| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - [E30] Bezpiecznik i obrotomierz
Dante - 2007-04-17, 16:36 Temat postu: [E30] Bezpiecznik i obrotomierz Witam. Mam maly problem mianowicie pali mi bezpiecznik nr 21 wg schematu sa to (Lewe światła postojowe 7,5A) wkladalem rowniez wieksze i dzialo sie to samo. Co moze byc przyczyna i jak ja usunac? I druga rzecz to pewnego razu zgasl mi calkowicie obrotomierz i rowniez nie wiem jak usunac usterke. Rozbieralem licznik w nadzieji ze to tylko kostka, ale niestety sie mylilem. Co poradzicie?
morgoth - 2007-04-17, 16:57
| Dante napisa³/a: | | zgasl mi calkowicie obrotomierz |
Tzn. co dokładnie się stało? Przestało działać podświetlenie, czy wskazówka obrotomierza Ci nie działa? Mi kiedyś przestał działać obrotomierz i prędkościomierz. Pomogła wymiana bezpiecznika, bo się spalił. Nie wiem jak jest w innych E30, ale u mnie prędkościomierz i obrotomierz są elektroniczne.
bzykok - 2007-04-17, 17:05
HEJ.
Bezpiecznik 21 w/g schematu to bezpiecznik od
oświetlenia wewnętrznego (schowka, bagażnika, zegara, radia, komputera pokładowego - opcja), lampka ręczna w gniazdku w schowku,natomiast bezpiecznik od lewych świateł posyojowych to 22 - 7,5A.A więc sprawdz doprowadzenia do radia,schowka itd.
A co do obrotomierza to za bardzo nie wiem,ale sprawdz kostkę na tylnym moście.
bambus - 2007-04-17, 17:13
| morgoth napisa³/a: | | Mi kiedyÅ› przestaÅ‚ dziaÅ‚ać obrotomierz i prÄ™dkoÅ›ciomierz. PomogÅ‚a wymiana bezpiecznika |
miałem takie same objawy...sprawdz dokładnie bezpieczniki
Dante - 2007-04-17, 17:16
Dokladnie tak, wskazowka opadla i nie rusza sie co dziwne predkosciomierz dziala...
A ktory to bedzie od obrotomierza? ten sam co i predkosciomierz? (nr10)
Sorki za pomylke chodzi oczywiscie o bezpiecznik nr 22
A z ta kostka to czy bedzie ona rowniez w Szperze?
Adi - 2007-04-17, 17:39
Nr 10 (7,5A) - wskaźniki, komputer pokładowy,
Nr 12 (7,5A) - radio, kontrola sterowania, wskaźniki i przyrządy
Z tym obrotomierzem to też tak kiedyś miałem, czasami nie chciał działać po wyjęciu zegarów czyli rozpięciu kostek z tyłu, kilka razy musiałem odpinać i wpinać je i w końcu zaczął działać. Jeśli prędkościomierz działa to zostawiłbym w spokoju wtyczkę w moście.
bzykok - 2007-04-17, 17:44
w szperze też będzie ta kostka,najlepiej jest widoczna o tyłu
morgoth - 2007-04-17, 19:00
Właśnie sobie przypomniałem jeszcze jedną sytuację jaka mi się często zdarzała. Otóż po odpaleniu silnika wskazówka obrotomierza się nie ruszała, dopiero po jakimś czasie (kilkadziesiąt sekund) ruszała z miejsca i pokazywała normalnie, ewentualnie musiałem pierdyknąć w zegary Teraz już mu przeszło i działa wszystko OK.
brain69 - usunięty - 2007-04-18, 18:40
mi bezpiecznik paliło jak za bardzo radyjko podkręciłem i nie działał wtedy obrotomierz i podświetlenie kabiny
Dante - 2007-04-18, 23:48
No nic koledzy, mimo wszystko dzieki za porady.
Auto stoi u elektryka zobaczymy co jest przyczyna...
morgoth - 2007-04-18, 23:51
Dante pamiętaj, żeby po naprawie poinformować na forum o przyczynie. Może komuś się jeszcze przyda
brain69 - usunięty - 2007-04-19, 02:01
szkoda że nie jesteś z krakowa bo byśmy zaraz wyczaili co ją boli
pozdrawiam
bzykok - 2007-04-23, 20:45
I jak tam?Wskazówka obrotomierza już lata koło 6000?
Dante - 2007-04-24, 16:08
Obrotomierz jeszcze nie byl dotykany bo pekla guma od przeplywomierza w trakcie jazdy i braciak zostawil u mechanika bo ja niestety w Angli juz jestem:/ Takze jak sie zrobi to napisze co nie smigalo...
mariusz szkocja - 2007-04-27, 00:37
dante jak ja wyjezdzalem do angli zabralem swoje cacko ze soba
a ty zostawiles nie ladnie
http://mariuszszkocja.fotosik.pl/
ANDRZEJ-BIELAK - 2007-04-27, 07:29
-nie każdemu się kalkuluje jechać samochodem.
Jednak fajnie wygląda zdjęcie łomżyńskiej rejestracji na tle szkockich.
Dante - 2007-04-27, 21:26
Hee ja chyba tylko na pare miesiecy wiec moze jakos przetrwam to rozstanie
Gr390R - 2007-07-17, 16:39
odkopie temat...
też nie działa mi obrotomierz i nie ma oświetlenia kabiny sprawdzałem miernikiem nie ma napięcia... bezpieczniki są dobre nic nie jest zaśniedziałe, pod kierownicą jak potrzęse tymi kostkami to wskazówka dziwnie podskakuje do 500obr/min i wraca na zero. Odpinałem kostki przeczyściłem piny i nic a wskazówka dalej czasami skacze jak ruszam kostkami. Tak samo skacze jak zgasze silnik to wskazówka się podniesie na 500obr. Może ktoś mi doradzi co powinienem jeszcze przepatrzec
brain69 - usunięty - 2007-07-17, 22:26
sprawdz podpiecie radia bo u mnie było to samo jak za głośno dałem to wywalało obrotomierz i lampkę
Gr390R - 2007-07-28, 14:46
wszystko sprawdzone i dalej nie działa... wydaje mi się że coś z przewodami jest nie tak tylko które to
Piotr_1 - 2007-07-28, 23:35
Zaraz chyba to miałem. Na początku mówiłeś że palił sie bezpiecznik wiec jak! U mnie powodem był kabel od czujnika wstecznego przy który wchodzi w tunel przy gałce biegów - kabel sie przeciera i zwiera do masy - częsta usterka. Przestawał działać obrotomierz i elektryczne lusterka albo szyby coś tak było.
Gr390R - 2007-07-28, 23:48
bezpieczniki mam dobre sprawdzałem kilka krotnie nawet odkręciłem skrzynke i sprawdzałem czy przewody się nie wypieły i wszystko ok... nie działa ani podświetlenie kabiny ani ekonomi i obrotomierz. NIe wiem czemu ale jak gasze silnik to wskazówka obrotki skacze do 500obr/min
Piotr_1 - 2007-07-28, 23:54
Też mi podskakiwała na chwilę ale jak odpalałem.
ANDRZEJ-BIELAK - 2007-07-29, 06:21
Nie wiem czy może mieć to jakiś wpływ u ciebie, ale warto zwrócić uwagę na wkręty mocujące zegary. W moim przypadku po montażu ramek ozdobnych na zegary, wkręty uszkodziły podczas dokręćania ścieżki na płytce, na której są baterie.
Tutaj opisałem to szerzej http://forum.beemka-klub.pl/viewtopic.php?t=23905
Gr390R - 2007-07-29, 10:04
hmmmm ścieżką się nie przyglądałem czytałem twój temat umnie to samo się dzieje więc bardzo możliwe że ścieżki na płytce drukowane popękały... sprawdze i napisze
ttomaszz - 2008-04-24, 23:39
Witam,
OdgrzebujÄ™ kotleta
Wczoraj podczas pracy na jałowym biegu padł mi nagle obrotomierz, nawiew, większość kontrolek na desce, wskaźniki paliwa i temperatury. Dziś wieczorem zajrzałem do bezpieczników i okazało się, że 3 były spalone. Wymieniłem - wszystko oki - przez chwilę niestety. Potem znowu bezpiecznik od nawiewu padł i objawy te same. Poddałem się po jeszcze 2 spalonych po 30 sek. bezpiecznikach.
Co się może dziać, że tak się palą te bezpieczniki? Strasznie nie lubię jeździć bmw bez wskaźnika temperatury...
nerwowy46 - 2008-04-26, 16:46
No to widzę że jest nas więcej ,ja mam to samo padł obrotomierz,ekonomizer,oświetlenie w kabinie i zasilanie radia. Pożyczyłem zegary od kolegi podpiąłem do siebie i dobre zegary też nie działały u mnie. i też nie wiem gdzie mam szukać przyczyny jak pojechałem do elektryków to powiedzieli ze oświetlenie kabiny nie ma nic wspólnego z obrotomierzem i radiem,A ja myślę że ma.Bezpieczniki wszystkie ok, nie wiem czemu ale ostatnio wskrzesiło mi się oświetlenie w schowku i w bagażniku. a treraz pytania gdzie w e30 ze skrzynią automatyczną jest czujnik cofania czy zobaczę to z kanału, i czy kostka dochodząca do tylnego mostu czyta tylko prędkość ? o i jeszcze jedno wczoraj po jeździłem sobie załatwiając sprawy zgasiłem silnik na parkingu i już nie odpalił ,odpala tylko na lpg a na benzynie nic.
|
|