BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - ALLEGRO know how

Qba - 2007-04-20, 12:58
Temat postu: ALLEGRO know how
Witam jak w temacie, chcę sprzedać kilka rzeczy na allegro i właśnie sie zarejestrowałem potrzebuje kilku rad praktycznych jak sprzedawać chodzi mi o płatności, wysyłkę i itp itd jednym słowem wszystko co moze mi sie przydać. Dzieki
emaloo - 2007-04-20, 13:00

Generalnie temat rzeka... Jeśli właśnie się zarejestrowałeś będziesz musiał czekać na list z kodem aktywacyjnym (około 7 dni).

Poczytaj tu: http://www.allegro.pl/cou...jak_sprzedawac/

duchPW - 2007-04-20, 19:44

przeczytaj sobie regulamin i pooglądaj opisy aukcji, a w pewnym zakresie będziesz mógł poznać zasady rządzące allegro - każdy wypracowuje sobie swój własny system i Ty też musisz sobie własny wypracować... bądź zastosować czyjś

ponieważ dopiero się zarejestrowałeś, to raczej trudno Ci będzie żądać od ludzi, żeby wysyłali Ci kasę przed wysyłką, więc jesteś skazany na odbiór własny bądź wysyłkę za pobraniem, jednak jeśli kupujący nie budzi Twojego zaufania, to śmiało mopżesz zarządać wpłaty zaliczki na poczet wysyłki - tak, żebyś sam nie musiał dokładac do interesu

pamiętaj, że allegro opiera się w pewnej mierze na zaufaniu, więc jeśli ktoś jest stałym allegrowiczem i ma sporo komentarzy, to raczej można mu ufać i wówczas stosowanie "zabiegów ostrożnościowych" nie jest takie konieczne - sam kiedyś odebrałem wylicytowany przedmiot od (powiedzmy) pośrednika i potem dopiero wpłaciłem kasę

jeśli nie chcesz się narazić na negatywne komentarze, to wystawiając przedmiot na allegro, staraj sie go w miarę dokładnie opisać - zwłaszcza jeśli ma jakieś istotne zniszczenia, bądź ślady zużycia - warto taki opis poprzeć zdjęciami

co do zdjęć, to za zamieszczanie zdjęć na serwerze allegro trzeba płacić, natomiast można śmiało zamieszczać zdjęcia przy pomocy darmowych serwerów hostingowych - allegro noie robi przy tym żadnych problemów ... ale nie przesadzaj z opisem - pamiętaj, że ktoś to będzie musial przeczytać, więc nie pozwól, żeby się ludzie zniechęcili

ponieważ napisałeś, że zamierzasz sprzedać wiele rzeczy, to warto stworzyć sobie strobkę "o mnie" i wpisać tam zasady, które ustalasz na wystawionych przez siebie aukcjach, natomiast w konkretnych aukcjach możesz napisać, żeby przed zalicytowaniem ludzie się z tymi zasadami zapoznali

jeśli podajesz sposób komunikowania się z Tobą, to dobrze, żeby ludzie, którzy będa zadawać ewentualne pytania otrzymywali odpowiedzi w miarę szybko - jeśli masz w tym zakresie jakieś ograniczenia, to poinformuj o tym potencjalnych kupujących

...i to na razie tyle - resztę sam ogarniesz

Qba - 2007-04-24, 08:44

ok dzięki, nie mam zamiaru robić na tym kasy tylko sprzedać coś co mi nie jest potrzebne, a to chyba najłatwiejszy sposób. pozdrawiam