| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - wkażnik paliwa i rezerwa w E30
Smykoo - 2007-02-14, 00:42 Temat postu: wkażnik paliwa i rezerwa w E30 Ema
Mam taki problem w BMW 320i:
Wskazowka od paliwa przy np. zatankowaniu 30l pokazuje mi, ze jest w baku 40l, czasami jak jest w okolicach czerwonego pola opada po czym drga i wraca na miejsce...A rezerwa sie nie pali nawet jak wskazowka znajdzie sie ponizej czerwonego pola. Ostatnio byla na bialej kresce i dalej sie nie pali (zarowka jest ok, sprawdzalem). Jest to troche irytujace, bo nie wiem ile mi tak naprawde auto pali i ile mam w baku wachy...
dzieki za ewentualna pomoc
ogolny - 2007-02-14, 06:45
Ten typ tak ma i nic nieporadzimy,jedynie to
Lord Lukasz - 2007-02-14, 08:20
Sprawdz kabelki przy wkładzie do baku, jest pod siedzeniem, w tamtym miejscu jest włączana rezerwa, pozatym zazwyczaj tak bywa że jak ktoś rozbiera zegary i przy tym ściąga wskazówki (np. jak zmienia tarcze) to potem już wskazówki zakłada inaczej tak więc poszukaj jakiegoś okazu w którym nie były ruszane zegary i zobacz w jakim położeniu jest wskazówka na wyłączonym zapłonie
LUKAS - 2007-02-14, 08:40 Temat postu: Re: wkażnik paliwa i rezerwa w E30
| Smykoo napisa/a: | | zarowka jest ok, sprawdzalem |
Umnie był następujący przypadek...
Żarówka oki, bo sprawdzałem. Wiec jezdzilem jezdzilem jezdzilem a rezerwa sie nie zapalala, przezco wyjezdzilem wache i auto zaczelo przerywac... naszczescie mialem karnisterek 6l w bagazniku
Rozebrałem zegary i okazalo sie, ze koszyk plastikowy w ktorym siedzi zarowka styka sie z plytka zegarow dwoma zawiniętymi "języczkami". Te "języczki" byly rozgiete i niekontaktowaly. Wystarczylo ze przygiąłem je tak zeby mocno dotykaly do plytki zegarow i od 3 lat jest ok
A ze wskazówką, to tak jak Łukasz napisał.
PZDR!
Adi - 2007-02-14, 11:12
U mnie jest podobnie z tym, że wiem, że mam uszkodzony sam czujnik znajdujący się w baku.
Zatankuje 15l a wskazówka pokazuje grubo ponad połowe, czasem opadnie juz prawie do rezerwy mimo, że przed chwilą było tankowane po czym po przejechaniu paru kilometrów wychyla się za połowę skali.
Wskaźnik wymieniłem sobie przy okazji wymiany obrotomierza i jest dalej to samo więc to musi byc czujnik w baku.
W Etzoldzie jest opis jak go sprawdzić miernikiem ale nie mam teraz książki przy sobie. Czujnik prawdopodobie jest uszkodzony z powodu tankowania zbyt małych ilości paliwa. Możesz go wykręcić odczekać aż spłynie z niego paliwo i na włączonym zapłonie poprzechylać go, wtedy zobaczysz jak zachowuje sie wskazówka i czy zapala się rezerwa.
HeMP - 2007-02-14, 12:15
o i ja sie podepne.. i pochwale jak mam ...
po postoju min 1 dzien i wlaczeniu silnika pokazuje mi zawsze pelny kocioł,moge miec rezerwe ( świeci)a wskazowka jest na full przejade pare km i jest ok nagle pokazuje prawidlowa wartosc, jak sa male odstepy w jezdzeniu ( po pare godz) to jest wszystko ok .....
Sonny - 2007-02-14, 14:28
podepne sie pod temat bo tez mam problem z wskaznikiem, tzn. wogole sie nie rusza, rezerwa normalnie sie zapala, zwieralem do masy kalbe przy zbiorniku i tylko rezerwa mruga. Podlaczalem tez wypiety wskaznik do akumulatora i sie wychyla. Co to moze byc?
Adi - 2007-02-14, 15:54
wklejam fotki bo skanera u mnie brak
jest tylko małe ale bo z tego co wiem to były dwa rodzaje tych czujnikówi to dotyczy chyba tego starszego ale myślę, że też pomoże
Smykoo - 2007-02-14, 20:36
dzieki za konkretne info...pogrzebie i sprawdze co i jak...
Gelo - 2007-02-14, 23:56
w e30 czujnik od rezerwy jest połączony z pompą i znajduje się pod tylnym siedzeniem od strony pasażera, natomiast czujnik poziomu paliwa znajduje się za kierowcą, i najprawdopodobniej masz padnięty czyjnik poziomu paliwa.
SOER - 2007-02-15, 19:58
a ja mam małe pytanie na zegarach napisane mam ze bak 60L czasem jest 55L dlaczego ? jesli bak ma 60L to jest to wartość z rezezrwa ? Bo zeby mi pokazywało 30l to musze miec w baku 30 + rezerwe czyli jakies 36L. Wskaźnik też mi skacze sobie z 20 na 30L a jest np. 30 i po odpaleniu zawsze poziom paliwa mi spada.
LUKAS - 2007-02-15, 20:10
Wszystkie wąskie lampy miały 55 litrów.
Szeroka lampa 320i i 325i miały 62 litry.
Reszta szerokich lamp miala 55l. Przynajmniej 324td.
alexil - 2007-02-16, 00:14
| Cytat: | | Bo zeby mi pokazywało 30l to musze miec w baku 30 + rezerwe czyli jakies 36L. Wskaźnik też mi skacze sobie z 20 na 30L a jest np. 30 i po odpaleniu zawsze poziom paliwa mi spada. |
U mnie jest podobnie-wskaźnik poziomu spada po odpaleniu i podnosi się po jakimś czasie.W ogóle wydaje mi się, że wskaźnik pokazuje mi mniej niż mam w baku. Sprawdzam też sobie czasem na OBC średnią ilość paliwa i potrafi mi ubyć 5 litrów po odpaleniu i przejechaniu paru km więc przestałem wierzyć we wskazania zarówno OBC jak wskaźnika na desce....
Pozdrawiam
|
|