| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Is czy wszystkie sa takie glosne??
patryk w-wa - 2007-01-23, 18:07 Temat postu: Is czy wszystkie sa takie glosne?? Witam zmienilem ostatnio silnik z 1,6 na 1,8 m42 i przy dodawaniu gazu jest strasznie glosny czy wszystkie tak maja wydech zostal od 1,6 moze to dlatego jest tak glosno a moze to ten kolektor wydechowy daje taki glosny dzwiek. Mam jeszcze pytanko czy wydech musze kupic od is-a czy zwykle 1,8 ma taki sam.
duchX - 2007-01-23, 18:37
glosny .............. co to znaczy silnik glosno pracuje czy z tlumika wydobywa sie glosny dzwiek jakos sprecyzuj pytanie !!
patryk w-wa - 2007-01-23, 18:43
Nie chodzi o dzwiek silnika silnik chodzi w miare cicho ten dzwiek jest z wydechu dosyc glosne buczenie podczas dodawania gazu tylko nie wiem czy to te barany sa winne i tak jest w kazdym is-ie czy po prostu to przez wydech od 1,6.
duchX - 2007-01-23, 19:13
mysle ze barany spowodowaly zmiane dzwieku tlumiki nie roznia sie niczym 1,6 od 1,8
jaras87 - 2007-01-23, 19:27
też masz problemy ja nie wiem 16V ten silnik jzu oddycha ...
patryk w-wa - 2007-01-23, 19:57
| jaras87 napisa³/a: | też masz problemy ja nie wiem 16V ten silnik jzu oddycha ... |
To niech oddycha troche ciszej
Mi to w zasadzie nie przeszkadza ale moja kobita nie pozwala mi przyspieszac
mowi ze jak bede tak warczal to ja wieczorem bedzie glowa bolala
Drucha - 2007-01-23, 20:00
Do is-a masz calkowicie inny uklad wydechowy:
318is
316i
Kup taki jak powinien byc, a zobaczysz roznice..
patryk w-wa - 2007-01-23, 20:05
No wlasnie musze poszukac od pewnego czasu przegladam allegro ale nikt nie sprzedaje moze gdzies trafie najgorsze ze wydam 1000zl a on dalej moze byc glosny dlatego pytam moze mial ktos juz taki problem.
Drucha - 2007-01-23, 20:07
| patryk w-wa napisa³/a: | | No wlasnie musze poszukac od pewnego czasu przegladam allegro ale nikt nie sprzedaje moze gdzies trafie najgorsze ze wydam 1000zl a on dalej moze byc glosny dlatego pytam moze mial ktos juz taki problem. |
Trafic uzywke to jak wygrac w Totka . Ja mam orginal (seryjny) i jest super cicho, slysze tylko silnik..
ps. mialem wczesniej sportowy i po przekroczeniu 2000obr juz robilo sie glosno, zalozylem ten i bylem w szoku
wrona - 2007-01-23, 21:15
patryk poszukaj ostatnio widzialem na allegro dedykowany do isa w e36 tlumik koncowy razem ze srodkowym za 400 pln i sprzedawal go Darco niestety katalizator trzebaby tez wymienic lub zastapic innym (czyms ...... nie pisze czym bo nie chce sie narazic na lincz)
w 316 niestety wydech jest za maly dla m42 i wyje po rurach jak zarzynana honda (ja juz swoj wydech zbudowalem prawie jeszcze nad koncowym pracuje bo mi w rezonans na wysokich obrotach wpada)
patryk w-wa - 2007-01-23, 22:45
No wlasnie tak myslalem ze bedzie inna srednica i dlatego wyje bede szukal.
Ps. Dzieki Wrona za pomoc okazalo sie ze komputer byl walniety i dlatego nie chcial odpalic
ale widac ze znasz sie na rzeczy i w razie jakichs problemow pewnie bede Cie kiedys nękał
Bruner - 2007-01-24, 00:21
A nie masz przypadkiem wycietego katalizatora? W is-ie po wycieciu kata robi sie naprawde glosno, ci ktorzy slyszeli czerwona strzale Andzeliki moga potwierdzic. W M20 mozna go wyrzucic i dzwiek sie nie wiele zmienia, ale is ryczy okrutnie. Jesli masz oprozniona puszke po katalizatorze to wspawaj w to miejsce rure, bedzie troche ciszej i bez nieprzyjemnego metalicznego brzmienia. Ale nadal powyzej 3000 obrotow pod obciazeniem jest masakra, wystarczy zredukowac i stare babki na przejsciach dla pieszych sie pod kola nie laduja
MARAS - 2007-01-24, 11:29
| wrona11 napisa³/a: | | w 316 niestety wydech jest za maly dla m42 i wyje po rurach jak zarzynana honda (ja juz swoj wydech zbudowalem prawie jeszcze nad koncowym pracuje bo mi w rezonans na wysokich obrotach wpada) |
Wrona w rezonans wpada końcowy jak za sztywno skrecisz mocowanie na dwurórce do skrzyni biegów zaponaj pomiedzy dwieblachy mocowania gumowe przekładki i przestanie wpadać w rezonans koncowy, po drugie czasem powyżej 5000 środkowy brzeczy o obudowę tunelu jak nie jest w osi zamocowany a cały rezonas prznosi się na budę i końcowy tłumik przy dodawaniu gazu merda jak pies ogonem
A tak wogóle IS głośny ja mam padniety (pękniety) końcowy i na wolnych jest miły pomruk ale powyżej 3000 to tak jak mówi Bruner jakby trzysta kuni spod machy ruszało
wrona - 2007-01-24, 12:03
| MARAS napisa³/a: | | wrona11 napisa³/a: | | w 316 niestety wydech jest za maly dla m42 i wyje po rurach jak zarzynana honda (ja juz swoj wydech zbudowalem prawie jeszcze nad koncowym pracuje bo mi w rezonans na wysokich obrotach wpada) |
Wrona w rezonans wpada końcowy jak za sztywno skrecisz mocowanie na dwurórce do skrzyni biegów zaponaj pomiedzy dwieblachy mocowania gumowe przekładki i przestanie wpadać w rezonans koncowy, po drugie czasem powyżej 5000 środkowy brzeczy o obudowę tunelu jak nie jest w osi zamocowany a cały rezonas prznosi się na budę i końcowy tłumik przy dodawaniu gazu merda jak pies ogonem |
Maras to trochÄ™ nie taki REZONANS, chodzi mi o to ze koncowy brzeczy w srodku na wysokich obrotach, no ale to jest jeszcze pozostalosc po m40 wiec idzie do wymiany (bardzo mocno sie zastanawiam czy nie dopasowac koncowego z e36 sa tansze w zakupie od tych z e30, muszÄ™ zdobyc jakis i poprostu przymierzyc)
pozdrawiam wrona
tomcat944 - 2007-01-24, 12:05
hej,
ja mialem w IS'ie dedykowany Sebringa i jakos tak strasznie nie bylo.....
fakt faktem, najciche auto w okolicy to to nie bylo..... hihihihi
jak chcesz to ten wydech jest do wziecia, srodkowy i koncowy Sebring do m42....
patryk w-wa - 2007-01-25, 09:55
Fakt nie ma katalizatora mialem tam strumienice ale strasznie brzeczala wiec w to miejsce wstawilem tlumik juz nie brzeczy ale i tak jest glosno moze faktycznie ostatni tlumik nie wyrabia . Wstawilbym jeszcze jeden tlumik ale czy troche ich nie za duzo tam bedzie
Co do babć na przejsciu dla pieszych to prawda patrza sie jakbym niewiadomo jak jechal a ja ledwo gazu dotykam on tak po prostu warczy.
|
|