| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Przestroga i info.
lokop e30 320i - 2007-02-07, 14:01 Temat postu: Przestroga i info. http://motoryzacja.interi...0-zl,867871,415
Moze i ja wytocze proces i bede sie domagal drzwi ktore nabylem za zlotowke : )
Pawel735 - 2007-02-07, 14:56
Nie tak dawno ktoś z forum wylicytował silnik 3,5 litra za złotówke.
casus maximus - 2007-02-07, 15:20
gosc od tego jeepa ma przewalone. musi zalatwic takiego jeepa temu co wygral licytacje za ponad 20 tysiakow. wtopa na maxa. ale zarty sie skoncza.
urbi - 2007-02-07, 15:44
ja zanabylem ostatnio szpere za zlotowke do e36 no ale za 1 zl 8)
Mlody - 2007-02-07, 15:45
| Pawel735 napisał/a: | | Nie tak dawno ktoś z forum wylicytował silnik 3,5 litra za złotówke. |
I co z tego wyszlo??
Lord Lukasz - 2007-02-07, 15:54
Ludzie niektórzy myślą że allegro to zabawa stąd takie akcje, mało który użytkownik sie zapoznaje z regulaminem a jak by nie patrzeć sprawe wypada traktować poważnie bo tranzakcjie droda elektroniczną są tak samo traktowane jak zwykłe
Ostatnio wylicytowalem oponki 225/50/16 za 11,50zl , jak by nie fakt że sama wysyłka 35zł to bym je wziął bo koleś sie pogodził sie z faktem że za 11zł sprzedał opony ale zaproponowalem mu że jak nie chce to nie ma sensu żeby wysyłał bo nie wejda mi takie opon więc wystawil pozytywa i jest ok ale ta sprawa w sądzie to przykład że nie ma żartów i można sie zdziwić
Pawel735 - 2007-02-07, 16:50
| ///M napisał/a: | | Pawel735 napisał/a: | | Nie tak dawno ktoś z forum wylicytował silnik 3,5 litra za złotówke. |
I co z tego wyszlo?? |
Nie wiem bo nie mogę odnaleźć tego wątku na forum ale podejrzewam ze pewnie nic bo taką sprawę trzeby było dochodzi w sądzie.
Gasper - 2007-02-07, 16:51
Sorry, ale dziwię się w ogole, ze jest takie wielkie halo odnosnie tej sprawy z allegro. Na całym świecie ludzie wystawiający przedmioty bez ceny minimalnej musza sie liczyc, ze mogą za grosze oddac je kupującemu. Aukcja się kończy i najwyższa oferta wygrywa. Czemu w domach aukcyjnych ludzie sie nie wykręcają przed oddaniem rzeczy za wylicytowaną sumę??
Przyznam się ,że często udawało mi się kupować różne graty na ebay za symboliczne 1 Euro i na kilkadziesiąt przypadków tylko dwie osoby próbowały się wymigać. Postraszyłem sądem, albo po prostu do nich pojechałem i sprawa rozwiązana
Obserwując ciągle aukcje, widze ,ze tylko w Polsce jest taka samowolka i ludzie traktują allegro jako serwis ogłoszeniowy i bezczelnie piszą w opisach przedmiotów, że mogą w każdej chwili ją zakończyć, lub też nie oddać przedmiotu jeśli cena nie będzie dość wysoka. Tak samo jak aukcje od 1zł i w opisie podana stała cena sprzedaży. Żal na opłaty dla Allegro, więc kombinatorstwo się rozwija
Pawel735 - 2007-02-07, 17:24
Zatem o ile dobrze mi sie wydaje jeśli ktoś aukcje wystawia od złotówki a pisze ze w opisie cena wynosi tyle i tyle ale licytacja nie osiagnia tej kwoty to mimo wszystko jest zobowiazany do sprzedazy przedmiotu za kwotę wylicytowaną a to ze w opisie sobie wpisał ze chce tyle i tyle nic nie znaczy.Gorzej jednak gdy koleś przed zakończeniem aukcji odwoła wszystkie oferty.
duchPW - 2007-02-07, 17:43
| Pawel735 napisał/a: | | ///M napisał/a: | | Pawel735 napisał/a: | | Nie tak dawno ktoś z forum wylicytował silnik 3,5 litra za złotówke. |
I co z tego wyszlo?? |
Nie wiem bo nie mogę odnaleźć tego wątku na forum ale podejrzewam ze pewnie nic bo taką sprawę trzeby było dochodzi w sądzie. |
gadaj z Rafałem
[ Dodano: 2007-02-07, 17:48 ]
| Pawel735 napisał/a: | | Gorzej jednak gdy koleś przed zakończeniem aukcji odwoła wszystkie oferty. |
regulamin allegro przewiduje katalog zamknięty możliwości, w których można odwołać oferty i tylko wtedy można to zrobić - pisanie o odwoływaniu ofert jest niezgodne z regulaminem
ludzie by nie wystawiali od 1 zł, ale qxl ściąga chore kwoty ... poza tym żyjemy w państwie cwaniaków, więc nie można być gorszym
na allegro jedyną sankcją do obecnej chwili negatyw - teraz groźba wieloletniego procesu sądowego
speed - 2007-02-07, 21:07
I tak ma byc ja licytuje komplet foteli do bmw e32il w pelnej elektryce jak narazie zaplace za nie 75zl zobaczymy co bedzie jutro bo juro konczy sie licytacja Tylko prosze mi ceny nie podbijac A kilka dni temu wygralem licytacje malego kompa do e34 ale kilka min przed koncem gosc wycofal aukcje podajac jako powod "blad w opisie" czy to nie jest smieszne
jaqub - 2007-02-07, 21:38
a mnie to lotto
mnie stac zeby zadzwonic i dowiedziec co i jak... jak czuje ze ktos cos bajeruje to odpuszczam temat jak nie to sie umawiam i kupuje... jak w miare blisko to odbior osobisty/ jak dalej ale byle co w sensie malo warte to przedplata na konto i wysylka/ jak cos drozszego to ZAWSZE ODBIOR OSOBISTY... mialem kilka przypadkow ze ktos ode mnie cos kupowal bez praktycznie zadnego kontaktu i potem sie awanturowal ale temat szybko urywalem ze nie bylo kontaktu/wszystko jest zgodne z opisem aukcji i niech mnie poda do sadu skoro nie bylo go stac 2 czy 3 pln na telefon...
Prosiak - 2007-02-08, 15:13
...ja sie kiedys spotkałem z sytuacją ze kumpel podbijał cene kumplowi (na jego prosbe) zeby cena wzrosła na licytacji
Pzdr.Prosiak
Pietrek - 2007-02-08, 15:30
| Prosiak napisał/a: | ...ja sie kiedys spotkałem z sytuacją ze kumpel podbijał cene kumplowi (na jego prosbe) zeby cena wzrosła na licytacji |
Chyba każdy sie z tym spotkał Dlatego trzeba licytować minute przed końcem. Ewentualnie atakować Snipem jeżeli nam bardzo zależy a np nie będzie nas w chacie.
Pewnie spotkaliście sie z sytuacjami że poszły RSy za 1000zł i wszystkie oferty wycofane ponieważ "felgi zostały skradzione z piwnicy"
"Każdy orze jak może"
speed - 2007-02-08, 15:38
Moze wyjde teraz na laika ale jak to jest z w ostatnich sekundach aukcji BCM cena rosnie nawet dwukrotnie a licytujacych jest kilku a ja w tym czasie nawet nie zdazylem kliknac na klawisz myszy nie mowiac juz o licytowaniu. Licytowalem wspomniane przeze mnie fotele i doslownie na kilka sek przed koncem aukcji pojawilo sie dwoch licytujacych i przebili moja kwote dwukrotnie Jak to zobaczylem oczywiscie licytowalem dalej no ale braklo czasu niestety 8)
Pietrek - 2007-02-08, 15:56
Właśnie dlatego nie kalkuluje sie licytować np tydzień przed końcem. A jak naprawde zależy Ci czymś i wiesz że dasz najwięcej a z refleksem u ciebie krucho to ustawiasz sobie w Snipie żeby oddało strzał np 2 sekundy przed końcem wtedy nikt Ciebie nie zdąży przebić. Ustawiasz sobie maximum i po sprawie, jak twoje maximum wystarczy to po sprawie, jak dasz zamało to trudno
speed - 2007-02-08, 18:55
aaaaaaahaaaaaa a co to ten Snip gzie to mozna pobrac i jak to dziala z góry dzieki za info
Pietrek - 2007-02-08, 19:27
speed, Teraz dużo ludzi korzysta ze snipa, sam kiedyś strzelałem (z udanym skutniem) w pewną aukcje kiedy mi bardzo zależało.
http://www.snip.pl/
rejestrujesz sie , podajesz hasło i potem tylko dajesz namiary na aukcje w którą chcesz strzelić, ustawiasz ile przed końcem i już potem tylko zostaje kwestia czy ktoś nie dał w maximum więcej niż Ty sobie ustawisz
Powodzenia następnym razem życze
speed - 2007-02-08, 19:38
Dzieki Zdaje sobie sprawe ze wiele osob z tego korzysta ale przynajmniej szanse beda troszke bardziej wyrownane
Pietrek - 2007-02-08, 20:10
Jak już cos ustrzelisz to pochwal sie
speed - 2007-02-08, 22:50
Nie omieszkam
urbi - 2007-02-08, 22:54
| Pietrek napisał/a: | Jak już cos ustrzelisz to pochwal sie |
cos na miescie oczywiscie ;D
speed - 2007-02-09, 11:40
| urbi napisał/a: | | Pietrek napisał/a: | Jak już cos ustrzelisz to pochwal sie |
cos na miescie oczywiscie ;D |
Ja grzeczny jestem , a strzelam ewentualnie z instalacji podtlenku lpg
Yakuzatti - 2007-02-09, 16:50
O, ten snip moze byc niezly, tylko szkoda, ze strona nie dziala
Pietrek - 2007-02-09, 18:01
No jak nie działa, jak działa
MAJSU - 2007-02-09, 19:50
I jak rzeczywiście działa ten SNIP ? Ja zawsze robiłem to manualnie stoper start i 5 sek przed końcem aukcji licytacja Jak narazie się jeszcze nie zawiodłem...
Pietrek - 2007-02-10, 11:10
Pewnie że działa niektórzy czasem oddają strzał w ostaniej sekundzie licytacji Ja tam wole powiedzmy 3-5 sekund przed końcem. Nikt już raczej nie zdąży wtedy przebić ceny
Yakuzatti - 2007-02-11, 16:03
Warto kiedys wyprobowac
ANDRZEJ-BIELAK - 2007-02-17, 07:52
WITAM
Panowie musze sie was poradzić.
Wygrałem aukcje bez ceny minimalnej, chłop chciał za sprzet około 600 zł ale tylko to opisując i zaznaczył ze moze wycofać aukcje przed czasem. Aukcji nie wycofał cena jaką sprzet osiągnał to 285- za tyle sprzęt wylicytowałem.
Jest jakiś nr telefonu do allegro??? Jak mam teraz postąpić ?
Konrad - 2007-02-17, 09:40
Jak nie będzie chciał sprzedać, to zostaje chyba tylko sąd. Ostatnio był artykuł na gazeta.pl, że kobieta kupiła jacht za złotówkę i tak jak gość od jeepa za 20k zł poszła do sądu. Sprawa jest do wygrania, ale czy warto? Może postrasz gościa, że idziesz do sądu jak Ci nie sprzeda, może przestraszy się kosztów. A allegro raczej nie pomoże, bo co oni mogą zrobić? Dać ostrzeżenie, upomnienie i w końcu zawiesić konto? Co to da, gość sobie zrobi nowe i tyle.
ANDRZEJ-BIELAK - 2007-02-17, 15:08
WŁAŚNIE O TO CHODZI CZY WARTO??? Ile kosztuje wniesienie sprawy do sądu???
Rozumiem że w przypadku mojej wygranej, on pokrywa koszty rozprawy, ja płace za to co kupiłem???
Pułkownik Zuber - 2007-02-17, 19:50
| ANDRZEJ-BIELAK napisał/a: | | Rozumiem że w przypadku mojej wygranej, on pokrywa koszty rozprawy, ja płace za to co kupiłem??? |
Tak.
ANDRZEJ-BIELAK - 2007-02-17, 21:30
| Konrad napisał/a: | | Sprawa jest do wygrania, ale czy warto? Może postrasz gościa, że idziesz do sądu jak Ci nie sprzeda, może przestraszy się kosztów. A allegro raczej nie pomoże, bo co oni mogą zrobić? Dać ostrzeżenie, upomnienie i w końcu zawiesić konto? Co to da, gość sobie zrobi nowe i tyle. | Najgorsze jest to ze gostek od którego kupiłem sprzęt jest młody coś koło 18 lat, próbowałem nawet pójśc na kompromis ale ów gostek dał mi do telefonu ojca i stwierdziłem że nie mamy raczej o czym rozmawiać, nie był wporządku wobec mnie, dał do zrozumienia że nic nie mogę właśnie zrobić.
Co o tym sądzicie???? Wszelkie sugestie mile widziane
Jakie są koszta założenia sprawy???
Prosiak - 2007-02-18, 15:39
...czasami trzeba łopatologicznie gosciowi wytłumaczyc
Pzdr.Prosiak
duchPW - 2007-02-18, 16:46
| ANDRZEJ-BIELAK napisał/a: | | Jakie są koszta założenia sprawy??? |
sama opłata sądowa wynosi 5% wartości przedmiotu sporu, nie mniej niż 30 i nie więcej niż 100.000 zł ale do tego dochodzą jeszcze koszty zastępstwa procesowego i takie tam, choć oczywiście po zakończonej sprawie strona przegrana pokrywa koszty procesu
pamiętaj jednak, że powództwo wytacza się przed sądem pierwszej instancji, w okręgu którego pozwany ma miejsce zamieszkania/siedzibę, a to oczywiście dodatkowe koszty - nie twierdzę, że się nie opłaca, ale trzeba to sobie przemyśleć
ANDRZEJ-BIELAK - 2007-02-18, 20:08
Sprawa załatwiona. Dzięki panowie za podpowiedzi.
Prosiak - 2007-02-18, 22:03
Napisz jak to załatwiłes.
Pzdr.Prosiak
speed - 2007-02-18, 23:00
Ja ustrzelilem dzis snipem fajny nowy telefonik za fajna cene i ciekaw jestem jak sie sprawa potoczy na razie gosc sie nie odzywa mam nadzieje ze niebedzie problemu
ANDRZEJ-BIELAK - 2007-02-19, 20:24
| Prosiak napisał/a: | | Napisz jak to załatwiłes. |
Wysłałem maila z informacją że to jest moja ostatnia próba kontaktu i załatwienia sprawy tak żeby obydwie strony były zadowolone. Wytłumaczyłem że zakończenie aukcji jest rónoznaczne z podpisaniem umowy kupna sprzedaży, a to że sprzedający nie zaznacz ceny minimalnej to jest jego błąd.
| Konrad napisał/a: | | że kobieta kupiła jacht za złotówkę i tak jak gość od jeepa za 20k zł poszła do sądu | - o tym nie słyszłem ale dałem jako przykład i pomogło.
Ja sądze że zachowałem sięw porządku ale ojciec sprzedającego stwierdził że korzystam z okazji. Co ważne przyznał się że radził się prawnika w kwesti sprawy i przyznał że bym wygrał, ale sprawa toczyła by się nawet kilka lat.
dynamical - 2015-06-12, 09:24
Ja tam nie polecam takich podejrzanych zakupów. Lepiej przejść się do dobrego komisu i wybrać coś sensownego. Zapłacić tyle ile auto jest warte, a nie szukać okazji, bo tam tylko będzie więcej stresu niż to jest faktycznie warte.
wojaaq28 - 2015-06-25, 16:04
ja też uważam, że za każdą okazją kryje się coś ukrytego, dowiesz się jak sprzedawcy dawno nie będzie
birtusek36 - 2015-07-09, 10:31
wszystko co wydaje się okazją będzie pułapką, wiem bo kilka razy tak straciłem kasę
juulliusz - 2015-07-10, 15:59
ja zawszeunikam tego typu okazji,
justynaharas - 2015-10-02, 02:22
ja wiele razy zostalam przelicytowana, gdy bylo cos zajebistego do kupienia. jakos ostatnio przestalam juz sie bawic w licytacje idzie sie wkurzyc hehehe
|
|