BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Problem Automatem - 5HP18

Rufus - 2007-02-13, 16:25
Temat postu: Problem Automatem - 5HP18
Witam wszystkich!

To mój pierwszy post na forum, więc bardzo proszę o wyrozumiałość przy ewentualnych niedociągnięciach.

Otóż stałem się szczęśliwym posiadaczem wymarzonej Bawarki E34 Touring w TDSie z automatem z 1993 roku.

Skrzynia dziwnie się zachowuje gdy się rozgrzeje (po dłuższej jeździe lub po cięższej nodze) - gdy stoję (np. na światłach) to samochód jakby co jakiś czas chce ruszyć (zrywa się) - oczywiście hamulec wciśnięty, skrzynia w pozycji D)
Po za tym w czasie jazdy skrzynia gładko zmienia wszystkie biegi.

Od 2 dni doszło jeszcze jedno zjawisko - gdy wrzucam bieg (D lub R) to silnik się dusi i gaśnie - muszę go znowu uruchomić i wtedy działa.
Nie wiem co to może być, to mój pierwszy automat - wygląda mi na to, że skrzynia nie wysprzęgla do końca i dusi silnik - czy to możliwe?

Czy przyczyną może być niski stan oleju?

Z góry dziękuję za pomocne odpowiedzi i pozdrawiam wszystkich.

Sosen - 2007-02-13, 17:17

Koniecznie wymień olej w skrzyni, automaty są bardzo wrażliwe na stan oleju.
pozdrawiam
o==00=oo

Artur C. - 2007-02-13, 20:23

Dokładnie jest to objaw niskiego stanu oleju / uzupełnij obowiązkowo!!!- ale jak pisał poprzednik wymien go od razu dla świętego spokoju.
sarna1 - 2007-02-13, 21:53

a ja sie z wami nie zgodze - winny jest elektroniczny nastawnik w pompie wtryskowej. A potwierdza to objaw nr 2. Jedz na regulacje pompy moze sie jezszcze uda ja troszke podciagnac i na jakis czas bedziesz mial spokoj.
Bartek_P - 2007-02-14, 18:27

Dokładnie. Też stawiam na nastawnik. Czasem wystarczy wyczyścić.
Mozesz jeszcze sprawdzić czy nic ci się nie dzieje z włącznikiem przy pedale hamulca, są dwa jeden od światła stop a drugi idzie na sterownik skrzyni.

Co do pkt. 1. To ciesz się że ci ciągnie do przodu jak masz w pozycji D, to normalny i prawidłowy objaw. Nawet pod lekką górke powinna ciągnąć, do tyłu tak samo.
Jak nie szarpie przy zmianie i sie nie ślizga to zostaw te skrzynie w spokoju.
Po za wymianą oleju i filtra oczywiście bo to jest obowiązkowe, jeżeli ci ktoś mówi że się nie wymienia oleju to albo kłamie albo sie po prostu nie zna.

Rufus - 2007-03-16, 10:53

Wielkie dzięki za zainteresowanie!! :prosze:

Przepraszam, za długi brak odpowiedzi - monitor umarł w domciu, a wszelkie zbędne koszty wolałem włożyć w autko, a potrzeba ich sporo. :?

Po wymianie wszystkich płynów ustrojowych i filtrów oczywiście szarpanie ustało :jupi: - tzn, od czasu do czasu przypomina o sobie, ale bardzo rzadko (1-2 x w tygodniu mu odbije i zaraz przestaje, a jeżdzę codziennie do pracy).
Niestety po wrzuceniu biegu (D lub R) następuje zawsze lekkie szrpnięcie (to nie jest normalne?), ale silnik się nie dławi, poprostu nie przechodzi z Neutrala płynnie (ale jak z D na R i na odwrót przerzucę od razu, bez zatrzymywania się na N, to pięknie płynnie autko rusza bez szrpnięcia). Prawdopodobnie jakiś sterownik elektrozaworów TCC (czy coś takiego) w skrzyni jest do wymiany i trzeba zrobić upgrade softu tego sterownika.

A co do nastawnika dawki paliwa też prawdopodnie - w filtrze paliwa mechanik znalazł ślady oleju (prawdopodbnie pompa wtryskowa lekko puszcza).

No cóż, na razie jeżdzę i wiem co trzeba jeszcze zrobić, ale najpierw amortyzatory z przody, bo kółeczka odbijają się od ulicy jak od trampoliny.

Mówiono mi, że przy BMW to stale coś trzeba dłubać - i to chyba prawda - wczoraj posłuszeństwa odmówiło otwieranie tylnej szyby (tej w klapie). Wyczytałem, że to może być wina przetartych kabli, a to zostawiam na weekend.

Mam nadzieję, że do wakacji (jeśli fundusze nadal pozwolą) zrobię Beemkę na zicher.

Pozdrawiam

kavka - 2007-03-16, 18:31

Rufus napisa³/a:
Niestety po wrzuceniu biegu (D lub R) następuje zawsze lekkie szrpnięcie (to nie jest normalne?), ale silnik się nie dławi, poprostu nie przechodzi z Neutrala płynnie (ale jak z D na R i na odwrót przerzucę od razu, bez zatrzymywania się na N, to pięknie płynnie autko rusza bez szrpnięcia). Prawdopodobnie jakiś sterownik elektrozaworów TCC (czy coś takiego) w skrzyni jest do wymiany i trzeba zrobić upgrade softu tego sterownika.

Z tego co pamiętam to w automacie u Wojtaqa (tyle że w E30 324d) też jest lekkie szarpnięcie przy zmianie pozycji R N D , ale to naturalne bo wtedy auto zaczyna lekko ciągnąć ... To raczej normalne .
Rufus napisa³/a:
Mówiono mi, że przy BMW to stale coś trzeba dłubać - i to chyba prawda - wczoraj posłuszeństwa odmówiło otwieranie tylnej szyby (tej w klapie). Wyczytałem, że to może być wina przetartych kabli, a to zostawiam na weekend.

Jak to kiedyś ktoś powiedział ... BMW sie nie psuje ... Ono ma tylko kaprysy :D :D :wink:

Pozdrawiam

Bartek_P - 2007-03-16, 22:26

1. Położenie drążka zmieniamy tylko przy wciśniętym pedale hamulca, po całkowitym zatrzymaniu auta
2. Zawsze bedzie czuć "lekkie" szarpnięcie przy zmianie z N na D i z N na R, to jest całkowicie normalne, pod warunkiem że to szarpnięcie jest delikatne.
3. Jeśli szarpie przy zmianie biegów to zacina się elektrozawór danego biegu,
4. Jeśli zdaża się to żadko to olej to , jak zacznie szarpać częściej to się będziesz martwił.
Pilnuj tylko stanu oleju, i wycieków

Być moż wkrótce szarpanie przy zmianie biegów zniknie, jeśli był olej wymieniony

I pamiętaj że wbrew temu co mówi większość mechaników OLEJ W AUTOMACIE SIĘ WYMIENIA

[ Dodano: 2007-03-16, 22:26 ]
1. Położenie drążka zmieniamy tylko przy wciśniętym pedale hamulca, po całkowitym zatrzymaniu auta
2. Zawsze bedzie czuć "lekkie" szarpnięcie przy zmianie z N na D i z N na R, to jest całkowicie normalne, pod warunkiem że to szarpnięcie jest delikatne.
3. Jeśli szarpie przy zmianie biegów to zacina się elektrozawór danego biegu,
4. Jeśli zdaża się to żadko to olej to , jak zacznie szarpać częściej to się będziesz martwił.
Pilnuj tylko stanu oleju, i wycieków

Być moż wkrótce szarpanie przy zmianie biegów zniknie, jeśli był olej wymieniony

I pamiętaj że wbrew temu co mówi większość mechaników OLEJ W AUTOMACIE SIĘ WYMIENIA

Rufus - 2007-03-29, 10:22

Cytat:

Dzięki Bartku za zainteresownie.

Tak, wiem o zmianie oleju co 50 tys km (mam Dextron III - czarna tabliczka na skrzyni).

Cytat:
Zawsze bedzie czuć "lekkie" szarpnięcie przy zmianie z N na D i z N na R, to jest całkowicie normalne, pod warunkiem że to szarpnięcie jest delikatne

Niestety nie mam porównania z innymi Beemkami w automatach, ale miałem okazję jechać (jako pasażer) Toyotą Cariną E w automacie i tam przy zmianie biegu (z N lub P na D lub R) nie ma żadnego szarpnięcia, a u mnie jest zdecydowane szarpnięcie (tak jakby w manualu trzymać nogę na hamulcu i szybko ale lekko popuścić sprzęgło i wcisnąć z powrotem).
Wg mechanika skrzynia jest OK, ale ja cały czas boję się, że w trasie nagle odmówi posłuszeństwa i pozamiatane... A ja niestety mam dośc sporo wyjazdów służbowych.
No cóż, w najbliższą niedzielę wyjeżdzam - trasa prawie 500 km, więc obadam, przeżyję, przetestuję.
Aktualnie robi się pompa wtryskowa, bo olej przepuszczała, może ona też miała wpływ na szarpnięcia... :huh:

Cytat:
Z tego co pamiętam to w automacie u Wojtaqa (tyle że w E30 324d) też jest lekkie szarpnięcie przy zmianie pozycji R N D , ale to naturalne bo wtedy auto zaczyna lekko ciągnąć ... To raczej normalne .

Dzięki Kavka, może jednak jestem przewrażliwiony? :wink:
Ale lubiÄ™ jak wszystko jest :spoko:

Pozdrawiam
Rufus

[ Dodano: 2007-06-11, 10:59 ]
Heh! ;/

A jednak okazało się, że wszystkiemu był winny nastawnik dawki paliwa.

Troszkę poszukałem i znalazłem używany nastwanik - lepszy od mojego, ale jednak nie w 100% sprawny.
Teraz szarpanie ustało. Faktycznie czuć po przęłączeniu na bieg, że zaczyna ciągnąć, ale teraz bez szarpnięcia.
Jednak po nagrzaniu się silnika (30-40 minut spokojnej jazdy lub zaraz po przejeździe z "ciężką nogą" szarpanie pojawia się :(

Aktualnie szukam sprawnego POTENCJOMETRYCZNEGO nastawnika dawki paliwa do TDS w dobrej cenie, co w Krakowie nie jest łatwe.
Jakby ktoś miał taki nastawnik, leży mu na półce i byłby chętny odsprzedać po dobrej cenie, to bardzo proszę o informację na adres rufig@buziaczek.pl , może się dogadamy :| .
Już teraz nie jest to dla mnie bardzo pilne, bo w czasie jazdy nic się nie dzieje, a przy krótkich przejazdach po Krakowie nastawnik nie daje znać o sobie.

Dzięki wszystkim za dobre i słuszne rady o nastawniku :oops: .

Pozdrawiam
Rufus