BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Czy jestes za dekomunizacja?? ---> luźna rozmowa

BADYL - 2007-05-25, 20:59
Temat postu: Czy jestes za dekomunizacja?? ---> luźna rozmowa
Jak wy sie do tego odnosicie??

Ja to widze tak skoro barcia K chca tego to tak :

- mnie nie ma
- moich rodzicow nie ma
- kasprzaka nie ma.
itp.

Gniewek89 - 2007-05-25, 21:10

Moim zdaniem to dobry pomysł , skoncza się wieczne "haki" i wyciaganie brudów.
Co prawda komune znam tylko z podrecznikow ale w koncu powinni zrobić porządek.

Pułkownik Zuber - 2007-05-25, 21:18

Jak rozumiesz "dekomunizację"?
Łukasz - 2007-05-25, 21:26

jakbyś pytał jak się do tego odnoszę... - mnie to p................... :idea:
BADYL - 2007-05-25, 21:30

Pułkownik Zuber napisa/a:
Jak rozumiesz "dekomunizację"?

No własnie bracia K ajkby mogli to by wogole komune wykreslili,zniszczyli itd.

No własnie i tak to rozumiuje ze nie było by mnie bo urodziłem sie w komunizmie,nie było by wielkich polskich fabryk bo istaniały za czasów komunizmu,nie było by całej swietnosci przemysłu itd - zero??dziura w pamieci??

Mój dziadek przeszedł cała polsce w 2 wojnie swiatowej woził wielu dygnitarzy i co??pod koniec jego zycia zostały mu zdjecie wszelkie dodatki kombatanckie i został nazwany zdrajaca - czy to jest mądre??

Jak cu ludzie którzy walczyli za nasza i wasza wolnosc maja sie czuc??(nie piszmy tu o tym jak nas sprzedali angole i amerykance).

Moze to i temat rzeka ale chciałem poznac innych zdanie bo sie tym interesuje.

Gniewek89 - 2007-05-25, 21:45

Jezeli chodzi o dodatki to popieram nie ma co dzis co rozstrzasac. Indywidualnie nie podejda do kazdego osobnika z osobna. Bo jak tu przy takiej ilosci bylych funkcjonariuszy osadzac ktory yl chamem a który nie :?:
Wiem ze duzo idzie pieniedzy na nich ale niech lepiej sie zastanowia jak to bedzie odbirane na świecie.
Jawi sie to jakimś afrykańskimi realiami gdzie Gulu po zwyciestwie Zulu mają odbierana ziemie i domy :lol:
Tak więc dekomunizacja jak najbardziej ale ucinanie emerytur nie :!:
PS: niech sie lepiej wezmą s*truskawka* za zniejszenie podatkow bo to jest normalnie kpina odkad place to g*truskawa* czuje sie normalnie okradany :!: :!: :!:

ChriS - 2007-05-25, 21:51

Posprzątać powinni w 1989/90 roku i to dokładnie ,a nie teraz.Nie zrozumcie mnie źle,nie wszyscy za komuny byli źli,ale tym co mają krew rodaków na rękach,lub kierowali tym bajzlem to bym postawił przed sądem.
casus maximus - 2007-05-25, 21:57

dekomunizacja? 18 lat po upadku komuny ? troche za pozno na rozliczanie i wyciaganie brudów w stylu ten to wspolpracowal a tamten nie.
kirek napisa/a:
Mój dziadek przeszedł cała polsce w 2 wojnie swiatowej woził wielu dygnitarzy i co??pod koniec jego zycia zostały mu zdjecie wszelkie dodatki kombatanckie i został nazwany zdrajaca - czy to jest mądre??

to juz jest apogeum tego szalenstwa.
mnie juz nie wiele interesuje kto tam 20 lat temu lub nawet dalej robil za tej "ciezkiej" komuny jaka byla w polsce. ci co teraz rozliczaja tak zawziecie niech sie ciesza ze nie bylo takiej komuny jak w chinach. pewnie teraz nie mialby kto dekomunizowac.

Gniewek89 - 2007-05-25, 22:04

Jasne że powinni to zrobić wtedy ale chyba lepiej późno niż wcale :?: :!:
wrona - 2007-05-25, 22:32

i co sadzic dziadkow 70 letnich ?? ???? bez sensu..... owszem jestem zdania ze osoby ktore popelnily zbrodnie przeciwko narodowi powinny byc napietnowane ale nie mozemy wykreslic 45 lat historii jaką by nie byla. Troche juz zapóżno. Nasi rodzice w tych czasach pracowali na to zeby ten ktraj wygladal tak jak wyglada (moze nie jest to raj w tej chwili ale narzekac bylo by grzechem - tym 11 - najczesciej popelnianym przez nasza nacje ). I co, kto powiedzial ze ustrój demokracyjny jest najlepszy na swiecie...... jest zlem najmniejszym i to byc moze chwilowo a przyszle pokolenie moze oceniac nas i nam zabierac slusznie przyznane swiadczenia emerytalno-rentowe...... nie mowie ze tak bedzie poprostu temat jest taki ze mozna sobie powiedziec coby bylo gdyby........

zbronie powinny zostac osądzone !! !!!!!!!!!!!!! ale karanie szarego czlowieka ktory zyl w panstwie totalitarnym i (byc moze nie rzadko ) zostal zmuszony do podpisania jakiegos swistka jest calkowitm bezsensem moim skromnym zdaniem

ps STAN WOJENNY PAMIETAM !! !!!!!!!!!!!!!!!!

Pułkownik Zuber - 2007-05-26, 00:40

Wg mnie dekomunizacja jest teraz praktycznie niewykonalna.
Kto i dlaczego ma dzielić dokumenty na te które mają być ujawnione, a które ze względów osobistych nie powinno się ujawniać (chodzi o zapiski dotyczące życia osobistego itp).
Można to zrobić na "ura" po prostu otworzyć archiwa i "róbta co chceta"... ale to byłby chyba najgorszy z możliwych scenariuszy.
Jak po tylu latach, mając świadomość iż zachowała się tylko nikła cześć teczek- osądzić iż ten OZI był donosicielem, a ten OZI jest bez winny bo nie miał świadomości iż z jego rozmowy z kumplem zostanie sporządzona notatka służbowa.
Jak osądzić po tylu latach osoby które chcąc wyjeżdzać za granicę (patrz Kapuściński) musieli podpisać papier? Kapuściński pisał raporty... ale tak naprawdę czy był donosicielem?
Teraz... każdy może powiedzieć że "nie był świadomy"... co więcej może powiedzieć że był TW.. bo zawsze był ciekawy jak działa UB.. (patrz Wołoszański).
Jak np. podejść do emerytowanych byłych milicjantów którzy, chcąc nie chcąc, musieli podpisać zobowiązanie o współpracy- zabierać im teraz emerytury?
Dekomunizacja jest nie wykonalna.
Moim zdaniem wszelkie te archiwa powinny zostać jako studium dla przyszłych pokoleń historyków bo tylko do tego się nadają.

brain69 - usunięty - 2007-05-26, 00:58

mnie się wydaje że nie mają się po prostu czym zająć i takie pierdoły wymyślają, lekarze strajkują, ludzie spitalają za granicę w poszukiwaniu pracy, a oni będę powoływać kolejne komisje za nasze ciężko zarobione pieniądze i bawić się 5 lat w bohaterów. debilizm skończony!
po wojnie usuwali tych co walczyli i byli za starym ustrojem, teraz cudują z komuną, za 15 lat będzie dekaczynizacja i tak w nieskończoność
niemiaszki jakoś dają sobie radę ze swoją przeszłością i to o wiele gorszą od naszej peerelowskiej, różnica jest taka że ich stać na takie zabiegi a nas nie tylko do ciężkiej anielki nikt tego nie chce zrozumieć, a może nie potrafi
z drugiej strony jedenak odnoszę wrażenie że po prostu idzie się na łatwiznę bo w oskarżać po kolei starszych ludzi kierując się ideą dekomunizacji (niby potrzebnej) zmienianie nazw ulic itp jest prostsze niż zmienianie przepisów w taki sposób żeby przedsiembiorcom ułatwiać rozwój firm, zmiejszać biurokrację, a co za tym idzie zwiększać zarobki, pomnażać miejsca pracy.
jakiś czas temu okazało się że mój nauczyciel plastyki z LO był TW, no i co z tego co mnie to obchodzi
myślę że ekipę rządzącą moznaby śmiało zatrudnić do pisania brukowców bo to co teraz robią jest bardzo do tego podobne, tyle że brukowców nie kupuję a za ich zabawy muszę płacić

najlepszego

Bagor - 2007-05-26, 01:53

Kiedyś trzeba, a że do tej pory w Polsce same gówno, a nie rządy były, to dekomunizacji nie było. Powinno być tak jak u Niemców, od razu dekomunizowali, a u nas jakoś nikt tego nie ruszał. Nawet wielce szanowany Lech Wałęsa (od niedawna honorowy obywatel Warszawy :? ) wetował dobre ustawy. Nie lubię kapusiów i donosicielstwa, a za komuny, to pełno takich było. Myśleli, że mogą bawić się w SB i nie ponieść żadnych konsekwencji? Do tego te parszywe UBki, SBki i inne ścierwo teraz ma emeryturki lub renty po parę tys. zł., a opozycjoniści nierzadko "klepią biedę". To ma być sprawiedliwe? Zawsze tak jest jak ktoś chce coś zrobić, to zaraz na nim psy wieszają. Teraz krytykujecie ten rząd, ale jeszcze zobaczycie, że wcale nie był taki zły, a moim zdaniem jest lepszy niż każdy inny do tej pory.
Chyba, że ktoś wolał złodziejskie SLD, które było k***a ostre jak brzytwa :lol:

bambus - 2007-05-26, 02:45

czy zdajecie sobie sprawe jak wielkie koszta ciągnie za soba projekt dekomunizacji....wielu kolegów ma racje ze powiini sie tym zając zaraz po transformacji...a tu juz mamy 18 lat po wszystkich a nagle bliźniaki chcą uzdrowić kraj....pytam od czego?....nalezy moim zdaniem sie zająć młodymi ludźmi i szukać dla nich lepszych perspektyw bo jak tak dalej pójdzie to wszyscy wyjadą a gospodarke budować będzie wszechobecna CHIŃszczyzna i skonczymy za parenaście lat jak Niemcy z wymirajacym narodem i milionami Turków...Arabów i kto wie czego jeszcze....Prawdziwi Komuniści już liczą sobie dni bo teraz to mają koło 80 :)
pozdro600

marvin-86 - 2007-05-26, 06:40

tak niby wszystko ok powinni sie tym zajac kiedy indziej moze wogole, lecz nie wkur... was jak wychodzi na jaw ze polska byla sprezdawa i rozkradana po "cichu" dla ruskich przez ludzi ktorzy niby maja jakis tam "dobry" autorytet moze za duzo powiedziane autorytet ale znani i lubiani o ? co oni teraz powinni zrobic, wsadzic te wszysktie zakały ktore dobrze sobie zyja z moich podatkow do pierdla ! moim zdaniem jednak wszystko zmierza do tego ze znowu bedzie gra i podchody polityczne z teczkami w plecaku pozdrawiam...

Pozatym wypowiedź Bagora dokładnie jeszcze raz pokazuje o co mi chodzi , na pochybel ze scierwem !!

Ktos napisal ze lekarze strajkuja AAHAHAHHAHAHAHA smiechu warte w glowach im sie jeb... jasne ze nalezy im sie wieksza pensja ale , z czego kur... za moje pieniadze ZNOWU !? wzrosnie oc paliwo chleb jaja zapalki i srajtasma ok podwyzki beda dostana po 4 tysiaki drugie cztery zarobia we wlasnych prywatnych gabinetach i jeszcze 4 na lapowkach ..... zycie jak w madrycie... a co do nauczycieli do szkoly ktorej chodzilem nauczyciela bylo stac na wszystko ... jedzili nowymi autami mieli 10 miktofalowek w domu fakt nedznie zarabiaja i nalezy im sie podwyzszka ale napewno im bardziej niz lekarza

kamil.k - 2007-05-26, 09:06

Bagor napisa/a:
Kiedyś trzeba, a że do tej pory w Polsce same gówno, a nie rządy były, to dekomunizacji nie było. Powinno być tak jak u Niemców, od razu dekomunizowali, a u nas jakoś nikt tego nie ruszał. Nawet wielce szanowany Lech Wałęsa (od niedawna honorowy obywatel Warszawy :? ) wetował dobre ustawy. Nie lubię kapusiów i donosicielstwa, a za komuny, to pełno takich było. Myśleli, że mogą bawić się w SB i nie ponieść żadnych konsekwencji? Do tego te parszywe UBki, SBki i inne ścierwo teraz ma emeryturki lub renty po parę tys. zł., a opozycjoniści nierzadko "klepią biedę". To ma być sprawiedliwe? Zawsze tak jest jak ktoś chce coś zrobić, to zaraz na nim psy wieszają. Teraz krytykujecie ten rząd, ale jeszcze zobaczycie, że wcale nie był taki zły, a moim zdaniem jest lepszy niż każdy inny do tej pory.

dokladnie jest jak piszesz.
trzeba wszystkich rozliczyc.emerytury to fakt maja zajebiste przez co my musimy m.in. płacic zajebiscie wysokie skladki ZUS

moze i kaczory nie rzadza najlepiej ale kazdy inny rzadzilby napewno gorzej

a tych s.... z sld to powinni rozstrzelac za te ich wszystkie kombinacje i ciemne interesy. w technikum miałem nauczyciela od historii który był ( pewnie nadal jest ) członkiem sld.koles nic nie kumal z historii jak sie go cos spytalo.mylilo mu sie wszystko itd. bardzo czesto wogule nei bylo go na zajeciach bo jakies tam mial zebrania ale uczył w szkole jak gdyby nigdy nic :lol: pózniej został wicewojewod łódzkim czy jakos tak :lol:

pamietam jaki byl zly jak kolega z ławki spytal sie go czy sld to komunistyczna partia :lol:

na koniec bonus :D

casus maximus - 2007-05-26, 09:41

kamil.k napisa/a:
trzeba wszystkich rozliczyc.emerytury to fakt maja zajebiste przez co my musimy m.in. płacic zajebiscie wysokie skladki ZUS

SB to jedna z formacji mundurowych. ich emerytury wyplacane sa z biura emerytalnego a nie z ZUS-u.

mowicie o zabieraniu emerytur. ok. tez uwazam ze nalezy zabrac emeryture gosciowi ktory popelnil przestepstwo ciezkiego kalibru. ale jesli ktos dzialal w imie prawa ktore obowiazywalo za komuny to z jakiej racji go rozliczac ? jesli nie przekroczyl jakichs tam norm prawnych mimo ze pracowal w SB to nie ma podstaw do zabierania mu czegokolwiek. nie wszyscy w ich szeregach to byli przestepcy itd. niektorzy wierzyli w ten ustroj jak ci co wierza teraz w demokracje i pewnie byli tez patriotami.
i nie mowcie mi tu ze bronie komuny. ale trzeba obiektywnie na to wszystko spojrzec a nie sluchac tego co tam w tv politykierzy gadaja, ktorzy ciagle szukaja tematów zastepczych.
podsumowujac: jesli ktos mordowal, szantarzowal, niszczyl komus zycie - zabrac wszystko, ale jesli ktos dzialal w imie owczesnego prawa, jestem na nie.

kamil.k - 2007-05-26, 11:44

casus maximus napisa/a:
kamil.k napisa/a:

SB to jedna z formacji mundurowych. ich emerytury wyplacane sa z biura emerytalnego a nie z ZUS-u.

casus to napisz mi co sie dzieje z kasa z zusu :?: kasa z zusu idzie na wszystko tylko nei na to co potrzeba :x

W Polsce: łączne opodatkowanie pracy (płacone przez pracodawcę i pracownika) to ok. 45%, czyli tyle o mógłbyś mieć większą wypłatę...
Składki emerytalne w innych krajach:
Stany Zjednoczone: łącznie 12,5%
Wielka Brytania: łącznie ok. 20%
Irlandia: łącznie ok. 16% lub 14% (uzależnione od dochodu)
Australia: płaci tylko pracodawca - 9%

polacy malo zarabiaja bo panstwo ich okrada

załóżmy ze pracujesz w całym swoim zyciu 40 lat.miesiecznie płacisz 500 zl podatku.przez 40 lat wychodzi ze panstwo zaje... Ci 240z tys złotych.przepracowales 40 lat czas na emeryture ale musisz wiedziec jedna rzecz- 47% mężczyzn umiera przed osiągnięciem wieku emerytalnego!

nawet jesli bys dozyl do emerytury to dostaniesz 1242,16 zł czyli musial bys otrzymywac emeryture przez jakies 16 lat zeby wybrac cala kase

polecam super stronke :)
http://www.zlikwidujzus.com/index.php

casus maximus - 2007-05-26, 12:03

nie potrafie ci powiedziec na co ida skladki na ZUS, ale napewno nie na emerytury mundurowe. to jest inny system calkowicie. w ZUS-ie od dawna jest burdel, nietrafione inwestycje itd. wcale nie bylbym zaskoczony gdyby sie okazalo ze jest podobnie tam jak z podatkiem drogowym ktory jest zawarty w cenie paliwa, a ktorego czesc idzie na doplaty do PKP. byc moze czesc skladek na ZUS idzie na lasy panstwowe. kto to moze wiedziec.
Bagor - 2007-05-26, 12:11

casus maximus napisa/a:

Co za różnica? Tak czy siak z państwowej kasy.

casus maximus napisa/a:
mowicie o zabieraniu emerytur. ok. tez uwazam ze nalezy zabrac emeryture gosciowi ktory popelnil przestepstwo ciezkiego kalibru. ale jesli ktos dzialal w imie prawa ktore obowiazywalo za komuny to z jakiej racji go rozliczac ? jesli nie przekroczyl jakichs tam norm prawnych mimo ze pracowal w SB to nie ma podstaw do zabierania mu czegokolwiek. nie wszyscy w ich szeregach to byli przestepcy itd. niektorzy wierzyli w ten ustroj jak ci co wierza teraz w demokracje i pewnie byli tez patriotami.

Jakie to prawo było? Holokaust tez był w imię prawa, a Hitler chciał dobrze? Niemcy też byli patriotami i wierzyli w ten "ustrój". W Polsce na szczęście większość społeczeństwa wiedziała co jest lepsze i walczyła w opozycji, a nie żyła zgodnie z komunistycznym "prawem". Zobacz jak jest na zachodzie, tam nie było komuny i teraz mają tak rozwiniętą gospodarkę, że Polska się kryje. Komuna to były zmarnowane lata i niewykorzystana szansa dla Polski. Ktoś za to musi odpowiedzieć, tylko szkoda, że tak późno, ale zawsze lepiej to niż wcale.

korzuch - 2007-05-26, 12:16

yo!
na wiosce wyzywam wszystkich ormowców i ubeków prosto w twarz :lol: :jupi: moja mama pamieta te czasy i tych pałkarzy wiec mi IPN niejest potrzebny :drunk:

casus maximus - 2007-05-26, 12:36

Bagor napisa/a:
Holokaust tez był w imię prawa

powiedz mi w ktorym miejscu w tamtejszym prawie niemieckim bylo napisane ze zyda mozna zabic ot tak sobie, spalic i rozrzucic sobie jego prochy na poletku pod truskawki. to ze dyskryminacja byla tam prawnie usankcjonowana to fakt. ale nie porownoj prawa ktore bylo u nas za komuny do tego jakie bylo w III Rzeszy.
zgdzam sie z toba co do tego ze czas komuny to stracone lata i trzeba bylo wszystko zaczynac od poczatku. ale za komune mozemy podziekowac rooseveltowi oraz churchillowi i temu ze w Jałcie nas sprzedano ZSRR. im glownie zawdzieczamy ten okres polski ludowej.

Bagor - 2007-05-26, 13:15

casus maximus napisa/a:
powiedz mi w ktorym miejscu w tamtejszym prawie niemieckim bylo napisane ze zyda mozna zabic ot tak sobie, spalic i rozrzucic sobie jego prochy na poletku pod truskawki. to ze dyskryminacja byla tam prawnie usankcjonowana to fakt. ale nie porownoj prawa ktore bylo u nas za komuny do tego jakie bylo w III Rzeszy.
zgdzam sie z toba co do tego ze czas komuny to stracone lata i trzeba bylo wszystko zaczynac od poczatku. ale za komune mozemy podziekowac rooseveltowi oraz churchillowi i temu ze w Jałcie nas sprzedano ZSRR. im glownie zawdzieczamy ten okres polski ludowej.

Żyda można było zabić ot tak. Obozy były "legalne", a w każdym obozie dochodziło do zabójstw, częstokroć bez jakichkolwiek przyczyn, wystarczył zły humor oficera SS lub chęć "zabawy" i paru ludzi traciło życie. Nikt za to prawnej kary nie ponosił.
Nie porównuję komuny do tego co się działo w III Rzeszy, ale zwracam uwagę na fakt, że w imię prawa można wszystko, a prawo nie zawsze jest dobre.

casus maximus - 2007-05-26, 13:39

Bagor napisa/a:
Żyda można było zabić ot tak. Obozy były "legalne", a w każdym obozie dochodziło do zabójstw, częstokroć bez jakichkolwiek przyczyn, wystarczył zły humor oficera SS lub chęć "zabawy" i paru ludzi traciło życie. Nikt za to prawnej kary nie ponosił.

ale nie bylo to nigdzie zapisane w zadnych normach prawnych. oczywiscie byly jakies dyrektywy scisle tajne dygnitarzy nazistowskich ktore mowily o eksterminacji zydów ale nie stanowily one prawa jako takiego, oficjalnego. to byly zbrodnicze wymysly tych ludzi.

Bruner - 2007-05-26, 14:32

Kiras, chcesz powiedziec ze za komuny byl raj, a teraz zyjemy zyjemy na tak niskim poziomie bo ja obalono? Juz widze jak jezdzisz swoja 740 i piszesz co myslisz w necie gdyby dzis komuna byla przy wladzy :wink: Masz wystarczajaco duzo lat zeby chocby pamietac poziom zycia, kartki na mieso, benzyne itd, kilometrowe kolejki i puste polki w sklepach, brud, brak czegokolwiek i koniecznosc zalatwiania wszystkiego dzieki ukladom. Przesladowany nie byles bo miales za malo lat, wiec ta kwestie narazie pominmy. Te 50 lat bylo po prostu zmarnowane, Niemcy po wojnie byly tak samo zrujnowane i rozgrabione niz Polska, a na jakim poziomie dzisiaj sie tam zyje, a na jakim u nas? Wlasnie komunie mozemy za to podziekowac. A dekomunizacja to chyba cos troche innego niz napisales. Gdyby nie rzesze ludzi trzymajacych za morde caly narod i ruskie czolgi to komiunizm nie przetrwal by w polsce nawet roku. I wlasnie tym panom trzeba teraz podziekowac, chocby dlatego zeby nikomu w przyszlosci podobne pomysly do glowy nie przychodzily. Mossad sciaga z Argentyny do Izraela 80 letnich starcow i wymierza im sprawiedliwosc za zbrodnie dokonane ponad pol wieku temu i nie rozumiem dlaczego mialo by sie traktowac inaczej bydlakow pokroju np Humera. Ci gnoje maja na rekach krew wielu osob, i powinni za to odpowiedziec. Ich ofiary jesli przezyly to konczyly na ulicy ze zrujnowanym zdrowiem, czesto zyciem osobistym i kariera i jesli dzis zyja to zyja w nedzy z glodowych emerytur, a kaci maja sie calkiem dobrze i smieja im sie w twarz. Gdzie tu sprawiedliwosc? Chocby dla samej zasady powinno sie nazwac rzeczy po imieniu. To tak jak z odznaczeniem posmiertnym - temu kto je dostaje juz itak wszystko jedno, ale chodzi o jego dobre imie i o pamiec. I nie piszcie mi tu ze komuna w polsce byla lajtowa, ze nie ma co porownywac z ZSRR itd, bo byla wystarczajaco bestialska. W mojej rodzinie byly osoby mocno zaangazowane w dzialalnosc opozycyjna i z ich bezposrednich relacji wiem do czego zdolne bylo MO i ubecja, i to nawet w latach 80-tych, kiedy do bestialstwa ich odpowiednikow z lat 40-tych bylo bardzo daleko. Ale itak mysle ze zaden z was nie chcalby sprobowac np zaostrzonego olowka wkladanego do ucha. A jak macie kogo to popytajcie co sie dzialo w latach 40-tych i 50-tych. Takie rzeczy musza byc ukarane, raz dla sprawiedliwosci, a dwa na przyszlosc, zeby kazdy komu sie zachce stosowac podobne metody najpierw 2 razy pomyslal.
Zreszta co ja sie bede rozpisywac, jak ktos nie wie (albo nie chce przyjac do wiadomosci) czym byl komunizm, to nizej cytat za profesorem A, Paczkowskim z "Czarnej ksiegi komunizmu", fragment podsumowania rozdzialu dotyczacego Polski:
Cytat:
Jesli chcielibysmy najkrocej scharakteryzowac system komunistyczny w Polsce - z tego punktu widzenia ktory nas tu interesuje - mozna stwierdzic, ze:
- byl zawsze represyjny
- byl zawsze przestepczy, gdyz nie przestrzegal nie tylko norm prawa miedzynarodowego ale nawet wlasnej konstytucji
- byl zawsze gotow do uzycia przemocy (takze wojska) na skale masowa
- w swych poczatkach (1944 - 1956) byl zbrodniczy.

A przy okazji podpisuje sie w 100% pod postami Bagora :wink:
A co do SLD, to obojetnie jak by sie to nie nazywalo, to dla mnie partia w ktorej siedza i ktora kieruja sami starzy towarzysze pokroju Kalisza, Millera, czy prawie magistra Kwasniewskiego jest tak samo czerwona jak PZPR. A z kwachem to wogole smiech na sali, minister w pzpr-owskim rzadzie ktory trzymal sie mocno koryta ale wcale nie byl komunista i teraz za wielkiego demokrate uchodzi :lol: :lol: :lol: To cos jak Jelcyn, obronca demokracji co parlament czolgami rozjechal :lol: :lol: :lol:

marvin-86 napisa/a:
co do nauczycieli do szkoly ktorej chodzilem nauczyciela bylo stac na wszystko ... jedzili nowymi autami mieli 10 miktofalowek w domu fakt nedznie zarabiaja i nalezy im sie podwyzszka ale napewno im bardziej niz lekarza

Stary co Ty bredzisz? Wiesz ile zarabia nauczyciel? Jak nie wiesz to nie pisz takich bzdur. Wieczorem dowiem sie dokladnie i napisze Ci ile na jakim szczeblu, ale zdziwisz sie bardzo - u mnie w robocie zwykly robol na linii produkcyjnej zarabia wiecej niz nauczyciel po studiach i specjalistycznych szkoleniach razem z dodatkami za trudne warunki (szkola specjalna). I to nie Nauczyciel - stazysta.
Bagor napisa/a:

Nie porównuję komuny do tego co się działo w III Rzeszy

U nas moze nie, ale w wielu krajach po dojsciu komunistow do wladzy dzialy sie jeszcze gorsze rzeczy. Komunizm to tak samo zbrodniczy system jak faszyzm, a biorac pod uwage liczbe ofiar jest nawet jeszcze gorszy: ZSRR - 20 milionow; Chiny -65 milionow; Wietnam - 1 milion; Korea Polnocna - 2 miliony; Kambodza - 2 miliony sposrod niecalych 8 milionow mieszkancow :wow: Europa wschodnia - 1 milion; Ameryka lacinska - 150 tysiecy; Afryka - 1,7 miliona; Afganistan - 1,5 miliona; miedzynarodowy ruch komunistyczny i partie komunistyczne nie sprawujace wladzy- 10 tysiecy. W sumie ponad 100 milionow ofiar smiertelnych. Do tego trzeba doliczyc przesiedlenia, deportacje, zeslania i roznego rodzaju przesladowania.

Bagor napisa/a:
Nawet wielce szanowany Lech Wałęsa (od niedawna honorowy obywatel Warszawy :? ) wetował dobre ustawy

Obejrzyj sobie "plusy dodatnie, plusy ujemne" (bez problemu sciagniesz z emula) - coraz czescej mam wrazenie ze z "Bolkiem" jednak cos bylo na rzeczy, a alergiczne reakcje Walesy na poruszanie tego tematu i wszelka krytyke oraz jego dzialania takie jak np poparcie dla "grubej kreski", brak zielonego swiatla dla dekomunizacji i lustracji wtedy kiedy to bylo naprawde bardzo potrzebne tylko mnie w tym utwierdza. I dlatego powinnismy wreszcie sie z tym uporac, chocby po to zeby wiedziec kto byl kim i po ktorej stronie tak naprawde stal.
casus maximus napisa/a:

ale nie bylo to nigdzie zapisane w zadnych normach prawnych. oczywiscie byly jakies dyrektywy scisle tajne dygnitarzy nazistowskich ktore mowily o eksterminacji zydów ale nie stanowily one prawa jako takiego, oficjalnego. to byly zbrodnicze wymysly tych ludzi.

Ale Ci ludzie byli przedstawicielami legalnie wybranych wladz. Pozniej w Norymberdze wiekszosc zbrodniazy tlumaczyla sie w stylu "ja tylko wykonywalem rozkazy" Ubecy torturujac czy zabijajac opozycjonistow tez tylko wykonywali rozkazy? Rozkaz nie zwalnia od myslenia, a zbrodnia jest zbrodnia niezaleznie od tego czy dokonana z czyjegos polecenia, czy dla wlasnego widzimisie.

O w morde, ale sie ropzisalem - mam nadzieje ze ktos sie przez to przebije :wink:

Bagor - 2007-05-26, 16:35

Nic dodać, nic ująć, zgadzam się z Brunerem w całej rozciągłości jak Nil długi i szeroki. Teraz już chyba nikt nie powinien mieć wątpliwości.
Co do Wałęsy mam od pewnego czasu takie same podejrzenia jak Ty. Ktoś tym Bolkiem był i sporo faktów wskazuje, że to jednak on :? Ostatnio dużo się mówi o języku politki, ale Wałęsy nikt nie tyka, a jest to pieniacz jakich mało.

mariusz szkocja - 2007-05-26, 20:02

siemka

komune mielismy w polsce nie dlatego ze chcielismy tylko nasi sojusznicy z 2 wojny swiatowej (churchil i inni ) sprzedali polsce w jalcie w 1945r stalinowi . taka historia.

a jezeli chodzi o braci Qr w a pisane przez K to sa nieudolni we we wladaniu krajem i w celu zaslepienia ludzi swoimi porazkami i brakiem kompetencji rozpetali wojne o dekomunizacje aby wcisnac ciemnemu narodowi ze oni sa naj....... a komuna feeeee.
a po grugie jak kaczory za komuny mogli skonczysc studia prawnicze skoro w tamtych latach na takie studia szly dzieci dygnitarzy panstwowych a nie zwykli ludzie . z tego wniosek ze ojciec kaczorow to byl komuch. to moze i jemu dobiora sie do d....... heheheh

zeby uniknac fiskusa bede wplacal kase na konto mamusi :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

nawet jezykow obcych nie znaja barany :evil2:

szkada ze jak wychodzilem z wojska zabrali mi moje swd :vampir: to by sie dzialo

Bagor - 2007-05-26, 20:52

mariusz szkocja napisa/a:
komune mielismy w polsce nie dlatego ze chcielismy tylko nasi sojusznicy z 2 wojny swiatowej (churchil i inni ) sprzedali polsce w jalcie w 1945r stalinowi . taka historia.

Co Ty powisz. Normalnie Amerykę odkryłeś.
Większość nie chciała komuny, ale (niestety) byli też tacy co im było dobrze. Inaczej nie powstałyby takie partie jak PPR czy PZPR i idea Polski Ludowej.

a jezeli chodzi o braci Qr w a pisane przez K to sa nieudolni we we wladaniu krajem i w celu zaslepienia ludzi swoimi porazkami i brakiem kompetencji rozpetali wojne o dekomunizacje aby wcisnac ciemnemu narodowi ze oni sa naj....... a komuna feeeee.

To są jakieś Twoje urojenia. Nikt nikomu niczego nie próbuje wciskać, no chyba, że Gazeta Wybiórcza jak to źle jest w Polsce. Kaczyńscy mają swoje cele i idee, które pomimo czarnej kampanii realizują. Pomysł dekomunizacji nie narodził się teraz, żeby przykryć niepowodzenia. Dekomunizacja była jedną z idei IV RP, a o jej założeniach wiedzieliśmy już przed wyborami.

a po grugie jak kaczory za komuny mogli skonczysc studia prawnicze skoro w tamtych latach na takie studia szly dzieci dygnitarzy panstwowych a nie zwykli ludzie . z tego wniosek ze ojciec kaczorow to byl komuch. to moze i jemu dobiora sie do d....... heheheh

Można im wiele zarzucić, ale nie to, że byli synami komucha :!: Ich ojciec był żołnierzem AK i brał udział w Powstaniu Warszawskim, więc Twoje słowa są zwykłą chamską obelgą. Zresztą już nie żyje, więc do d**y mu się nie dobiorą...

Znają języki, oczywiście na niezbyt wysokim poziomie, ale jak na ludzi w ich wieku nie jest źle. Zresztą spójrz na siebie, bo widać nawet polskiego za dobrze nie znasz, piszesz niczym dziecko.

Zresztą temat dotyczy dekomunizacji, a nie jechania po Kaczorach.

casus maximus - 2007-05-26, 22:21

oj widze Bagor ze jestes fanem Kaczyńskich. czy radia maryja tez sluchasz? :wink:
bardzo ich bronisz. :mg:

Tommec - 2007-05-26, 22:40

Bagor napisa/a:

A o dekomunizację to co, może Tusk z Olejniczakiem i Pawlakiem walczą ? Osobiście więcej się spodziewałem po bliźniakach, ale konkretów w sprawach m.in gospodarki państwa, a nie mydlenia oczu wiecznym rozliczaniem wszystkich ze wszystkiego. Przecież to utopia...

kamil.k - 2007-05-26, 22:53

widzisz Tommec kaczki myslały ze wszystkich da sie łatwo przeswietlic a tu spotkali niesamowity opór srodowiska politycznego :lol:
wszyscy stwierdzili "jestem za a nawet przeciw " :lol:

ja jak jestem u babci to slucham radia ale tylko jak sie modla.jak sa jakies rozmowy to babcia sama wylacza radio ...

casus , a ty tak sie nie smiej z kaczynskich tylko tez ich bron bo to za ich panowania pomalowales sobiebete :lol: jakby rzadzil ktos inny pewnie łaził bys pieszo :lol:

Tommec - 2007-05-26, 23:29

kamil.k napisa/a:
widzisz Tommec kaczki myslały ze wszystkich da sie łatwo przeswietlic a tu spotkali niesamowity opór srodowiska politycznego :lol:
wszyscy stwierdzili "jestem za a nawet przeciw " :lol:

Właśnie chodzi mi o to, że szkoda poświęcać całej inicjatywy, aby wyprowadzić to wszystko na prostą i wszystkich rozliczyć. Owszem, postarać się najbardziej "uwikłanych" pod sąd, ale całości się nie da. Jest naprawdę sporo innych spraw do załatwienia...

Gniewek89 - 2007-05-26, 23:39

Patrze na ten teatr to wiem ze w nastepnych wyborach (pierwsze w których będe mógł głowsować) będę łosować za korwinem.
Nie widze zadnej innej partii która może naprawde coś zmienić.
PS: w 2 turze oczywsicie na PO bo z liczacych sie partii nie ma nic lepszego ;/

Bagor - 2007-05-27, 00:25

casus maximus napisa/a:
oj widze Bagor ze jestes fanem Kaczyńskich. czy radia maryja tez sluchasz? :wink:
bardzo ich bronisz. :mg:

A co nie wolno mi być ich fanem?
Radio nie słucham, wolę chodzić do Kościoła.
Oczywiście, że ich bronię, nie są rewelacyjni, ale przynajmniej nie są złodziejami.

Gniewek89 - 2007-05-27, 00:57

bueheheh i tu bym spekulował. Znam takiego co miał wizje tv (ajk jeszcze dekoderu trwam nie bylo) oczywiscie z r*.
pomijam fakt ze z ludzmi sluchjacymi tego ekhm radia najczesciej nie da rady dyskutowac a jezeli juz to dyskusja konczy sie tam gdzie zaczynaja sie fakty obciazajace rozglosnie :lol:
50% ludzi sluchajacych to przepraszam za okreslenie bezmozgowcy którzy dadza sobie wmówić wszystko z ambony badz od osoby która ma przed imieniem "ks" etc
25% to osoby w miare inteligentne zaslepione nienawiscia a kolejne 25% to przekręty którym żal że sami nie robią

Koniec Kazania na dzisiaj i mam nadzieję że przesłanie jasne i czytelne bo dziś cieżki dzien przy książkach miałem :wink:

Bagor - 2007-05-27, 01:32

Gniewek89 napisa/a:
bueheheh i tu bym spekulował. Znam takiego co miał wizje tv (ajk jeszcze dekoderu trwam nie bylo) oczywiscie z r*.
pomijam fakt ze z ludzmi sluchjacymi tego ekhm radia najczesciej nie da rady dyskutowac a jezeli juz to dyskusja konczy sie tam gdzie zaczynaja sie fakty obciazajace rozglosnie :lol:
50% ludzi sluchajacych to przepraszam za okreslenie bezmozgowcy którzy dadza sobie wmówić wszystko z ambony badz od osoby która ma przed imieniem "ks" etc
25% to osoby w miare inteligentne zaslepione nienawiscia a kolejne 25% to przekręty którym żal że sami nie robią

Koniec Kazania na dzisiaj i mam nadzieję że przesłanie jasne i czytelne bo dziś cieżki dzien przy książkach miałem :wink:

Ale odnośnie czego chcesz polemizować?
Nie słucham rozgłośni Rydzyka, ale też nie osądzam innych. Ciężko powiedzieć czy ktoś jest bezmózgowcem, bo słucha radio. Więc albo jesteś wszystkowiedzącym geniuszem albo owym bezmózgowcem :wink:

ANDRZEJ-BIELAK - 2007-05-27, 12:40

Mnie najbardziej wkurza to że co poniektórzy wojskowi z tamtego okresu biorą emerytury po 4-5 tys złotych, a zwykli ludzie po przepracowaniu kilkudziesięciu lat pracy mają po 800.
Ostatnio się dowiedziałem że mój świętej pamięci dziadek miał drukarnie w Warszawie w latach 50 tych ale niestety państwo polskie zabrało mu ją. Nie ma na to żadnych dokumentów, a jeżeli nawet by się znalazły w jakimś urzędzie to na pewno nie udostępniono by ich teraz.
Jedyną rzeczą która świadczy o tym że ta drukarnia była jest książeczka dla dzieci wydrukowana właśnie w tej drukarni.

casus maximus - 2007-05-27, 17:49

kamil.k napisa/a:
casus , a ty tak sie nie smiej z kaczynskich tylko tez ich bron bo to za ich panowania pomalowales sobie bete jakby rzadzil ktos inny pewnie łaził bys pieszo

teraz kamil otworzyles mi oczy. nowy lakier na moim statku dedykuje kaczynskim.
PS. a beta jezdzilem juz wczesniej, przed rzadami kaczynskich.

aha....
ja sie wcale z nich nie smieje. bo wlasciwie nie ma z czego. ale musza ta dekomunizacje troche tonowac aby nie skrzywdzic kogos kto rzeczywiscie nie jest winien. a jesli ktos winien no to...strzal w tyl glowy :wink:

kamil.k - 2007-05-27, 21:16

casus maximus napisa/a:
kamil.k napisa/a:
casus , a ty tak sie nie smiej z kaczynskich tylko tez ich bron bo to za ich panowania pomalowales sobie bete jakby rzadzil ktos inny pewnie łaził bys pieszo

teraz kamil otworzyles mi oczy. nowy lakier na moim statku dedykuje kaczynskim.
PS. a beta jezdzilem juz wczesniej, przed rzadami kaczynskich.

tylko Łukasz stracil na dojsciu do wladzy przez kaczynskich :lol: ozenil sie i przesiadł do kliiijo :D

casus maximus napisa/a:

aha....
ja sie wcale z nich nie smieje. bo wlasciwie nie ma z czego. ale musza ta dekomunizacje troche tonowac aby nie skrzywdzic kogos kto rzeczywiscie nie jest winien. a jesli ktos winien no to...strzal w tyl glowy :wink:

wiesz o tym ze jeszcze sie taki nie urodzil co by wszystkim dogodził :wink:

slawo - 2007-05-28, 15:42

pamietam conieco za czasow komuny

rozgrzebywanie starych czasow ? po jaka cholere?
nie maja te wszystkie darmozady co robic? wzieli by sie za kraj a nie za roztrzasanie brudow sprzed kilkunastu lat
dwoch %^%$##$ u wladzy dzis - ale tak chcial narod

dlatego mam to wszystko gleboko w :cenzura: za przeproszeniem, nie ogladam wiadomosci, nie slucham tez....mam przez to spokojnieszy sen ;)

Gniewek89 - 2007-05-28, 16:44

Bagor napisa/a:
Gniewek89 napisa/a:

Ale odnośnie czego chcesz polemizować?
Nie słucham rozgłośni Rydzyka, ale też nie osądzam innych. Ciężko powiedzieć czy ktoś jest bezmózgowcem, bo słucha radio. Więc albo jesteś wszystkowiedzącym geniuszem albo owym bezmózgowcem :wink:

wejdź troche w klimat i poznaj tych ludzi to uwierz mi że po jezusowemu juz nie bedziesz umiał :wink: :spoko:

urbi - 2007-05-29, 00:47

skoro mowa o polityce to - widzieliscie ta strone :

http://wina-platformy.ovh.org/news.php

? :)

mariusz szkocja - 2007-05-29, 01:10

Bagor napisa/a:

Co Ty powisz. Normalnie Amerykę odkryłeś.
Większość nie chciała komuny, ale (niestety) byli też tacy co im było dobrze. Inaczej nie powstałyby takie partie jak PPR czy PZPR i idea Polski Ludowej.

To są jakieś Twoje urojenia. Nikt nikomu niczego nie próbuje wciskać, no chyba, że Gazeta Wybiórcza jak to źle jest w Polsce. Kaczyńscy mają swoje cele i idee, które pomimo czarnej kampanii realizują. Pomysł dekomunizacji nie narodził się teraz, żeby przykryć niepowodzenia. Dekomunizacja była jedną z idei IV RP, a o jej założeniach wiedzieliśmy już przed wyborami.

Można im wiele zarzucić, ale nie to, że byli synami komucha :!: Ich ojciec był żołnierzem AK i brał udział w Powstaniu Warszawskim, więc Twoje słowa są zwykłą chamską obelgą. Zresztą już nie żyje, więc do d**y mu się nie dobiorą...

Znają języki, oczywiście na niezbyt wysokim poziomie, ale jak na ludzi w ich wieku nie jest źle. Zresztą spójrz na siebie, bo widać nawet polskiego za dobrze nie znasz, piszesz niczym dziecko.

widz eze jetes za kaczorami

w odruznieniu od nich wladam biegle dwoma jezykami a juz 3 lata zyje za granica i polskiego zapominam

Bagor - 2007-05-29, 01:24

w odruznieniu od nich wladam biegle dwoma jezykami a juz 3 lata zyje za granica i polskiego zapominam

Póki co jestem za Kaczorami, nie widzę żadnej innej alternatywy.
Widzisz jesteś w czymś lepszy od nich, może w następnych wyborach startuj na Prezydenta :]

mariusz szkocja - 2007-05-29, 01:58

Bagor napisa/a:

Póki co jestem za Kaczorami, nie widzę żadnej innej alternatywy.
Widzisz jesteś w czymś lepszy od nich, może w następnych wyborach startuj na Prezydenta :]

jest wyjechac z kraju hehehehehe

Bagor - 2007-05-29, 02:39

Niestety jestem patriotą :)
Belisama - 2007-05-29, 09:52

Według mnie żadne istotne dokumenty dotyczące agentów dawno już nie istnieją, a spór o wyciąganie lustrowanie i rozliczanie jest tylko chwytem przyciągającym tłuszczę do urn tak jak i mnóstwo innych rzeczy.
A Kaczyńscy jak do tej pory nie zrobili jednej sensownej rzeczy, ani jednej ustawy która nie byłaby kolejnym bublem, ani jednego kroku który prowadziłby do zmian na lepsze, niczego dla dobra kraju.
A tu krótkie podsumowanie:

IV RP to raj na ziemi, Chrystus królem, a radiowozy rozwożą wieśmaki i
colę!
To był wyjątkowy rok, takiego nie mieliśmy od 17 lat.
Pierwszy raz od 17 lat do marszałka sejmu wpływa wniosek, aby Jezusa
Chrystusa ogłosić królem, a na komendzie można zamówić taxi lub
hamburgery.
Wszystko zaczęło się od kampanii partii zwanej żartobliwie prawem i
sprawiedliwością, pod wdzięcznym tytułem `My dotrzymujemy słowa'.
W ramach my dotrzymujemy słowa, jeśli mój brat zostanie prezydentem,
ja nie zostanę premierem, premierem został atrakcyjny Kazimierz,
pierwszy produkt medialny w Europie Środkowej. Rodzime Truman Show
potrwało pół roku.
W tym czasie w ramach my dotrzymujemy słowa w kwestii taniego państwa,
powstało najwięcej w historii wolnej Polski nowych ministerstw i
sekretarzy stanu, z ministerstwem śledzi i morza na czele.
Mamy najwięcej w historii Polski marszałków sejmu i senatu oraz 4
wicepremierów.
Dwukrotnie TK zanegował ustawy przegłosowane w odstępie kilku
miesięcy, co jest absolutnym rekordem.
Mieliśmy w ciągu roku 3 rządy, w ramach tych samych partii, 3 rodzaje
koalicji, na trzech różnych pakietach "umów", do tego dwóch premierów
i pięciokrotnie był wymieniany minister finansów.
Jeśli mój brat zostanie prezydentem, ja jednak zostałem premierem,
ponieważ premier, który ma 78% poparcia społecznego był za słaby,
wymieniliśmy go na premiera, który ma 33% poparcia, a premier, który
miał 78% poparcia przegrał wybory na prezydenta Warszawy.
Pierwszy raz od 17 lat Polska zobaczyła masówkę, 160cm kompleksów
spędziło słuchaczy radiowęzła z Torunia do stoczni i uroczyście
przysięgało nie rozmawiać z Lepperem, po czym polazło i gadało, ale o
tym za chwilę.
Pierwszy raz od 17 lat w ministerstwie sprawiedliwości w randze
wiceministra zasiadł sędzia stanu wojennego i w randze ministra
koordynatora komunistyczny prokurator z lat 70. Takiej kadry nie miał
nawet Leszek Miller. Na fali rewolucji moralnej marszałkiem sejmu, a
następnie premierem wybrano 4 krotnego recydywistę, członka powołanej
przez SB grupy politycznej, na co dokumenty widział brat.
Premiera recydywistę zdymisjonowano za warcholstwo, co było ewidentnym
chamstwem, by następnie w nocy bez kamer tuż po projekcji filmu o JP
II wskrzesić i wsadzić na szczyty władzy.
Od 17 lat nie mieliśmy w rządzie koalicyjnym klubu, który w ponad 50%
składa się z oskarżonych lub skazanych prawomocnymi wyrokami posłów,
znajdziemy w IV RP odnowy moralnej, posła pedofila, posłankę skazaną
za fałszowanie przepustek więziennych, europosła oskarżonego o gwałt,
rodzimego posła oskarżonego o gwałt, jego żonę oskarżoną o
defraudacje, posłankę, która zasłynęła, jako operatorka scen
korupcyjnych, a następnie została skazana przez komisje etyki i ta
sama komisja uniewinniła posłów korumpujących posłankę. Znajdziemy
posła wyrzuconego z klubu PiS za jazdę po pijaku, jest poseł wywalony
z SO za awantury w dyskotece, jest również poseł powołujący się na
znajomości z ministrem sprawiedliwości w czasie egzekucji komorniczej,
za co został wywalony z SO, cały ten kwiat polskiego
parlamentaryzmu tworzy koalicyjne koło narodowo - ludowe.
Pierwszy raz od 17 lat minister sprawiedliwości 80% czasu pracy
poświecił na konferencje, pierwszy raz minister pokazał społeczeństwu
jak się niszczy dokumenty przy okazji sprawy politycznej, gdzie o 6.50
prokuratura wkroczyła do PZU, na wniosek posła Kurskiego, członka
sztabu wyborczego PIS, który oskarżył Donalda Tuska o fałszerstwa
polegające na kupowaniu bilbordów od PZU. Jak się okazało nie było ani
jednego świadka potwierdzającego słowa Kurskiego, firma obsługująca
PZU obsługiwała PIS, nie PO, a sędzia w tej sprawie był minister, który
był szefem kampanii wyborczej PiS. Sprawę umorzono, poseł Kurski błaga
na kolanach o ugodę.
To samo ministerstwo sprawiedliwości, w ciągu roku zresocjalizowało
Rywina, wypuściło Jakubowską i Jakubowskiego, łamiąc prawo aresztowało
Wąsacza, nie wyjaśniło ANI JEDNEJ SŁYNNEJ AFERY, łącznie z afera Rywina, którą
obecny minister jako członek komisji, pono rozwiązał w ułamku sekundy,
tylko ówczesne władze blokowały śledztwa.
Pierwszy raz od 17 lat rząd, który popierał lustrację zamknął do
spółki z klerem usta księdzu Sakowiczowi, prezydent podpisał wadliwą
ustawę lustracyjną, a następnie sam znowelizował ją do poziomu ustawy,
która obowiązywała wcześniej.
Nie złapano ani jednego członka układu, nie odebrano emerytury ani
jednemu ubekowi, za to opluto wielu opozycjonistów, w tym nieżyjących
jak Jacka Kuronia i uczynił to człowiek, który nie spędził ANI
JEDNEGO DNIA W KOMUNISTYCZNYM WIEZIENIU, A W CZASIE STANU WOJENNEGO
JAKO JEDYNY OPOZYCJONISTA Z KREGU WAŁĘSY SIEDZIAŁ U MAMUSI POD
PIERZYNĄ.
Na tym tle pokazuje się najbardziej czytelny podział w IV RP.
Komuniści dzielą się na pisowych i pozostałych, z tym, że pisowi tacy
jak Gierek, Jasiński, Kryże, to dobrzy komuniści, pozostali są z
układu. Z układu są też wszyscy członkowie opozycji i media, z tym, że
w tym wypadku ważny jest kontekst i przydatność "układowa".
Znany polityk opozycji najpierw dostał propozycję objęcia rządu IV RP,
potem ogłoszono go morderca demokracji, by znów zaproponować mu
miejsce w rządzie.
Pierwszy raz od 17 lat rząd, który nie zrobił nic w kwestiach
gospodarczych, nie wydał najmniejszego dokumentu, choćby najniższej
wagi regulującego jakikolwiek obszar gospodarczy, okrzyknął się twórcą
1 punktowej inflacji i PKB na poziomie 5 pkt.
Pierwszy raz szef kancelarii prezydenta, który wyleciał z niej za
prowadzenie spółki z baronem SLD Nawratem, która to spółka jest
ulubieńcem prokuratora, po kilku miesiącach karencji został szefem
doradców premiera.
Pierwszy raz od 17 lat ministrem spraw zagranicznym jest kierowniczka
magla, która nie odróżnia dwóch najważniejszych dla Polski traktatów
regulujących stosunki z sąsiadami.
Pierwszy raz od 17 lat 8 ministrów spraw zagranicznych, a więc wszyscy
uznali polską politykę zagraniczną za szkodzącą i ośmieszająca kraj.
Nigdy dotąd w historii 17 letnich zmagań z demokracja, prezydent nie
odwołał spotkania na szczycie tłumacząc się rozwolnieniem wywołanym
artykułem w niemieckim brukowcu.
Nigdy dotąd polski premier nie żebrał o 4 minuty rozmowy z prezydentem
USA by w jej trakcie oddać z wdzięczności 1000 polskich żołnierzy na
misje `pokojowe'.
Nie zdarzyło się od 17 lat aby polski premier musiał się tłumaczyć w
Brukseli, że Polska nie jest krajem antysemickim, w którym króluje
homofobia i nigdy podobnych tłumaczeń nie uznano za sukces
dyplomatyczny.
Nie zdarzyło się w wciągu 17 lat by prezydent wygłosił 2 minutowe
orędzie, oznajmiając, że nie rozwiąże parlamentu.
Nie było takiego przypadku by ministrem edukacji został szef
organizacji, której obecni, przyszli lub byli członkowie palili
pochodnie w kształcie swastyk, udawali kopulację z drzewem, oraz
miedzy sobą.
Nie pamięta Polska takiego przypadku, by członkowie koalicyjnego
rządu, podawali rękoma weterynarzy środki wczesnoporonne przeznaczone
dla bydła, kobietom zgwałconym przez innych członków.
Nie miał nigdy miejsca taki przypadek by premier i prezydent z
tytułami naukowymi tak kaleczyli język polski, mówiąc "włanczam",
"som","świętobliwość Biskup Rzyma", oraz mlaskali, oblizywali wargi,
odbijali w kułak, a pierwsza dama zasuwała do samolotu z reklamówką.
To był najciekawszy rok od 17 lat, polskie władze w ciągu roku
wykreowały i sprzedały taki wizerunek Polski, który świat pamięta z
początku XIX wieku.
W ciągu tego roku nasze stosunki z Niemcami, UE i Rosja zatoczyły koło
i wróciły do czasów Układu warszawskiego i RWPG.
W ciągu tego roku wystąpiła największa fala emigracji od czasów stanu
wojennego.
Z 3 mln mieszkań nie powstało ani jedno w ramach programu rządowego, z
setek kilometrów autostrad w przyszłym roku powstanie 6 km odcinek,
stadionu narodowego w Warszawie nie będzie, ponieważ wygrał
niewłaściwy kandydat.
Cały ten dorobek nazywa się IV RP, której nie ma na żadnej mapie
świata, a powstał ten twór chorej wyobraźni w efekcie rewolucji
moralnej, która skalą, siłą i zapachem przypomina szambo spuszczone z
Giewontu do Jastarni.
To był rok bliźniąt na kaczych nogach, dziękujmy Bogu, że go
przetrwaliśmy i prośmy, by już nigdy więcej dobry Bóg podobnych
dowcipów nam nie robił, niech chociaż pierwsza dama kupi sobie
torebkę, a I strateg solidny klej do protez, do gospodarki nie
mieszajcie się jak przez ostatnie 12 miesięcy, a jakoś to przetrwamy
braciszkowie bosy, partyzanci kwatermistrze, komisarze spółdzielczy,
pionierzy, kołchoźnicy, rewolucjoniści moralni w walonkach.

BIZON - 2007-05-29, 10:50

belisama!!!
moje gratulacje za strzał w "DYCHĘ" :!: . :spoko: :brawo:
jezdem Twoim "faneeem" :!: :brawo:

brain69 - usunięty - 2007-05-29, 12:51

belisama rewelacja :spoko:
świetne streszczenie a co najważniejsze zawiera chyba wszystkie fakty z zabawy w rząd
pozdrawiam :beer:

RoboCop - 2007-05-29, 16:29

kirek napisa/a:

Jak cu ludzie którzy walczyli za nasza i wasza wolnosc maja sie czuc??

Moze to i temat rzeka ale chciałem poznac innych zdanie bo sie tym interesuje.

Kirek bez obrazy nic do Ciebie nie mam - ale to była wasza wolność a nie nasza -czyli ogółu Polaków, bo Twoja rodzina staneła po stronie tych równiejszych w komunistycznym chlewie...

[ Dodano: 2007-05-29, 16:34 ]
Bagor napisa/a:
Nie lubię kapusiów i donosicielstwa, a za komuny, to pełno takich było. Myśleli, że mogą bawić się w SB i nie ponieść żadnych konsekwencji? Do tego te parszywe UBki, SBki i inne ścierwo teraz ma emeryturki lub renty po parę tys. zł., a opozycjoniści nierzadko "klepią biedę". To ma być sprawiedliwe? Zawsze tak jest jak ktoś chce coś zrobić, to zaraz na nim psy wieszają. Teraz krytykujecie ten rząd, ale jeszcze zobaczycie, że wcale nie był taki zły, a moim zdaniem jest lepszy niż każdy inny do tej pory.

święte słowa Bagor - ktoś się huśtał za komuny za UBecką kase, opozycja była wrzucana do więzień, teraz Ci ludzie często nie mają nawet prawa do emerytury a funckcjonariusze dalej co miesiąc biorą po 2-3razy więcej niż ludzie którzy przepracowali we wspaniałych fabrykach wybudowanych za PRL-u po 40 latach ciężkiej pracy....

casus maximus - 2007-05-29, 16:38

belisama, ciekawie sie czyta ten twoj referat, ale jakby nie patrzec to przez 17 lat wiekszosc tych pseudo rządów popelnialo przerozne gafy i przerozne afery wychodzily na jaw. czasem mam wrazenie ze polacy nie nadaja sie do rzadzenia, ze zabory nie byly dzielem przypadku.
Belisama - 2007-05-29, 16:41

Poniekąd masz rację, a że obecnie sięgnęliśmy dna więc następne będą juz tylko lepsze :)
RoboCop - 2007-05-29, 16:43

marvin-86 napisa/a:

Ktos napisal ze lekarze strajkuja AAHAHAHHAHAHAHA smiechu warte w glowach im sie jeb... jasne ze nalezy im sie wieksza pensja ale , z czego kur... za moje pieniadze ZNOWU !? wzrosnie oc paliwo chleb jaja zapalki i srajtasma ok podwyzki beda dostana po 4 tysiaki drugie cztery zarobia we wlasnych prywatnych gabinetach i jeszcze 4 na lapowkach ..... zycie jak w madrycie... a co do nauczycieli do szkoly ktorej chodzilem nauczyciela bylo stac na wszystko ... jedzili nowymi autami mieli 10 miktofalowek w domu fakt nedznie zarabiaja i nalezy im sie podwyzszka ale napewno im bardziej niz lekarza

trzeba sobie powiedzieć jedno -zna ktoś biednego lekarza :lol: ja nie spotkałem -a paru znam...
lekarze dostali ileś % podwyżki... jakiś czas było cicho... potem wyskoczyła historia z jakimś rzeźnikiem ze szpitala MSWiA, który bierze łapówki -goscia wsadzili do pierdla... potem kolejne spektakularne sprawy m.in. z byłą synową wspaniałego I sekretarza pierd... PZPR :? Edwarda Gierka (kolejna nieusuwalna osoba w tym kraju, która się dochrapała za czasów komuny) etc... i lekrze zaczęli się chyba bać brać łapówki - więc zaczęli szurać pyskami o jeszcze wyższe podwyżki (tylko skąd na nie wziąść?)...
chyba się muszę poprawić - zawoziłem w zeszłym tygodniu ojczyma na zabieg do Kliniki w Ochojcu - ludzie na korytarzu odliczali gotówkę przed wejściem do lekarza ;/

[ Dodano: 2007-05-29, 16:48 ]
kamil.k napisa/a:

załóżmy ze pracujesz w całym swoim zyciu 40 lat.miesiecznie płacisz 500 zl podatku.przez 40 lat wychodzi ze panstwo zaje... Ci 240z tys złotych.przepracowales 40 lat czas na emeryture ale musisz wiedziec jedna rzecz- 47% mężczyzn umiera przed osiągnięciem wieku emerytalnego

kamil.k. zauważ, że ponad 5mln ludzi którzy żyją z roli odprowadza do ZUSu jakieś kilkaset złotych na rok - a emerytury biorą normalne, to się nazywa KRUS czy jakoś tak...

[ [b]Dodano: 2007-05-29, 17:19 ]

Bruner napisa/a:
Kiras, chcesz powiedziec ze za komuny byl raj, a teraz zyjemy zyjemy na tak niskim poziomie bo ja obalono? Juz widze jak jezdzisz swoja 740 i piszesz co myslisz w necie gdyby dzis komuna byla przy wladzy :wink: Masz wystarczajaco duzo lat zeby chocby pamietac poziom zycia, kartki na mieso, benzyne itd, kilometrowe kolejki i puste polki w sklepach, brud, brak czegokolwiek i koniecznosc zalatwiania wszystkiego dzieki ukladom. Przesladowany nie byles bo miales za malo lat, wiec ta kwestie narazie pominmy. Te 50 lat bylo po prostu zmarnowane, Niemcy po wojnie byly tak samo zrujnowane i rozgrabione niz Polska, a na jakim poziomie dzisiaj sie tam zyje, a na jakim u nas? Wlasnie komunie mozemy za to podziekowac. A dekomunizacja to chyba cos troche innego niz napisales. Gdyby nie rzesze ludzi trzymajacych za morde caly narod i ruskie czolgi to komiunizm nie przetrwal by w polsce nawet roku. I wlasnie tym panom trzeba teraz podziekowac, chocby dlatego zeby nikomu w przyszlosci podobne pomysly do glowy nie przychodzily. Mossad sciaga z Argentyny do Izraela 80 letnich starcow i wymierza im sprawiedliwosc za zbrodnie dokonane ponad pol wieku temu i nie rozumiem dlaczego mialo by sie traktowac inaczej bydlakow pokroju np Humera. Ci gnoje maja na rekach krew wielu osob, i powinni za to odpowiedziec. Ich ofiary jesli przezyly to konczyly na ulicy ze zrujnowanym zdrowiem, czesto zyciem osobistym i kariera i jesli dzis zyja to zyja w nedzy z glodowych emerytur, a kaci maja sie calkiem dobrze i smieja im sie w twarz. Gdzie tu sprawiedliwosc? Chocby dla samej zasady powinno sie nazwac rzeczy po imieniu. To tak jak z odznaczeniem posmiertnym - temu kto je dostaje juz itak wszystko jedno, ale chodzi o jego dobre imie i o pamiec. I nie piszcie mi tu ze komuna w polsce byla lajtowa, ze nie ma co porownywac z ZSRR itd, bo byla wystarczajaco bestialska. W mojej rodzinie byly osoby mocno zaangazowane w dzialalnosc opozycyjna i z ich bezposrednich relacji wiem do czego zdolne bylo MO i ubecja, i to nawet w latach 80-tych, kiedy do bestialstwa ich odpowiednikow z lat 40-tych bylo bardzo daleko. Ale itak mysle ze zaden z was nie chcalby sprobowac np zaostrzonego olowka wkladanego do ucha. A jak macie kogo to popytajcie co sie dzialo w latach 40-tych i 50-tych. Takie rzeczy musza byc ukarane, raz dla sprawiedliwosci, a dwa na przyszlosc, zeby kazdy komu sie zachce stosowac podobne metody najpierw 2 razy pomyslal.
Zreszta co ja sie bede rozpisywac, jak ktos nie wie (albo nie chce przyjac do wiadomosci) czym byl komunizm, to nizej cytat za profesorem A, Paczkowskim z "Czarnej ksiegi komunizmu", fragment podsumowania rozdzialu dotyczacego Polski:
Cytat:
Jesli chcielibysmy najkrocej scharakteryzowac system komunistyczny w Polsce - z tego punktu widzenia ktory nas tu interesuje - mozna stwierdzic, ze:
- byl zawsze represyjny
- byl zawsze przestepczy, gdyz nie przestrzegal nie tylko norm prawa miedzynarodowego ale nawet wlasnej konstytucji
- byl zawsze gotow do uzycia przemocy (takze wojska) na skale masowa
- w swych poczatkach (1944 - 1956) byl zbrodniczy.

A przy okazji podpisuje sie w 100% pod postami Bagora :wink:
A co do SLD, to obojetnie jak by sie to nie nazywalo, to dla mnie partia w ktorej siedza i ktora kieruja sami starzy towarzysze pokroju Kalisza, Millera, czy prawie magistra Kwasniewskiego jest tak samo czerwona jak PZPR. A z kwachem to wogole smiech na sali, minister w pzpr-owskim rzadzie ktory trzymal sie mocno koryta ale wcale nie byl komunista i teraz za wielkiego demokrate uchodzi :lol: :lol: :lol: To cos jak Jelcyn, obronca demokracji co parlament czolgami rozjechal :lol: :lol: :lol:

marvin-86 napisa/a:
co do nauczycieli do szkoly ktorej chodzilem nauczyciela bylo stac na wszystko ... jedzili nowymi autami mieli 10 miktofalowek w domu fakt nedznie zarabiaja i nalezy im sie podwyzszka ale napewno im bardziej niz lekarza

Stary co Ty bredzisz? Wiesz ile zarabia nauczyciel? Jak nie wiesz to nie pisz takich bzdur. Wieczorem dowiem sie dokladnie i napisze Ci ile na jakim szczeblu, ale zdziwisz sie bardzo - u mnie w robocie zwykly robol na linii produkcyjnej zarabia wiecej niz nauczyciel po studiach i specjalistycznych szkoleniach razem z dodatkami za trudne warunki (szkola specjalna). I to nie Nauczyciel - stazysta.
Bagor napisa/a:

Nie porównuję komuny do tego co się działo w III Rzeszy

U nas moze nie, ale w wielu krajach po dojsciu komunistow do wladzy dzialy sie jeszcze gorsze rzeczy. Komunizm to tak samo zbrodniczy system jak faszyzm, a biorac pod uwage liczbe ofiar jest nawet jeszcze gorszy: ZSRR - 20 milionow; Chiny -65 milionow; Wietnam - 1 milion; Korea Polnocna - 2 miliony; Kambodza - 2 miliony sposrod niecalych 8 milionow mieszkancow :wow: Europa wschodnia - 1 milion; Ameryka lacinska - 150 tysiecy; Afryka - 1,7 miliona; Afganistan - 1,5 miliona; miedzynarodowy ruch komunistyczny i partie komunistyczne nie sprawujace wladzy- 10 tysiecy. W sumie ponad 100 milionow ofiar smiertelnych. Do tego trzeba doliczyc przesiedlenia, deportacje, zeslania i roznego rodzaju przesladowania.
casus maximus napisa/a:

Ale Ci ludzie byli przedstawicielami legalnie wybranych wladz. Pozniej w Norymberdze wiekszosc zbrodniazy tlumaczyla sie w stylu "ja tylko wykonywalem rozkazy" Ubecy torturujac czy zabijajac opozycjonistow tez tylko wykonywali rozkazy? Rozkaz nie zwalnia od myslenia, a zbrodnia jest zbrodnia niezaleznie od tego czy dokonana z czyjegos polecenia, czy dla wlasnego widzimisie.

O w morde, ale sie ropzisalem - mam nadzieje ze ktos sie przez to przebije :wink:

Michał, ja swoje też przeżywałem (a moi kumple jeszcze więcej) - w latach 80-tych...
to, ze gliniarz czy inny ORMOwiec mógł Ci nakopać w bramie za to, ze miałeś za krótkie albo za długie włosy, to było normą... przetrzymywanie na komisariacie 48godzin bez żadnych powodów... pałowanie ... wyrywanie kolczyków dziewczynom - to wszystko przeżyłem - nie będac żadnym opozycjonistom - wystarczyło nie spodobać się Panu Władzy...
jeszcze coś o tej całej dekomunizacji... w moim mieście najprężniej działające firmy prywatne należą do ludzi, którzy byli na samej górze świecznika władzy PZPR, czy jak to nazwać, w latach 80-tych... dostać się do takiej firmy można, tylko za poręczeniem od jakiegoś starego znajomego towarzysza - prawicowcy czy inni nie mają szans - i to po 18nastu latach od odzyskania niepodległości... :lol: czerwona zaraza 8)
ja sam pracuje w dużej firmie branży energetycznej, spólce skarbu państwa - cała "góra" to stare dziady, które siedzą na swoich stołkach z nadania partyjnego od lat co najmniej 80-tych i tam nikt nie zamierza odchodzić na emeryture... nawet jak ktoś młody tam jest, to jest synem albo zięciem jednego z tych notabli...

ps.wracając do historii Polski zaraz po wyzwoleniu - to przecież wybory (słynne 3xTAK!), były sfałszowane...[/u]

Bagor - 2007-05-29, 17:53

RoboCop napisa/a:
trzeba sobie powiedzieć jedno -zna ktoś biednego lekarza :lol: ja nie spotkałem -a paru znam...
lekarze dostali ileś % podwyżki... jakiś czas było cicho... potem wyskoczyła historia z jakimś rzeźnikiem ze szpitala MSWiA, który bierze łapówki -goscia wsadzili do pierdla... potem kolejne spektakularne sprawy m.in. z byłą synową wspaniałego I sekretarza pierd... PZPR :? Edwarda Gierka (kolejna nieusuwalna osoba w tym kraju, która się dochrapała za czasów komuny) etc... i lekrze zaczęli się chyba bać brać łapówki - więc zaczęli szurać pyskami o jeszcze wyższe podwyżki (tylko skąd na nie wziąść?)...

Mam takie same odczucia. Nie znam biednych lekarzy. W końcu ktoś się im do d**y dobrał, bo to jedno z najbardziej skorumpowanych środowisk. Teraz się boją brać łapówki, zostali odcięci od łatwej kasy, to protestują i podwyżek chcą. Jeszcze ludzie ich popierają. Ja bym ich w kamasze wsadził :x

RoboCop napisa/a:
kamil.k. zauważ, że ponad 5mln ludzi którzy żyją z roli odprowadza do ZUSu jakieś kilkaset złotych na rok - a emerytury biorą normalne, to się nazywa KRUS czy jakoś tak...

Zgadza się, minimalna składka ZUS wynosi jakoś 724zł na miesiąc, a KRUS jakoś 250zł na 3 miesiące :!:

casus maximus - 2007-05-29, 20:39

Bagor napisa/a:
Zgadza się, minimalna składka ZUS wynosi jakoś 724zł na miesiąc, a KRUS jakoś 250zł na 3 miesiące

tak. tak wlasnie jest. ale jakby rolnicy zaczeli placic skladki ZUS to wyzdychaliby z glodu. przynajmniej wiekszosc.

[ Dodano: 2007-05-29, 20:48 ]
Bagor napisa/a:
Mam takie same odczucia. Nie znam biednych lekarzy. W końcu ktoś się im do d**y dobrał, bo to jedno z najbardziej skorumpowanych środowisk. Teraz się boją brać łapówki, zostali odcięci od łatwej kasy, to protestują i podwyżek chcą. Jeszcze ludzie ich popierają. Ja bym ich w kamasze wsadził

ile zarabiaja lekarze na reke? czy sa to pieniadze odpowiednie do stopnia odpowiedzialnosci? czy sa to pieniadze odpowienie do stopnia wykrztalcenia ? czy sa to pieniadze godne aby rekompensowaly to ze cale zycie trzeba sie uczyc wlasciwie ? jak wezmie lapówke to lapowkarz jak cos schrzani przy operacji i pacjent zejdzie to morderca. taki jest tok myslenia wielu ludzi. jesli oni dobrze zarabiaja patrzac na to co napisalem wczesniej to wiekszosc z nas powinna zarabiac chyba ze 150 zl na miesiac. jesli lekarz nie ma prywatnej praktyki to wbija zeby w sciane.

kamil.k - 2007-05-29, 21:31

Bagor napisa/a:

RoboCop napisa/a:

Zgadza się, minimalna składka ZUS wynosi jakoś 724zł na miesiąc, a KRUS jakoś 250zł na 3 miesiące :!:

Robo co to znaczy normalne emerytury :?: :lol: mój dziadek jak odszedł na emryture w wieku ponad 70 lat i dostaje niecale 800zl emerytury a pracowal od dziecka na roli :roll:

teraz jak sie otworzy pierwsza firme to przez dwa pierwsze lata placi sie chyba 200zł na miesiac zusu

lekarze i nauczyciele chca podwyzek bo wiedza ze jest kasa na t ,a kasa jest dlatego ze w kraju wszystko sie troche ruszyło a wiec i wpływy z podatków musza byc wieksze niz zakladano

Łukasz - 2007-05-30, 09:14

przestańcie się zajmować rozliczaniem przeszłości i spójrzcie na dzisiejszy swojski burdel, tym sie trzeba zająć, a konsekwencji komunistyczne łby wtedy i tak polecą.

Na pohybel czarnym!!!!!
Na pohybel czarnym i czerwonym!!!!

RoboCop - 2007-05-30, 17:32

Łukasz moje posty prowadzą do tego, że ten nazywany przez Ciebie swojski burdel
wynika własnie z nierozliczenia się z przeszłością - zobacz na Niemcy, Węgry, Czechy...
a my wciąż jesteśmy w sytuacji podobnej jak w Rosji, może tylko nasi oligarchowie są mniejsi i na szczęście nie mamy Putina...

Belisama - 2007-05-30, 19:21

Raczej z tego że wciąż sie to rozpatruje i brak czasu na rozsądek, a tak właśnie powstaje ciemnota słuchająca ślepo ojca dyrektora, bo przecież "SLD nie może mieć racji bo to stare komuchy" no i inne takie
Bagor - 2007-05-30, 19:54

Nie da się tworzyć normalnej przyszłości bez rozliczenia przeszłości. Takie są prawa świata i nic tego nie zmieni.
Łukasz - 2007-05-31, 09:07

Takie są prawa świata?...No sorrryyyy...Bagor skąd ta mysl? Marks? Lenin? Hammurabii?

Skupianie się na przeszłości to mydlenie oczu ze względu na brak pomysłów na teraźniejszość ( to jest moje :lol: )

Starych dziadków chcecie teraz karać? Ich kara czeka gdzie indziej, a czas poświęcony na dekomunizację można wykorzystać inaczej.

P.S nie mam w rodzinie byłych ubeków, esbeków, zomowców itp jakby co :lol:

RoboCop - 2007-05-31, 16:11

Łukasz napisa/a:

P.S nie mam w rodzinie byłych ubeków, esbeków, zomowców itp jakby co :lol:

byłeś w IPN 8) ??