BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - [E30] Nie działające światła stopu

trip - 2007-02-10, 18:46
Temat postu: [E30] Nie działające światła stopu
witam, mam problem ze światłami stopu w mojej e30/wąska lampa 318i 84r/ wymieniłem żarówki i bezpiecznik pobieznie sprawdziłem stan instalacji el. a światła dalej nie działają.podejrzewam, że coś nie styka przy pedale hamulca,ale nie wiem na jakiej to tam działa zasadzie, i który to kabelek. byłbym wdzięczny gdyby ktoś zamieścił schemat albo napisał jak jest to tam zbudowane.pozdrawiam
henry - 2007-02-10, 22:02
Temat postu: Stop
....Witam !! Masz u nas Niezbędnik Techniczny pełen schematów elektrycznych. Wejdź tam , wpisz rok produkcji , typ auta i masz schematy. Schemat obwodu świateł stop jest wyjątkowo prosty ( "po drodze" do żarówek jest tylko przekaźnik kontroli obciążenia - sprawdza czy żarówka naprawdę sięświeci , sygnalizacja w check control ).Po włączeniu zapłonu napięcie +12 V powinno byc na jednym ze styków wyłącznika świateł STOP przy pedale hamulca..............PZDR - henry
LUKAS - 2007-02-10, 23:13

W moim przypadku problem stanowił włącznik świateł umieszczony przy pedale hamulca. Koszt to okolo 20zł.

trip - 2007-02-16, 16:12

witam!dzięki za odpowiedzi.problemem okazał sie włącznik przy pedale hamulca, automat włączajacy.kupiłem polski zamiennik za 10 pln :] i działa bez zarzutu.
u mnie włacznik wyglądał tak:
firmy MERA:].pozdrawiam