BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Co to jest nr 22 ?

Menel - 2007-02-12, 22:30
Temat postu: Co to jest nr 22 ?

do czego jest czesc nr 22 ? po co to jest itd ...taka sprezynka a w srodku sruba.
:?: :?: :?:

adrian e30 - 2007-02-13, 21:53

jesli mnie nos nie myli to jest to do likwidowania luzu na pedale sprzegla. a moze sie myle... 8)
Menel - 2007-02-13, 22:15

najdziwniejsze jest to ze jest 85 wyswietlen a nikt nie potarfi odpowiedziec na takie niby proste pytanie z dodatkowym rysunkiem.
sam osobiscie nie wiem bo nigdy nie grzebie przy beemce tylko zlecam to innym...

Yabi - 2007-02-13, 22:33

Mnie sie raczej wydaje ze na 99% jest to tłoczek pompy sprzegla ze sprezyna odpychajaca go. Rzbieralem nie raz pompe bo spezyna mi ciagle pekala :D na tej fotce slabo to cos widac Ale moze sie myle ;/
Menel - 2007-02-13, 22:36

yabi, cos mi sie zdaje ze masz racje .ma ktos fotki gdzie to sie znajduje pod pedalami? I jakie ma zadanie ?
Marcin e30 - 2007-02-13, 23:20

na zdjęciu trochę dziwnie widać ale to jest tłoczek od sprzęgła a ta "sprężyna" to tak tylko wygląda ta cała gumowa osłonka
Pawel-e30 - 2007-02-15, 20:18

Jacek specjalnie dla ciebie

Menel - 2007-02-15, 23:08

pawel , ale ja znowu nie widze nic na tej fotce przypominajace ta sprezyne. jest tam cos podobnego zaznaczonego przeze mnie czerwona strzalka i cos zolta strzalka. co to jest? bo wyglada bardzo podobnie...

kuzyn - 2007-02-15, 23:15

Jacek wydaje mi sie że 22 to element od którego idzie żółta strzałka.
Menel - 2007-02-15, 23:19

tez tak mysle bo czerwona strzalka za bardzo przypomina zwykla sprezyne naciagajaca pedal.
zolta sprzalka troche dziwnie pokazuje ale foto jest dziwnie zrobione. przykrywa ta czesc ta locha od kierownicy.no ale jak to jest to to co to jest ? :P

kuzyn - 2007-02-15, 23:40

czy to nie jest sprężyna amortyzująca pedał hamulca ?
być może się mylę... w realoem.com to sie zwie compression spring.

meles - 2007-02-16, 00:20

Ja mogę powiedzieć bardzo okrężnie za to bardzo pewnie, bo to właśnie mam teraz w garażu rozebrane.

Numer 22 lub jak kto woli compression spring - jest to sprężyna, która jakby wspomaga charakterysytkę pedału sprzęgła. Jest umieszczona tak aby do pewnego momentu stawiała opór natomiast po przejściu pewnego miejsca pomagała wciskac pedał sprzęgła.

Jak się wyciągnie tłoczek sprzęgła to wygląd to tak, że wciskając pedał sprzęgła do pewnego momentu czuje się opór stawiany przez tą sprężynę natomiast po przekroczeniu punktu "przełamania" pedał sprzęgła walnie w ścianę kabiny i oprze się na stoperze sprzęgła. Zaraz zejdę na dól i doryzuję tą sprężynę tam gdzie jest u mnie. Niestety fotek nie mam czym zrobić.

nokerman - 2007-02-16, 08:35

El Menello, o widzisz to jest właśnie to o czym wczoraj rozmawialiśmy, kolega meles bardzo ładnie to wyjaśnił.

a z fotek Pawłą to żółta strałka -> kolumna kierownicy, czerwona -> sprężyna pedału hamulca

PZDR

Menel - 2007-02-16, 13:00

dziki meles.jeszcze jak bys mog dorysowac w ktorym to miejscu sie znajduje.
noker, ta zolta strzalka dziwnie wyszla. jak powiekszysz sobie obrazek to widac ze za kolumna jest taka sprezyna ale zle ja widac no i myslalem ze to wlasnie to.

meles - 2007-02-16, 13:31

Narazie nad tym pracuję, ale chyba za szybko się pochwaliłem i przeceniłem swoje MSPaintowe możliwości. Jeżeli uda mi się znaleźć jakiś sposób, żeby to sfotografować to wrzucę fotkę... albo jeszcze spróbuję painta... :)

Tylko się nie śmiejcie. :oops:

To niebieskie to płaskownik do którego zamocowany jest tłoczek sprzęgła. Cała sprężyna oczywiście byłaby w tym ujęciu zasłoniona (zasłonięta - sam nie wiem jaka forma jest poprawna :roll: ) przez dźwignię pedału sprzęgła.