| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Alternator
DUNLOP - 2007-01-27, 02:16 Temat postu: Alternator Mam taki mały problem, po odpaleniu E30, nie gasną mi kontrolki, słabo świecą światła, po lekkiej przegazówce jest OK, dodam, że zmieniłem regulator razem ze szczotkami, bo mi mrugały światła.Jak ktoś miał podobny przypadek to niech odpisze,poszukałem,że mogła pójśc któraś z diód, jak je sprawdzic? Jeszcze jedno pyt. jak rozbiorę alternator, warto dawac do tokarza, zeby wyrównał te miedziane pierścienie ślizgowe, bo moje mają juz małe rowki, czy odpuścic sobie ten temat, robił ktos coś takiego?
puz - 2007-01-27, 06:39
a pasek dobrze naciągnięty masz? co do toczenia nie słyszalem o czymś takim. mam 3 sprawne alternatory jak coś wal na PW.
DUNLOP - 2007-01-27, 09:09
Pasek jest nowy i dobrze naciagniety, także problem tkwi raczej w alternatorze, tak mi sie wydaje, ale chcę się upewnic, może miał ktoś podobny przypadek.
[ Dodano: 2007-01-27, 18:01 ]
No panowie pomocy! Nie miał nikt takiego przypadku, sprawdziłem dziś miernikiem napięcie na aku. wyszło tak na zgaszonym silniku 12,5V, po odpaleniu bez dodawania gazu tak samo, po przegazowaniu 13,7V. Praszę o jakieś wskazówki!!!!!
Jakub316 - 2007-01-27, 19:02
Miałem tak samo, ze po odpaleniu nie gasła lampka, ładowania brak, po przekroczeniu 3tyś obr wszystko było oki. Nie wyjmowałeś czasami alternatora?? U mnie po prostu był źle podłączony!!! ( 1 kabel podpięty nie w to miejsce co trzeba). Mogł też odłaczyć się jakiś kabel od alternatora. Moze tez wsadziłeś niesprawny regulator napięcia.
duchX - 2007-01-27, 22:33
komutator powinno sie przetoczyc jesli widac bardzo ze jest wybrany . Szczotki nie beda brac cala powierzchnia ..............
DUNLOP - 2007-01-27, 22:53
Auto mam 2 lata, i nawet nie wiem od kiedy tak się dzieje, przy alternatorze nic nie dotykałem, oprócz regulatora napięcia, także zle podłączenie odpada, sprawdziłem kable, nic nie jest lużne, a niechce mi się w tym mrozie wykręcac alternatora, póki na 100 % nie będę pewny że to właśnie to.
[ Dodano: 2007-01-27, 22:57 ]
Odnośnie regulatora to miałem w zeszłym roku zima problem z mrugajacymi światłami, wymieniłem reg. napięcia na nowy i przestało, także raczej jest sprawny.
chmielpiw - 2007-01-28, 10:42
po mojemu sa to diody. W alternatorze jest kilka diod chyba 9 w tym 3 od wzbudzenia alternatora, podejzewam ze padla ci jedna i tu zonk.
Pozdrawiam
DUNLOP - 2007-01-31, 00:07
Problem rozwiązany można zamknąć temat. Winny był regulator napięcia. Wnioski dla innych nie kupujcie regulatorów za 30 zł, jak juz to oryginał Boscha, mój od nowosci nie działał prawidłowo, a cały czas go wykluczałem bo było na nim "made in Germany" i nie wierzyłem zeby nowy był popsuty. Pozdro dla wszystkich i dzięki za wskazówki.
Kimbek - 2007-02-02, 19:28
Kolego Dunlop mógł byś zmierzyć napięcie ładowania tym nowym regulatorze, bez obciążenia i tak np. ze światłami mijania, tag dla porównania bo też ostatnio wymieniałem regulatory i coś te napięcie u mnie mi się nie podoba.
DUNLOP - 2007-02-02, 21:01
Spoko, altenator mam juz obcykany, bez obciążenia mam teraz 14,2 v, na tym starym miałem 13,7 ale to troszkę mało, jutro sprawdzę ile mam pod obciążeniam to napiszę. Pozdro.
Piotr_1 - 2007-02-02, 21:28
Pomocy!!! Samochód E30 325i. Był już kilka razy problem oststnio jakby z ładowaniem bo auto trochę pojechało a potem wszystko się rozładowało i zgasł. Chwilę odczekałem odpalił i było ok. I tak sobie jeździłem ze 2 tyg bez problemów, a dzisiaj zonk. Samochód chodzi z minutę i koniec!!!! Wysokie obroty nic nie pomagają napięcie siada. Doładowywałem go ze 4 razy i nie chce się doładowywać sam. Gdzie mieści się ten regulator? Sprawa jest cholernie pilna bo w niedzielę ważny rajd i jak tego nie rozgryzę to się pochlastam chyba!!!!!!!!
Kimbek - 2007-02-02, 21:38
No właśnie i ja mam 13.6V i na starym i na nowym tyle że nowy za 40 dychy ale niby hella, a z obciążeniem jak powłączam co się da to i do 12,5 a to wszystko za mało.
Piotr 1 http://www.realoem.com/bm...565&hg=12&fg=22
Regulator to jest część nr.10 razem ze szczotkami, możliwe że ci się skończyły albo padł regulator, jeśli nie masz w ogóle ładowania.
Wyjmujesz puszkę z filtrem i masz dostęp do alternatora + krótki śrubokręt krzyżak i odkręcasz regulator i jeśli szczotki to od razu będziesz wiedział.
kamil.k - 2007-02-02, 21:46
Piotr_1, regulator jest od strony silnika.wychodza z niego kable
najlepiej wyciagnij cały alternator i wtedy wymien na spokojnie regulator
nowy bosha kosztuje ok. 100zl
Piotr_1 - 2007-02-02, 22:04
Dzięki za szybką odpowiedź, jeżeli jutro nie uda mi się kupić regulatora to czy można to jakoś reanimować, typu zalać wd40 jak gaśnicą i gdzie tryskać? I czy musi to być regulator właśnie jakiś specjalny do BMW czy pasują od innych aut i można kupić w normalnej hurtowni motoryzacyjnej???? I jeszcze jedno. Jeżeli problem się ostatnio pojawił i niby sam się naprawił na 2 tyg to chyba wyklucza spalone diody??? 4. Jak sprawdzić to multimetrem, nie musicie tłumaczyć jak go używac bo jestem elektronikiem tyle że nie znam sie za bardzo na elektryce samochodowej. Lub jeszcze inny wariant czym sprawdzić czy nie ma gdzieś częściowego zwierania, bo multimetrem przecież nie, bo są do 20A???? a jak gdzieś jest parówkowy skrytożerca to może brać z 50A???
Kimbek - 2007-02-02, 22:19
Kupisz w hurtowni. Są dwa rodzaje alternatorów bosch i jakiś tam Valeo do odpowiedniego musisz kupić regulator, wyjmij stary na wzór i juz. Psiukanie to mu nic nie da bo to część elektroniczna, ale jak jest a czasami nie ma to może szczotki się zawieszają.
Piotr_1 - 2007-02-02, 22:47
Szczotki się zawieszają czyli co? Czy mój problem jest powszechny i jakie prawdopodobieńswo że to regulator?
kamil.k - 2007-02-02, 22:57
złodziej pradu wykrywa sie podłaczajac amperomierz miedzy kleme odłaczona kleme (-) a mase pojazdu .tylko trzeba miec z czym to porównac .moze lampka w schowku albo w bagazniku nie gasnie i rozładowuja baterie
Piotr_1 - 2007-02-02, 23:02
Wyłączony samochód mi się nie rozładowuje. Jak długo powinien chodzić aku bez ładowania na światłach mijania podczas normalnej jazdy? Chyba jednak brak ładowania, bo jak podłącze drugą beemkę odpaloną równolegle to wszystko ładnie chodzi i padnięty aku szybko się ładuje.
Kimbek - 2007-02-02, 23:15
| Piotr_1 napisa/a: | | Szczotki się zawieszają czyli co? Czy mój problem jest powszechny i jakie prawdopodobieńswo że to regulator |
Zawieszają czyli nie mają styku z pierścieniami ślizgowymi z którymi powinny sie stykać.
Prawdopodobieństwo bardzo duze. Co do jazdy bez ładowania to myślę że więcej niż 30km to nie da rady.
DUNLOP - 2007-02-03, 10:30
Miałem już dużo różnych ciekawych problemów z elektryką w e30, i moje wnioski: sam alternator jest doś trwałym urządzeniem, rzadko przepalaja się uzwojenia i diody, najczęsciej siada reg. napięcia lub szczotki, sprawdż klemy i połączenia masy to do karoserii i do silnika koło miski olejowej oraz kable plusa( posciągaj gumowe osłonki na konektorach, i mnie kiedyś kabel trzymał się tylko na tej gumie), jedz gdzies sprawdż akumulator albo podmień.( miałem taki przypadek na codzien nie było problemów zapalał normalnie, jade do sklepu 200 metrów, wracam chcę zapaląc i nic kopletnie rozładowane aku, to na pycha, wracam do domu i odpala normalnie, przyczyną była oberwana cela akumulatora i czasami robiła zwarcie i w 2 min potrałiło rozładowac akumulator do zera.
Piotr_1 - 2007-02-03, 19:08
Problem rozwiązałem. Początkowo zrobiłem inspekcję kabli i wszystko mi działało rano. Ale po mocnym nagrzaniu silnika znów to samo czyli brak ładowania zupełny. Przyczyną awarii był regulator, a konkretnie szczotki zjechane już chyba z 7mm. Gwoli ścisłości regulator nie znajduje się od strony silnika tylko od tyłu alternatora. I nie trzeba zdejmować alternatora, to mylny trop!!! I nie wychodzą z niego żadne przewody!!!!! I nie śrubokręt krzyżowy tylko płaski był u mnie! Śruby zapieczone także trzeba dobrym śrubokrętem. Jeszcze jedno, pierwszy nowy regulator - połamałem szczotkę mimo że robiłem ostrożnie. Są cholernie kruche. Na szczęście zdążyłem kupić drugi przed 14 Miałem regulator typu bosch. Ma on od zewnątrz kształt starego dużego tranzystora mocy (kółko na tle rombu), tyle że plastikowy i jest na dwie śruby o rozstawie około 6cm.
Kimbek - 2007-02-03, 19:20
No i jak to mówią elektrycy "ma świcić"
DUNLOP - 2007-02-03, 19:24
Szczotki raczej powinny byc miedziane a nie węglowe, a takie trudno połamac, w starszych alternatorach były weglowe pierscienie i do nich weglowe szczotki, w nowszych miedziane pierścienie i miedziane szczotki" miedziane nie dosłownie" jak załozyłeś węglowe to Ci się szybciej zjadą. Ale ważne, że działa.
[ Dodano: 2007-02-03, 19:28 ]
Mam nadzieję, że nie kupiłeś jakieś badziewia do malucha za 20 zł, bo pózniej mogą Ci sie inne cuda dziac.
Piotr_1 - 2007-02-03, 20:37
Tak kupiłem za 20 polskie bo innych nie było, zaraz zamykali sklepy, co może się dziać? Ładowanie jest 14,0V. Wiem że lepiej unikać problemów z pierdołami i planuję kupić lepszy niebawem
DUNLOP - 2007-02-03, 20:52
Jak jest dobrze to narazie nie ruszaj, może wytrzymać długo, a może Ci paść po tygodniu, ja miałem nauczkę i takiego badziewia już nie kupię. Podobno Helli są dosyć dobre i nie są takie drogie jak Bosch ok 50 zł. Na przyszłośc jak bedziesz miał problemy z ładowaniem to zacznij od regulatora. Pozdro.
Kimbek - 2007-02-03, 21:23
Właśnie hella założyłem ostatnio niecałe 40 dychy, ale napięcia nie trzyma 13,5V bez obciążenia może to nie jego wina sam już nie wiem co to może być, na starym boschu było to samo co na nowym hella.
Artur C. - 2007-02-04, 10:38
Odnośnie Helli to mam niezbyt dobrą opinię - za niskie ładowanie -ładowanie pulsacyjne - konieczność przygazowki po odpaleniu auta bo kontrolka nie gaśnie . Co do napięcia ładowania jest opcja regulatora Helli o napięciu 15.1 V ( według katalogu) i idąc tym tropem że standartowy 14,5 nie trzyma napięcia to prawdopodobnie zaryzykuję założenie tego 15,1 V .
A pozatym co Bosch to Bosch za jakość się paci.
Kimbek - 2007-02-04, 10:42
Standardowy jest 14V , właśnie widziałem że są o większym 14,5V ale 15 to pierwsze słysze, gdzie to widziałeś?
Artur C. - 2007-02-04, 11:00
Widziałem to w katalogu zamienników Hella w sklepie.
Yabi - 2009-01-15, 00:39
No to odgrzeje temat
Od jakiegos czasu zauważyłem w mojej e34 że zaczęły bardziej pulsowac światła, podswietlenie deski i wszelkie inne lampki po prostu dyskoteka na kółkach...
Czy przyczyną jest regulator, diody czy coś innego? Poprzedni właściciel wmontował
na siłę alternator chyba od m20 albo od innego pojazdu wiec nie mam takiego jak powinien być w m30
Co wy na to?
|
|