| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - centralny zamek e30
iro-e30 - 2007-04-12, 17:27 Temat postu: centralny zamek e30 mam problem z centralnym zamkiem, po prostu nie działa.
wszystkie silniczki siedzą na miejscu w drzwiach i w bagażniku, jak sie przesuwa "pipcik"do zmykania i otwierania od srdka to nawet slychac jak chodzi silniczek.
czy ktos wie gdzie sie znajduje centralka sterujaca zamkiem,być może sie zepsuła lub jakis kabelek sie odłączył .dodam tylko ze bezpiecznik jest ok. proszę o pomoc .
Adi - 2007-04-12, 18:42
Centralkę masz z przodu pod lewym głośnikiem (ściągasz osłonę, odkręcasz głośnik i pod nim jest centralka).
frantic - 2007-04-12, 20:09
a centralka wygląda tak: (to po prawej)
kemot324 - 2007-04-12, 20:17
Na zdjęciu masz białą kostkę (od centralki) i wychodzą z niej przewody biały i niebieski (grube). Podłącz pod nie naprzemiennie + i - 12V na ułamek sekundy to zobaczysz czy działają siłowniki. Powinny się otwierać i zamykać.
frantic - 2007-04-12, 20:30
daje nowy kozacki rysunek jak to było kiedy podłączałem kumplowi sterownik c.zamka, sterowanie było w tym aucie minusem ale na tych kablach które zanaczyłem
nerwowy46 - 2007-04-12, 20:31
Ja miałem taki przypadek po lakierowaniu auta, że wtyczka w drzwiach na słupku była zaśniedziała wyczyściłem popsikałem sprajem contact-spray i problem znikł poszukaj w tej wtyczce co jest w słupku. jak otwierasz drzwi to w czarnej gumie idą kable z drzwi do słupka.
bambus - 2007-04-12, 22:09
miałem identyczny problem jak opisuje kolega w mojej E30...wyszukałem centralke rozebrałem i okazało sie ze odlutowała sie mała blkaszka na układzie....lutownica w reke pare sekund i gitara gra centralny działa jak nowo narodzony...pzodrawiam
iro-e30 - 2007-04-13, 12:50
rozebrałem sentralke(obudowę) i wszystko ok
pewnie te przewody są zaśniedziałe w wtyczce w słupku.
dzieki za odpowiedzi
Bruner - 2007-04-15, 16:06
Tylko uwazaj przy rozlaczaniu tej wtyczki bo ma tendencje do rozpadania sie w rekach i zostaniesz z wiazka luznych kabelkow w lapie i zagadka gdzie co bylo.
Max - 2007-11-14, 14:51
Witam,
również mam problem z centralnym zamkiem. Otóż jak przekręcę kluczyk w zamku bagażnika, to centralny tylko czasami otwiera wszystkie drzwi i klapkę wlewu paliwa. W większości przypadków niestety nie reaguje. Natomiast przy otwieraniu/zamykaniu poprzez drzwi kierowcy słychać, że siłownik pracuje, ale na tym się kończy - każde drzwi trzeba zamykać/otwierać osobno. Co może być tego przyczyną?
I jeszcze pytanko, w którym dokładnie miejscu na poniższym zdjęciu jest cała centralka sterująca zamkiem centralnym?
Z góry dziękuje za pomoc .
Cypisek - 2007-11-14, 15:03
Centralkę masz we wnęce głośnika, na dole.
Max - 2007-11-14, 15:13
Czy to jest pod tym plastikiem zaznaczonym na czerwono?
Adi - 2007-11-14, 16:40
Tak pod tym plastikiem, i jest przykręcone dwoma wkrętami tymi, które widać poniżej tego co zaznaczyłeś na czerwono.
Max - 2007-11-14, 16:52
Po odkręceniu tych dwóch śrubek próbowałem wyjąć ten czarny plastik, ale coś nie chce się ruszyć . On jest czymś przymocowany do blachy, czy co?
Adi - 2007-11-14, 16:54
Tego Ci już nie powiem bo u mnie tego plastiku nie było
wojtaq - 2007-11-14, 18:43
mocno szarpnij i wyciagnij biale plastiki od montazu glosnika
napewno wyjdzie
MAJSU - 2007-11-14, 19:14
Jak wymiana centralki nie pomoże to problemem może być którys z siłowników który się zatarł i robi zwarcie u mnie tak jest jak podłącze siłownik od klapki baku, przestaje działać cały centralny słychać tylko pykanie w drzwiach ale nic się nie dzieje a po jego odłączeniu wszytsko działa elegancko...
Max - 2007-11-14, 19:33
| MAJSU_WuWuA napisa/a: | | Jak wymiana centralki nie pomoże to problemem może być którys z siłowników który się zatarł i robi zwarcie u mnie tak jest jak podłącze siłownik od klapki baku, przestaje działać cały centralny słychać tylko pykanie w drzwiach ale nic się nie dzieje a po jego odłączeniu wszytsko działa elegancko... |
Sugerujesz poodłączać pojedynczo każdy siłownik i posprawdzać metodą prób i błędów czy zadziała?
sarna1 - 2007-11-14, 22:23
pierwsze co zrob to pusci 12V z pewnego zrodla na centralke - wystraczy maly spadek napięcia np do 11.7-11.8 na kablu i juz nie bedzie chodzila jak nalezy - dla testu podepnij + bezposrednio z aku i zobacz reakcje.
MAJSU - 2007-11-14, 22:58
| Max napisa/a: | | MAJSU_WuWuA napisa/a: | | Jak wymiana centralki nie pomoże to problemem może być którys z siłowników który się zatarł i robi zwarcie u mnie tak jest jak podłącze siłownik od klapki baku, przestaje działać cały centralny słychać tylko pykanie w drzwiach ale nic się nie dzieje a po jego odłączeniu wszytsko działa elegancko... |
Sugerujesz poodłączać pojedynczo każdy siłownik i posprawdzać metodą prób i błędów czy zadziała? |
Jak podmiana centralki nie pomoże to tego sposobu właśnie spróbuj !
kemot324 - 2007-11-18, 01:04
Sprawdź też połączenie drzwi kierowcy z kabiną, chodzi o kostkę na słupku, rozłącz i wyczyść ją czymś.
mattim_bmw - 2007-12-16, 16:39
A ta kostka czarna po lewej to od czego jest??
Gasper - 2007-12-16, 17:50
U kolegi w E30 naprawialismy pare lat temu niedzialajacy centralny zamek. Zasniedziale byly styki we wtyczce z kablami idacymi do drzwi. Z tego co pamietam to zlutowalismy wszystkie kable na stale i problem zniknal.
henry - 2007-12-16, 19:37 Temat postu: kostka ....Ze schematu wynika , że ta czarna kostka to podstawka przekaźnika opóźnionego wyłaczania oświetlenia wnętrza..............PZDR - henry
sarna1 - 2007-12-16, 19:54
a jakie oznaczenia ma miec taki przekaznik ...
mattim_bmw - 2007-12-16, 20:01
No u mnie wisi sama kostka do niczego niepodpieta, a własnie swiatełko w środku gasnie odrazu po zamknieciu drzwi
Max - 2007-12-21, 12:47
Wczoraj poruszałem trochę centralką i zamek zaczął działać bez zarzutu. Wszystkie zamki pracowały prawidłowo i z każdego można było zamykać i otwierać. Niestety jak ponownie ruszyłem centralką, to wrócił problem. Teraz jak zamykam i otwieram jeden zamek, reszta nie reaguje, a z centralek wydobywa się tylko dźwięk - chyba źle pracujących - przerywaczy .
Jest jeszcze taki mały szczegół. Czasami ruszają tylko kabelki pod siłownikiem w drzwiach, również te przerywacze pracują (hałasują) w centralkach . Czy to wszystko może świadczyć o uszkodzonej centralce/centralkach, czy o niedochodzącym do nich napięciu?
| sarna1 napisa/a: | pierwsze co zrob to pusci 12V z pewnego zrodla na centralke - wystraczy maly spadek napięcia np do 11.7-11.8 na kablu i juz nie bedzie chodzila jak nalezy - dla testu podepnij + bezposrednio z aku i zobacz reakcje. |
A które kabelki odpowiadają za napięcie w centralce?
I od czego jest każda z tych centralek? Jedna jest mniejsza (z jednym przerywaczem), a druga większa (z dwoma przerywaczami w środku)?
Adi - 2007-12-24, 11:14
Ta z dwoma przerywaczami jest na pewno od centralnego, tą z jednym pierwszy raz na oczy widzę, gdzie ją masz zamontowaną?
mattim_bmw - 2007-12-24, 11:22
Jakto wczesniej ktos napisał od opoznionego wyłaczania wnetrza
Sonny - 2007-12-24, 11:24
Jest w wiazce centralnego miejsce na ten maly przekaznik, sam sie zastanawima do czego on sluzy.Wie ktos?
Max - 2007-12-24, 21:39
| Adi napisa/a: | | Ta z dwoma przerywaczami jest na pewno od centralnego, tą z jednym pierwszy raz na oczy widzę, gdzie ją masz zamontowaną? |
Ta mała jest zamontowana w poniższy sposób:
I to wszystko siedzi przy lewej nodze kierowcy pod głośnikiem .
Adi - 2007-12-24, 21:43
Tej małej chyba właśnie nie mam ale tak jak pisali poprzednicy (zresztą na obudowie pisze) "Zeitsteuergerat" - włącznik czasowy (prawie dosłownie).
Max - 2008-01-11, 13:18
Z moim centralnym stało się jeszcze gorzej. Mianowicie w któryś z ostatnich mroźnych dni rano nie mogłem otworzyć kluczykiem prawych drzwi (centralny jeszcze wogóle nie działa). Kluczyk wchodził, można było nim trochę obracać w prawo i w lewo, ale zamka nie otwierał. Od wewnątrz bolca podnieść również nie mogłem (zablokował się) i klamką też nie dało się otworzyć. Dopiero po wyjęciu siłownika centralnego zamka mogłem normalnie kluczykiem otwierać i zamykać. A siłownik niestety nadal jest zablokowany w pozycji zamkniętej.
Co może być tego powodem? Da się jakoś go odblokować?
Rafał - 2008-01-11, 13:41
ten maly przekaznik jest do jakiegos osprzetu dodatkowego
ja mialem w e30 takie gniazdo ,przekaznika w nim nie bylo ale byl i dzalal centralny
wydaje mi sie ze to podtrzymywacz napiecia sterowania do el szyb czt dachu po wyjeciu kluczyka i otwarciu drzwi
latwo to sprawdzic
a co do twojego centralnego to sprawdz kostki w przednich drzwiach moze ci zgnily ?
do konserwacji polaczen elektrycznych polecam fluidol
Lord Lukasz - 2008-01-11, 13:46
Ten mały jest od oświetlenia kabiny , włącza i wyłącza lampke po otworzeniu/zamknięciu drzwi, za podświetlanie przycisków pod otworzeniu drzwi odpowiedzialny jest już inny przekaźnik, tak czy tak ten mały mi sie zepsuł i nie mam oświetlenia kabiny, ma ktoś na zbyciu taki ?
Max - 2008-01-17, 10:36
| Rafał napisa/a: | [...]a co do twojego centralnego to sprawdz kostki w przednich drzwiach moze ci zgnily ?
do konserwacji polaczen elektrycznych polecam fluidol |
Ale co zrobić z tym siłownikiem, co się zaciął w pozycji zamkniętej i nie mogę go ruszyć? Czy rozbierał ktoś kiedyś taki siłownik i naprawiał po czymś takim?
Rafał - 2008-01-17, 11:10
generalnie mozesz go rozebrac moze sue nie rozsypie na 100 000 elementow i da sie poskladac
który silownik ci padl ?
ma ktos schemat instalki ?
moze mozna go zastapic wspolczenym silownikiem uniwersalnym ?
mattim_bmw - 2008-01-17, 11:16
Na alle czesto ludzie sprzedaja orginalne siłowniki do e30 z rozbiorek aut, cena w miare przystepna.
Rafał - 2008-01-17, 11:30
tak widzalem za 20-30 polskich nowych to tez jest rozwiazanie
kemot324 - 2008-01-17, 11:44
Tego oryginalnego siłownika nie da się rozebrać , przynajmniej tak żeby czegoś nie uszkodzić...
A osobiście wolałbym używany oryginał, niż nowy uniwersalny.
Adi - 2008-01-17, 12:53
| kemot324 napisa/a: | | Tego oryginalnego siłownika nie da się rozebrać , przynajmniej tak żeby czegoś nie uszkodzić... |
I tu bym z Tobą kolego polemizował bo dwa razy u siebie rozbierałem i działał do czasu aż posłuszeństwa odmówiła zębatka plastikowa znajduąca się w środku. Także da się go spokojnie rozebrać i potem poskładać i będzie działął pod warunkiem, że same jego wnętrzności będą dalej sprawne (silniczek i zębatki).
Max - 2008-01-18, 06:25
| Rafał napisa/a: | | g[...]który silownik ci padl ?[..] |
Z prawych drzwi.
| Adi napisa/a: | | kemot324 napisa/a: | | Tego oryginalnego siłownika nie da się rozebrać , przynajmniej tak żeby czegoś nie uszkodzić... |
I tu bym z Tobą kolego polemizował bo dwa razy u siebie rozbierałem i działał do czasu aż posłuszeństwa odmówiła zębatka plastikowa znajduąca się w środku. Także da się go spokojnie rozebrać i potem poskładać i będzie działął pod warunkiem, że same jego wnętrzności będą dalej sprawne (silniczek i zębatki). |
Adi, w jaki sposób go rozdzieliłeś? On jest zgrzewany, czy sklejany czymś fabrycznie? Na co uważać podczas rozkładania jego?
Adi - 2008-01-18, 08:18
| Max napisa/a: | | Rafał napisa/a: | | g[...]który silownik ci padl ?[..] |
Z prawych drzwi.
| Adi napisa/a: | | kemot324 napisa/a: | | Tego oryginalnego siłownika nie da się rozebrać , przynajmniej tak żeby czegoś nie uszkodzić... |
I tu bym z Tobą kolego polemizował bo dwa razy u siebie rozbierałem i działał do czasu aż posłuszeństwa odmówiła zębatka plastikowa znajduąca się w środku. Także da się go spokojnie rozebrać i potem poskładać i będzie działął pod warunkiem, że same jego wnętrzności będą dalej sprawne (silniczek i zębatki). |
Adi, w jaki sposób go rozdzieliłeś? On jest zgrzewany, czy sklejany czymś fabrycznie? Na co uważać podczas rozkładania jego? |
On jest chyba sklejony, więc na łączeniu w kilku punktach przyłożyłem płaski śrubokręt i delikatnie młoteczkiem w niego popukałem. Powolutku, bez pośpiechu i odudwie części obudowy się oddzieliły. Nic się nie uszkodziło.
Max - 2008-01-24, 18:19
No więc zacięty siłownik rozłożyłem na części i wygląda on tak:
Czy ktoś może mnie oświecić, od czego jest każdy ze styków 1-5, oraz do czego służy blaszka nr 7 w tym takim jakby przerywaczu, skoro do niej nic nie jest podłączone (do niej prowadzi puste złącze nr 3)?
A powodem zablokowania się siłownika w pozycji zamkniętej było specjalnie do tego celu przewidziane urządzenie blokujące, czyli innymi słowy mówiąc centralny zamknął zamek i chyba go również zaryglował . Czy była taka opcja ryglowania w tych centralnych?
Tak wygląda siłownik zamknięty, niezablokowany:
A tak siłownik zamknięty, zablokowany:
Artur C. - 2008-01-24, 18:56
Blaszka 7 to poprostu sprężyna tego mikroprzełącznika.
kemot324 - 2008-01-26, 15:00
Blaszka numer 7 to jest sprężyna, a zarazem styk tego przełącznika. Łączy się ona raz z prawym, a raz z lewym stykiem, w zależności czy zamykasz czy otwierasz. Ten przełącznik steruje pracą pozostałych siłowników. Są tam chyba dwa silniczki, jeden od napędu mechanizmu, a drugi od rygla i pewnie on się przepalił.
Max - 2008-01-26, 17:05
| kemot324 napisa/a: | | Blaszka numer 7 to jest sprężyna, a zarazem styk tego przełącznika. Łączy się ona raz z prawym, a raz z lewym stykiem, w zależności czy zamykasz czy otwierasz. Ten przełącznik steruje pracą pozostałych siłowników. Są tam chyba dwa silniczki, jeden od napędu mechanizmu, a drugi od rygla i pewnie on się przepalił. |
No dobra, rozumiem że to jest przełącznik, ale nie rozumiem jakie jest tam jego zadanie, skoro tylko do 2 styków z 3 możliwych są podłączone jakieś kabelki? Jeżeli są tylko dwa kabelki, to przełącznik nie ma większego sensu .
Tak, tam są dwa silniczki i wychodzi na to, że tak jak mówiłeś jeden zamyka/otwiera, a drugi rygluje/odryglowuje.
kemot324 - 2008-01-28, 15:49
Na pewno ten środkowy styk jest do czegoś podłączony, o ile dobrze widzę to ten przełącznik jest na płytce drukowanej, więc możliwe że w ten sposób jest połączony. Powinien mieć minus (masę) na sobie.
far77 - 2008-05-20, 19:44
a czy centralka z e36 bedzie pasowała do e30,bo wygladowo jest to samo ?
bawar - 2008-05-23, 10:05
Witam Panowie.Podepnę sie troszke pod temacik.Padł mi sterownik oryginalny od c.z w e30. i chcę w to miejsce wstawić cos innego.Potrzebny mi schemacik wyprowadzeń z kostki oryginalnego modułu tzn.który bolec do czego idzie w instalacji.Chyba ze ktos z Was ma na upchniecie zdrowy oryginalny modulik do e-30 za niewielkie pieniązki to prosze sie odezwać Pozdrawiam
Adi - 2008-05-23, 10:37
| far77 napisa/a: | a czy centralka z e36 bedzie pasowała do e30,bo wygladowo jest to samo |
Nie, nie pasuje.
far77 - 2008-05-23, 14:27
Czy nr centralki musi być taki sam,czy wszystkie centralki z E 30 sa kompatybilne ?
Adi - 2008-05-23, 14:50
| far77 napisa/a: | Czy nr centralki musi być taki sam,czy wszystkie centralki z E 30 sa kompatybilne ? |
Sprawdź sobie na realoem.com bo może być różnica w zależności od wersji nadwoziowej (liczba obsługiwanych siłowników).
bawar - 2008-05-23, 14:55
Własnie od kolegi z forum zakupilem centralkę ,czekam za przesyłką .Z tego co wiem choć mogę sie mylić wszystkie w danym modelu były te same bo nie zmienialiby typu centralki skoro nic nie zmianiano w centralnym zamykaniu do konca produkcji.Mam przy sobie uszkodzona takze centralkę od coupe i oprócz numeracji niczym ani wizualnie w elektronice ani wyjściami na kostke sie nie rózni od centralki mojego sedana.
far77 - 2008-05-23, 15:45
hmm,no własnie mam w rekach centralke z E30 tylko ma inny nr i niestety nie działa w moim aucie
Adi - 2008-05-23, 18:32
Ehh mówię wpisać nr części na realoem.com i wyjdzie
nr mojej starej centralki 61311380302
http://www.realoem.com/bm...s=on&showeur=on
I z tego co widać pasuje do każdej wersji nadwoziowej czyli moje wcześniejsze przypuszczenia okazały się błędne.
far77 - 2008-05-23, 19:51
Ok,sorki juz sprawdzam
cichecki0511 - 2009-02-05, 09:34
To ja się podepnę pod temat, czy ktoś wie co jest przyczyną blokowania się siłowników, tak jak to Max na fotce przedstawił na poprzedniej stronie?
Pytam, gdyż zablokował mi się w identyczny sposób prawy przedni siłownik, wymieniłem go na nowy (jakiś uniwersalny i do tego zamiast mastera dałem slave bo tylko taki na szybko skombinowałem) i po wymianie prawy przedni już hula a z kolei zablokował mi się lewy tylny Nie wiem czy to zbieg okoliczności czy co?
|
|