BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Zakładanie baranów do m20b25 - szpilki

Piotr_1 - 2007-01-24, 17:31
Temat postu: Zakładanie baranów do m20b25 - szpilki
Właśnie mechanik odmówił mi zdjęcia koletorów żeliwnych bo obawia się że będzie jazda jak zerwie szpilkę. Nie wiem co robić, jakie jest mniej więcej prawdopodobieństwo niepowodzenia? Auto ma 20 lat. Jakie uszczelki założyć i gdzie je kupić?? Barany są firmy Hartgie 8)
Artur C. - 2007-01-24, 17:33

Bez obawy - jak będzie rwał na sucho to napewno poukręca a jeśli zastosuje jakąś chemię typu powiedzmy WD40 i po godzince się za to zabierze to odkręci wsio bez problemów.
Arczi e30 - 2007-01-24, 18:06

znajdz troszke czasu i sam sie za to wes nie jest to skomplikowane zadanie ... ja jestem na bakier z mechaniką wogole sie nie niej nieznam i jej nie lubie a kolektory sam wykreciłem .. a były to dla smiechu kolektry Hartge 8) trzeba dodac ze wprowdziłem troszke płynu w okolice nakretek podobnego do WD40 ...
Piotr_1 - 2007-01-24, 20:49

Ok, a jakie uszczelki i skÄ…d?
slawo - 2007-01-24, 21:07

Piotr_1 napisa³/a:
Ok, a jakie uszczelki i skÄ…d?

uszczelki pasuja od oryginala - u mnie pasowaly

problem nie jest w odkreceniu - wd radzi sobie, ale problem z wlozeniem baranow,moje byly mocno wygiete i silnik trzeba bylo odkrecic z lap i przechilic lekko na lewo

LUKAS - 2007-01-24, 21:09

Przedewszystkim to zmień mechanika :lol:

CO do tematu to tak jak Koledzy piszą, polej WD40 albo coca-colą i pojdzie. Ja tak robilem i poszło :)

Piotr_1 - 2007-01-24, 22:31

ok, dzięki będę działał

[ Dodano: 2007-01-25, 09:46 ]
A czy tą uszczelkę zawsze trzeba zmienić czy może się ostać?

speed - 2007-01-25, 12:06

A jak bys widzial ze nakretka sie wykreca a idzie coraz ciezej to nie ciagnij "na sile" tylko dokrec spowrotem o kilka obr i wykrecaj od nowa oprecaje czasami trzeba powtarzac wielokrotnie - pamietaj "nic na sile" i nie kluczem o duzym ramieniu zebys mial wyczucie :) (obowiazkowo jakis specyfik typu wd 40)
Lord Lukasz - 2007-01-25, 13:32

Uszczelka jeśli jest ok może zostać ale jeśli będzie już zmasakrowana to warto zmienić bo kosztuje niedużo, mi sie wydaje że częściej ludzie używając nieprawidłowych kluczy obkręcają nakrętke, wtedy to jest problem ale jak sie zaopatrzysz w odpowiednie klucze to nie będzie problemu
BMWkowal - 2007-01-25, 17:20

Oczywiście gwinty trzeba zwilżyć preparatem do tego celu (moze być tez nafta lub wd40) a szpilki prędzej wykręcą się z głowicy niż ukręcą bo są z bardzo dobrej stali. Później trzeba skontrować i odkręcić nakrętki, wyczyścić gwinty szpilek i z powrotem wkręcic do głowicy a potem dobrze jest posmarować gwinty smarem grafitowym lub miedzianym to następnym razem odkręcą się bez problemu. Nakrętki najlepiej zastosowac te same bo są samokontrujące a uszczelki tylko nowe (bardzo dobre Elring).
zietas - 2007-01-25, 21:36

nieczysc starych szpilek tylko zaloz nowe +nakretki z brazu (moga urwac sie przy dokrecaniu)groszowa sprawa a oszedzisz nerwy i czas przy ewentualnym rozwiercaniu jesli nie dostaniesz gotowych kup szpile z metra i potnij na takie jak potrzeba oczywiscie utwardzona np8.8 naprawde polecam robilem wiele razy pozdro !! !!
przem - 2007-01-25, 22:13

a co jesli niestety juz jest urwana szpilka w bloku?
czy jest jakis sposób zeby ja wykrecic nie wyciagajac silnika? tam strasznie malo miejsca jest??

puz - 2007-01-25, 23:57

zietas napisa³/a:
nieczysc starych szpilek tylko zaloz nowe +nakretki z brazu (moga urwac sie przy dokrecaniu)groszowa sprawa a oszedzisz nerwy i czas przy ewentualnym rozwiercaniu jesli nie dostaniesz gotowych kup szpile z metra i potnij na takie jak potrzeba oczywiscie utwardzona np8.8 naprawde polecam robilem wiele razy pozdro !! !!

wpadłem na tak fantastyczny pomysł raz!!! przy następnej probie odkręcania połowa pourywała się. na szczescie silnik rozbieralem na graty. 100 lepsze oryginalne uzywki niz nowe 8,8 kupione w polsce. dodam ze jednej nie moglem zupełnie ruszyć to mechanik 30 min walił mlotkiem zeby przeciac nakretke przecinakiem bo nie miał jak tam dojść.

przem napisa³/a:
a co jesli niestety juz jest urwana szpilka w bloku?
czy jest jakis sposób zeby ja wykrecic nie wyciagajac silnika? tam strasznie malo miejsca jest??

są specjalne przyrzady do wykrecania takich urwanych szpilek i srób. u mnie w pracy widziałem bodajrze Würtha

SmasherE30 - 2007-01-26, 01:09

jak szpilki są dobre to nie ruszać ... a żeby nie urwać to popsikać ... i używac dobrego klucza oraz precyzyjnie sie do tego zabierać, żeby się nakrętki nie omskły ... u mnie nie było problemów ... na wszelki wypadek kupiłem nowe nakrętki na powrotny montaż :idea:
tomcat944 - 2007-01-26, 09:05

hej,
a jesli juz sie urwala i wystaje troche z glowicy to nakrecasz na nia nakretke, spawasz nakretke do szpilki i odkrecasz...
jesli urwala sie przy samej krawedzi glowicy to musisz przylozyc w to miejsce nakretke i sprobowac pospawac ja do szpilki....

eater - 2007-01-26, 09:32

Albo zastosować najmormalniejsze w świecie wykrętaki. To takie fajne "wiertła" do wykręcania urwanych śrub.

W najgroszym wypadku należy taką szpilkę rozwiercić i nagwintować na nowo otwór.

speed - 2007-01-26, 11:04

Ale czarne scenariusze :) Trzeba odkrecac tak zeby sie nie urwalo "z czuciem" :)
Mauser - 2007-01-27, 13:14

CoÅ› chyba za bardzo straszycie...

Ja odkręcałem byle jakim kluczem kolektory, bez WD, coca-coli i innego sprajta, i nic się nie działo. Jedyne co, to raz się odkręcała nakrętka, a raz cała szpilka z głowicy. Odkręcałem w dwóch M20, i zakręcałem w jednym - nic się nie rwało... oczywiście psiknąć nie zaszkodzi...

A mechanicy to {bipp} pierońskie i nie można im ufać!!

Uszczelki oczywiście nowe, to nie jakiś straszny koszt przecież...

Co do urwanej szpili w bloku, to spróbowac można dziurę zrobić wiertłem ( nie próbowałem - nie wiem czy się da...) i zrobić lewy gwint ( czy będzie się dało - też nie wiem...:/)

A co do baranów - czy nie trzeba przypadkiem dawać jakiejś lepszej osłony na kable WN? Podobno barany nagrzewają się bardziej (?) czy więcej ciepła oddają i może to być niedobre dla kabli...

następnym razem będzie ostrzeżenie przypominam, że moderatorom wyświetla sie to co piszecie

speed - 2007-01-27, 15:56

Mauser napisa³/a:
Co do urwanej szpili w bloku, to spróbowac można dziurę zrobić wiertłem ( nie próbowałem - nie wiem czy się da...) i zrobić lewy gwint ( czy będzie się dało - też nie wiem...:/)

Wiercic sie teoretycznie da ale wiertlo zawsze "schodzi" tam gdzie mu latwiej czyli w mieciutkie aluminium a nie twarda śrube 8.8 tak wiec jesli juz wiercenie to tylko na wiertarce stolowej z dobrym prowadzeniem bo reczna mozna sobie tylko wiekszych szkod narobic... :|

Piotr_1 - 2007-01-27, 16:53

jeżeli chodzi o ekran to być może i barany się bardziej grzeją ale to chyba dlatego że promieniują mniej ciepła, w końcu mają mniejszą i gładszą powierzchnie, więc chyba mit.