BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - [e-36] Sekwencja LPG firmy BRC Sekwent 56, problemy!!!

siwy e-36 - 2007-03-07, 13:10
Temat postu: [e-36] Sekwencja LPG firmy BRC Sekwent 56, problemy!!!
Jak w temacie. Mianowicie mam problem z ta instalka: BRC Sekwent 56, a wiec auto czasem chodzi dobrze na lpg a czasem doslownie nie idzie jezdzic! Glowne problemy to, kiedy przelacza sie z pb na lpg auto jest strasznie mulowate(ale nie zawsze), kiedy chamuje z wiekszych predkosci do 0 gasnie(ale tez nie zawsze!) no i przy wiekszych predkosciach(powyzej 200) tak jakby brakuje mu paliwa(lpg) wtedy trzeba popuscic gazu i znowu dodac i jest w miare ok.. Byle z tym u dobrego gazownika(nie tego co mi to zakladal bo ten wiecznie jest nieuchwytny..) i powiedzial ze to jest wina ustawienia instalki, trzeba wgrac nowe mapy wtryskowe i generalnie ja wyregulowac ale mi tego nioe zrobil bo nie ma kabli to instalek BRC! Tak wiec mam kilka pytan do was: gdzie moge kupic przewody do tej instalki(laczace kompa lpg z laptopem), program do regulacji i ewentualnie jakies gotowe mapy wtryskowe?? Prosze was o jakies namiary gdzie to moge kupic, allegro jakis sklep internetowy itp??? A jesli zapytacie dlaczego poprostu niepojade do kogos kto sie natym zna, to odp jest prosta poniewaz jestem aktualnie za granica i niewiem kiedy bede w polsce... A ze sie troche na tym znam chcialbym sam to sobie wyregulowac! I tak zazwyczaj jezdze na pb (oszczedzam silniczek bo jest w dobrym stanie i szkoda.. :D ) ale w dlugie trasy uzywam lpg. (wlasnie po to go glownie zalozylem) i jesli wydalem na niego 4200pln to powinien dzialac jak trzeba!? Wiec czekam na jakies namiary opinie i ogolnie pomoc z waszej strony. Z gory dzieki i pozdrawiam!
Artur C. - 2007-03-07, 19:20

Kabelek kupisz w BRC - mały kit i sprzedadzą- a zaporą jest program niestety bo BRC nie sprzeda a w sieci lipny dostaniesz który uszkadza mapy ( nie jeden sprawdzałem i za każdym razem było tak że niby je zczytywał a tego nie robił ).
siwy e-36 - 2007-03-08, 17:50

Artur C. napisa³/a:
Kabelek kupisz w BRC - mały kit i sprzedadzą- a zaporą jest program niestety bo BRC nie sprzeda a w sieci lipny dostaniesz który uszkadza mapy ( nie jeden sprawdzałem i za każdym razem było tak że niby je zczytywał a tego nie robił ).

Oki kabelek juz mam! Teraz jeszcze jakis programik, szukalem w sieci ale nic konkretnego nieznalazlem... Moze masz jakies namiary gdzie to moge znalesc?? Bede bardzo wdzieczny :) A tak na marginesie to tyle ludzi oglada ten temat ale nikt nie potrafi mi jakos pomoc.. Widac pierwszy sie do tego zabieram! Ale co tam lubie takie projekty i lubie jak auto chodzi bez zarzutu wiec nie spoczne dopuki tego nie zrobie tak jak ma byc!

Artur C. - 2007-03-08, 19:05

Tak jak pisałem wcześniej -żaden (lewy) program BRC z sieci nie działał poprawnie -więc w tej sprawie niestety też nie pomogę.
Mauser - 2007-03-08, 20:43

Na bmw klub jest gość który na nick NIKOSWARIAT - popytaj
Przemass - 2007-03-08, 21:17

ja bym znalazł typowi czas na regulację :twisted:
poza tym jak można zakładać instalkę w jakimś gównianym warsztacie gdzie nie maja czasu na regulację
z tego co czytam o twoich przygodach to masz bracie same kłopoty z szambem
pytanie czy warto było ?
pisałeś kiedyś że dużo latasz w trasie a ten motor naprawde pali smieszne ilości wachy w trasie wiec po co lpg do tanszego pałowania czy jak ?

siwy e-36 - 2007-03-08, 21:30

Przemass napisa³/a:
ja bym znalazł typowi czas na regulację :twisted:
poza tym jak można zakładać instalkę w jakimś gównianym warsztacie gdzie nie maja czasu na regulację
z tego co czytam o twoich przygodach to masz bracie same kłopoty z szambem
pytanie czy warto było ?
pisałeś kiedyś że dużo latasz w trasie a ten motor naprawde pali smieszne ilości wachy w trasie wiec po co lpg do tanszego pałowania czy jak ?

Dobre pytanie Przemass..?! Czy bylo warto? Coraz bardziej jestem przekonany ze raczej NIE warto bylo tego zakladac!! No ale jak juz jest to trzeba by to do ladu doprowadzic.. A z gazownikiem to masz racje, jak tylko zjade do polszy to "znajde" mu czas na regulacje, tak ze mnie bedzie dlugo wspominal.. :x , zreszta ten caly warsztat to banda amatorow ktorzy znaja sie na polonezach i fiatach 125p-generalnie na instalakach I generacji a nie sekwencyjnym wtrysku i do tego w bmw.. szkoda slow!!

Gasper - 2007-03-08, 21:46

Moderator powinien podwiesić ten temat w technicznym na samej górze. Ja również jestem sceptykiem jeśli chodzi o gaz. Nauczyłem się na błędach znajomych i nie montuję szamba. :?
siwy e-36 - 2007-03-08, 22:08

Gasper napisa³/a:
Moderator powinien podwiesić ten temat w technicznym na samej górze. Ja również jestem sceptykiem jeśli chodzi o gaz. Nauczyłem się na błędach znajomych i nie montuję szamba. :?

Z tym podwieszeniem tematu to dobry pomysl, fajnie by bylo ale nie mi o tym sadzic a takich "znajomosci" tez niemam zeby to zrobic wiec... A co do lpg to Ci powiem Gasper,ze tez wszyscy mowili- gaz to do poloneza ale nie do BMW i to jeszcze 2.8... ale jak to sie mow najlepiej uczymy sie na swoich bledach...Trudno!

Gasper - 2007-03-08, 22:20

Ba, kolega miał gaz nawet w Jaguarze XJR... 4,0 V8 Supercharged. I co? Wielka kupa! Niby najnowoczesniejsza instalacja a i tak przy mocnym wciśnięciu pedału gazu auto się krztusiło i przerywało. Nie pomogła żadna regulacja :nie:

Czytałem, że przez gaz padają szybciej uszczelki pod głowicą (np. w kolegi 728i E38 z gazem) i wypalają się gniazda zaworów. Koszt zwalania głowicy w R6 BMW jest dużo wyższy niż np. w lanosie. Do tego droższe przeglądy i częstsza wymiana świec oraz filtrów. Dodajmy do tego oczywiście jeszcze koszt samej instalacji. ;/

Ja nigdy chyba nie będę tyle jeździł, żeby móc powiedzieć, że mi się zwróciło. Często dochodzą jeszcze różne inne pierdy i utrzymanie auta z gazem przestaje być fajne.

Nie chcialbym, żeby ktoś się na mnie obraził, piszę tylko o własnych obserwacjach wśród znajomych i luźnych przemysleniach. Jesli ktoś mówi, że gaz się opłaca i poleca montaż, to sam przeważnie ma samochód w opłakanym stanie i oszczędza na utrzymaniu tego auta... Jakoś tak przewaznie wychodzi :oops:

siwy e-36 - 2007-03-08, 22:35

Gasper napisa³/a:
Ba, kolega miał gaz nawet w Jaguarze XJR... 4,0 V8 Supercharged. I co? Wielka kupa! Niby najnowoczesniejsza instalacja a i tak przy mocnym wciśnięciu pedału gazu auto się krztusiło i przerywało. Nie pomogła żadna regulacja :nie:

Czytałem, że przez gaz padają szybciej uszczelki pod głowicą (np. w kolegi 728i E38 z gazem) i wypalają się gniazda zaworów. Koszt zwalania głowicy w R6 BMW jest dużo wyższy niż np. w lanosie. Do tego droższe przeglądy i częstsza wymiana świec oraz filtrów. Dodajmy do tego oczywiście jeszcze koszt samej instalacji. ;/

Ja nigdy chyba nie będę tyle jeździł, żeby móc powiedzieć, że mi się zwróciło. Często dochodzą jeszcze różne inne pierdy i utrzymanie auta z gazem przestaje być fajne.

Nie chcialbym, żeby ktoś się na mnie obraził, piszę tylko o własnych obserwacjach wśród znajomych i luźnych przemysleniach. Jesli ktoś mówi, że gaz się opłaca i poleca montaż, to sam przeważnie ma samochód w opłakanym stanie i oszczędza na utrzymaniu tego auta... Jakoś tak przewaznie wychodzi :oops:

Masz 100% racje Gasper... Wiec coraz czesciej mysle o wywaleniu lpg!! Ale jeszcze sie wacham(troche w to utopilem kasy wiec...), zobacze co bedzie po ewentualnej regulacji... Ale szczerze musze powiedziec ze juz mam tego dosc(lpg)... Mimo wszystko dzieki za opinie chlopaki, bo przeciez po to m.in mamy to forum prawda? Pozdro for all

--==maly==-- - 2007-03-08, 22:40

Gasper napisa³/a:

Gasper nie zawsze jest tak,że jak ktoś ma gaz to auto jest w opłakanym stanie.
Nie wiem z kąd masz kase na paliwo nie wnikam czy od rodziców czy sam na nie pracujesz.
Ja np montując gaz zaoszczędził bym 500-600zł miesięcznie także mógł bym to przeznaczyć na ew naprawy. Nie decyduje się na to bo szkoda mi samochodu jednak rozumiem ludzi którzy to robią. Znam sporo ludzi dojeżdżających po 100km dziennie do pracy do Warszawy i gdyby nie LPG nie opłacały by im się a w swoich miastach nie mają szans na pracę.
Pozatym Ty i ja jesteśmy młodzi nie musimy utrzymać rodziny itd i możemy przeznaczyć tą kasę na PB ale nie każdy ma tak dobrze. Ja np wydaje na paliwo 800-1100zł zależnie od miesiąca i cieszę się,że stać mnie żeby jeździć na PB jednak wkurza mnie to,że muszę wydać dużą część wypłaty na PB. Zaoszczędził bym jeżdżąc na LPG a prace mam jaką mam i jeździć muszę. Jestem przekonany,że wielu w mojej sytuacji założyło by gaz bez wachania możliwe,że i Ty byś tak zrobił. Także pamiętaj,że "Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia"

Gasper - 2007-03-08, 22:51

Masz rację Mały, przeróbki aut na gaz to niestety dla niektórych przymus a nie wybór :( Zapomniałem o tym.

Jest super jak wszystko gra i gaz się nie sypie. Jak ktoś ma większego pecha, to utrzymanie auta z gazem generuje większe koszty niż benzyna. Nie wspominając już o stresie. Ja na przykład nie mogę zasnąć jak coś nie gra w moim aucie :wink:

Na zakup i utrzymanie mojego auta rodzice nie wydali jeszcze na szczęście ani grosza i niech tak pozostanie :) Niestety, albo i stety, nie jeżdżę dużo, więc mogę sobie pozwolić na PB95. Nie wiem co bym zrobił jakby mnie przycisnęło...

Boję się tylko, że instalacja gazowa naraziłaby mnie na kolejne koszty związane z utrzymaniem samochodu :oops: , czyli ewentualne awarie.