| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Jaka jest budowa tlumika ?
Menel - 2007-03-05, 00:04 Temat postu: Jaka jest budowa tlumika ? Chodzi mi o budowe tlumikow pseudo sportowych tj: KM MALON , VEGA ,VM SPORT itd.
Czy one nie sa przypadkiem calkowicie przelotowe i bez waty wygluszajacej , dospawane do puszki koncowki ozdobne z niby dyfuzorami ( z siatka w srodku ) ? I to jest wlasnie niby ten tlumik sportowo wyjaco buczacy ?
Czym one sie roznie od zwyklego tlumika seryjnego ?
SmasherE30 - 2007-03-05, 00:36
mniejsze wygłuszenie budowa mniej lub bardziej przelotowa
to tak jakbyś swój środkowy tłumik zamienił na końcowy (czytaj dospawał końcówkę)
puz - 2007-03-05, 07:56
zazwyczaj pelen przelot i wata kominkowa zdarzaja sie z budowa labiryntowa ale to tez przelot.
Shreku - 2007-03-05, 13:27
zależy jaki rodzaj, są pełne przeloty, bez żadnych labiryntów, ale są też labiryntowe z jakimś wypełnieniem, watą.
Menel - 2007-03-05, 14:07
jeżeli ktos ma to niech wklei rysunek przekrojowy końcowego tłumika m20 i pseudo sportowego KM Malon, Vega itp....
poza tym co daje cos takiego o nazwie POWER X - X PIP :
narazie wiem ze poprawia moment w dolnym zakresie. a co dalej ? i czy to dziala ?
SmasherE30 - 2007-03-05, 22:03
| El Menello napisa³/a: | poza tym co daje cos takiego o nazwie POWER X - X PIPe[/URL]
narazie wiem ze poprawia moment w dolnym zakresie. a co dalej ? i czy to dziala ? |
Menel rzuć okiem w tunigowym do tematu PUZa "wydech"
jeszcze dorzucę, że przy podwójnych wydechach konieczne jest połączenie aby wyrównac ciśnienie i sprawność każdego cylindra, a zarazem poprawić kulturę pracy ... w końcu to R6 a nie 2xR3
jaqub - 2007-03-05, 22:37
gdzies w jakiejs gazecie bylo pokazane jak wygladaja tlumiki ultera (moze gdzies na stronce maja)... pucha z zewnatrz w srodku rury najczesciej z dziurkami (w zaleznosci od typu mniej lub bardziej zagmatwane... im bardziej tym dydech cichszy) i wata jakas specjalna... do tego koncowki i tyla... seryjne tlumiki maja podobna budowe tylko zazwyczaj sa bardziej pogmatwane w srodku...
Menel - 2007-03-05, 22:55
smash, chodzi ci o ten krzyzak ? bo zdania sa podzielone tego wynalazku ale tez cos tam pisali o wyrownaniu cisnienia itd itd..jestem laikiem w tych sprawach i ciekawe czy to cos w stylu srtumiennicy ktora nic nie daje..
jakub, szukalem nawet w google przekroju tlumikow pseudo sportowych i seryjnych z e30 325 i nic. lipa...
jaqub - 2007-03-05, 23:47
| El Menello napisa³/a: | | jakub, szukalem nawet w google przekroju tlumikow pseudo sportowych i seryjnych z e30 325 i nic. lipa... |
jak znajde to gazete to jakies foto trzasne i Ci wkleje!
BADYL - 2007-03-05, 23:52
| SmasherE30 napisa³/a: | | El Menello napisa³/a: | poza tym co daje cos takiego o nazwie POWER X - X PIPe[/URL]
narazie wiem ze poprawia moment w dolnym zakresie. a co dalej ? i czy to dziala ? |
Menel rzuć okiem w tunigowym do tematu PUZa "wydech"
jeszcze dorzucę, że przy podwójnych wydechach konieczne jest połączenie aby wyrównac ciśnienie i sprawność każdego cylindra, a zarazem poprawić kulturę pracy ... w końcu to R6 a nie 2xR3 |
Przuwaz jak sa robione wydechy do V8 amerykaców - idzie własnie rura łaczaca obie L i P strone.
jaqub - 2007-03-05, 23:57
http://www.ulter.com.pl/pl/#ofir
moze ten link troche Ci wyjasni... cos o ulterze jest tez w tuning katalogu 2004 pod koniec ale gdzies jeszcze widzialem lepsze fotki...
[ Dodano: 2007-03-06, 00:09 ]
jeszcze tu na stronie chyba 3ciej jest rysuneczek:
http://www.ulter.com.pl/pl/katalog.2006-07-31.pdf
Menel - 2007-03-06, 00:16
podobno te pseudo sportowe to czym mniejsze,wezsze to tym bardziej bucza/wyja a jak wieksze to jest ciszej..gdzie tu logika ?
jaqub - 2007-03-06, 00:18
logika jest tu ze jest wiecej miejsca na tlumienie, jest wiecej materialu tlumiacego, na wiekszej dlugosci dochodzi do tlumienia itd...
|
|