz bez szalenstw ale za to wyglada wysmienicie.BMW ma wielkiego minusa za zawieszenie koncepcji e34 coupe :<
Ostry - 2007-05-29, 13:16

Kiedys ogladalem na tvn turbo test najnowszego mercedesa S-klasy i najnowszej siodemki...i wiecie do jakiego wniosku doszedlem?? Ze jedno i drugie auto jest swietne...nie ma co sie klocic ktore lepsze...sa to poprostu wspaniale samochody tylko ze dla roznego typu ludzi...

Mialem przyjemnosc miec praktyki w serwisie mercedesa na ul. daimlera...widzialem chyba wszystkie modele poczawszy od 123 a skonczywszy na Maybachu Misztala...jednym slowem wielki szacun dla tej marki...i wcale to nie jest tak ze mercedesami jezdza tylko zgredy...np...widzialem najnowszego CL...samochod wart milion zl a widac bylo po nim ze tak lata bokami ze ho ho...wiec raczej jakis dziadek tym nie jezdzil... A na marginesie...wiecie jak Maybachem mozna bokiem poleciec :?: :!: :?: Nie moglem uwierzyc wlasnym oczom ze samochod wazacy 3 tony porusza sie po pustym parkingu z gracja M3...

RoboCop - 2007-05-29, 17:46
Temat postu: Re: 40 lat AMG
kirek napisa/a:
http://www.widelec.org/40_lat_amg,id,1023.html

niektóre te auta faktycznie zaskakująco fajne... ciekawe czy są jakieś 190EVO w Polsce...

Pietrek - 2007-05-29, 18:14

Robert 190 EVO są w naszym kraju podobno 2 lub 3 sztuki :)

Kolega rozmawiał z właścicielem tego parcha i ten Twierdzi że to oryginał :| Podobno urwał tylny zderzak w zime... Coś mi druciarswem zalatuje ten egzemplarz...

SzczupaK - 2007-05-29, 18:39

Te ostatnie zdjęcie to nie jest EVO, w ogóle kto by montował taki grill z wielkim znaczkiem do oryginalnego EVO bez przesady. :lol:
zietas - 2007-05-29, 18:51

ze sie wtrace moj kolega w inowroclawiu przywiozl sobie ostatnio takie EVO i wiezcie mi e30 m3 ,subaru impreza to przy tym zabawki(jego slowa)kupil je od niemca ktory zrobil nim od 90roku 17 tys i plakal jak je oddawal do polski naprawde na zywo to jest pocisk na ulice wypuscili tylko 500 sztuk zeby mialo w tamtych czasach homologacje i moglo startowac w DTM

[ Dodano: 2007-05-29, 17:54 ]
http://i4.photobucket.com...mer/5050208.jpg a tu zdjecie

Bruner - 2007-05-29, 19:04

zietas napisa/a:
kolega w inowroclawiu przywiozl sobie ostatnio takie EVO i wiezcie mi e30 m3 ,subaru impreza to przy tym zabawki(jego slowa)

Chyba nie takie zabawki, bo M3 na torach loilo duspko Evo. A co do Imprezy, to kolege albo fantazja poniosla albo jezdzil jakims zwyklym cywilem. Sti czy WRX nawet nie ma co porownywac z autami z przed 20 lat, nawet takimi jakE30 M3 czy 190 Evo. Mozna sie spierac czy maja w sobie cos co zasluguje na miano duszy ale nie ma sie co ludzic ze M3 czy 190 Evo dotrzymaly by im kroku na torze, bo 20 lat rozwoju w sporcie motorowym to prawdziwa przepasc.

SzczupaK - 2007-05-29, 19:08

Bruner napisa/a:
Chyba nie takie zabawki, bo M3 na torach loilo duspko Evo. A co do Imprezy, to kolege albo fantazja poniosla albo jezdzil jakims zwyklym cywilem. Sti czy WRX nawet nie ma co porownywac z autami z przed 20 lat, nawet takimi jakE30 M3 czy 190 Evo. Mozna sie spierac czy maja w sobie cos co zasluguje na miano duszy ale nie ma sie co ludzic ze M3 czy 190 Evo dotrzymaly by im kroku na torze, bo 20 lat rozwoju w sporcie motorowym to prawdziwa przepasc.

Dobrze powiedziane popieram :)

Jacek E30 - 2007-05-29, 19:39

W Poznaniu są aż 3 EVO ale czy można to porównywać z E30 M3 to bym polemizował :roll: Mój znajomy kupił takie coś za jedyne 3000 PLN drugi zaś w troche lepszym stanie za 6000 PLN-oba auta widziałem na żywo nie wiem czy w takim stanie kupiło by się emkę za chociaż 20 tys. PLN !!
Pietrek - 2007-05-29, 19:47

SzczupaK napisa/a:
Te ostatnie zdjęcie to nie jest EVO, w ogóle kto by montował taki grill z wielkim znaczkiem do oryginalnego EVO bez przesady. :lol:

Wiesz różni ludzie sie rodzą... są też tacy którzy wkładaki do e30 M3 silnik M20 ... albo do e30 silnik z poloneza ...

A to chyba jest EVO tylko pierwszej generacji, takie jak tu http://www.auto-zimmerli.ch/_auto/0000004e.htm

Z tego co mi kolega mówił jest w strasznym stanie :| Co zresztą widać

SzczupaK - 2007-05-29, 20:40

no masz racje różni są ludzie, ale żeby wkładać silnik od poloneza to po co kupował se BMW, szkoda słów w głowie mi sie to nie mieści. straszne :placze:
Mlody - 2007-05-29, 22:09

SzczupaK napisa/a:
, ale żeby wkładać silnik od poloneza to po co kupował se BMW, szkoda słów w głowie mi sie to nie mieści.

Z takim przypadkiem sie jescze nei spotkalem ;/ Ale na odwrot to juz kilka razy np 2.5 m20 do poloneza albo 1.8 do duzego fiata :roll: hehe

BADYL - 2007-05-29, 22:22

Jacek E30 napisa/a:
BRUNER to, że dziś MB pakuje pod maski V6 to wynik tego, że kiedyś produkowali R6, który był raczej ich piętą achillesową... silnik był nie wyważony-trząsł się jak osika to po pierwsze, po drugie kiepsko rozwiązany układ zasilania-co w konsekwencji dawało bardzo duże zużycie paliwa, po trzecie cały świat wie , że prawdziwą ostatnia gwiazdą było W124 !!

Najnowszy jakis PEUGOT ma silnik od BMW taki sam jak w MINIAKU - niestety nie pamietam modelu czy to był D czy B.

Pietrek - 2007-05-29, 22:36

Apropo, Silnik 2.5TDS w oplu omedze to ta sama jednostka co w BMW ? :oops:
fil - 2007-05-29, 22:40

Pietrek napisa/a:
Apropo, Silnik 2.5TDS w oplu omedze to ta sama jednostka co w BMW ?

dokladnie

MAJSU - 2007-05-29, 22:46

Chłopaki niema co tak się spinać i po Mercedesie jechać ! To też są świetne samochody... Dzisiaj przymierzałem się do nowej trójki i zdecydowanie jeżeli finanse by pozowliły wybrałbym nową C klasse ! Tam przynajmniej widać za co się płaci... Nowe konstrukcje BMW poporstu dają d... Wiadomo dobrze jeżdżą silniki same nagrody zbierają ale zaczyna brakować im tego "czegoś".[/i]
Bruner - 2007-05-29, 22:51

fil napisa/a:
Pietrek napisa/a:
Apropo, Silnik 2.5TDS w oplu omedze to ta sama jednostka co w BMW ?

dokladnie

Silnik z Omegi nie jest dokladna kopia silnika BMW, to jest jego licencyjna wersja produkowana przez Opla i niektore rzeczy sie roznia.
kirek napisa/a:

Najnowszy jakis PEUGOT ma silnik od BMW taki sam jak w MINIAKU - niestety nie pamietam modelu czy to był D czy B.

Zdecyduj sie w koncu, Peugeot ma silnik z BMW, czy BMW z peugeota? Roznica drobna ale istotna :wink: Zreszta mini to nie BMW :wink:

RoboCop - 2007-05-30, 16:12

Jacek E30 napisa/a:
W Poznaniu są aż 3 EVO ale czy można to porównywać z E30 M3 to bym polemizował :roll: Mój znajomy kupił takie coś za jedyne 3000 PLN drugi zaś w troche lepszym stanie za 6000 PLN-oba auta widziałem na żywo nie wiem czy w takim stanie kupiło by się emkę za chociaż 20 tys. PLN !!

Jacek coś mi się w to nie chce wierzyć... Mercedesiarze, to jeszcze większe świry niż my -i takie rarytasy jak EVO, powinno osiągać ceny niebotyczne... mogę się mylić, bo zupełnie nie siedze w temacie... ale znam dwóch zakręconych gości od MB (faceci dobrze po 50-tce), to kiedyś zapytam...

Konrad - 2007-05-30, 16:21

kirek napisa/a:

Ten silnik to 1.6 turbo. Zrobiło go bmw group z PSA. Występuje w mini i pugu 207 o ile się nie mylę.

BADYL - 2007-05-30, 16:29

Konrad napisa/a:
kirek napisa/a:

Ten silnik to 1.6 turbo. Zrobiło go bmw group z PSA. Występuje w mini i pugu 207 o ile się nie mylę.

No własnie jakos tak to było ogldałałem na TVN TURBO ale jak powiedzieli BMW I PEUGEOT to przełaczyłem

Jacek E30 - 2007-05-30, 17:38

ROBO ta za 6000 PLN to 2.5 16V coprawda pocharatana ale na 100 % orginalna EVO !!
RoboCop - 2007-05-30, 17:41

jezu! może się przerzuce na merchole :? bo na M3 e30 chyba sobie nigdy nie pozwole :cry:

mój koleś ma 500 W124 - auto jest szersze niż zwykłe 124, inne zderzaki -dopóki on nie kupił, nawet nie widziałem różnicy... a osiągi chyba zbliżone do M5 e34 - tylko ten automat dla dziadków :lol: nawet nie wiem czy tam były manuale...

mariusz szkocja - 2007-05-30, 19:45

kirek napisa/a:
Jacek E30 napisa/a:

poprawnie
silniki montowane w mini n14 i n16 a takze diesel powstaly w kooperacji grupy
PSA (citroen peugeot) i bmw i nie jest on 100% konstrukcja niemiecka .

prywatnie i zawodowo wiekszego gówna nie widziallem. nowe a sypia sie jak wiory

RoboCop - 2007-05-31, 15:59

Jacek E30 napisa/a:
ROBO ta za 6000 PLN to 2.5 16V coprawda pocharatana ale na 100 % orginalna EVO !!

Jacek miałeś racje... dziś o 5rano (przed pracą) - ogladałem Discovery... koleś kupował tam własnie takie 190 ale z silnikiem jeszcze 2,3 l 195PSów - (jako ciekawostke podam, ze wywarzał to dla mecedesa Cosworth) - auto zadbane serwisowane, 100% oryginał i poszło za niecałe 3000euro, więc całkiem możliwe, że u nas te meśki chodzą jeszcze taniej...

Łukasz - 2007-05-31, 19:28

jeździłem peugotem 1.6 t z silnikiem robionym we współpracy z bmw i daje radę jako miejski dupowóz z zacięciem, miniak to nie bmw, ale bardzo ładnie trzyma się drogi i zapina cooper s całkiem zdrowo.

co do meroli, to gdy myślałem o swojej pierwszej E30tce to kolega z pracy chciał mi puścić w123 w automacie 2.3 benzyna, nie był to głupi samochód, ale wyszło jak wyszło i nie sądzę,, żeby wyleczył się z szachownicy na rzecz gwiazdy....

Do ślubu jechałem ostatnim wypustem klasy E jakby co :D

lesiek - 2007-06-01, 12:46

ja szczerze znaim zakochalem sie w śmigielku na masce, bardzo lubilem 190e, jechalem kilka razy tym wozem i szczerze mowiac ma dobrego buta (2.3) dobre zawieszenie, i wygodne wnetrze, ale jak przejechalem sie pierwszy raz e30 merol odpadla. Chociaz jak bym mial troche kasy (tak ze 40-50tys) 4 samochody za to to kupil bym:
-e30 coupe
-e34 koniecznie 535
-merola 190e
-i..........STARA 200 !! :lol:

Pozdrawiam :)