| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - [E30] Obroty silnika m20b20
Tymon - 2007-02-16, 10:19 Temat postu: [E30] Obroty silnika m20b20 Witam
Panowie w jaki sposób można zwiększyć obroty w moim silniczku
Mam za niskie i na autko przenoszÄ… siÄ™ lekkie drgania.
Pozdrawiam
Tymek
LUKAS - 2007-02-16, 10:24
W przepustnicy masz śrubkęod jałowego.
Tymon - 2007-02-16, 10:31
LUKAS, dzięki.
Zapytałem bo usłyszałem że się nie da, ale skoro tak to po pracy sprawdzę.
LUKAS - 2007-02-16, 10:33
Da siębo u siebie regulowałem w ten sposob jałowy ...
[ Dodano: 2007-02-16, 10:33 ]
PS.
I nie tylko u siebie
Tymon - 2007-02-16, 10:34
LUKAS,
[ Dodano: 2007-02-16, 11:05 ]
Ustawione
Wyskoczyłem na chwilę z pracy i podkręciłem, zdjąłem osłonkę wziąłem kluczyk imbusowy i jest gites
Dzięki LUKAS, jeszcze raz.
Menel - 2007-02-16, 13:06
ale czy to jest dobry sposob? tzn taki jaki poleca BMW ? pytam sie tylko dlatego ze kiedys uslyszalem zeby tego sposobu nie stosowac ...
Tymon - 2007-02-16, 13:26
El Menello, pytanie tylko dlaczego
LUKAS - 2007-02-16, 13:43
To oświeć Menel jak Ty to robisz... 8)
Moim zdaniem tak to się robi. Niema innego sposobu zeby wyregulować jałowy.
Zawsze tak robię u siebie i u innych i jak do tej poery (twu twu ) nikt sie nie skarzył ...
kamil.k - 2007-02-16, 13:50
| El Menello napisa³/a: | | ale czy to jest dobry sposob? tzn taki jaki poleca BMW ? pytam sie tylko dlatego ze kiedys uslyszalem zeby tego sposobu nie stosowac ... |
to po co by była ta srubka
LUKAS - 2007-02-16, 13:54
Menel, mąci wodo, specjalnie dla Ciebie zamieszczam dowód że mam rację. Żebyś nie zarzucił mi że jestem gołosłowny... Bo niejestem
Nr. 12
Tymon - 2007-02-16, 14:01
Ale ze mnie leniwa
Mam tą ksiązkę i nie wpadłem na to
LUKAS - 2007-02-16, 14:03
Było się nie przyznawać
PZDR!
Menel - 2007-02-16, 14:04
ale chyba mnie nie zrozumieliscie
zadalem tylko pytanie z czystej ciekawosci, ja tego nigdy nie regulowalem bo nie mialem potrzeby.kiedys w serwisie BMW na Ojcowskiej tak ktos powiedzial zeby tej srubki nie ruszac i juz
Tymon - 2007-02-16, 14:04
LUKAS, spoko
Dzięki jeszcze raz, fajnie że można na was polegać.
Szacun
[ Dodano: 2007-02-16, 13:06 ]
| El Menello napisa³/a: | | kiedys w serwisie BMW na Ojcowskiej tak ktos powiedzial zeby tej srubki nie ruszac i juz |
No bo pewnie maszyna wychodzi z fabryki i jest ok, jak ruszałem to ta śrubka była zalakowana na żółto.
Tommec - 2007-02-20, 11:57
Witam
Czy pasowałaby przepustnica ze starszego motronica (na której jest śrubka do regulacji wolnych obrotów) do motronica 1.3 (gdzie tej regulacji śrubką nie ma) ? Czy ma to sens ? Chodzi o to, żeby skończyć już moją walkę z ciągle za niskimi obrotami w M20B20, gdzie po wymianie prawie całego osprzętu wolne nadal stoją na około 600 obr/min.
debauched - 2007-02-20, 20:18
z ktorej strony jest ta sroba? od spodu? narazie jej nie zauwazylem nie wiem za bardzo jaki mam wtrysk ale nie jest to chyba motronic poniewaz w moim m20b20 nigdy nie bylo sondy lambda
SOER - 2007-02-20, 22:17
| Tommec napisa³/a: | Witam
Czy pasowałaby przepustnica ze starszego motronica (na której jest śrubka do regulacji wolnych obrotów) do motronica 1.3 (gdzie tej regulacji śrubką nie ma) ? Czy ma to sens ? Chodzi o to, żeby skończyć już moją walkę z ciągle za niskimi obrotami w M20B20, gdzie po wymianie prawie całego osprzętu wolne nadal stoją na około 600 obr/min. |
Powinno byc chyba 750 tez mam rowne 600 ale silnik pracuje rowno i nie telepie sie, warto grzebać ? za niskie obroty moga mu nie służyć ?
Kimbek - 2007-02-20, 22:51
Też kiedyś regulowałem tą śrubą, choć też słyszałem że nie powinno się bo ot tego jest silniczek wolnych obrotów zwany krokowym.
Po dotarciu gniazd zaworowych,wyregulowaniu zaworów, wymianie wałka który był przytarty w paru miejscach, obroty się ustawiły na 700 a silnik ani drgnie, co wcześniej musiałem mieć prawie 1000
Tommec - 2007-02-21, 13:34
| SOER napisa³/a: |
Powinno byc chyba 750 tez mam rowne 600 ale silnik pracuje rowno i nie telepie sie, warto grzebać ? za niskie obroty moga mu nie służyć ? |
Nie patrz na to, co na obrotomierzu, bo on z reguły trochę zaniża. U mnie 600-620 obr pokazuje po podłączeniu do kompa, a na obrotomierzu jest niewiele ponad 500.
Tymon - 2007-02-24, 15:35
No ja wam powiem że po wyregulowaniu zaczeły się jaja
Mianowicie Beti zaczeła falować w pewnym zakresie obrotów i nie wiem czemu ale ciężko odpalała.
Po rozmowie na GG z kolegą LUKAS postanowiłem wyczyścić w ogóle zobaczyć silniczek krokowy, ewentualnie zamienić bo znajomy miał takowy w garażu.
Po zdemontowaniu mojego, zauważyłem jedną różnicę wiedząc jak wyglądał od kumpla.
Ta "zapadka" które puszcza powietrze w si)lniczku od kolegi była obrobiona mechanicznie ( pilniczkiem czy cuś) gdzie u mnie była prosta jak żyletka.
Po założeniu tego obrobionego, fura na dzień dobry z 450 obrotów skoczyła na 750 i chodzi jak pszczółka odpala na dotyk itp.
To tyle, chciałem się z wami podzielić tym "newsem"
Pozdrawiam
Tymek
SmasherE30 - 2007-02-24, 16:08
a zrobiłbys fotkę tego oczym piszesz? tylko w miarę wyraxną proszę, tak dla potomnych ... dzięki
Artur C. - 2007-02-24, 19:25
Nie grzebie się tą śrubką bo motronik i tak skoryguje obroty - to wina samego sterownika lub częściej krokowego - problem dotyczy też silników M20 z aparatem zapłonowym - od tego są inne regulacje .
LUKAS - 2007-02-24, 23:33
W takim razie od czego ona jest.
W Etzoldzie są rozbierznosci. Na jednej stronie jest szkic układu z podpisana srubą regulacyjną, a nizej w tekscie jest napisane:
"W przypadku układu wtryskowego Motronic prędkość biegu jałowego jest regulowana przez elektronicznie sterowany nastawnik biegu jałowego i nie można wprowadzać zmian w tej regulacji."
Jak to rozumieć
Zawsze reguluje jałowy tą śrubką w Motronicach i nigdy niebyło z tym problemu ...
Znowu czeski film ... ?
Tymon - 2007-02-24, 23:45
LUKAS, no mój mechanior tez mi powiedział że mam tego nie ruszać
Widzisz u mnie po ruszeniu wyszły jaja.
Jutro wkleje fotkę krokowca i pokaże o co mi chodziło.
LUKAS - 2007-02-24, 23:48
A u mnie jest ok...
piotr323 - 2007-02-25, 00:33
| Artur C. napisa³/a: | | Nie grzebie siÄ™ tÄ… Å›rubkÄ… bo motronik i tak skoryguje obroty - to wina samego sterownika lub częściej krokowego - problem dotyczy też silników M20 z aparatem zapÅ‚onowym - od tego sÄ… inne regulacje . |
czyli na jetronicu też nie ruszać
Artur C. - 2007-02-25, 08:18
Tak jest ok - lecz zapewne nie ustawiłeś TPSa tak abt komputer wiedział że jest zamknięta przepustnica i dlatego nie działa ta "autokorekta" obrotów. Na Jetroniku tymbardziej bo zpierdzielą się fabryczne ustawienia podciśnien na króćcach do aparatu zapłonowego a wtedy to się zaczyna mexyk.
Tymon - 2007-02-25, 11:15
Hejka Panowie.
Podskoczyłem do garażu i cyknąłem fotki.
Silniczek i wybrana "zapadka"
Data produkcji
Numer BOSCHA
Wypunktowana część, tak jakby ktos to naznaczył
Miłego oglądania
Pozdrawiam
Tymek
LUKAS - 2007-02-26, 21:15
W takim razie od czego jest śruba na przepustnicy
W Etzoldzie są rozbierznosci. Na jednej stronie jest szkic układu z podpisana srubą regulacyjną:
Natomiast nizej w tekscie jest napisane:
"W przypadku układu wtryskowego Motronic prędkość biegu jałowego jest regulowana przez elektronicznie sterowany nastawnik biegu jałowego i nie można wprowadzać zmian w tej regulacji."
Poprzez sformułowanie "NIE MOŻNA WPROWADZAĆ ZMIAN W TEJ TEGULACJI" rozumiem silniczek krokowy, a nie tą śrubkę...
Artur C. - 2007-02-26, 21:50
W Enzoldzie nie ma rozbieżności bo gdzie tam pod tym rysunkiem jest napisane że to śruba regulacyjna przepustnicy - pozatym ten rysunek jest paradoksalnie właśnie jest nieporozumieniem bo w Motroniku ta regulacja nie występuje tylko w L-jecie na kolektorze dolotowym.
debauched - 2007-02-27, 22:04
zadam banalne pytanie, jak rozronic patrzacv na silnik jaki mamy wtrysk?
kamil.k - 2007-02-27, 22:14
| debauched napisa³/a: | | zadam banalne pytanie, jak rozronic patrzacv na silnik jaki mamy wtrysk? |
skad wychodza kable WN jesli z przodu głowicy to masz motronika
jak chcesz sie dowiedziec jakiego to musisz podac numer kompa który jest w schowku
southOFheaven - 2007-02-28, 12:44
hej panowie chcialem sie zapytac czy wazne jest ustawienie tej zapadki w srodku krokowca po czyszczeniu/ plukaniu? chodzi o to ze nie wiem w jakiej pozycji byla (otwarta max, otwarta do polowy, zamknieta) i czy po wlaczeniu silnika samo sie ustawia?
pytam bo nie chce mi sie wierzyc ze w moim m50b20 krokowy cos zwalil z obrotami bo na zimnym ma bardzo male- 700obr a na cieplym wysokie 900-1000.. przed plukaniem bylo ok tylko falowal- a teraz nie faluje ale sa cyrki z obrotami.
pozdrawiam
LUKAS - 2007-02-28, 14:29
| Artur C. napisa³/a: | | gdzie tam pod tym rysunkiem jest napisane że to Å›ruba regulacyjna przepustnicy |
Jak to gdzie Widać wyraźnie że sruba jest na przepustnicy ...
| Artur C. napisa³/a: | | w Motroniku ta regulacja nie wystÄ™puje tylko w L-jecie na kolektorze dolotowym. |
Jeśli twierdzisz że ta sruba nie wystepuje w Motronicu, to czemu ja ją mam u siebie w Motronicu... Może się mylę, ale wyglada tak jak na szkicu ...
No i pytanie ktore znów powtorze. Od czego ona w takim razie jest
Bez apelacyjnie w ksiazce jest jakis błąd, sprobujmy ustalic jaki i jak powinno być prawidłowo ...
debauched - 2007-02-28, 15:44
| kamil.k napisa³/a: | skad wychodza kable WN jesli z przodu gÅ‚owicy to masz motronika
jak chcesz sie dowiedziec jakiego to musisz podac numer kompa który jest w schowku |
cholera??!! nie ma u mnie sondy, czy mozliwe aby jakis magik zadal sobie w moim wozie tyle trudu i wstawil kolektor bez miejsca na sonde lambda? a moze byly motroniki bez sondy?
Artur C. - 2007-02-28, 16:23
[quote="LUKAS"] | Artur C. napisa³/a: | | gdzie tam pod tym rysunkiem jest napisane że to Å›ruba regulacyjna przepustnicy |
Jak to gdzie Widać wyraźnie że sruba jest na przepustnicy ...
| Artur C. napisa³/a: | | w Motroniku ta regulacja nie wystÄ™puje tylko w L-jecie na kolektorze dolotowym. |
[b][color=blue]Jeśli twierdzisz że ta sruba nie wystepuje w Motronicu, to czemu ja ją mam u siebie w Motronicu... Może się mylę, ale wyglada tak jak na szkicu ...
No i pytanie ktore znów powtorze. Od czego ona w takim razie jest
Pierwsze- Śruba jest nie na przepustnicy lecz (jak widać na rysunku ) na kanale obejściowym przepustnicy. I występuje na kolektorze dolotowym po przeciwnej stronie przepustnicy i napewno w motroniku to nie występuje.Bo niby poco.Na rys jako 2.
Dwa Jak już to jest takie malenstwo o drobnym gwincie które podtrzymuje mechanizm przepustnicy aby się nie domykała powodując jej zakleszczanie i jest na odlewie przepustnicy gdzie niema tego kanału obejściowego.Na rys jako 1.
Cały problem że jest zły rysunek - pomieszanie Motronika i L-jeta.
I nadal się upieram że tej śrubki na przepustnicy się nie rusza.
southOFheaven - 2007-02-28, 17:33
a ktos wie jak to jest z krokowym gdzie napisalem trzy posty wyzej?
LUKAS - 2007-02-28, 17:58
Arturze, zdjecie ktore zamiesciles jest L-Jetronica. U mniew Motronicu jest inaczej. Chodzi mi o srubke nr 1. Niestety niemogę teraz tego pokazać. Dopiero w piatek bede mogl zrobic fotke jak to u mnie wyglada ...
Jesli nie rusza sie tej sruby i jest to staly nastaw, to po co jest to zrobione na srube, ktora mozna regulowac (nie pisze ze wolno, tylko izycznie mozna ... ).
Artur C. - 2007-02-28, 19:56
Specjalnie wkleiłem L-jeta aby pokazać jak wygląda i gdzie jest śruba regulacyjna wolnych obrotow i rzecz jasna że motronik tego z numerem 2 nie ma zamiast tego jest zaślepka z wyjściem podciśnienia na regulator paliwa.
Co do tej śrubki 1 to sprawa jest raczej błacha - otóż -po montarzu przepustnicy na osi w gardzieli trudno jest o jej precyzyjne i jednakowe położenie spoczynkowe więc nie stosuje sie stałego odlewanego zdeżaka mechanizmu przepustnicy który wymagałby indywidualnej i jakby nie było precyzyjnej obróbki i w zwiazku z tym stosuje się śrubkę którą podpiera się jej mechanizm aby nie klinowała się o ścianki gardzieli - a jest to napewno i tańsze i prostsze do wykonania i regulacji.
[ Dodano: 2007-02-28, 20:01 ]
| southOFheaven napisa³/a: | a ktos wie jak to jest z krokowym gdzie napisalem trzy posty wyzej? |
Raczej nie ma znaczenia bo przed startem silnika i tak (o ile pamiętam)zostaje maxymalnie otwarty i po odpaleniu dopiero przymykany do odpowiedniej wartości.
|
|